Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.
Da, trebala bi biti dva kolokvija, ali se još ne zna kada! Mislim da će kolokvij moći svi polagati!Jel istina da su uveli kolokvije iz poreznog prava?
Koji su uvjeti?
1. Knjiga "Osnove poreznog prava" (prof. dr. sc. Hrvoje Arbutina i dr. sc. Tereza Rogić Lugarić)Koja je literatura za ispit?
Ja sam uspjela nabaviti Arbutinina ispitna pitanja, ali čula sam da Tereza nekad pita totalno druge stvari, pa me zanima kakva je ona i šta najčešće ispituje? Ako itko išta zna o tome neka mi što prije natipka!Iz čega je najbolje učiti za ovaj ispit?
Novi OPZ možeš skinuti sa službene stranice Narodnih novina (www.nn.hr) ili na ovoj stranici Zakon.hrGdje mogu skinuti Opći porezni zakon i prezentacije s predavanja od prof.Arbutine?
Jel može netko staviti na forum ta njegova ispitna pitanja?
Hvala!
kakvi su profesori na ispitu i koliko je potrebno učiti otprilike?? i jel trebamo znati cijeli OPZ uz knjigu ili?
Profesor Arbutina je rekao da treba nabaviti pročišćeni Opći porezni zakon i one njegove prezentacije s predavanja.
Jel su ona famozna ispitna pitanja od prof. Arbutine stvarno dovoljna za prolaz kod njega, ali i kod Tereze??
Imaš u OPZ-u šta je zastupnik po slubenoj dunosti pogledaj pod Porezno-pravni odnosi tamo ti je i to...onda drugostupanjsko tijelo će odbiti žalbu ako je postupak pravilno proveden, rješenje zakonito i stoga je žalba neosnovna. Upravni spor je oblik sudske kontrole nad pojedinačnim upravnim aktima, odnosno u porezno-upravnim predmetima, poreznog akta, on se pokreće tužbom koju ima pravo podnijeti tužitelj. Objekt ovrhe je uvijek imovina i imovinska prava. Porezna sposobnost je poseban oblik pravne sposobnosti koja se očituje u sposobnosti biti nositeljem prava i obveza i porezno-pravnog odnosa. Pravni lijekovi ili sredstva izvanredna i radovna (žalba), svaka osoba koja smatra da joj je pravnim aktom uskraćeno ili povrijeđeno neko pravo, priznaje se žalba ili neki drugi oblik pravne zaštite. Kada se porezni akt proglašava ništatnim to je izvanredno pravno sredstvo nastaje pri gruboj povredi pravnog poretka uslijed koje se ne može konvalidirati ni postati pravomoćno. Ex tunc je povratno djelovanje poreznog akta tj. djeluje od trenutka njegovog donošenja. Ex nunc djeluje ubuduće, spriječava se daljnje proizvođenje pravnih posljedica.Dal netko zna odgovore...trazim, trazim.nemam vise snage...zastupnik po sluzbenoj duznosti, kada će drugostupanjsko tijelo žalbu odbiti, upravni spor (kako se pokreće, tko , ga ne može pokrenuti, poništ i mijenjanje u.akta u vezi s njim), kada sud odbija tužbu, objekt ovrhe, porezna sposobnost, pravni lijekovi, proglašenje poreznog akta ništavim, ex tunc i ex nunc... zahvaljujem ako tko odgovori
:*
Kakva pitanja postavlja? Kratka i slatka, opširna, trik...Da ima...pitao me nekoliko pitanja vezanih uz ovrhu, pa nekoliko za porezni nadzor, sva načela nabrojat i objasnit, upravni spor sve što znam o tome, prvostupanjski i drugostupanjski postupak, mjesnu određenost, nešto o onim informacijama nekakvim ne sjećam se dobro tog pitanja, ali to imaš u OPZ-u onda javna davanja nabrojit i objasnit ih bilo je dosta toga...
Ali profesor Arbutina je zbilja korektan i ljubazan, vidi se da cijeni znanje i trud tako da nauči dobro OPZ, a ono što nemaš tamo imaš u prezenataciji, pa si kombiniraj tak sam i ja, velim trebalo mi je negdje 2 i pol tjedna...
Najpametnije ti je naučit sve, jer mene nije pitao samo jednu cjelinu, nego od svega pomalo, znači nekoliko pitanja vezanih uz ovrhu, pa nekoliko za porezni nadzor, pa upravni spor, mjesnu određenost i tako to već sam napisala gore nekoliko postova iznad pogledaj si šta me sve pitao...Kakva pitanja postavlja? Kratka i slatka, opširna, trik...
Vjerojatno ću na idućem roku biti kod njega na ispitu, pa na što posebno da obratim pažnju?
A čula sam da pita dosta stvari iz ZOUP-a...
Kod prof. Tereze je danas bilo ok, nije bilo puno ljudi... Mislim da je troje prošlo... Najviše je postavljala pitanja vezana uz ovrhu, porezni nadzor, žalbu, prebivalište, boravište, porezno-dužnički odnos, upravni spor... Korektna je, daje vremena da se prisjeti, ljubazna, strpljiva, pomogne potpitanjima. E, da, treba dobro znati sve rokove, to je pitala svakog.
Da li može netko i meni poslati ona Arbutinina pitanja? [email protected]
AdBlock Detected
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.