AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

hrgolina

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ljudi,koliko bi trebalo vremenski da se nauci to sve za ispit?
moj savjet ti je da par dana čitaš a onda udri na štrebanje, nema tu čarobne formule-jadnostavno sjedneš i učiš dok ne naučiš...ja sam to davno dala ali sam bome grijala stolac...meni je osobno trebalo točno 14 dana jer sam bila u gužvi sa rokovima, imala sam 9b i 3 nule, krajnja granica, usmeni kod prof.Lalić i LABUD i kraj priče... a danas dok vidim ova pitanja ni sama više nemam pojma kaj sam ja to učila...ali neka, sve je to trening živaca...zato polako i strpljivo :angel:

kristinac

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
pozdrav...budući da sam zanemarila ovaj studij, zbog posla bih ga nastavila, pa me zanima kakav je ovaj ispit Nauka o javnoj upravi...da li je teško i kakva je prolaznost?

Andreja

pozdrav...budući da sam zanemarila ovaj studij, zbog posla bih ga nastavila, pa me zanima kakav je ovaj ispit Nauka o javnoj upravi...da li je teško i kakva je prolaznost?
prema mnogima, najteži ispit na prvoj godini. prođi si malo po temi stvarno ti sve piše :)

.ivy.

jel bi mi neko mogao navesti koju strane trebamo ucit?
Koprić i dr. (2006) Javna uprava: nastavni materijali. Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet. Stranice: 19-43, 58-75, 84-98, 137-158, 327-330, 338-341

Blažević, R (2010) Upravna znanost. Zagreb: Društveno veleučilište. Stranice: 1-182, 194-202, 239-249

MajaF

Pitanja s probnog testa
1.a navedite i objasnite znacajke UO.
1.b koja su 2 smjera pocetne znanosti o upravi.objasnite
2.a sredstva politicke kontrole uprave
2.b koji su preduvjeti uspjesne primjene funkcionalnih sredstava pol.kontrole uprave?
3.a koje kategorije ljudi rade u upravi? Objasni
3.b sto je sluzbenicki sistem?
4.a koje grupe vrijednosti u javnoj upravi poznajemo? Navedite po 2 primjera za svaku grupu.
4.b objasni legalisticku organizacijsku strukturu
5.a sto su povelje javnih sluzbi i koji su razlozi njihova donosenja?
5.b objasnite komercijalne javne sluzbe i navedite najcesci pravni oblik putem kojeg se obavljaju.

martinisa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Današnja B grupa
1. a-Funkcionalna kontrola koje su dvije svrhe
b. predstavništvo građana koje su vrste funkcija
2. a-Skužbenički sistem-što je i koja mu je svrha
b-koja dva sistema klasifikacije postoje i koje su pozitivne i negativne strane
3. a- značenje javnosti i koji su modaliteti
b- politička javnost
4. a- stabilnost teritorijalnog sustava
b- antagonistički odnos teritorijalnog i funkcionalnog sustava
5. a- strukturalni efekti kako i na koji način se odnose na smanjenje sustava
b- koji su negativni efekti istog

petraa

Evo dragi moji, na roku 04.06. pitanja su bila slijedeća:

- Komunikacije u upravi( trebalo je navesti vrste komunikacija i objasniti pobliže vertikalne i horizontalne kanale)

- Što znači pojam kultura nevjerovanja, zašto je tako zovemo
objasni što je Participativna kultura

- Vertikalna diferencijacij( sve o njoj), i uzroci vertikalne diferencijacije

- Parlamentarni režim, odnosno sustav i objasni identitet vodeće grupe

- Praktični problemi organiziranja( nešto sa organizacijskim jedinicama) i što treba postići
pri grupiranju radnih mjesta i radnih jedinica

Napomena: obratite pažnju na Parlamentarni sustav i sve druge sustave, jer po pitanjima koja se vrte po forumu, ovo se rijetko susreće, barem po mojim zapažanjima.

Sretno svima

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
A, ono. Ako gledaš prosjek na razini faksa, onda nije. Ako kreneš udarnički po desetak sati dnevno, toliko da stolac noge zabole, onda možeš.

bihter

A, ono. Ako gledaš prosjek na razini faksa, onda nije. Ako kreneš udarnički po desetak sati dnevno, toliko da stolac noge zabole, onda možeš.
haha hvala! pokusat cu pa sta bude :razz:

ivana1972

Evo da ja nešto kažem o nauci. Prošla sam na pismenom i danas bila na usmenom kod Tijane. Od nas 9 kolko nas je prošlo na pismenom, mislim da nas je prošlo 5 ili 6. I ja među njima od prve. Hapy!!! Tijana je bila ok, da ti vremena da se koncentriraš i razmisliš i kuži ako zapneš zbog treme, pa ti pomogne. Pitanja (kolko se sjećam): transmisijski karakter, predstavništvo građana i modeli, efekti menadžerskih reformi na upravno osoblje, vođenje u upravi, razlika između planiranja i prognoziranja, industrijska koncentracija, decentralizacija općenito, odlučivanje građana, sudjelovanje građana, ograničenje uprave pravilima, tendencija porasta upravnih organizacija. To nisu pitanja samo za jednog, već koliko sam uspjela poloviti od nas troje koji smo bili unutra i onih prije mene. Nadam se da sam pomogla, sretno!!!

Vugra

Koliko opsezno treba pisati odgovore? 4-5 rečenica ili više?
trebas pisati SAMO ONO sto se trazi u pitanju, pa makar to bila samo jedna recenica...
za sve sto pises a da te se nije trazilo,ne dobivas bodove,samo gubis vrijeme,i onda ne stignes odgovorit na sva pitanja...

znaci,ako je odgovor 1 recenica napises samo nju..

petraa

Odgovor za Maju

Nema pravila sto se tice opširnosti odgovora, bitno je da je točan i da probaš napisati ono što je najvažnije..pažljivo pročitaj pitanja, da skužiš kaj se traži

Evo, danas je bio usmeni kod Prof. Lalić..Dojmovi: Profa je ok, strpljiva, ima živaca, da ti vremena da dodjes k sebi( od treme naravno), ali ono na što bi Vam htjela skrenuti pozornost je slijedeće: Nemojte sve uciti napamet, bez nekog logickog slijeda i povezivanja..Danas je rusila kolegicu nazalost zbog toga( vidi se da je ucila, po odredjenim detaljima, ali se izgubila u logici stvari)...Obratite pažnju na odlučivanje građana, predstavništvo građana i sudjelovanje građana, pod tremom se lako pobrka, kao i na formalnu i neformalnu strukturu i na formalne i neformalne odnose u organizaciji, i pitala je koja je razlika izmedju organizacijske strukture i organizacije, pitala je planiranje u upravi, razliku izmedju korisnika i potrošača(gl. razlika je što korisnici plaćaju djelomičnu cijenu, a potrošači punu, odnosno realnu cijenu.)Ako mogu jos kako pomoći, tu sam..slobodno pitajte

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks