AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

ethela

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Piše ti negdje u ovoj temi da bi trebali znati o svakom modelu 10 rečenica + 2 predstavnika, ali listajući pitanja s usmenog i pismenog, na pismenom ih nema, a na usmenom pitaju 13.8. institucionalna teorija (stari ili klasični institucionalizam, novi ili neoinstitucionalizam, historijski, varijanta racionalnog izbora).

Ako netko zna više, neka napiše :grin:
Da,listajući sam i sama skužila da ih baš i nema na pismenom,pa me bilo zbunilo pitaju li ih uopće,a očito da da,šteta baš sam mislila taj dio preskočiti,uf...

ani

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Može li mala pomoć sa ovim pitanjima
1.objasni problem odazivnosti
2.parkinsov zakon
3. Mekše mjere prema osoblju
4. Kod javnih službi. .koji elementi pridonose uspostavljanju koncepta službi od općeg gosp. Interesa na razini EU?
Hvala

METVICA

Molim hitno pomozite.
Jel mi može neko skenirat stranice iz knjige Javna uprava: nastavni materijali, Koprić i dr? Izgleda da mi fale stranice od 137 do 144. Ako se ikako može pomoć, lijepo molim. Jer ne stigne više do Zg-a ovaj tjedan.

maja1307

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ljudi, ak netko zna di se nalazi u knjigama ili odg na ovo:

-navedi i objasni tipove kooperativnih odnosa u up.zajednicama - ak zna netko odg
-problem odazivnosti - di je to u knjizi?
- politicki nadzor: sto obuhvaca, po fazama kako se mijenjao i koje odlikuje celnik

soledad

Ljudi, ak netko zna di se nalazi u knjigama ili odg na ovo:

-navedi i objasni tipove kooperativnih odnosa u up.zajednicama - ak zna netko odg
-problem odazivnosti - di je to u knjizi?
- politicki nadzor: sto obuhvaca, po fazama kako se mijenjao i koje odlikuje celnik
1)Nastavni materijali-cjelina 3. tipovi kooperativnih sustava:primarna grupa, vođena grupa,hijerarhijska organizacija i timske mreže.
2)Nastavni materijali-cjelina 4. okolina upravne organizacije:građani "u odnosu s građanima, odn. društvenom okolinom kao najvažniji problem se ističe odazivnost (resposivnost)-mjere do koje uprava uvažava zahtjeve koji dolaze iz društvene okoline. ..."
3)to ne znam
nadam se da je ovo točno kaj sam napisala

ethela

Ok,ljudovi,mislim da već pomalo ludim od ove nauke :)
Nego,zna li netko odgovore na ova pitanja:
1.kako se mijenja sadržaj funkcije nadzora tijekom vremena?Razliku između prethodnog i naknadnog nadzora?
2.Po čemu se razlikuju najmanji dijelovi od kojih je sastavljena organizacije?
3.Efekti menadžerskih reformi prema osoblju,mekše mjere??
4.razgraničenja upravnih sustava prema odlučujućoj skupini?

Ali stvarno,ova pitanja su prestrašna...

mape5

Super Moderator
danas su pitanja bila ----aaaaaaaaaa grozna
koja je razlika između planiranja i prognoziranja, razlika između teritorijalnih i funkcionalnih sistema, faze strateškog planiranja, strukturalni efekti... mislim ak prođem...slavim što je organizacija, što je organizacijska struktura, dijelovi između pola uprave i političkih sistema, tak nekak ...strava jednom rječju

Kvizoman2

Jesu uopće rekli kad su rezultati i mogući usmeni? Šta su uopće ti elementi u lancu, to je ona neka tablica tamo u onoj zelenoj knjizi. Ne kužim šta je trebalo odgovorit. U svakom slučaju premalo je vremena, a neka pitanja su preopširna i preopćenita.

Majoli

Rezultati su sutra (srijeda) u 20h tamo gdje su i inače, znači na www.pravo.hr, studijski centar za javnu upravu i financije ;) Usmeni je četvrtkom, dan nakon objave!

Elementi u prijelaznom lancu su: politički organi, skupštine, šef države, vlada i uprava

Današnji rok-B grupa:

1. a) razlika između tus-a i fus-a
b) povezanost tus-a s institucijama političke vlasti
2. a) faze strateškog planiranja, objasni
b) razlika između planiranja i prognoziranja
3. a) što se postiže smanjenjem uprave i na koji način
b) efekti menadžerskih reformi prema osoblju, objektivni vanjski
4. a) razlika između organizacije i organizacijske strukture
b) karakteristike timske mreže
5. a) elementi između politčkog i upravnog pola
b) režim političke uprave, objasni

Da li smo svi bili ista grupa ili je bila i druga grupa? Ako je bila, zamolila bi za pitanja, hvala ;)

kjutić

da li zna netko pitanja iz a grupe, molim vas da napišete :) hvala

da li mi može reć netko razliku između tus-a i fus-a?

ninal

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
dali mi neko moze reci kad mogu podignuti indeks-posto sam komisija prvi put pa neznam,a nisam prosla pismeni.pise da je uvid u negativne testove u 11 i 30 a ne pise koji dan!

Lorena93

da li zna netko pitanja iz a grupe, molim vas da napišete :) hvala

da li mi može reć netko razliku između tus-a i fus-a?
Dakle tus njemu su granice prezizno odredene i teze se mijenjaju, okolina djelomicno utjece na njega i potrebno je da se vertikalno diferencira. Za fus je bitno to da mu granice nisu odredene odnosno cesce se mijenjaju i prelazi teritorijalne granice, okolina utjece na njega odnosno ovisi o okolini a da bi zadrzao stabilnost u svoj sistem pokusava uvrstiti sve centre(institucije) koje su podlozne promjenama :)

ethela

Ok,evo da i ovdje napišem svoje dojmove o samom cjelokupnom ispitu kojeg sam danas prošla čak bih rekla i kao prvi izlazak i prolaz(ako ne računam da prethodni put kad sam izašla nisam knjigu dotakla,pa mi to niti nije bio neki izlazak),znači:
Kao prvo prođite pitanja sa foruma jer se pitanja ponavljaju i ne stavljaju nepoznate stvari,jedino što kod pismenog je problem je vrijeme jer se piše 35 minuta,no u principu svatko ko prođe pitanja,trebao bi proći i pismeni.Učila sam inače iz skripte,prošla pitanja i završila na usmenom kod Lalićke što i nisam bila presretna s obzirom da sam čula kako je zeznuta,kako voli pitati neke primjere iz života,ali evo ono što mogu reći da je žena ok,mene nije pitala nikakve posebne primjere,pitala me:postupak u upravi,standardizaciju,što se njome postiže,tendencija prema profesionalizaciji uprave,okolinu uprave organizacije i to je to,ništa strašno,nije mrcvarila,bila je sasvim ok,tako da ljudi držite se,odnosno sjednite i naštrebenjajte i to je čitava mudrolija! i da znači od nas 5,svi su prošli!!
pitanja od druge curke:vođenje u upravi,poslovi nositelja funkcije vodstva,javne službe,industrijska dekoncentracija...Ako nekoga još nekaj zanima,pitajte! :)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks