AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Vugra

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
cca mjesec dana max...
vidi po forumu pitanja,oznaci si u knjizi ili skripti odg, da cijeli forum prodes (s pretpostavkom da vec otprilike znas di kaj spada-znaci da procitaj skriptu i knjigu bar jedanput ) treba ti par sati-znaci jedan dan izdvojis za to... znaci od prve str foruma do zadnje...

kaj ces dobit s tim?! pa recimo meni je punooo pomoglo,jer se DOSTA toga nikad nije pojavilo na ispitima,pa sam si smanjila kolicinu gradiva...i olaksala ucenje jer ipak dok trazis odgovore i oznacujes ih ,moras jos jednom i procitat to... ;)

i ako si panicar sa onim pitanjem u glavi-a kaj ako ubace u ispit nekaj kaj nikad nisu, ok... al to je jedno novo pitanje... zbog jednog pitanja ( 0 ) neces past :))))

sretno :D

natasha

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Moze mi li itko objasnit teritorijalnu decentralizaciju?
Teritorijalna decentralizacija stvara regionalne i lokalne upravne organizacije u većoj ili manjoj mjeri neovisne o centralnim državnim tijelima. One se stoga mogu lakše podvrgnuti različitim kontrolnim utjecajima, napose u krugu tzv. lokalnih poslova. Dakako teritorijalna decentralizacija krajnji oblik dobiva u lokalnoj samoupravi, odnosno takvom uređenju gdje uz organizacije lokalne i regionalne samouprave postoje također stalne političke institucije (npr. predstavništvo građana) kojima lokalno stanovništvo koliko-toliko utječe na njih.

soledad

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Jel mi može neko odgovoriti na ova pitanja?
1.Što čini stabilnost političke vlasti u teritorijalnom sustavu?
2.Vrijednosti u upravi i po dvije navesti za svaku.
3.Razlika između uloge korisnika i uloge potrošaća.

amloe

1. Blažević 199. str
2. Nastavni materijali 88. str
3. Nastavni materijali 158. str piše za ulogu potrošača

mape5

Super Moderator
pošto imam kod sebe samo knjigu, mogu ti dati samo odgovor na stabilnost.

dakle, stabilnost političke vlasti u teritorijalnom sustavu ovisi o veličini područja na kojem sistem djeluje, o stupnju njegove diferencijacije i o tome kakva su kretanja u njegovoj okolini.

Vugra

danasnja pitanja iz nauke (b grupa) :

Informacijsko i industrijsko drustvo
posljedice na razini organizacija

ogranicavanje uprave pravilima
konvencionalna i moralna pravila

sto treba sadrzavati platni sistem
kako se naplacuje po klasifikaciji sluzbenika a kako po klasifikaciji radnog mjesta

prakticna orijentacija birokatske kulture
zasto je nazivamo kultura nevjerovanja

postupak,sto je i primjer
razlika izmedu formalnih i neformalnih postupaka

- neko stavio na fejs

malacale

Grupa A :
1.a) Razvoj drustvenih proizvodnih potencijala-u kojem smislu i objasni
b) Kako globalizacija utjece na nacionalne drzave
2.a) Birokracija-u smislu birokratske vlasti?
b) Posljedice birokracije
3.a) Sluzbenicki sistem/Klasificirani sistem
b) Objasni klasifikaciju radnih mjesta
4.a) Organizacijska kultura?
b) Administrativna kultura i jos neka ne mogu se sjetit?
5.a) Sto je to kontrola u upravi?
b) Koji su elementi kontrole,nabroji!
PO MENI DEF.LAKSA GRUPA =) Drzim vam palceve,i vi drzite meni hhh =)

DONA

Da li će sutra biti objavljeni i bodovi onih koji nisu prošli ili samo onih koji su prošli?
da...bit ce...koja je razlika između pravnih pravila i konvencionalnih pravila...znaš li

danasnja pitanja iz nauke (b grupa) :

Informacijsko i industrijsko drustvo
posljedice na razini organizacija

ogranicavanje uprave pravilima
konvencionalna i moralna pravila

sto treba sadrzavati platni sistem
kako se naplacuje po klasifikaciji sluzbenika a kako po klasifikaciji radnog mjesta

prakticna orijentacija birokatske kulture
zasto je nazivamo kultura nevjerovanja

postupak,sto je i primjer
razlika izmedu formalnih i neformalnih postupaka

- neko stavio na fejs
ispravak...razlika između pravnih pravila i konvencionalnih pravila

Mima1991

Grupa A :
1.a) Razvoj drustvenih proizvodnih potencijala-u kojem smislu i objasni
b) Kako globalizacija utjece na nacionalne drzave
2.a) Birokracija-u smislu birokratske vlasti?
b) Posljedice birokracije
3.a) Sluzbenicki sistem/Klasificirani sistem
b) Objasni klasifikaciju radnih mjesta
4.a) Organizacijska kultura?
b) Administrativna kultura i jos neka ne mogu se sjetit?
5.a) Sto je to kontrola u upravi?
b) Koji su elementi kontrole,nabroji!
PO MENI DEF.LAKSA GRUPA =) Drzim vam palceve,i vi drzite meni hhh =)
Razlika administrativne kulture i menadzerske :)

anica_5

Pozdrav!! Da li se rezultati pismenog objavljuju na Internetu ili ne ? Ako da,da li piše koliko tko ima bodova i tko nije pristupio ili sam ja to negdje krivo pročitala? :)
objavljuje se samo tko je prošao, a kod komisije je + ili -

Vugra

zna netko odgovor na ovo pitanje: posljedice na razini organizacija
Informacijska tehnologija nalazi sve veću primjenu u javnoj upravi . U ORGANIZACIJSKOM SMISLU informatizacija potiče stvaranje vodoravno koordiniranih mreža radnih skupina (timova), uz tradicionalnu okomitu koordinaciju hijerarhijom, a s vremenom i umjesto nje. Informatizacija olakšava međusobno povezivanje organizacija i djelatnosti javne uprave po logici njihovih funkcija i preko državnih granica . S druge strane, informatizacijom se MIJENJA NAČIN na koji uprava RUKUJE PODACIMA. Bitno se skraćuje vrijeme za kolanje informacija. Kompjutor će vjerojatno zamijeniti papir kao glavno komunikacijsko sredstvo u javnoj upravi.

to bi to trebalo biti... :)

da...bit ce...koja je razlika između pravnih pravila i konvencionalnih pravila...znaš li

ispravak...razlika između pravnih pravila i konvencionalnih pravila

PRAVNA : mogućnost primjene sile u slučaju njihova kršenja

KONVENCIONALNA: pojedincu nameću pritisak društvene okoline , no u slučaju njihova kršenja u društvu ne postoji institucionalizirani sustav sankcija ( npr. u slučaju nedoličnog ponašanja na sprovodu, okolina će na takvo ponašanje adekvatno reagirati)

ninal

1.stabilnost politicke vlasti u TUS-u ovisi o velicini podrucja na kojem sustav djeluje,o stupnju diferencijacije kao i o tome kakava su kretanja u njegovoj okolini.Povezanost teritorijalnog sistema s institucijama politicke vlasti takodjer pridonosi njegovoj stabilnosti.

2.Vrijednosti u upravi su tri e:efikasnost ekonomicnost i efektivnost koje spadaju u ekonomski karakter,postoje jos i instrumentalne vrijednosti kao sto su ucenje,prilagodba,elasticnost,domisljatost i fleksibilnost.
Uz njih se pojavljuju politicke(odazivnost,legitimitet,drustvena pravednost...) i pravne vrijednosti(fair postupanje,pravna odgovornost uprave,zastita prava gradjana i uopce svih ljudi...)

3.razlika izmedju uloge korisnika i potrosaca ti je u tome sto korisnici ne placaju punu cijenu usluga koju koriste od drzave a potrosaci placaju realnu cijenu ovisno o svojoj ekonomskoj i plateznoj snazi.Primjer ti je placanje profesora na fakuletetima,na nasem faksu koji nije privatan recimo profesori primaju placu iz drzavnog proracuma,a na primjer na VERNU profesorska placa ide iz dzepa ucenika koji placaju punu cijenu svog studiranja

Nadam se da sam pomogla:))

mape5

Super Moderator
1.stabilnost politicke vlasti u TUS-u ovisi o velicini podrucja na kojem sustav djeluje,o stupnju diferencijacije kao i o tome kakava su kretanja u njegovoj okolini.Povezanost teritorijalnog sistema s institucijama politicke vlasti takodjer pridonosi njegovoj stabilnosti.

2.Vrijednosti u upravi su tri e:efikasnost ekonomicnost i efektivnost koje spadaju u ekonomski karakter,postoje jos i instrumentalne vrijednosti kao sto su ucenje,prilagodba,elasticnost,domisljatost i fleksibilnost.
Uz njih se pojavljuju politicke(odazivnost,legitimitet,drustvena pravednost...) i pravne vrijednosti(fair postupanje,pravna odgovornost uprave,zastita prava gradjana i uopce svih ljudi...)

3.razlika izmedju uloge korisnika i potrosaca ti je u tome sto korisnici ne placaju punu cijenu usluga koju koriste od drzave a potrosaci placaju realnu cijenu ovisno o svojoj ekonomskoj i plateznoj snazi.Primjer ti je placanje profesora na fakuletetima,na nasem faksu koji nije privatan recimo profesori primaju placu iz drzavnog proracuma,a na primjer na VERNU profesorska placa ide iz dzepa ucenika koji placaju punu cijenu svog studiranja

Nadam se da sam pomogla:))
e jesi... a ja sam 2. pitanje imala na testu i uopće mi nije palo napamet da nabrajam "vrijednosti" ja sam bezlično nabrajala za političku, ekonomsku i pravnu vrste kultura ono birokratska, menađerska, participativna, legalistčka...

ninal

e jesi... a ja sam 2. pitanje imala na testu i uopće mi nije palo napamet da nabrajam "vrijednosti" ja sam bezlično nabrajala za političku, ekonomsku i pravnu vrste kultura ono birokratska, menađerska, participativna, legalistčka...

Da znam,nebi ni meni palo na pamet,nego sam bila na konzultacijama kod prof Lalic pa mi je ona rekla da se cesto postavlja to pitanje na pismenom i da treba znati nabrojati po dvije za svaki.ja sam to napisala kao odgovor u utorak na ispitu i ocito mi je tocno jer sam prosla pismeni:) a sigurno imam 4 nule

MajaF

Ok,planiram sad od ponedjeljka krenuti na predavanja iz famozne nauke,ono što me zanima jesu li predavanja kvalitetna ( znači da se ne bi dogodilo da mi laprda o svemu samo ne o tome) i koja je zadnja lekcija koju ste obradili,ako uopće ima tko da mi odgovori :) hvala
Danas smo radili : Sredstva političke kontrole uprave/50-57 str. u knjizi, i nastavljamo isto na sljedecem predavanju.

ethela

Ej,ljudi ispituju li uopće onaj dio -Teorijski modeli uprave,ne znam da li da to učim ili morem preskočiti (eventualno neke dijelove ako se moraju znati)?

Majoli

Piše ti negdje u ovoj temi da bi trebali znati o svakom modelu 10 rečenica + 2 predstavnika, ali listajući pitanja s usmenog i pismenog, na pismenom ih nema, a na usmenom pitaju 13.8. institucionalna teorija (stari ili klasični institucionalizam, novi ili neoinstitucionalizam, historijski, varijanta racionalnog izbora).

Ako netko zna više, neka napiše :grin:

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks