dorach
Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
hejj...evo nadam se da su ovo odgovori na ta pitanja. danas nisam izašla na ispit, unatoč tome što sam ga prijavila. al mislim da ipak napredujem kad znam otprilike gdje se sve to nalazi u knjizi. (koje li utjeheljudi ak se nade koja vrijedna jedinka kojoj se da odgovarati na ova pitanja iz b grupe nek ih objavi tu na forumu, jer za pola pitanja sam cula tek dns na pismenom. danke...
a)objasni razliku između apsolutnog i relativnog porasta uprave
apsolutni porast uprave znači da upravni sustavi razvijajući se obuhvaćaju sve veći broj ljudi i sve više organizacija. Relativni porast znači da se angažira sve veći postotak radne snage i materijalnih sredstava u nekoj zemlji.
b) objasni kako sve veća međusobna povezanost ljudi utječe na rast uprave
jedan od razloga povećanja upravni organizacija je sve veća međuspbna povezanost ljudi do koje je došlo zbog napretka prometa, ekonomskog razvoja svjetskog tržišta. Smanjuje se stvarna udaljenost izmđu pojedinaca i zajednica, a ta veća operativna blizina traži nove upravne službe i pojačanje dosadašnjih. Primjer za to je međunarodna poštanska unija (prva međunarodna organizacija upravnog karaktera), a tu spadaju telekomunikacije, međunarodni promet, suradnja na problemima suzbijanja međunarodnog kriminaliteta itd.
2.
a) fukcionalizacija upravljanja društvenim poslovima počinje industrijskom revolucijom. Proizvodno načelo je u konkurenciji s teritorijanim. Suvremena poduzeća su neovisna o teritoriju, organiziraju se institucionalno kao zatvoreni i autonomni sustavi upravljanja koji se međusobno povezuju prema kriteriju funkcije koju obavljaju
b) objasni kako na nju utječe urbanizacija
urbanizacija znači pretvaranje samog teritorija u funkcionalni kriterij. Na primjer, napučenost u gradovima i stupanj društvene diobe rada stvaraju specifične probleme koji zahtijevaju specifične djelatnosti. Osnovni razlog postojanja GRADSKIH UPRAVA je obavljanje tih djelatnosti, a ne održavanje teritorijalnog suvereniteta.
3.
a) objasni elemente sustava nadzora u upravi
sustav nadzora obuhvaća:
1. utvrđivanje mjerila za ocjenjivanje rezultata, odnosno djelatnosti u usporedbi s ciljem i popisima
2. utvrđivanje osobnih zaduženja i vlastite odgovornosti za rezultat, odnosno uza djelatnost
3. utvrđivanje način prikupljanja podataka potrebnih za nadzor i način njihove usporedbe s postavljenim mjerilima
4. ispravljanje utvrđenih nedostataka
b) objasni što je uravnoteženost a što pravodobnost nadzora
pravodobnost nadzora – da bude prije nego nastupe štetne posljedice
uravnoteženost nadzora – da nadzorni proces ne uzrokuje posredno zapuštanje drugih djelatnosti
4.
a) objasni probleme razgraničenja upravnog sustava prema odlučujućoj skupini
1. pojedinci gornjeg sloja upravnog sustava će težiti sudjelovanju u političkom odlučivanju
2. politički odlučujuća skupina će nastojati uvodeći sloj upravnog sustava uključiti svoje članove radi osiguranja transmisije svojih odluka na upravni organ
3. između politički odlučujućih tijela i upravnog sustava će postojati prijelazno mješovito područje u kojem se i donose odluke političkog značaja i izvršavaju odluke širih političkih foruma
b) objasni refleksni utjecaj upravnog sustava na politički odlučujuća tijela
Refleksni utjecaj upravnog sustava na politički odlučujuća tijela čije odluke taj sustav izvršava proizlazi iz:
1. činjenice da odlučujuća tijela nemaju drugog instrumenta za izvršavanje odluke
2. uloge uprave u pripremanju složenih političkih odluka
3. uloge uprave u provedbi političkih odluka jer sadržaj tih odluka uvijek ovisi o načinu i okolnostima njihova provođenja – stalnog radnog kontakta