AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

dorach

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ljudi ak se nade koja vrijedna jedinka kojoj se da odgovarati na ova pitanja iz b grupe nek ih objavi tu na forumu, jer za pola pitanja sam cula tek dns na pismenom. danke...
hejj...evo nadam se da su ovo odgovori na ta pitanja. danas nisam izašla na ispit, unatoč tome što sam ga prijavila. al mislim da ipak napredujem kad znam otprilike gdje se sve to nalazi u knjizi. (koje li utjehe :). budući da sam neka pitanja našla u skripti, onda sam samo napravila dobri stari copy - paste (eh, da se bar tako može nešto i naučiti):laughing:

a)objasni razliku između apsolutnog i relativnog porasta uprave

apsolutni porast uprave znači da upravni sustavi razvijajući se obuhvaćaju sve veći broj ljudi i sve više organizacija. Relativni porast znači da se angažira sve veći postotak radne snage i materijalnih sredstava u nekoj zemlji.

b) objasni kako sve veća međusobna povezanost ljudi utječe na rast uprave

jedan od razloga povećanja upravni organizacija je sve veća međuspbna povezanost ljudi do koje je došlo zbog napretka prometa, ekonomskog razvoja svjetskog tržišta. Smanjuje se stvarna udaljenost izmđu pojedinaca i zajednica, a ta veća operativna blizina traži nove upravne službe i pojačanje dosadašnjih. Primjer za to je međunarodna poštanska unija (prva međunarodna organizacija upravnog karaktera), a tu spadaju telekomunikacije, međunarodni promet, suradnja na problemima suzbijanja međunarodnog kriminaliteta itd.

2.
a) fukcionalizacija upravljanja društvenim poslovima počinje industrijskom revolucijom. Proizvodno načelo je u konkurenciji s teritorijanim. Suvremena poduzeća su neovisna o teritoriju, organiziraju se institucionalno kao zatvoreni i autonomni sustavi upravljanja koji se međusobno povezuju prema kriteriju funkcije koju obavljaju

b) objasni kako na nju utječe urbanizacija

urbanizacija znači pretvaranje samog teritorija u funkcionalni kriterij. Na primjer, napučenost u gradovima i stupanj društvene diobe rada stvaraju specifične probleme koji zahtijevaju specifične djelatnosti. Osnovni razlog postojanja GRADSKIH UPRAVA je obavljanje tih djelatnosti, a ne održavanje teritorijalnog suvereniteta.

3.
a) objasni elemente sustava nadzora u upravi

sustav nadzora obuhvaća:
1. utvrđivanje mjerila za ocjenjivanje rezultata, odnosno djelatnosti u usporedbi s ciljem i popisima
2. utvrđivanje osobnih zaduženja i vlastite odgovornosti za rezultat, odnosno uza djelatnost
3. utvrđivanje način prikupljanja podataka potrebnih za nadzor i način njihove usporedbe s postavljenim mjerilima
4. ispravljanje utvrđenih nedostataka

b) objasni što je uravnoteženost a što pravodobnost nadzora

pravodobnost nadzora – da bude prije nego nastupe štetne posljedice
uravnoteženost nadzora – da nadzorni proces ne uzrokuje posredno zapuštanje drugih djelatnosti

4.
a) objasni probleme razgraničenja upravnog sustava prema odlučujućoj skupini

1. pojedinci gornjeg sloja upravnog sustava će težiti sudjelovanju u političkom odlučivanju
2. politički odlučujuća skupina će nastojati uvodeći sloj upravnog sustava uključiti svoje članove radi osiguranja transmisije svojih odluka na upravni organ
3. između politički odlučujućih tijela i upravnog sustava će postojati prijelazno mješovito područje u kojem se i donose odluke političkog značaja i izvršavaju odluke širih političkih foruma

b) objasni refleksni utjecaj upravnog sustava na politički odlučujuća tijela

Refleksni utjecaj upravnog sustava na politički odlučujuća tijela čije odluke taj sustav izvršava proizlazi iz:
1. činjenice da odlučujuća tijela nemaju drugog instrumenta za izvršavanje odluke
2. uloge uprave u pripremanju složenih političkih odluka
3. uloge uprave u provedbi političkih odluka jer sadržaj tih odluka uvijek ovisi o načinu i okolnostima njihova provođenja – stalnog radnog kontakta

hereja

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
1.
a) objasni razliku između apsolutnog i relativnog porasta uprave
b) objasni kako sve veća međusobna povezanost ljudi utječe na rast uprave
2.
a) fukcionalizacija upravljanja društvenim poslovim
b) objasni kako na nju utječe urbanizacija
3.
a) objasni elemente sustava nadzora u upravi
b) objasni što je uravnoteženost a što pravodobnost nadzora
4.
a) objasni probleme razgraničenja upravnog sustava prema odlučujućoj skupini
b) objasni refleksni utjecaj upravnog sustava na politički odlučujuća tijela

i bilo je nešto u vezi reformi uprave, ne znam točno.
1. a) skripta (ona od 60 i nes stranica) str. 13
b) skripta str. 14
2. a) skripta str. 10
b) skripta str. 11
3. a) skripta str. 60
b) skripta str. 60
4. a) skripta str. 26
b) skripta str. 26
reforme uprave str. 64

sad samo ako netko moze odgovoriti na ova pitanja:
a)objasni zašto birokratska vlast nije vlast uprave
5.postupak
a)postupak i svrha postupka
b)pokazat kvalitete postupka
???

neozbiljna

Ili nek samo navede stranice gdje se to nalazi u knjizi...
funkcionalizacija se nalazi na str.4 u NM.

apsolutni i relativni porast uprave je kod tendencije porasta upr.organizacije točka 27. str 76. zelena knjiga
uzroci porasta su točka 28.

elementi sustava je točka 108, valjda ovo šta pieš da sustav obuhvaća...
nisam sigurna :/
uravnoteženost i pravodobnost nadzora je točka 108. Pokazatelji kvalitete sustava nadzora...

reforme se nalaze u nastavnim materijalima .145 stranica.. do 148 stranice. ali po farazmandu je na 147 stranici..

kriteriji uspješnosti reformi su nabrojani na str 147 pod osnovnim preduvjetima.. ja mislim da je to to..

a problemi razgraničenja nisam sigurna gdje su, to nisam napisala ništa jer nisam znala.. :( nadam se da sam bar malo pomogla... :)

dorach

sad samo ako netko moze odgovoriti na ova pitanja:
5.postupak
???[/QUOTE]

za ovo prvo je odgovor točka 45. u pusićevoj knjizi. uglavnom, birokratska vlast nije vlast uprave nego VLAST NA TEMELJU UPRAVE . u birokratskoj vlasti mijenjaju se odnosi između odlučujuće skupine i uprvnog sustava, ali unatoč tome te institucije i društvene pojave ne gube svoj identitet. prema tome,ako se radi o birokratskoj vlasti, to znači da je odlučujuća skupina izgubila/svjesno raskinula vezu s biračima odnosno svojom političkom podlogom i održava se na vlasti pomoću upravnih organizacija.

5.a)Postupak u upravi je način rada kod kojeg je propisano ili uobičajeno da se određene radne operacije ili elementi radnih operacija obavljaju na jednak način u svim istovrsnim slučajevima.
SVRHA POSTUPAK U UPRAVI:
1. povećanje efikasnosti rada u upravnim organizacijama (standardizacijom najekonomičnije varijante, olakšanjem specijalizacije, smanjenjem vremena pripreme i obuke, olakšanjem nadzora)
2. pridonošenje zaštiti pojedinih društveno važnih interesa – jednako postupanje s jednakima, neutralizacijom subjektivnih motiva službenika, lakše utvrđivanje odgovornosti

b)Pokazatelji kvalitete svakog upravnog postupka mogu se svesti na tri skupine:
1. u kojoj su mjeri propisi postupka (kao program za postupanje u budućim slučajevima) podesni da postignu postavljeni tehnički ili zaštitni cilj (ovisi o tome da li su u obzir uzeti svi čimbenici i onda povezani u skladnu cjelinu)
2. u kojoj se mjeri propisi o postupanju zaista primjenjuju i koji su rezultati iz prakse.
3. u kojoj je mjeri postupak elastičan, tj. koje su mogućnosti i koji su troškovi njegova mijenjanja i prilagođavanja promjenama u vanjskoj situaciji

Iwy

ovo je a grupa (evo čega se ja siječam,pa neka me neko ili ispravi ili nadopuni)
1.upravljanje
a)dvojaki karakter pravila koji reguliraju upravljanje
b)nešto ,zašto je važna centripetalna uloga u upravljanju
2.tendencije
a)kako se tendencije u razvokju društava odražavaju na tendencije razvoja uprave
b)koji su još uzroci porasta uprave
3.birokratska vlast
b)posljedice birokratske vlasti
4.efekti suvremenih menađerskih reformi
a)objasni strukturalne efekte i koja im je svrha
b)? ne znam...:/
5.postupak
eto toliko sam ja zapamtila...a sad ako griješim neka me netko isravi!!
zar nije bilo 2.b) osim tendencija u razvoju društva, tendencije u razvoju uprave imaju i druge izvore-koje?

marty1711

funkcionalizacija se nalazi na str.4 u NM.

apsolutni i relativni porast uprave je kod tendencije porasta upr.organizacije točka 27. str 76. zelena knjiga
uzroci porasta su točka 28.

elementi sustava je točka 108, valjda ovo šta pieš da sustav obuhvaća...
nisam sigurna :/
uravnoteženost i pravodobnost nadzora je točka 108. Pokazatelji kvalitete sustava nadzora...

reforme se nalaze u nastavnim materijalima .145 stranica.. do 148 stranice. ali po farazmandu je na 147 stranici..

kriteriji uspješnosti reformi su nabrojani na str 147 pod osnovnim preduvjetima.. ja mislim da je to to..

a problemi razgraničenja nisam sigurna gdje su, to nisam napisala ništa jer nisam znala.. :( nadam se da sam bar malo pomogla... :)

Pitanje je bilo : razlika između SVRHOVITOSNIH REFORMI I INSTITUCIONALNOG MODELA.
ODG. Svrhovitosne -pokreću se odlukom vladajučih snaga koje potrebu reformi vide u nekim političkim ekonomskim i socijalnim svrhama koje žele ostvariti.
Institucionalni model- ističe interne faktore, organizacijsku kulturu i ponašanje kao institucionalizirane vrijednosti koje determiniraju uspjeh ili neuspjeh reforme. Reforma bi trebala pridonijeti povećanju institucionalnog kapaciteta određene zemlje i mogučnosti rješavanju javnih problema. (skripta str. 65)

DRugo pitanje - USPJEH REFORMI
- ima svoje preduvjete: politička podrška, odobrenje ljudskih i materijalnih resursa, stalna institucionalna podrška, formiranje posebne upravne organizacije, dovoljno vremena , promišljena strategija reforme. Pokretačke poluge odnode se na donošenje novih propisa , uvođenje i stabilizaciju nove organizacije, zapošljavanje novog osoblja u postojeće institucije , promjene u normalnim organizacijskim strukturama. (ista str. u skripti)

PROBLEM RAZGRANIČENJA za konkretni politički i upravni sustav između odlučujuće i izvršne skupine - str. u skripti 26.

REFLEKSNI UTJECAJ upravnog sustava na politički odlučujuća tijela- str. u skripti 26.

Iskreno ta dva pitanja tj 4 nisam ni pogledala, nije ni čudo da nisam znala ni slovo napisati, ipak se treba naučit cijela skripta, nema nam druge :azdaja:

Iwy

a koji si ti odgovor napisala na to pitanje?
Tendencije u upravi osim odražavanja tendencija u društvu imaju i druge izvore:
a) interesi u samoj upravi snažno pokreću rast i diferencijaciju uprave, bez obzira na čimbenike koji izvana djeluju u tom smjeru.
b) ekspanzija država u teritorijalnom pogledu i sve širi krug poslova koji se
legitimno smatraju državnim, uzrokom su njezina sve većeg opsega razvedenosti i profesionalnosti.
c) vladajuće skupine (kako stare tako i nove) često u društvenim previranjima
posežu za državom i državnom upravom kao najpogodnijim instrumentom za
ostvarenje svojih ciljeva.

*Mini*

ljudi ja sam prosle godine u 9 mj. odgovarala na komisiji nauku... i bili su mi svi troje i moram priznat da su bili svi tak super...ali je lalicka najbolja...ona klima glavom ak ides u pravom smjeru i pokazuje ti dal dobro govoris...tijana je isto ok da ti vremena da razmislis i pomaze dosta a teo je super on isto pomaze po potrebi...al ako neko ima problema s ispitom nek ode na konzultacije i tamo malo poprica s njima i nek rijesi probni test i vidi gdje grijesi i sta je trebalo nadodati jer ce vam se pitanja ponavljati...i to ce vam biti korisno...i nemojte bit lijeni otic ili sram...eto sretno

mato.zg

i mene zanima po kojem su kriteriju slagali grupe, jer ja sam samo onak uradila pismeni, pa sad da li imaju veze bodovi na ispitu s rasporedom grupa, ili su oni to samo poredali kak im se dalo?:)

može netko iz reći kak misli da je napisao pismeni i u kojoj je grupi, da probamo logički izvući zaključak?:)
koliko vidim složeni smo po abecedi...ja sam napisala onako prosjećno(niti odlično niti loše)a u grupi sam u utorak u 10h...
ja mislim da ovi koji su u ćirilometodskoj na usmenom da su redovni...ustvari ne znam,mogu misliti kaj hoću a ne znam jel točno!:)
ljudi nemojte se zamarat s time kojim redosljedom se ispituje...nego kad dođete unutra na usmeni samo se nemojte uspaničarit i sve bu dobro-ne grizu u nutra :) nego su vrlo ugodni ispitivači...uglavnom su i teo i gordana zajedno u nutra i pomažu ako zapnete...još jednom sretno svima!! :)

bee happy

drage kolege i kolegice !!

najljepše bi molila nekog tko ima kod sebe knjigu JAVNA UPRAVA nastavni materijali da mi kaže koje se gradivo nalazi u toj knjizi na stranicama 145 do 158

unaprijed puno zahvaljujem i svima želim sreću na usmenom :)

anamarija5

drage kolege i kolegice !!

najljepše bi molila nekog tko ima kod sebe knjigu JAVNA UPRAVA nastavni materijali da mi kaže koje se gradivo nalazi u toj knjizi na stranicama 145 do 158

unaprijed puno zahvaljujem i svima želim sreću na usmenom :)
to su ti lekcije - reforme javne uprave i efekti suvremenih menadžerskih reformi javne uprave (sa podnaslovima - strukturalni efekti u sustavu javne uprave, učinci na upravno osoblje, učinci na metode upravnog djelovanja i ostali učinci)

irene

olla,,,
ovo su pitanja pismenog od jedne grupe(a ili b) sa zadnjeg roka 08.06,,,

1)Upravljanje? a)dvojaki karakter,,b)centripetalna snaga

2)Tendencija na tendenciju uprave(tako nekako je pisalo)?

3)Birokratska vlast?

4)Menađerski utjecaj na javnu upravu(isto tako nekako)?

5)Uprava?
a)postupak

Molim lijepo ako netko zna preciznije neka upotpuni pitanja,,,i ako netko zna suprotno grupu isto tako molim lijepo neka ispiše??
Unaprijed se zahvaljujem

:tongue2:
olla,,,
ovo su pitanja pismenog od jedne grupe(a ili b) sa zadnjeg roka 08.06,,,

1)Upravljanje? a)dvojaki karakter,,b)centripetalna snaga

2)Tendencija na tendenciju uprave(tako nekako je pisalo)?

3)Birokratska vlast?

4)Menađerski utjecaj na javnu upravu(isto tako nekako)?

5)Uprava?
a)postupak

Molim lijepo ako netko zna preciznije neka upotpuni pitanja,,,i ako netko zna suprotno grupu isto tako molim lijepo neka ispiše??
Unaprijed se zahvaljujem

sakica

jel mi netko može dati primjer za formalnu i neformalnu org.strukturu? molim lijepo i hvala u naprijed...:)
Pr.Formalna struktura-članovi organizacija povezani su svojim radom u formalne odnose,bazirane isključivo na radu.
Neformalna srtruktura-clanovi tih istih organizacija povezuje se i u neformalne odnose sklapajući prijateljstva,emocionalne odnose,osobne usluge,slične interese...

Doria

Pr.Formalna struktura-članovi organizacija povezani su svojim radom u formalne odnose,bazirane isključivo na radu.
Neformalna srtruktura-clanovi tih istih organizacija povezuje se i u neformalne odnose sklapajući prijateljstva,emocionalne odnose,osobne usluge,slične interese...
Neformalna struktura uključuje samo one odnose koje imaju utjecaj na izvršavanje zajedničkog radnog zadatka!

natasha

Molim vas za pomoć !!!
Da li u praktične probleme organizacijskog povezivanja ulaze: RASPON KONTAKATA, RASPON VERTIKALNE VEZE I PROBLEM KOORDINACIJE U HIJERARHIJSKOJ ORGANIZACIJI??? :) Hvala

Doria

ako netko zna molim da mi odgovori:unsure:
1.Problem koordinacije u hijerarhijskoj organizaciji proizlazi iz suprotosti između raspona kontakta i raspona vertikalne veze. Jedan se može smanjiti samo tako da se drugi poveća. Budući da povećanje bilo jednog bilo drugog raspona iznad određene gornje granice ozbiljno umanjuje djelotvornost organizacije, opreka među njima ograničava opseg hijerarhijski organiziranog sustava.
2. Glavni praktični problemi organizacije - knjiga točka 67, Rješenja praktičnih problema tijekom izgradnje i mijenjanja organizacije treba tražiti na osnovi teoretskih shvaćanja u organizacijskoj strukturi kao jedinstvu diobe i povezivanja. (centrifuga i centipetalna sila)

.

kikicha

Evo dojmova sa usmenog...
Nije strašno,dapače,ugodno je!! Mene je ispitivala neka plava asistentica,preziva se nešto na Dž. Ugl.,pitala me 5 pitanja,opcenitih i osnovnih,tipa tendencija prema diferencijaciji,Fus,javnosti,formalna i neformalna org. struktura i još nešto. Kolegicu sa mnom je pitala Tus,tendenciju prema profesionalizaciji,upravni postupak...
Samo je jedna cura od nas 7 pala,ali ona stvarno nije znala,postavila joj je cak 10 pitanja. Ugl.,nema mjesta strahi u panici,sve prolazi ok,pomogne di zapne i to je to,uzivajte!!

mato.zg

ej ljudi evo i ja sam prošla!!trojčica u indexu...bila sam u prvoj grupi danas i pitala nas je Goranka Lalić!!!super ženska...mene je pitala najmanje djelove organizacije,planiranje,horizontalnu diferencijaciju i decentralizaciju...malo sam zapela na stvarnoj decentralizaciji pa me pitala podpitanja i zbog toga je trojka...a na pismenom sam imala 12 bodova!!Eto ljudi moji,nije to tako teško samo treba shvatit ozbiljno i primit se posla kojih 3 tjedna da sve to lagano sijedne na svoje mijesto...Sretno svima na drugom roku!!:)

Doria

ej ljudi evo i ja sam prošla!!trojčica u indexu...bila sam u prvoj grupi danas i pitala nas je Goranka Lalić!!!super ženska...mene je pitala najmanje djelove organizacije,planiranje,horizontalnu diferencijaciju i decentralizaciju...malo sam zapela na stvarnoj decentralizaciji pa me pitala podpitanja i zbog toga je trojka...a na pismenom sam imala 12 bodova!!Eto ljudi moji,nije to tako teško samo treba shvatit ozbiljno i primit se posla kojih 3 tjedna da sve to lagano sijedne na svoje mijesto...Sretno svima na drugom roku!!:)
Prošla sam od prve, može se. današnja grupa u 12h! Bila je i petica, Čestitka kolegi Svenu:happy: briljirao je!
Preporuka svima UČITE IZ KNJIGA I SRETNO NA DRUGOM ROKU!

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks