AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ma nije to sve..jer dok sam bila na onom probnom testu rekli su da ima jos jedan razlog al nemrem se sjetit koji...to u knjizi pise, al ja nemam knjigu :confused2:
kad smo već kod prinude, jel tehnizacija i dioba rada jedan te isti razlog zbog kojeg opada prinuda, ja sam sve do sada mislila da su to dva razloga???
Evo iz knjige, razlozi opadanja prinude:

- Postupno ograničavanje agresivnosti državne sile, i izdvajanje sve većeg broja upravnih organizacija iz jedinstvane piramide državne vlasti.

- Rast tehničke razine upravnih službi. Tehnizacija uprave znači uvođenje sve većeg broja stručnih postupaka u radu upravnih organizacija, postupka kod kojih je mjerodavna lex artis, a ne zakon sile. Sve podrobnija društvena dioba vodi stvaranju novih upravnih službi koje po svojoj prirodi ne počivaju na prinudi.

- Uloga prinude u upravi opada s razvojem civiliziranosti, opće kulturne razine članova zajednice i s rastom razine potreba. S rastom potreba raste i razumijavanje: ljude više netreba siliti kaznama da daju svoju djecu cijepiti ili da ih šalju u škole. Obratno, sami građani osnivaju organizacije koji se bore za pr. opću zrdavstvenu zaštitu i sl. Ljudi se više ne boje željeznica ili elektrike, već se boje da će ostati bez njih.

- Naporedno s opadanjem važnosti prinude u djelovanju upravnih organizacija prema vani smanjuje se čimbenik prinude također u odnosima unutar uprave.Umjesto hijerarhijskog naređivanja, podređenosti i nadređenosti, probija se sve više kooperacija specijaliziranih i u svojoj specijalnosti samostalnih funkcija kao glavno načelo ustroja i djelovanja upravnih organizacija.

martina_sk

Administrator
moze pomoc? mozete mi odg na pitanja ili mi reci gdje se nalazi u knjizi ili skripti?
koje su pretpostavke za participaciju gradana u javnoj upravi?
polozaj gradana nakon demokratskih revolucija? je li to onaj javni odnos i suodgovornost?
kakav je odnos uprave i gradana i na temelju cega to zakljucujemo? jel to suodgovornost?

sakica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
meni bi trebala pomoć vezano za -strateško i taktičko planiranje?Gdje se nalazi u knjizi :crazy:

i FUS ???

Donki

to ti je planiranje programa rada i tijeka rada od 93.točke do 95. točke (275. - 279.str.)
a mozes si i pogledat na 278.str. pod b) to ti je manji font..ti pise za takticko i stratesko (to ti je u biti isto). nadam se da ces se snac...

martina_sk

Administrator
ovo je dio iz skripte i da li moze netko prekopirati dio koji treba odgovoriti na pitanje: strukturalni efekti menadžerskih reformi i negativni ucinci?

1. STRUKTURALNI EFEKTI U SUSTAVU JAVNE UPRAVE

Svode se na smanjenje uprave, stvaranje što šireg prijelaznog sloja u kojem bi značajnu ulogu imao neprofitni i privatni sektor te labavljenje veza s preostalim dijelovima sustava.
Smanjenjem uprave žele se smanjiti javni troškovi, proširiti prostor za djelovanje tržišta i stimulirati privatno poduzetništvo, smanjiti značenje javne uprave, države i javne sfere u životu ljudi. . To se pokušava postići privatizacijom javnih poduzeća te povjeravanjem javnih službi i poslova privatnim poduzetnicima u obavljanje javnih poslova uključuje se i treći dobrovoljni, privatni neprofitni sektor, koji čine nevladine udruge i druge institucije civilnog društva. Treći sektor ne smanjuje utjecaj javne sfere, dapače povećava ga, uključuje veći broj zainteresiranih građana u neke forme suodlučivanja.
Razlabavljenje veza - odvajanjem odjela za formulira nje resorne politike od agencija za provedbu na središnjoj razini, teritorijalna decentralizacija (Upravna i ili politička), funkcionalna samouprava za ustanove javnih službi…. Razdvaja se odjel za politiku od provedbenih agencija. . Dolazi do pojave tzv. Fragmentiranja države – nastojanje da se kruta piramida upravnog sustava rastvori u više podsustava čime bi odvojene agencije bile samostalnije, fleksibilnije, neovisne o vertikalnoj povezanosti, više horizontalno povezane, te bi time bila stvorena poduzetnička klima i općenito se popravila ekonomičnost i efikasnost u obavljanu javnih poslova.
NEŽELJENI EFEKTI TIH MJERA (fragmentiranja države):
1. problem odgovornosti – linije odgovornosti se zamućuju ili čak prekidaju
2. problem kontakata s javnošću
3. otežan nadzor –veća mogućnost neetičnog ponašanja i korupcije.
4. problem koordinacije – utvrđivanje strategije i prioriteta u upravnom sustavu, za razliku od prijašnje učmale ali čvrste hijerarhijske piramide reformirani upravni sustav ostavlja mnogo prostora nepovezanosti, neracionalnosti i zlouporabama. Da bi se riješio taj problem predlaže se stvaranje tijela od strateški postavljenih dužnosnika koje odlikuje sposobnost da vide širu sliku i da različite ali korespondirajuće elemente povežu u cjelovit sustav.
5. problem smanjenja osoblja – primjer VB, broj osoblja formalno smanjen, ali putem ugovora je zaposleno još više službenika pa u konačnici nakon reforme radi još više ljudi

dorach

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Zna li netko koja je razlika između teritorijalne i funkcionalne faze razvoja uprave?
Hvala :)
u teritorijalnoj fazi zajedničke aktivnosti u ostvarivanju interesa dobivaju teritorijalna obilježja...teritorij je okvir svih tih djelatnosti. i teritorijalna faza vezana je uz vlast.
funkcionalna faza znaći da poduzeća i organizacije postaju neovisne o teritoriju, te se organiziraju institucionalno - povezuju se po kriteriju funkcije koju obavljaju

to je najjednostavnije što se može o tome reći, a sad složiš priču o svim onim ostalim razlikama koje još postoje

martina_sk

Administrator
meni bi trebala pomoć vezano za -strateško i taktičko planiranje?Gdje se nalazi u knjizi :crazy:

i FUS ???

FUS se nalazi na pocetku druge knjige, nastavni materijali.

FUNKCIONALNI UPRAVNI SUSTAV
To je mreža javnih poduzeća i ustanova koje povezuje funkcija koju obavljaju 8opseg u kojem se njihova djelatnost smatra društvenim poslom). Znači ujedinjuje u cjelinu organizacije koje obavljaju istu funkciju – sustav je funkcionalno homogen. Problem predstavlja interesna i funkcionalna autonomija pojedine ustanove u odnosu na zahtjev funkcioniranja sustava kao cjeline, te odnosi s građanima odnosno korisnicima u smislu osiguranja utjecaja korisnika na upravljanje u funkcionalnom sustavu, te odnosa između raznih grupa korisnika. Funkcionalne institucije ne primjenjuju vlast u svom djelovanju, barem im to nije glavna svrha.

FUNKCIONALIZACIJA UPRAVLJANJA DRUŠTVENIM POSLOVIMA
Vezuje se za industrijsku revoluciju te pojavu industrijskog poduzeća kao osnovnog oblika suvremene proizvodnje koje kao i drugi subjekti društvene djelatnosti načelno su neovisni o teritoriju, organiziraju se kao institucije kao razmjerno zatvoreni i autonomni sustavi upravljanja koji osiguravaju unutarnji sklad i međusobno se povezuju obzirom na funkciju koju obavljaju.
Institucije, poduzeća i ustanove preuzimaju sve važniju ulogu u upravljanju društvenim poslovima te imaju veću težinu u odnosu na sustav teritorijalnog upravljanja.
Javnu upravu u modernom društvu čine mreže društvenih službi (obrazovne, zdravstvene, komunalne kulturne i sl.) koje su organizirane na funkcionalnom načelu, oko određene djelatnosti ili funkcije.
Gospodarstvo kao sustav poduzeća svojim mjerama također nastoji poticati gospodarski razvoj. Neke su gospodarske organizacije javna poduzeća, usmjerene ponajprije na djelatnost u javnom interesu.
Urbanizacija znači pretvaranje teritorija u funkcionalni kriterij. Grad tj. Gustoća naselja u gradu i stupanj društvene diobe rada stvaraju specifične probleme koji zahtijevaju specifične djelatnosti (lokalni promet, opskrba vodom i energijom, čistoća, stambena izgradnja, , parkovi, rekreacija i druge djelatnosti, komunalne u širem smislu. Obavljanje tih poslova osnovni je razlog postojanja gradskih uprava, a ne održavanje teritorijalnog suvereniteta. Grad je funkcionalna cjelina, ali ne nužno i cjelovito područje vlasti.

vec sam sebi dosadna s pitanjima kad mi nitko ne odg. :(
zna li tko koja je organizacijska kultura zastupljena kod nas?
hvala!

Iwy

ja nisam bila ali idem sad 29.6. po4 put i cula sam da puno ajko puno ispituju na usmenom :( ali naravno svatko treba steci svoje misljenje :wink5:
ja sam bila i prošla na prošlom roku od prve. učila sam po svojim pitanjima koje sam postavila na forumu. ispitivala me prof. lalić i svima je postavila po 5 pitanja i jako je ugodan ispitivač... nema straha :)

natasha

moze pomoc? mozete mi odg na pitanja ili mi reci gdje se nalazi u knjizi ili skripti?
koje su pretpostavke za participaciju gradana u javnoj upravi?
polozaj gradana nakon demokratskih revolucija? je li to onaj javni odnos i suodgovornost?
kakav je odnos uprave i gradana i na temelju cega to zakljucujemo? jel to suodgovornost?
Znam odgovor samo na 1 pitanje:

koje su pretpostavke za participaciju gradana u javnoj upravi? Osiguravanje čvršće pravne zaštite građana i razvoj novih pravnih sredstava u odnosu na djelovanje uprave, osiguravanje otvorenosti, javnosti rada uprave, informacijske ravnoteže između građana i uprave, te političke nezavisnosti medija koji oblikuju javno mnijenje, osiguravanje senzibilnosti javne uprave te inicijative, želje, interese i prijedloge rješenja koja građani mogu ponuditi za javne probleme.

A odgovor na ova dva druga pitanja nikako ne mogu skužiti koja su. Možda ih treba pročitati između redaka??? Ako netko zna neka pomogne :)

sumski

pa sama svrha demokratskih reformi u odnosu na građane i je u tome da se ograniči državna uprava na način da se od nje ogradi privatna sfera građana, ali proširenjem broja upravnih službi bilo je sve teže zadržati takav odnos građana i uprave. Na upravu koja daje i pruža usluge više se ne gleda kao na staru apsolutističku policijsku upravu kojoj je bilo glavno osigurati građane od zloupotrebe vlasti, već ona postaje nosilac službi, vlast manje dolazi do izražaja, a građani su kao cilj regulacije počeli gledati osiguranje svog djelovanja kao KORISNIKA u tim upravnim uslugama, postalo im je važno da ne budu prikraćeni, e i sada pravni sustav umjesto da štiti nepovredivost privatne sfere građana mora garantirati sigurnost i jednakost građana kao korisnika javnih službi, smanjiti mogućnost zloupotrebe nove ovisnosti građana od operativne uprave i onda u svezi s tim razlikujemo dvije varijante: javni odnosi (odnos s građanima i dalje definicija) i suodgovornost (odnos između građana i uprave I dalje definicija)
i još bi bilo dobro ukomponirati onaj dio (knjige, skripte) gdje je dio sa odnosom građana i uprave- dio sa korisnicima jer je to doba demokratskih revolucija

sumski

ha, nakon te faze nastupa komunizam (podruštvljenje), a nakon toga kapitalizam grrrr, privatizam ili primitivizam

natasha

pa sama svrha demokratskih reformi u odnosu na građane i je u tome da se ograniči državna uprava na način da se od nje ogradi privatna sfera građana, ali proširenjem broja upravnih službi bilo je sve teže zadržati takav odnos građana i uprave. Na upravu koja daje i pruža usluge više se ne gleda kao na staru apsolutističku policijsku upravu kojoj je bilo glavno osigurati građane od zloupotrebe vlasti, već ona postaje nosilac službi, vlast manje dolazi do izražaja, a građani su kao cilj regulacije počeli gledati osiguranje svog djelovanja kao KORISNIKA u tim upravnim uslugama, postalo im je važno da ne budu prikraćeni, e i sada pravni sustav umjesto da štiti nepovredivost privatne sfere građana mora garantirati sigurnost i jednakost građana kao korisnika javnih službi, smanjiti mogućnost zloupotrebe nove ovisnosti građana od operativne uprave i onda u svezi s tim razlikujemo dvije varijante: javni odnosi (odnos s građanima i dalje definicija) i suodgovornost (odnos između građana i uprave I dalje definicija)
i još bi bilo dobro ukomponirati onaj dio (knjige, skripte) gdje je dio sa odnosom građana i uprave- dio sa korisnicima jer je to doba demokratskih revolucija
Da li se to može biti odgovor i na ovo pitanje: opiši fazu demokratske države i uprave i da li se ideja da se država ne miješa u živote građana još održala i zašto?

PITANJE: Položaj građana nakon demokratskih revolucija?

Ne znam odgovor ni na ovo pitanje:kakav je odnos uprave i gradana i na temelju cega to zakljucujemo?

sumski

ne, ovo je bio samo dio odnosa uprave i građana, a demokratska država i uprava ti je cijelo poglavlje. država se nebi smjela mješati u živote ljudi jer (tu se može naseruckati svašta), jer uprava više nije prinudna policijska i vojna- nitko me ne može natjerati da pod prijetnjom prisile idem graditi cestu, raste civiliziranost ljudi- ne idem se cjepiti pod prisilom, nego zbog sebe jer znam da je to dobro (?), a na kraju krajeva građanin sa političkim pravima nadređen je i vlasti i upravi jer oboje proizlaze iz institucije glasovanja i izbora

ha, nakon te faze nastupa komunizam (podruštvljenje), a nakon toga kapitalizam grrrr, privatizam ili primitivizam
:wink5: to ne pisati na ispitu!!!

sumski

Pitanje: Odnos uprave i vlasti (objasni i nabroji)!
to je ono kod prijelaznog lanca- režim partije i države (političke odluke se donose unutar političke organizacije, te se različitim transmisijama preneose na organe države i državne uprave, ali prijelazni lanac je predug da bi mogao biti jedina transmisija, te se on skraćuje povezivanjem političke organizacije i uprave u cjelinu), skupštinski režim (koncentracija političkog utjecaja prema upravi je u zakonodavnoj skupštini), parlamentarni režim (nastoji se izbjeći koncentracija moći na jednom mjestu, pa se održava ravnoteža između parlamenta i vlade...njnjnj javlja se identitet vodećih grupa), predsjednički režim (utjecaj u rukama šefa države), režim političke uprave (karizmatska, uprava u doba kriza, uprava u slabije razvijenoj političkoj sredini, kolonijalna uprava)

hereja

da li mi netko moze pomoci? U onoj skripti od 60 i nes stranica nemogu naci odgovore na ova pitanja:
1. Organizacijska kultura
2. Objasni legalističku i birokratsku organizacijsku kulturu
3. Kakva je kultura kod nas
4. Razlika između organizacije i organizacijske strukture
5. Kontrafaktična regulacija
6. Kakvu ulogu ima država uprava u demokratskoj dekoncentraciji
7. Koji su osnovni dijelovi organizacije i sa kojih se stajališta izvode
8. Formiranje organizacijskih jedinica (baze organizacijske podjele)
9. Idealni ciljevi pri formiranju organizacijskih jedinica
10. Vrsta planiranja (razlika između strateškog i taktičkog planiranja)
11. Faze planiranja programa
12. Koje značajke programa rada se donose političkom odlukom, a koje odlukom upravne organizacije
13. Funkcija vodstva u odnosu na druge organizacije
14. AOP
15. Vrste postupaka i primjer

Sara1987

da li mi netko moze pomoci? U onoj skripti od 60 i nes stranica nemogu naci odgovore na ova pitanja:
1. Organizacijska kultura - 46. str.

2. Objasni legalističku i birokratsku organizacijsku kulturu - 48. str.

3. Kakva je kultura kod nas

4. Razlika između organizacije i organizacijske strukture - organizacija je 35. str, a organizacijska struktura je 41. str.

5. Kontrafaktična regulacija

6. Kakvu ulogu ima država uprava u demokratskoj dekoncentraciji - 22. str.

7. Koji su osnovni dijelovi organizacije i sa kojih se stajališta izvode

8. Formiranje organizacijskih jedinica (baze organizacijske podjele) -
FORMIRANJE ORGANIZAC. JEDINICA
- do formiranja dolazi:
1. kad organizac. premaši određeni opseg za rješavanje tehnič. problema u vezi s organizac.
strukturom predviđa se specijalizirano radno mjesto
2. s tehn. Problemima spaja se pračenje i usavršavanje tehnike rada pa se govori o radnoj
jedinci za organizac. i metode
- poslovi koje obavljaju takve jedinice:
1. obavljanje povremenih ili periodičnih pregleda radi ustanovljavanja
stanja oranizac. strukture
2. davanje preporuka za uvođenje prikladnih oblika i ekonom. metoda rada
3. izrada uputa i pomoć. materijala koji će služiti ostalim jedinicama za nadzor i usavršavanje

9. Idealni ciljevi pri formiranju organizacijskih jedinica - 1) jasnoća ragraničavanja između djelokruga radnih jedinica/mjesta, 2) jasnoća linija veze između općenitijih i specijalnijih centara, 3) ramjernost zadataka i sredstva za njihovo obavljanje koji su dani pojeidnom mjestu/jedinici

10. Vrsta planiranja (razlika između strateškog i taktičkog planiranja) - strateško planiranje ti je planiranje programa djelatnosti upravnih organizacija i to je na 52. str.(pitanje 95.), a taktičko planiranje ti je planiranje tijeka rada koje je na 53. str. (pitanje 97.)

11. Faze planiranja programa - 52. str.

12. Koje značajke programa rada se donose političkom odlukom, a koje odlukom upravne organizacije

13. Funkcija vodstva u odnosu na druge organizacije - ili vođenje u upravi to je strana 53., pitanje 98. (imaš još funckije vodstva s obzirom na zaposlene gdje je težište na : donošenju formalnih personalnih odluka, poduzimanju mjera koje razvijaju osjećaj sigurnosti i pripadnosti, pomaganje ljudima da prošire znanje i razvijaju radne sposobnosti. Funkcija vodstva s obzirom na posao: 1) davanje inicijative za preuzimanje zadataka i pokretanje zajedničkog rada, 2) donošenje tehničkih odluka, 3) inovacija tj unošenje novih sadržavaj i metoda u rad, 4) nadzor rada i rezultat rada u organizaciji

14. AOP - 57. str. (104. pitanje)

15. Vrste postupaka i primjer - 59.str.

sve je praktički u skripti, samo treba malo bolje gledati :)))

mira

koje su pretpostavke za participaciju gradana u javnoj upravi? Osiguravanje čvršće pravne zaštite građana i razvoj novih pravnih sredstava u odnosu na djelovanje uprave, osiguravanje otvorenosti, javnosti rada uprave, informacijske ravnoteže između građana i uprave, te političke nezavisnosti medija koji oblikuju javno mnijenje, osiguravanje senzibilnosti javne uprave te inicijative, želje, interese i prijedloge rješenja koja građani mogu ponuditi za javne probleme.

A odgovor na ova dva druga pitanja nikako ne mogu skužiti koja su. Možda ih treba pročitati između redaka??? Ako netko zna neka pomogne :) na kojoj strani u knjizi je ovaj odgovor???

na kojoj strani u knjizi je odgovor n ovo pitanje???HVALA

natasha

A odgovor na ova dva druga pitanja nikako ne mogu skužiti koja su. Možda ih treba pročitati između redaka??? Ako netko zna neka pomogne :) na kojoj strani u knjizi je ovaj odgovor???

na kojoj strani u knjizi je odgovor n ovo pitanje???HVALA

to ti je u knjizi: "Nastavni materijali" na str. 23, lekcija od klasične državne uprave do složenog javnog sektora

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks