Afrodita
Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ma nije to sve..jer dok sam bila na onom probnom testu rekli su da ima jos jedan razlog al nemrem se sjetit koji...to u knjizi pise, al ja nemam knjigu :confused2:
Evo iz knjige, razlozi opadanja prinude:kad smo već kod prinude, jel tehnizacija i dioba rada jedan te isti razlog zbog kojeg opada prinuda, ja sam sve do sada mislila da su to dva razloga???
- Postupno ograničavanje agresivnosti državne sile, i izdvajanje sve većeg broja upravnih organizacija iz jedinstvane piramide državne vlasti.
- Rast tehničke razine upravnih službi. Tehnizacija uprave znači uvođenje sve većeg broja stručnih postupaka u radu upravnih organizacija, postupka kod kojih je mjerodavna lex artis, a ne zakon sile. Sve podrobnija društvena dioba vodi stvaranju novih upravnih službi koje po svojoj prirodi ne počivaju na prinudi.
- Uloga prinude u upravi opada s razvojem civiliziranosti, opće kulturne razine članova zajednice i s rastom razine potreba. S rastom potreba raste i razumijavanje: ljude više netreba siliti kaznama da daju svoju djecu cijepiti ili da ih šalju u škole. Obratno, sami građani osnivaju organizacije koji se bore za pr. opću zrdavstvenu zaštitu i sl. Ljudi se više ne boje željeznica ili elektrike, već se boje da će ostati bez njih.
- Naporedno s opadanjem važnosti prinude u djelovanju upravnih organizacija prema vani smanjuje se čimbenik prinude također u odnosima unutar uprave.Umjesto hijerarhijskog naređivanja, podređenosti i nadređenosti, probija se sve više kooperacija specijaliziranih i u svojoj specijalnosti samostalnih funkcija kao glavno načelo ustroja i djelovanja upravnih organizacija.