AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

anaya

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Da, onih par stranica se odnosi na knjigu...čuj, to ti je još bilo na početku predavanja...možda je on kasnije i još ponešto izbacio, ali ja nisam više išla...tak' da ne znam :sad:
Što se tiče tih skripit :happy: da, vele svi tj. podosta njih da je ova od 131 str. najbolja + primjeri iz knjige...to sam ti i ja, jednako kao i ti iščitala :cool: u prethodnim postovima od iskusnih građanaca! A ova nova...a nemam pojma...sad sam ju isprintala, pa bumo vid'li...u narednim danima :wink5: Objavljena je prošloga mjeseca, pa eto za sve one koji ne provjeravaju skriptarnicu :happy: sad znaju!
Javi kad saznaš dal valja skripta, ali vjerovatno bez obzira na to neću sad po nekoj drugoj početi učiti jer sam već prije si isprintala i podcrtala ovu i već ju napola nadopunila sa primjerima, tako da mi se stvarno ne isplati sad krenuti raditi po nekoj drugoj pa ću riskirati sa ovom, a jedna moja frendica mi je čak rekla da mi zapravo ni to nadopunjavanje nije potrebno jer je ona učila samo ovako po toj skripti i nakraju prošla, al kad sam već krenula...:dry:
Na predavanja nikada nisam ni išla jer sam izvanredni pa najviše zahvaljujući ovom forumu mogu saznati što treba / ne treba učiti...Thanks svima ugl...:happy:

A problem mi je i to što radim pa mi nažalost i zbog toga nedostaje vremena za učenje...:sad:

Dubravka V

Okej, javim :laughing: Ja ću vjerojatno po njoj počet... :mellow: pa di završim... Sretno nam :happy: sa skriptama, naravno...sve je to rizik, da! Puno sreće, malo znanja il' možda obrnuto?! Tko bi li ga znao!! Nekaj bu se desilo :wink5: i nama, i drugima! Podijelit ćemo dojmove :tongue2: bit će sve ok, štreb'~štreb', to all of us*
P.S.
I da! Saznala sam ono što me zanimalo; da je ova spominjana skripta od 192 str., zapravo ova "moja" od 246. Ne znam iz kojeg razloga je to tako, al' jest! Nisam ništa mijenjala, sam' sam ju preuzela i isprintala...I've no idea?! Nebitno. Bitno da znate da mi ne morate odgovarati na to i ako netko ima sličnu dvojbu, da mu je na znanje!

DRUŠTVENO VELEUČILIŠTE U ZAGREBU - UPRAVNI ODJEL

OSNOVE GRAĐANSKOG PRAVA

Predmet na 2. godini

Literatura:

Klarić, P. i Vedriš, M. : Građansko pravo, 9. izdanje, Zagreb, 2006. (odabrani dijelovi)

- sastavni dio literature za pripremanje ispita je i novi Zakon o nasljeđivanju (Narodne novine 48/03. i 163/03.).

Osim poglavlja:

Pravna priroda pravne osobe Od afirmativnog uvjeta do roka Stvaranje nove stvari, Spajanje i miješanje, Građenje na tuđem zemljištu, Odvajanje plodova, Okupacije Od načela stvarnosti do načela prvenstva (zemljišnoknjižna načela) Načela založnog prava Obveze s više činidaba Personalna subrogacija Djelovanje ugovora prema trećima Prodaja s pridržajem prava vlasništva do Prodajni nalog Ugovor o uskladištenju i Ugovor o nalogu Komision Predugovorna odgovornost Stjecanje bez osnove, Poslovodstvo bez naloga, Javno obećanje nagrade Vrijednosni papiri Ostavinski postupak

jel netko zna da li stvarno ne pitaju onda ova poglavlja
...o tom smo već pričali...zastarjeli popis literature...

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
tko je bio na predavanju za izvanredne studente jučer,možda da napiše kaj se točno uči tj. preskače u učenju. Hvala ljudi!

Dubravka V

Bila je moja frendica...i nije baš oduševljena :wink5: Ne znam, vidjet ćemo...najbolje da netko tko je osobno bio...podijeli dojmove i ono važno...

Macko

Bilo koju skriptu da imate ako tu istu znate prolazite, dobro je imat knjigu uz sebe ,čisto ako nešto nije jasno iz skr.koja je ipak malo skraćena, pa se pogleda u knjizi,al ako skriptu znate ,prolazite , e sad jel će biti 2 ili 5 to je već druga priča, al ako lijepo znate skr. 3 je ziher. I nemojte filozofirat.:happy:

ja sam osobno učio po onoj od 131 str. ima par sitnica koje su malo zeznute al to skužite po logici stvari pogledate u knj i sve ok. samo treba sjest i učit. nema druge.

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
puuuno hvala kolega Macko, a ako nije bed možda još naputak na kojih to par stvari (zaguljenih) obratiti pažnju, da se znamo fokusirati. Nadam se da si polagao nedavno po toj skripti od 131 str.?

Dubravka V

Bilo koju skriptu da imate ako tu istu znate prolazite, dobro je imat knjigu uz sebe ,čisto ako nešto nije jasno iz skr.koja je ipak malo skraćena, pa se pogleda u knjizi,al ako skriptu znate ,prolazite , e sad jel će biti 2 ili 5 to je već druga priča, al ako lijepo znate skr. 3 je ziher. I nemojte filozofirat.:happy:

ja sam osobno učio po onoj od 131 str. ima par sitnica koje su malo zeznute al to skužite po logici stvari pogledate u knj i sve ok. samo treba sjest i učit. nema druge.
Apsolutno se slažem! Ne iz iskustva ovog ispita, ali drugih...života...mmmda! Racionalno i konkretno posložit stvari :happy: bez filozofiranja :wink5:

izdanje iz 2008 treba
Što se izdanja knjige tiče, uvijek se traži ono najnovije, Hanine riječi. Trenutno je to 12. izdanje iz 2009. (tko ima oriđiđi knjigu, mislim da je žuta). S tim da je već bilo riječi o tome da se može učiti i iz ranijih izdanja, samo se onda mora paziti na te izmjene, promjene, razlike, dopune i tome slično...

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
dali netko zna odgovor na pitanje izvanugovorna šteta (dali je to ono kod odgovornosti za štetu)

hvala unaprijed :)

xxx

da li znate kod koga je bolje izaći na ispit. kod mr.sc. Hane ili Matanovac? hvala!
I mene to isto zanima, mišljenja su podijeljena i koliko sam čula nema pravila, sve je stvar sreće...
Matanovac pita 4 pitanja i to je to, ali traži da se znaju definicije a Hanu se može objašnjavati i rukama i nogama ali bitno da se kaže bit...da on vidi da kužiš o čemu pričaš + obožava primjere...(ja sam kod njega odgovarala zemljišno-knjižno, nije me pitao ni jednu jedinu definiciju samo na temelju primjera...pa sad kome je kako lakše - Hano pita puno pitanja i dugo ispituje, ali je fer i ako baš ne znaš imaš mogućnost izvuči se s drugim pitanjem..

e sad Matanovac ili Hano... :confused2: stvarno ne znam...kolege koji ste već odgovarali kod njih pomagajte!

Thnx!

majolada

I
Matanovac pita 4 pitanja i to je to, ali traži da se znaju definicije
Thnx!
ja sam čula da ne moraš znati točnu definiciju kod Matanovac nego možeš objasniti svojim rječima

tinach

dali netko zna odgovor na pitanje izvanugovorna šteta (dali je to ono kod odgovornosti za štetu)

hvala unaprijed :)
da, to ti je taj dio o odgovornosti za štetu:wink5:

da li znate kod koga je bolje izaći na ispit. kod mr.sc. Hane ili Matanovac? hvala!
potpuno je svejedno, oboje su korektni i fer. iako, možda bih se usudila reći da su kod matanovac kriteriji za prolazak nešto niži.
a ovo da moraš znati definicije su apsolutne neistine:happy:.
ono što moraš je razumjeti ono o čemu pričaš,a točne definicije od slova do slova su nepotrebne. možeš ti naučiti i bez razumjevanja koju definiciju ,ali će profesor valjda skužiti da nemaš blage veze o čemu pričaš.:wink5:

Jadranka15

Da možeš birati kada ideš treći puta na ispit, a prije toga kome zapadneš.

Izvanugovorna odgovornost na štetu
Odgovornost za štetu koja je nanesena građanskim deliktom naziva se izvanugovornom ili deliktnom odgovornošću
Unutar deliktne odgovornosti mogu se razlikovati subjektivna i objektivna odgovornost, vlastita odgovornost i odgovornost za drugoga, podijeljena i solidarna odgovornost
U odnosu na pravila o ugovornoj odgovornosti, pravila izvanugovorne odgovornosti imaju karakter općih pravila o odgovornosti za štetu
Pravila o izvanugovornoj odgovornosti za štetu primjenjuju se na odgovarajući način u svim slučajevima koji nisu uređeni pravilima ugovorne odgovornosti za štetu
Za nastanak izvanugovorne odgovornosti za štetu dovoljna je deliktna sposobnost, dok je za nastanak ugovorne odgovornosti potrebna poslovna sposobnost
Kod izvanugovorne odgovornosti oštećenik je svaka osoba kojoj je nanesena šteta dok je kod ugovorne u pravilu vjerovnik

xxx

da, to ti je taj dio o odgovornosti za štetu:wink5:

potpuno je svejedno, oboje su korektni i fer. iako, možda bih se usudila reći da su kod matanovac kriteriji za prolazak nešto niži.
a ovo da moraš znati definicije su apsolutne neistine:happy:.
ono što moraš je razumjeti ono o čemu pričaš,a točne definicije od slova do slova su nepotrebne. možeš ti naučiti i bez razumjevanja koju definiciju ,ali će profesor valjda skužiti da nemaš blage veze o čemu pričaš.:wink5:
Ok, bez uzrujavanja, samo kažem što mi rekla kolegica koja je kod nje odgovarala...

anamarija

Ja sam isto imala priliku čuti da je Matanovac stvarno tražila točnu definiciju...Sad ovisi valjda koje je pitanje i način na kojoj joj kažeš "svojim riječima".

xxx

Koliko znam upravni studij ispituju samo Matanovac i Hano, barem su na posljednja dva roka, a možda je to vrijedilo samo za tada pa će od ovog roka opet svi...nadajmo se da ipak neće

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks