AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

Martina

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Nešto sam zaboravila napisat kaj se tiće ispita. Matanovac me pitala razvrgnuće suvlasništva i kad samo joj nabrajala, kod razvrgnuća isplatom rekla sam, između ostalog, da suvlasnici do isplate imaju založno pravo na stvari i ona je rekla da to nije istina, da odakle mi to. prvo sam mislila, ok, greška u skripti ali kad sam to pročitala u knjizi, više mi ništ nije bilo jasno...eto, ne znam šta da vam kažem na to sve...

Ana Butkov

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Hvala!
Evo ovak je krenulo:
Kupila najnoviju knjigu, isprintala sve skripte sa foruma i pošto sam temeljem komentara drugih ljudi vidjela da ekipa prolazi po skripti od 131 stranice - najviše sam se fokusirala na nju - a i pasala mi je jer je pratila knjigu (zato me sad ovo Konzularno koje pokušavam učiti izluđuje više od Građanskog :-|)

Krenula sam 16.09. s čitanjem knjige i dorađivanjem skripte (ispit je bio 12. 11.) To sam radila svaki dan poslije posla. Tako sam odmah procjenjivala što mi se čini bitno, što mislim da nije dovoljno jasno i dr. Kad sam završila skriptu i bila sigurna da je to - TO što mi paše i u što 100% vjerujem, krenula sam učiti samo po toj skripti. Najviše sam bubala Opći dio, a na kraju me to najmanje pitao. Čitala sam ko manijak, potrošila 2-3 paketa markera (sad se više na tim papirima ništa i ne vidi :laughing:)
Farbala sam si naslove (stavljala uskličnike) koji su se najčešće pojavljivali kao ispitna pitanja, PUNO su mi pomogla pitanja i rasprave tu s foruma (blaženi internet - da ga je bilo kad sam počela studirati, diplomirala bih možda i na vrijeme, haha)
U svakom slučaju, uzela sam kasnije godišnji kako sam napisala i od jutra do mraka "živjela" Građansko. Isprobala sam sve moguće metode učenja - od snimanja na diktafon do izvlačenja pitanja napisanih na papiriće iz tupperware posude :laughing: (pošto nisam imala nikakvu partnericu za ponavljanje :-()

Najvažnije je da si sami doradite skriptu (koliko god dobru imali), kritički se postavi prema skripti i "popravi" što ti nije dovoljno jasno. Dodaj primjere. Bez obzira što ti ništa od toga neće svjesno ostati u glavi, prisiljen si razmišljati o tome što čitaš da bi mogao usporediti, pa kada kreneš učiti, nekako će se gradivo lakše posložiti.
Bojanjem važnih stvari si olakšaš pamćenje i prisjećanje. (Boje moraju imati TEBI smisla... npr - meni su definicije uvijek zelene, nabrajanja narančasta, objašnjenja žuta... krupne podjele poput onih u "Ograničenjima prava vlasništva" su mi bila plava) Važno je razviti svoju metodu koja pali. Uči uvijek iz iste skripte, po kojoj si bojala. (tak sam ja) Pitanja s foruma si objedini u jedan dokument i u skripti stavi uskličnike kod onih koja se pojavljuju.
Primijetila sam da se u Nasljednom od 2006. do sada ponavlja nekih 20 pitanja - i SAMO tih 20! Naravno da sam bubala te dijelove za ispit ;-) (ostalo sam samo informativno pročitala, bez puno pokušavanja da zapamtim jer nisam imala vremena)

Uglavnom, na samu organizaciju i planiranje sam potrošila JAKO puno vremena - ali se isplatilo!
Kad mi je u nekom danu bilo već zlo od čitanja skripte, legla bih u krevet i slušala "predavanje" tj. ono što sam si izdiktirala...
Dala sam sve od sebe - i upalilo je. Makar... nisam se nadala da ću položiti jer mi je zbilja bio kratak rok, ali sam si sa detaljnom pripremom pokušala olakšati izlazak na rok u 2. mjesecu... međutim evo!
Građansko je fakat opsežan ispit i moraš mu pristupiti "projektno"... organizirano. Ozbiljna je stvar.
Dobro je jer se uči iz jedne knjige i ne moraš se osjećati kao da ideš na "Milijunaša" kad ideš na ispit jer ne znaš što bi profesor mogao pitati...

Mene sad muči ovo Konzularno jer imaš 3 knjige i skriptu... A kako ja volim raditi sistematično tj. znati gdje mi je što (da bih mogla "vjerovati"... i uopće imati volje proučavati :-|), nikako da polovim od kuda je koji dio izvađen (ili je možda sa predavanja...) i baš mi je grozno. A skripta ima samo 13 strana! Međutim, nikak da krenem bubati skriptu jer ne mogu tekst naći u knjigama... A ispit za par dana... aaaa!!!

Savjet: proučite si i sadržaj iz Građanskog - čudo jedno koliko stvari shvatiš iz sadržaja knjige! (sad se baš pravim pametna, ali zbilja mi je olakšalo upamtiti neke podjele koje mi u startu nisu baš bile smislene)

Eto, dosta pametovanja, idem sad na ovo zbrkano Konzularno.

Sretno svima na Građanskom!!! (Tko god treba, šaljem mu Građansko...)

Sanja,

ja sam zapela pa te molim ako mi možeš poslati Građansko, pitanja, sve (tu famoznu skriptu od 131 str, pitanja, kaj god imaš) na mail [email protected]

hvala ti unaprijed :)

svjetlana

Sanja,

ja sam zapela pa te molim ako mi možeš poslati Građansko, pitanja, sve (tu famoznu skriptu od 131 str, pitanja, kaj god imaš) na mail [email protected]

hvala ti unaprijed :)
Sanja,
tvoj mail me prizemljio,shvatila sam koliko pasivno učim građansko,imam tu čarobnu skriptu,ali bi te molila ta pitanja koja se ponavljaju iz nasljednog,ako mi možeš na mail
poslati [email protected]
unaprijed hvala!

Please,da li mi može netko poslati raspored ispita iz građanskog za rok od 11.-15.1. kod koga sam na spisku,nisam iz Zagreba!
Svjetlana Bila-Purgar

lea1

Pitanja Matanovac 11.01.2010.
1.Imovina
2.Pravni poslovi i vrste pravnih poslova
3.Posjed i vrste posjeda,zaštita posjeda
4.Zabluda,bitnost zablude
5.Osobna neimovinska dobra
6.Etažno vlasništvo

mateja

Pitanja Matanovac 11.01.2010.
1.Imovina
2.Pravni poslovi i vrste pravnih poslova
3.Posjed i vrste posjeda,zaštita posjeda
4.Zabluda,bitnost zablude
5.Osobna neimovinska dobra
6.Etažno vlasništvo
ma da??kad si ti bila kod nje,mi smo bili oko pol 10 tj.ja sam slušala usmeni bilo je samo njih 2 na usmenom ,i rušila ih ...pitanja su : činidba-sve,šteta-sve,neimovinska dobra,stvar-sve,opća dobra,javna dobra...

ela83

Pitanja s današnjeg ispita :
- mane volje, koje izazivaju ništetnost,koje pobojnost
- simulacija
- prekomjerno oštećenje
- prijeboj
- oporuka
- koliko dobivaju nužni nasljednici
- pravo služnosti, koje su i stjecanje

- izvori g.p.
- protupravnost štetne radnje
- krajnja nužda, nužna obrana
- krivnja

...ne mogu se više sjetiti...

Slavica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Evo svih pitanja koja je danas pitao Hano:

ERNST HANO, 14.1.2010.

1. Koje su mane volje
2. Simulacija
3. Izvori građanskog prava – koji propisi tu spadaju, kad je donesen ZOO
4. sudska praksa
5. prekomjerno oštećenje – rok za pobijanje
6. pretpostavke odgovornosti za štetu
7. protupravnost kod odgovornosti za štetu – u subjektivnom smislu = krivnja
8. krivnja – oblici, što je nepažnja – oblici, obična i krajnja
9. isključivanje protupravnosti (6 razloga) – nužna obrana, viša sila, samopomoć, slučaj, pristanak oštećenika, nanošenje štete u obavljanju službene dužnosti
10. što je krajnja nužda
11. prijeboj
12. uzajamnost kod prijeboja
13. istovrsnost kod prijeboja
14. služnosti – što su, kako se stječu
15. razvrgnuće suvlasništva – kako će se razvrgnuti sudski ako su suvlasnički dijelovi utvrđeni, što ako imamo kuću (sud proda kuću – civilna dioba!)
16. razlika između suvlasništva i zajedničkog vlasništva
17. što je oporuka
18. koliko iznosi nužni dio
19. prvi nasljedni red
20. što kad se bračni drug odrekne svog dijela
21. cesija – stranke, kakva treba biti tražbina
22. kako se sklapa ugovor – do kad ponuda obvezuje, opća i posebna ponuda – do kad obvezuju
23. sastojci pravnog posla
24. sklapanje ugovora među prisutnima i distancijski (SAMO pismenim putem)
25. objektivna odgovornost za štetu
26. uzročnost kod odgovornosti za štetu
27. odgovornost za štetu u sudaru više motornih vozila – koja odgovornost (pravila subjektivne odgovornosti se primjenjuju!) ako je jedan kriv; ako su oba sudionika kriva (odgovornost razmjerno krivnji osoba)
28. odgovornost za štetu u sudaru više motornih vozila – odgovornost za treću osobu (solidarna odgovornost!); kad krivnja dolazi do važnosti (parnični postupak, između dva štetnika, regres)
29. pobojnost
30. etažno vlasništvo – što je, kad je osnovano, kojom vrstom upisa u ZK (upisuju se posebni dijelovi nekrentina)
31. razvrgnuće suvlasničke zajednice – dobrovoljno i sudsko objasni; metode, načini razvrgnuća
32. paulijanske tužbe – obiteljska, kvazipaulijanska + primjer
33. promjene na strain dužnika
34. evikcija – prava koja imaju subjekti
35. ugovor o darovanju – vrste darovanja
36. dar i uzdarje – je li to darovanje?
37. razlika između zakupa i najma, što je korištenje a što uporaba
38. što je opće dobro
39. razlika između općeg dobra i svih drugih stvari
40. susjedska prava
41. kako se uređuje međa – postupak, tko pokreće, kakva se odluka donosi, (katastarski plan, može li sud na temelju katastarskog plana donijeti odluku – da, ako se stranke sporazume), koju su kriteriji za određivanje međe
42. reivindikacija – što je, koji su prigovori protiv tužbe, protuzahtjevi, rok za podnošenje
43. dosjelost – redovita i izvanredna
44. posjed – zakonit, pošten, dopušten, istinit, samostalan
45. koje su vrste štete – kakva je imovinska, koje su vrste (stvarna i izmakla dobit)
46. kako se definira šteta
47. kakva su to osobna prava kod neimovinske štete
48. kako se popravlja neimovinska šteta
49. o čemu ovisi visina novčane satisfakcije (jačina i trajanje duševnih boli)
50. nužni nasljednik – tko ima pravo na nužni dio, koji članovi obitelji
51. koliko iznosi nužni dio
52. konvalidacija – kada dolazi do nje
53. solidarne obveze, kakve još obveze osim solidarnih imamo
54. je li solidarna obveza djeljiva ili nedjeljiva
55. alternativne obveze
56. zastara
57. odgovornost za materijalne nedostatke – tko odgovara, zašto, što se može zahtjevati, u kojem roku
58. prava stjecatelja kod materijalnih nedostataka (3) – u kojem roku ima pravo na ostvarivanje tih prava
59. kad se mora obavijestiti o materijalnim nedostacima vidljivim i skrivenim
60. raskid ugovora – o raskidu zbog neispunjenja – kad ima pravo netko raskinuti ugovor po zakonu
61. odgovornost za štetu – kakva je pozitivna, a kakva negativna šteta
62. kad postoji odgovornost za drugoga
63. satisfakcija – koja su prava osobnosti, kakva su to prava, uz povredu prava osobnosti koju imovinsku štetu može zahtijevati (liječenje, izgubljena zarada, članovi obitelji mogu tražiti..)
64. pravo građenja – kako se upisuje (teret na zemljištu, posjedovnica novog ZK uloška)
65. što se događa kad pravo građenja prestane
66. fiducijarno vlasništvo – kako se sklapa ugovor, tko ga sklapa
67. zastara – kad počinje teći, kad nastupa, koliki je zastarni rok
68. zastarni rok za naknadu štete (3g od saznanja za štetu i počinitelja)
69. prekid zastarnog roka, zastoj zastare, razlozi za zastoj i prekid
70. legat – koji zapisi, razlike
71. nužno nasljedstvo – lišenje i isljučenje nasljednika
72. čemu služi lišenje nužnog nasljednika
73. isključenje nužnog nasljednika – zašto ga oporučitelj isključuje
74. što se događa ako nasljednik krivotvori oporuku
75. drugi nasljedni red
76. kako se dijeli ostavina – roditelji i bračni drug
77. da li su braća i sestre nasljednici u drugom redu
78. supstitucija – što je, čemu služi, zašto napisani nasljednik ne bi mogao nasljediti (3 razloga)
79. posjedovna tužba – što je, rok za podizanje, što se tom tužbom traži, od kojih dijelova se taj tužbeni zahtjev sastoji
80. kamate – što su, čemu služe, koje su vrste, kako se izračunava zakonska kamata (zakonska formula), od kada teče zatezna kamata
81. ugovorna kazna – vrste
82. cesija – da li je potreban pristanak dužnika, što ako se ne obavijesti dužnika
83. odgovornost za veritet i bonitet
84. što je hipoteka, kakav je to hipotekarni ugovor i što mora sadržavati
85. gdje se u ZK upisuje hipoteka
86. tražbina dospjela, nije namirena – što kod hipoteke može učiniti vjerovnik, kako se vrši prodaja nekrentine pod hipotekom (sudskim putem)
87. je li moguće na jednoj nekretnini osnovati više hipoteka
88. kako se namiruju tražbine prodajom nekretnine ako je bilo više hipoteka
89. pretpostavke odgovornosti za štetu – uzročnost, gdje je problem vezano s uzročnom vezom, kako se određuje da li postoji uzročnost, adekvacijska teorija
90. kako se popravlja šteta
91. ugovor o djelu – kakav je to ugovor
92. kako se sklapa ugovor, u kojem trenutku je ugovor sklopljen
93. što mora sadržavati ponuda
94. jamstvo – vrste
95. kapara – nakon ispunjenja i nakon neispunjenja što s njom
96. što je predugovor
97. vlasništvo – karakteristike, vrste
98. što su to opća dobra
99. nužni prolaz – kako se osniva, u kojem postupku (izvanparnični), iznimke kad se ne može osnovati
100. kakva su to javna dobra
101. prijeboj, što znači uzajamnost tražbina
102. usmena oporuka – imaju li svjedoci dužnost
103. imisije
104. pravni položaj stabla na međi
105. kako se uređuje međa – na koji način, u kojem postupku

• jako ugodan ispitivač
• ulazi se po dvoje
• ako ne znaš svoje pitanje ovaj do tebe odgovara na njega i obrnuto
• pomaže s potpitanjima

florencia

bok kolege!! evo, prosla sam po forumu. izvanredni sam student, tako da sam rijetko na redovnim predavanjima, kad stignem, dodjem.sad u drugom mj. bi pokusala izaci na gradansko, cisto da ga vidim, jer po svemu sudeci gradivo je opsezno, i trebati cu dobro zagrijati stolicu. no ,nesto mi nije jasno, i zato trebam vasu pomoc- sto se tice literature, tocnije knjige, nije mi jasno koje izdanje za ispit moram koristiti, neki kazu 2006.god, neki 2008.god, a neki cak spominju 2009tu...tako da mi nista vise nije jasno..ako mi netko molim vas tocno moze odgovoriti-autora , naziv knjige i godinu!koje izdanje?i da li mi je potrebna dopuna sa odredenim zakonima?i koje lekcije na kraju smijem propustiti, a koje ne!!! puno vam hvala unaprijed!!!

nea

prema najnovijem vodiču iz 2009./2010.literatura je Građansko pravo (Klarić,Vedriš) 2006.god.osim poglavlja vrijednosni papiri i ostavinski postupak. E sad, uglavnom ne pitaju ugovore o uslugama iz obveznog prava (iako Ernst pita ugovor o djelu).
Iz ugovora o prijenosu stvari i prava pitaju: kupoprodaju, ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju
Ugovori o uporabi i korištenju stvari: razlika zakupa i najma (to Ernst voli pitati) i posudba

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks