Hvala!
Evo ovak je krenulo:
Kupila najnoviju knjigu, isprintala sve skripte sa foruma i pošto sam temeljem komentara drugih ljudi vidjela da ekipa prolazi po skripti od 131 stranice - najviše sam se fokusirala na nju - a i pasala mi je jer je pratila knjigu (zato me sad ovo Konzularno koje pokušavam učiti izluđuje više od Građanskog :-|)
Krenula sam 16.09. s čitanjem knjige i dorađivanjem skripte (ispit je bio 12. 11.) To sam radila svaki dan poslije posla. Tako sam odmah procjenjivala što mi se čini bitno, što mislim da nije dovoljno jasno i dr. Kad sam završila skriptu i bila sigurna da je to - TO što mi paše i u što 100% vjerujem, krenula sam učiti samo po toj skripti. Najviše sam bubala Opći dio, a na kraju me to najmanje pitao. Čitala sam ko manijak, potrošila 2-3 paketa markera (sad se više na tim papirima ništa i ne vidi :laughing
Farbala sam si naslove (stavljala uskličnike) koji su se najčešće pojavljivali kao ispitna pitanja, PUNO su mi pomogla pitanja i rasprave tu s foruma (blaženi internet - da ga je bilo kad sam počela studirati, diplomirala bih možda i na vrijeme, haha)
U svakom slučaju, uzela sam kasnije godišnji kako sam napisala i od jutra do mraka "živjela" Građansko. Isprobala sam sve moguće metode učenja - od snimanja na diktafon do izvlačenja pitanja napisanih na papiriće iz tupperware posude :laughing: (pošto nisam imala nikakvu partnericu za ponavljanje :-()
Najvažnije je da si sami doradite skriptu (koliko god dobru imali), kritički se postavi prema skripti i "popravi" što ti nije dovoljno jasno. Dodaj primjere. Bez obzira što ti ništa od toga neće svjesno ostati u glavi, prisiljen si razmišljati o tome što čitaš da bi mogao usporediti, pa kada kreneš učiti, nekako će se gradivo lakše posložiti.
Bojanjem važnih stvari si olakšaš pamćenje i prisjećanje. (Boje moraju imati TEBI smisla... npr - meni su definicije uvijek zelene, nabrajanja narančasta, objašnjenja žuta... krupne podjele poput onih u "Ograničenjima prava vlasništva" su mi bila plava) Važno je razviti svoju metodu koja pali. Uči uvijek iz iste skripte, po kojoj si bojala. (tak sam ja) Pitanja s foruma si objedini u jedan dokument i u skripti stavi uskličnike kod onih koja se pojavljuju.
Primijetila sam da se u Nasljednom od 2006. do sada ponavlja nekih 20 pitanja - i SAMO tih 20! Naravno da sam bubala te dijelove za ispit ;-) (ostalo sam samo informativno pročitala, bez puno pokušavanja da zapamtim jer nisam imala vremena)
Uglavnom, na samu organizaciju i planiranje sam potrošila JAKO puno vremena - ali se isplatilo!
Kad mi je u nekom danu bilo već zlo od čitanja skripte, legla bih u krevet i slušala "predavanje" tj. ono što sam si izdiktirala...
Dala sam sve od sebe - i upalilo je. Makar... nisam se nadala da ću položiti jer mi je zbilja bio kratak rok, ali sam si sa detaljnom pripremom pokušala olakšati izlazak na rok u 2. mjesecu... međutim evo!
Građansko je fakat opsežan ispit i moraš mu pristupiti "projektno"... organizirano. Ozbiljna je stvar.
Dobro je jer se uči iz jedne knjige i ne moraš se osjećati kao da ideš na "Milijunaša" kad ideš na ispit jer ne znaš što bi profesor mogao pitati...
Mene sad muči ovo Konzularno jer imaš 3 knjige i skriptu... A kako ja volim raditi sistematično tj. znati gdje mi je što (da bih mogla "vjerovati"... i uopće imati volje proučavati :-|), nikako da polovim od kuda je koji dio izvađen (ili je možda sa predavanja...) i baš mi je grozno. A skripta ima samo 13 strana! Međutim, nikak da krenem bubati skriptu jer ne mogu tekst naći u knjigama... A ispit za par dana... aaaa!!!
Savjet: proučite si i sadržaj iz Građanskog - čudo jedno koliko stvari shvatiš iz sadržaja knjige! (sad se baš pravim pametna, ali zbilja mi je olakšalo upamtiti neke podjele koje mi u startu nisu baš bile smislene)
Eto, dosta pametovanja, idem sad na ovo zbrkano Konzularno.
Sretno svima na Građanskom!!! (Tko god treba, šaljem mu Građansko...)