AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

marija0205

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
neka mi netko pliz objasni veritet i bonitet
Veritet i bonitet ti se nalazi kod cesije

odgovornost za veritet- cedent (ustupitelj tražbine) odgovara za istinitost tražbine,
npr. A je posudio novac 10 000 B-u na 1.g. ali nakon nekog vremena A treba hitno novac. A proda tražbinu C-u za iznos od 9 000 kn. U tom slučaju A odgovara C-u da tražbina stvarno postoji.

odgovornost za bonitet- cedent odgovara za naplativost tražbine

Cedent ima obvezu da preda obveznicu ili drugu ispravu o dugu cesionaru, te druge dokaze o ustupljenoj tražbini i sporednim pravima.

nadam se da sam barem malo pomogla :)

loli

molim vas kolege da li mi netko može objasniti razlike između zakupa, podzakupa, najma , podnajma, zajma i posudbe. sve mi je to nerazumljivo.
velika hvala na pomoći !

Martina

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
jel mi može netko napisat o prijeboju ex lege? Naime, imam staru knjigu u kojoj ne piše ništ o tome. Zahvaljujem unaprijed

marija0205

jel mi može netko napisat o prijeboju ex lege? Naime, imam staru knjigu u kojoj ne piše ništ o tome. Zahvaljujem unaprijed
Prijeboj ex lege nastupa po samom zakonu. Volja stranaka nije važna.
Primjer takva prijeboja upoznali smo u stvarnom pravu. Odnosi se na slučaj založnog prava kad vjerovnik, koji posjeduje založenu stvar, ima ovlaštenje ubrati i sebi uzeti njezine plodove i druge koristi. Ubrani plodovi postaju njegovo vlasništvo, a njihova se vrijednost, na temelju odredbe st.3. čl. 323. ZV, prebija s vrijednošću tražbine.

Naše pravo ga ne poznaje.

Macko

stjecanje posjeda-imaš u skripti (onoj od 131 str.) i u knjizi taj dio super objašnjeno. kaj ti nije jasno?

mateja

a skriptu imam i al knjigu ne ..pa mi baš neke stvari nisu najjasnije jer je onak u rečenici objašnjeno..točnije me zanima ,znači predaja dugom rukom-stjecatelj se s dopuštenjem prenositelja sam stavlja u posjed ?? onda tradicija očitovanje javlja se u 2 oblika kratkom rukom i constitutum posesorum ,me zanima dal je to tak isto objašnjeno u knjizi jer kad je profa objašnjavala neke mi nije štimalo :))))) i primjer ili objasnit posredni posjed se stječe izvedeno ...hvalaaaaaaaaaaaa ako netko odg ...btw još primjer za obiteljsku paulijansku tužbu bio bi idealan znam da je to netko tražio na usmenom

LittleMiss

može mi netko napisat koja je službena literatura za građansko? ono što su rekli na početku predavanja?

unaprijed hvala!!!

lucy

molim nekog da mi napise primjer za : tradicija kratkom rukom i constitutum possesorium

Tradicija brevi manu – posjednik očituje volju da predaje stvar stjecatelju na kojoj ovaj već ima faktičnu vlast (nije potrebna fizička predaja stvari)
Npr. osoba koja kod poslodavca radi kao vozač kamiona (u odnosu na kamion je pomoćnik u posjedovanju) odluči kupiti taj kamion i otpočeti djelatnost kao samostalni posjednik. Kupoprodajom stječe neposredan posjed na kamionu.

Constitutum possessorium – obrnuto od tradicije brevi manu
Npr.vlasnik zemljišta isto proda drugome, a potom ga uzme u zakup (kao vlasnik je imao samostani posjed, a kao zakupnik nesamostalni posjed)

tinach

evo mene s ispita :)
položila danas kod matanovac :)
pitanja: nevaljanost pravnih poslova, vrste oporuke, suvlasništvo, načini prestanka obveznog odnosa i objasniti prestanak ispunjenjem činidbe.
that's it!

Prčiguz

danas pao kao sto sam i ocekivao, prvo pitanje je bilo simulacija i primjer za simulaciju.. tu sam odg a drugo je bilo vlasnistvo i tad je nastupila opca blokada...

tinach

SanjaS , molim te ako mi možeš poslati sva pitanja iz građanskog i skriptu jer sam totalono u komi i ne znam od kuda da krenem...mail anamarija:[email protected]
Hvala
ako želiš, poslat ću ti ja pitanja.. meni je već poslala sanja(bog ju blagoslovio:laughing:),ali ti se tamo vrte pitanja, ja sam ih sve izvadila posebno i po dijelovima da bude lakše

Prčiguz

sretno svima danas kod prof hane... ak netko zapamti pitanja i ak ce imat volje nek napise:)

ako želiš, poslat ću ti ja pitanja.. meni je već poslala sanja(bog ju blagoslovio:laughing:),ali ti se tamo vrte pitanja, ja sam ih sve izvadila posebno i po dijelovima da bude lakše
aj ako mozes posalji i meni na [email protected]
hvala:)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks