Tourniquet
jane doe.
Jna koje slovo se prezivaš
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.
Jna koje slovo se prezivaš
Pala danas kod Kanceljak :hm:
Profa je super, draga i sve ali definitivno ne pita "osnove" kak su neki govorili, pita i bome tupi u detalje tako da ako saznate da ste kod nje, ponavljajte iz knjige! Ulazili smo po 1 jer nas nije puno bilo.
Pitala me prvo imovinu, one kategorije, kako šta ulazi u imovinu blabla..
onda funkcije imovine.
zaštita prava vlasništva, koja je razlika između one tri tužbe i po čemu je reivindikacija drugačija od ostale dvije...i kod reivindikacije kaj tužitelj mora dokazati, kakav protuzahtjev može dat dužnik i kakve prigovore...
Zatim cesija, sve o tome, odnosi cesionara i cedenta, odnosi cesusa i cesionara itd...sve sve sve
e onda...dolazimo do ugovorne kazne!kažem joj da je to sredstvo osobnog pojačanja obveznopr. odnosa jer tako i piše u knjizi i svugdje, jedno je jamstvo, drugo je ug. kazna. Kaže ona meni jeste li sigurni da je to obvezno pojačanje, ja kažem jesam, ona mene gleda i kaže, e nije to tako, a kad mi ispričate vidjet ćete zakaj nije. :surprised: A kaj, onda je u knjizi krivo?! Uglavnom, pilila me doslovno sve o toj ugovrnoj kazni, sve detalje, sve, sve...i htjela da nekaj povezujem sa štetom, imala sam osjećaj da za 5 odgovaram. I tako, nije me pustila dalje od ug. kazne i onda je rekla da moram to još ponovit i rušila me.
Više sreće drugi put :grin: Treba puno znanja, ali bome i vraški puno sreće koje pitanje te zapadne!
Od ostalih sam čula neka pitanja: zastara, rokovi zastare, prekid i zastoj, opet imovina (to je puno pitala), ništetnost i pobojnost, i puno je pitala mane volje i točno kaj koja uzrokuje, sve mane volje objasnit, svjesni i nesvjesni nesklad, ugovor o darivanju...
Pitala je mane volje, simulaciju i vrste, svaku objasnit, koliko je pravnih poslova u kojoj vrsti simulacije, pobojnost i povezat s prekomjernim ostecenjem, nistetnost sto je i vrste, sudska zastita posjeda koji su zahtjevi, tko je aktivno a tko pasivno legitimiran, sve o tom, materijalni nedostatci, prvi nasljedni red-napomenut da se nasljeduje na jednake djelove, pravo zadrzanja i usporedit to s zaloznim pravom.
Treba znat iz svega osnove, definicije i podjele kratko i jasno i znat usporedit gradivo.
Pitala je mane volje, simulaciju i vrste, svaku objasnit, koliko je pravnih poslova u kojoj vrsti simulacije, pobojnost i povezat s prekomjernim ostecenjem, nistetnost sto je i vrste, sudska zastita posjeda koji su zahtjevi, tko je aktivno a tko pasivno legitimiran, sve o tom, materijalni nedostatci, prvi nasljedni red-napomenut da se nasljeduje na jednake djelove, pravo zadrzanja i usporedit to s zaloznim pravom.
Treba znat iz svega osnove, definicije i podjele kratko i jasno i znat usporedit gradivo.
Moj savjet je da si skinete sva pitanja s neta, pa da znate odprilike po pitanjima koje gradivo treba povezat, prodite po primjerima iz knjige, nemojte ucit u detalje ako neznate osnove, bolje da na prvu ruku ucite iz svega definiciju i nabrajanja a kasnije kad vam sjednu te definicije, nadopunite gradivo. Ljudi se baziraju previse na detaljima i onda kad dodu na usmeni od treme neznaju zucnut niti osnove. Prosli rok nitko nije znao rec prekomjerno ostecenje, trazila je osnove, definiciju i predpostavke i da se spomene pobojnost koja je uzrok prekomjernog ostecenja. I nije istina da Keglovic trazi nemoguce, kak svi kazu trazi "bas odredenu rijec", cura koja je odgovarala nije u sudskoj zastiti posjeda uopce spomenula "posjednika" nego cijelo vrijeme spominje "osoba ciji je posjed". Zatim ju je kod 1. nasljednog reda pitala kako roditelj i 2 djece nasljeduju, koliko svaki dobije, cura je rekla 1/3 sto je tocno i profa ju je navodila na taj odgovor, da spomene da se djele na JEDNAKE DJELOVE.
Pa za ovo pitanje nalaza blaga si sve dobro rekla, jedino sto mi pada na pamet da bi jos trebala rec je da se stvar po isteku vremena čuvanja prodaje na javnoj drazbi(prodaji) jer je to onaj dio u knjizi "stjecanja prava vlasnistva od nevlasnika", pa imas 3 slučaja stjecanja od nevlasnika: 1.) kad se pribavlja od osobe koja u okviru svoje djelatnosti stavlja u promet takve stvari; 2.) kad se pribalja od osobe kojoj je vlasnik predao stvar u posjed na temelju pravnog posla koji nije osnova za pribavljanje vlasnistva(posudba, najam, depozit) i kad se stvar stekne na javnoj prodaji.Rok 30.6.. Mislim da su svi koji su izasli na usneni, pali. Ispit je trebao poceti u 8.30 ali je profa kasnila skoro sat vremena. Zbuksala nas je sestero u onu svoju "buksu" doslovno metar sa metar. Poredani kao srdelice... S vremenom je keglevicka postajala sve nervoznija i zivcanija jer, realno gledano, malo je tko i znao nesto za reci. Mislim, jednostavno ne razumijem kako netko moze profi reci u facu "oprostite, nisam ucila obvezno pravo"... Pa kako mozes izaci na ispit i jos tako nesto izjaviti. Mogla je jednostavno reci da ne zna i ajde bok! I onda zivcanu profu ostavi ostalima, koji su i onako u tremi, jer je carici bio prvi put pa ju boli briga! Pitanja- nalaz stvari, konverzija, zastara, pravo sluznosti, pravo građenja. Samo toga se sjecam. Mene je pitala samo konverziju i nalaz stvari. Kod nalaza stvari, postavila je pitanje sto radi nalazni ured kad mu nalaznik preda nađenu stvar. Odgovorila sam da objavljuje oglas te da ukoliko prođe rok godinu dana od objave oglasa, nadena se stvar predaje nalazniku. Na sto me je ona ponovno upitala sto jos radi nalazni ured, osim sto objavi oglas. Nisam imala pojma jer sam ucila samo iz knjige, a toga u knjizi nema
Horiemon da se usudio/la nisi otici s foruma ikadAko npr. Medicinski fakultet može imati koncipirane ispite na tzv. "zaokruživanje" (s pitanjem i šest ponuđenih odgovora), koje ispravlja računalo i potpuno su lišeni subjektivnog pristupa i nejansih kriterija, ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg se to ne može uvesti na Pravu.
Jasne norme i storgo definirani kriteriji ocjenjivanja znanja su ovdje, imam osobni dojam, u deficitu.
Ovo si malo pogrijesila, jer nalaz stvari (izgubljene stvari i blaga) nije isto sto i stjecanje od nevlasnika, jer upravo kod stjecanja stvari od nevlasnika imas pravni posao na temelju kojeg si stekao, a kod nalaza ti nemas nista samo si nasao stvar, to su dvije razlicite stvariPa za ovo pitanje nalaza blaga si sve dobro rekla, jedino sto mi pada na pamet da bi jos trebala rec je da se stvar po isteku vremena čuvanja prodaje na javnoj drazbi(prodaji) jer je to onaj dio u knjizi "stjecanja prava vlasnistva od nevlasnika", pa imas 3 slučaja stjecanja od nevlasnika: 1.) kad se pribavlja od osobe koja u okviru svoje djelatnosti stavlja u promet takve stvari; 2.) kad se pribalja od osobe kojoj je vlasnik predao stvar u posjed na temelju pravnog posla koji nije osnova za pribavljanje vlasnistva(posudba, najam, depozit) i kad se stvar stekne na javnoj prodaji.
Ovako ja imam napisano s predavanja od keglevicke, sto si ustvari i ti rekla: nalaznik bez odgode odnese stvar u nalazni ured koji onda objavljuje oglas u NN kojim poziva vlasnika da preuzme stvar u nalaznom uredu, ako se nakon jedne god vlasnik ne javi, poziva se nalaznik i predaje mu se stvar u samostalan posjed te pocinje teci rok dosjelost, a nalaznik je osoba koja je prva opazila stvar i za nju se masila, a ne ona koja ju je prva dohvatilaRok 30.6.. Mislim da su svi koji su izasli na usneni, pali. Ispit je trebao poceti u 8.30 ali je profa kasnila skoro sat vremena. Zbuksala nas je sestero u onu svoju "buksu" doslovno metar sa metar. Poredani kao srdelice... S vremenom je keglevicka postajala sve nervoznija i zivcanija jer, realno gledano, malo je tko i znao nesto za reci. Mislim, jednostavno ne razumijem kako netko moze profi reci u facu "oprostite, nisam ucila obvezno pravo"... Pa kako mozes izaci na ispit i jos tako nesto izjaviti. Mogla je jednostavno reci da ne zna i ajde bok! I onda zivcanu profu ostavi ostalima, koji su i onako u tremi, jer je carici bio prvi put pa ju boli briga! Pitanja- nalaz stvari, konverzija, zastara, pravo sluznosti, pravo građenja. Samo toga se sjecam. Mene je pitala samo konverziju i nalaz stvari. Kod nalaza stvari, postavila je pitanje sto radi nalazni ured kad mu nalaznik preda nađenu stvar. Odgovorila sam da objavljuje oglas te da ukoliko prođe rok godinu dana od objave oglasa, nadena se stvar predaje nalazniku. Na sto me je ona ponovno upitala sto jos radi nalazni ured, osim sto objavi oglas. Nisam imala pojma jer sam ucila samo iz knjige, a toga u knjizi nema
Ovo si malo pogrijesila, jer nalaz stvari (izgubljene stvari i blaga) nije isto sto i stjecanje od nevlasnika, jer upravo kod stjecanja stvari od nevlasnika imas pravni posao na temelju kojeg si stekao, a kod nalaza ti nemas nista samo si nasao stvar, to su dvije razlicite stvari
Prolistala sam knjigu i da, treba (naplatni) pravni posao na temelju kojeg se stjece od nevlasnika, :weeabooface:
ali za ovo pitanje sto jos radi nalazni ured, sam googlala i pise:
Poslovi: unutar Sektora upravnih i inspekcijskih poslova, Odjela pisarnice, djeluje nalazni ured, u kojemu se zaprimaju izgubljeni i pronađeni dokumenti, isprave, registracijskepločice vozila i drugi predmeti građana, o kojima se pisanim putem izvješćuju njihovi vlasnici. Za predmete kojima se ne pronađe vlasnik, po isteku roka čuvanja organizira se javna dražba.
Jel zna netko od vas dali se imisije upisuju u zemljisne knjige?To je jednom pitala asistentica Kanceljak
AdBlock Detected
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.