AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

mape5

Super Moderator
ako se ne varam sve knjige iz obvezne literature mogu se besplatno posuditi u knjižnici pravnog fakulteta
sva literatura za bilo koji ispit se može posuditi u knjižnici PF, s time da su uveli nova pravila od 01.07. ako na vrijeme ne produžiš ili vratiš knjigu, platiš zakasninu i ne možeš mjesec dana posuditi tu istu knjigu.
produžiti se može e-mailom, s time da prepišeš broj s one naljepnice u indeksu i naravno nazivi knjiga i to par dana prije ili osobno u knjižnici, mislim da mi je rekao i da se može javiti telefonski.

S Javne uprave mogu zadržati indeks par dana dok te upišu u bazu podataka.

A što se tiče pocrtavanja i šaranja po posuđenim knjigama, ja bi to kaznila da se mora kupiti nova knjiga. :doh: Od kud pravo pojedincima da uništavaju knjige, znajući da će ih još more studenata koristiti. Kopiraj si ju pa onda šaraj i piši po njoj brate mili koliko god hoćeš.

mogu ti u knjižnici i kopirati, mislim da je 0,30 po stranici, al nemojte me držati za riječ.

Paola

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Nasljedne redove naučiti iz zakona jer je došlo do nekih izmjena.
ej jel bi ti bio problem napisati samo na koje točno izmjene misliš i da li je to samo kod nasljednih redova ili se odnosi i na neke druge djelove zakona ? vidim da u zakonu ne piše izvanbračni drugovi nego samo bračni pa sad neznam dal se to podrazumijeva ili se to promjenilo? hvala unaprijed ;)

mimica

Ja točno ne znam na koje se tu izmjene misli, kada sam zadnji put odgovarala kod Keglević pitala je nasljedne redove i tada je ona rekla neka nasljedne redove naučimo iz zakona, ne po knjizi.

Monsoon

pozdrav. da li preporučate učiti jedino iz knjige i samo iz knjige ili već postoji neka kvalitetna skripta iz koje se isto može dobro naučit?

ideš

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pozdrav. da li preporučate učiti jedino iz knjige i samo iz knjige ili već postoji neka kvalitetna skripta iz koje se isto može dobro naučit?

svi ti uce iz one montanine skripte, ja osobno po knjizi...iz skripte sve moras znat, tamo je sve bez objasnjenja, a u knjizi imas primjere i malo vise objasnjeno...ako imas manjak vremena bolje iz skripte...sretno s ucenjem :)

Darijana

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ah ljudi moji meni ubi ovo građansko, a dosla tek do zemljisnih knjiga... mislim da cu odustati od prvog roka u 9 mj. jel se muci jos tko da mi bude lakse?

just_me

ja se mučim...katastrofa je :/
Ista stvar ovdje...također tek oko zemljišnih knjiga...užas koliko nabrajanja...kako idem dalje tako imam osjećaj da će ovo od prije sve ispariti. Kakvi imate tehniku sa učenjem novog i ponavljanjem starog?

Darijana

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ista stvar ovdje...također tek oko zemljišnih knjiga...užas koliko nabrajanja...kako idem dalje tako imam osjećaj da će ovo od prije sve ispariti. Kakvi imate tehniku sa učenjem novog i ponavljanjem starog?
ja idem po redu do kraja a onda opet na pocetak i tako dok ne uđe u glavu...ma ja nemam osjecaj da ce ispariti ja znam da je vec isparilo...valjda ce se jednom posloziti u glavi ...sretno nam bilo

ana22

Moze li mi netko rec koja je razlika izmedu reivindikacije i ostalih tuzbi kod zastite pv?

ideš

Moze li mi netko rec koja je razlika izmedu reivindikacije i ostalih tuzbi kod zastite pv?
Kod reividikacije i negatorne tužbe, tužitelj je vlasnik, a kod publicijane tužitelj je predmnjevani vlasnik.
Kod reivindikacije vlasnik je neposjednik, a kod negatorije vlasnik je posjednik te je kod negatorije lakše izvesti dokaz vlasništva jer se netreba dokazat titulus i modus, dovoljno je da tužitelj dokaže svoj posjed. Kod publicijane tuženik mora dokazati zakonitost (titulus, modus) i istinitost, a poštenje se predmnjeva.
Kod reivindikacije vlasnik neposjednik traži od posjednika povrat individualno određene stvari koja mu je oduzeta. Kod negatorne tužbe vlasnik posjednik traži da prestane uznemiravanje. Naprimjer kod nekretnine, smetanje posjeda imisijama.

Mislim da su to osnovne razlike, slobodno me nadopunite ;)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks