AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

simpa1988

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ja nisam bila b grupa ali se sjećam da su imali obiteljsko pravo, tko ukrade kg slatkiša bit će kažnjen sa 100 sati društveno korisnog rada- odredi dijelove pn na ovom primjeru, i treći se ne mogu sjetiti... nadam se da sam pomogla!

buboslav

ja nisam bila b grupa ali se sjećam da su imali obiteljsko pravo, tko ukrade kg slatkiša bit će kažnjen sa 100 sati društveno korisnog rada- odredi dijelove pn na ovom primjeru, i treći se ne mogu sjetiti... nadam se da sam pomogla!

prvi esej je bio Državni teritorij i pravni položaj brodova i zrakoplova u njemu

Leptiric_20

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ejj??jel bi mi mogo netko odgovorit na pitanja:
1.autentična interpretacija
2.apsolutna ništavnost
3.dosjelost
5.erores in iudicando???

hvala...:bluThinking:
Autentično tumačenje knjiga Drž. I Pavni sustav 212 str,
Dosjelost je neko naličje zastare(barem aj tako mislim),
a ERORES IN IUDICANDO greška u odlučivanju,
npr. pogreška ili kriva provedba - Sud je primjenio pravno pravilo koje se odnose na posudbu a trebao je primjeniti koje se odnose na darivanje.
Ili pak pogrešno ili nepotpuno utvđeno činjenično stanje - Sud nije utvrdio cjelokupni sadržaj neke isprave zato što ej uzeo da isprava ima 7 stranica a ona ih je imala 12, a ut ih 5 stranica je bilo ono relevantno za rješavanje tog spora. - tako imam zapisano s predavanja

misty

ejj??jel bi mi mogo netko odgovorit na pitanja:
1.autentična interpretacija
2.apsolutna ništavnost
3.dosjelost
5.erores in iudicando???

apsolutna ništavnost - na 118. str ti je lijepo objašnje, a bome ima toga puno.

Leptiric_20

može mi netko reči ako zna ili se sjeća bilo mi je pitanje tipa nešto pravna ustanova i onda ponuđeni odgvori Sveučilište u Zagrebu, pa pravni fakultet! ak netko zna šta tu treba ili ima u knjizi nešto određeno da piše za te pravne ustanove!? hvala :confused2:

misty

evo ako će netkome pomići ja sam bila B grupa
ESEJI:
1. usoporedi konfederaciju i federaciju
2. subjektivno pravo
3 tumačenje posebno na obvezatnu snagu
:dry:
neka pitanja iz te grupe...

error in iusdicando...
sud je...a)transpersonalan, b) riješava i upravne sporove, c) impersonalan...(takav tip pitanja)
dosjelost...
proturječje između nečega...naziva se: a) antinomija, b) analogija, c)pravna praznina...
pravna ustanova ili institut
teritorij države je a) trodimenzionalan prostor, b) tu spada i zračni prostor... (dalje se ne sjećam)
što sve spada u organizaciju?
...

buboslav

eseji A grupe su bili : Autonomija i heteronomija u pravu
Pravna obveza
Antinomije

esje sam kolko tolko ok napisal, al me par njih na zaokruživanje mučilo...

misty

i kako je bilo danas na usmenom, koliko ljudi je prošlo!?
5/5. 100% prolaznost. da je bar tako na pismenom.:confused2:

evo neka pitanja sa današnjeg pismenog:

eseji:
uredbe
konfederacija i federacija
antinomija

pitanja na zaokruživanje:
što je publikacija zakona?
što je zakonodavna inicijativa?
što je tranpersonalnost državnog tijela?
obilježja monarhije i monarha?
koje su svrhe kažnjavanja?
što je pravna osoba?
što je subjektivno pravo?
koje su pretpostavke ugovornog zastupanja?

Kanc

evo pitanje sto je za Sudstvo tocno vazno u knjizi ima jedno 16 clanaka i razlicitih postupaka sudenja jer uopce pita savic te clankove i sto je glavno da se zna u tom

Iwy

evo pitanje sto je za Sudstvo tocno vazno u knjizi ima jedno 16 clanaka i razlicitih postupaka sudenja jer uopce pita savic te clankove i sto je glavno da se zna u tom
ne pita članke, ali to što u njima piše bilo bi potrebno znati, ali ne od riječi do riječi... a za sudstvo ti je važno općenito što je sudstvo, čime se bavi, malo o vrstama sudova, sucima, postupcima (parnični-građanski i krivični odnosno kazneni, izvanparnični)... nadam se da sam barem malo pomogla :wink5:

bekib

Pozdrav!
Inače studiram upravno pravo ali u Požegi pa me zanima da li mogu koristiti skripte koje su postavljene na ovim stranicama za pripremu ispita na mom faksu??
...ako ima ko iskustva nek se javi...
hvala

Leptiric_20

Pozdrav!
Inače studiram upravno pravo ali u Požegi pa me zanima da li mogu koristiti skripte koje su postavljene na ovim stranicama za pripremu ispita na mom faksu??
...ako ima ko iskustva nek se javi...
hvala
ove skripte su ti rađene po knjizi Berislav Perić Država i pravni sustav, te Struktura prava za predmet ovaj Uvod u državu i pravo! jer je to naša potrebita literatura, pa ako i ti imaš tu literaturu sigurno će ti pomoći, a u svakom slučaju ne može odmoći!
(od viška glava ne boli) :blushed:

marty22

evo me ravno s kolokvija. nije bilo pretesko, ali lako se zeznuti. evo nekih pitanja: Što se ubraja u pojam organizacije?, Što se sve veže uz pojam nadležnosti?, Stanovništvo u širem smislu., Načela upravnog postupka., Što je vakacijski rok?, Odnosi među drž. organima., Stjecanje držvljanstva.

to je to sto se trenutno mogu sjetiti. valjda ce drugi nadopuniti.:wink5:

ganesha

evo još neka pitanja s današnjeg kolokvija!

1.u kakvim sve odnosima tijela mogu biti - to je ono jednakim i ravnopravnim, i podređenim nadređenim...

2. što sve obuhvaća pojam organizacija?
a) cilj ili svrhu
b) ljude
c) funkciju
d) slučajni odabir - il tako nešto

3. koje akte donose sudovi?
a) rješenja
b) uredbe
c) zakone
d) presude

4. načela upravnog postupka
(ne sjećam se koja su sva bila, uglavnom - svi ponuđeni odgovori su bili točni!)

5. kada nastupa vakacijski rok...

6. što sve spada pod pojam nadležnost

7. koji od pojmova ne pripadaju parlamentarnoj republici...

8. načini stjecana državljanstva

9. stanovništvo - što sve spada u stanovništvo u širem smislu!

10. dvostruki kolosijek

uglavnom, malo veću pažnju obratite na ove dijelove gradiva!! :wink5:

mimica

ja se sjećam da su bila ova pitanja... vakacijski rok, nadležnost, dvostruki kolosjek, načela uprave, što ne spada u parlamentarnu republiku, odnosi u upravi, akti sudova, stanovništvo u širem smislu, stjecanje državljanstva i što obuhvaća organizacija...valjda je tako bilo :blushed::blushed::blushed::bored:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks