AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

agatha

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
a grupa B:
eseji--1. sličnosti izmedju konfederacije i federacije
2. pravomoćnost
3. sudske odluke u odlučivanju..( tako nešto, ne sijećam se točno)

a pitanja na zaokruživanje, skoro identična sa zadnjeg roka, nešto malo izmjenjena.
uglavnom nije bilo teško, ali su ponudjeni odgovori zeznuti....

Idhrenniel

čestitam!
ajde please napiši što te je pitao na usmenom?jel puno davi?
meni je burazin bio ful ok, da ti vremena da se sjetiš, postavlja ti podpitanja ak zapneš i tak...pitao me je pravne norme s obzirom na njihov intenzitet, povijesno tumačenje pravnih pravila, svrhe kažnjavanja, subjektivno pravo, i neka ovak podpitanja kojih se sad ne mogu sjetit...ali ništa preteško, sretno svima! :happy:

Dee

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
položila napokon :) upravo tako,krešić pita samo drugu knjigu,u detalje,sa primjerima,i usmeni traje oko sat i pol.što se tiče pitanja na zaokruživanje,večinom se vrte ista pitanja stalno,malo izmjenjena,tipa pravni posao,pravna osoba,organizacija itd.sretno svima!

ines.g

opet ja,sama sebi sam već dosadna,ali prozujala sam po forumu i prepisala si pitanja,al sam naišla na post u kojem se spominju dvije knjige.

jel mi može netko reć koja je literatura za ovaj ispit,ja imam jednu knjigu,po njoj sam učila zadnji put kad sam izašla na ispit i dva pitanja nikad čula.jesam ja uopće na dobrom faxu?jel ovo uprava?he,he
ne fakat ljudi,aj pliz ak neko zna kakva je to druga knjiga,kaj ima u njoj i kolko strana ima za ucit nek nam odg. ja sam isto brijala da je jedna knjiga i isto kuzim jebote svi spominju neku drugu,ja nemam pojma o cem oni.

evo malo pomoći,pošto idem sad za tjedan dana na pismeni,zujala sam cijeli dan po ovoj temi i izvukla sva pitanja koja ste naveli vezana za pitanja na zaokruživanje,usmeni,eseji.tako da nemorate čitat sve od a do ž.

ESEJi:
-Načini stjecanja državljanstva
-uredbe
-interpretacija pravnih normi, a posebno s obzirom na obveznu snagu
-suverenost
-interpretacija pr. pravila a osobito o logickoj interpr.
-sudske odluke kao izvori prava
-nacela podjele vlasti, a osobito u parlamentarnoj monarhiji-da, vlast se dijeli na zakonodavnu, sudsku i upravnu,pa napišeš da je prvi o tome pisao Montesqieu(ne znam da li se tak piše) u svom djelu O duhu zakona. pa nešto o tome da te tri vlasti moraju biti odvojene, ne smiju se miješati i posao i nadležnost drugoj vlasti.onda kažeš da postoje monarhije, vrste monarhijai onda se razvežeš o parlamentarnoj
-NADLEŽNOST I VRSTE NADLEŽNOSTI –
-PRAVOMOĆNOST,
-Drž.teritorij
-Razlika između monarhije i republike
-pravni lijekovi,
-pravne i fizicke osobe,
-stanovnistvo
. izvanparnični postupak, i razlike u odnosu na parnični
. zračni prostor i teritorijalno more kao državni teritorij
.republika
. trodioba vlasti, a posebno o sudbenoj
-Doktrina podjele vlasti
-Anitomije(ili tak nekak) i kako se one rješavaju.
-pravna norma-pojam i posebno o pravna norma s obzirom na adresate
-pravni odnos-pojam i posebno o pravnim subjektima
-pravne praznine
- elementi države ( teritorij, stanovnisto i državna vlast ),
-pravna norma (pojam pravne vlasti u svezi pravne norme, efikasnost pravne norme, vrste pravne norme),
fikcija i presumpcija,
protupravnost i pravna odgovornost,
pravni subjekti,
zastupstvo,
pravni akt,
ustav te podjela ustava,
pravomoćnost pravnog akta
zastupstvo
sto je to pravna osoba
hijrarhija pravnih akata
. interpretacija pravnih pravila.
pravni subjekt,autonomije u pravu.
Retroaktivnost pravnog pravila,
pravna osoba,
neka suvremena načela kaznenog prava (tako nešto),
socijalno pravo,
oni kriteriji za rješavanje antonimija,
kako prestaje pravni odnos

na zaokruživanje:

.što obuhvaća organizacija
.odnos podređenosti i nadređenosti i jednakosti i ravnopravnosti (tj pitanje je bilo u kakvim sve odnosima tijela mogu biti)
koje akte donose sudovi
načela upravnog postupka
nadležnost
dvostruki kolosijek-u lekciji samouprave
državljanstvo
odnosi među državnim tijelima
akti sudova
dvostruki kolosijek
karakterizacije nadležnosti
načela upravnog postupka
vaccatio legis - rok od objavljivanja, publikacije do stupanja zakona na snagu

. nadležnost -

dvostruki kolosjek -

načela uprave -

nešt kao što ne spada u parlamentarnu rep.

odnosi u upravi

akti sudova - rješenja i presude

stjecanje državljanstva - prema porijeklu, naturalizacija i još je nešto bilo

stanovništvo u širem smislu - ja mislim da je sve (znači i polipatridi, apatridi itd.) ?

organizacija obuhvaća - ljude, cilj i svrhu, funkcije
.retroaktivnost
pravne osobe
subjektivno pravo
krivnja
oborivost akta
teološko tumačenje
kriteriji za rješavanje antinomija
zastupstvo1.pravne praznine
tumačenje pravnih pravila
culpa levis
razlika pn od drugih društvenih normi
pravne činjenice
autentična interpretacija
fizičke osobe
zastupnik
u vezi kaznenog prava ono o svrhama kažnjavanja u suvremenoj teoriji kaznenog prava.ono prevencija, preodgoj.

pravna norma se razlikuje od ostalih društvenih normi:
a) po sadržaju
b)po vezanosti s pravnim poretkom
c)po obliku
d) po djelotvornosti
.
zastupnik :
a) mora biti pravnik
b) zastupa na vlastiti račun i u vlastito ime
c) zastupa u ime zastupanog, a za račun zastupnika
d) u ime zastupnika i za račun zastupanog
. i takvi glupi ponuđeni odgovori
-pravne činjenice su:
-pravni poslovi
-smrt i rođenje
.

-ponuđena su bila recimo za objektivno pravo odgovori:
pravni institut
pravna grana
pravna grupa
-onda recimo, zakon da osobe sa navršenih 18 god mogu piti alkohol
i tak neke sheme
-zakonodavna inicijativa
-publiciranje
-ugovorno zastupstvo
-anomija i analogija,
-juridička načela, ustav,
-protupravnost-
-(pitanja kao npr. koliko n/m iznosi teritorijalno more i tak.ništa opširno)
karakteristike monarha,
-što je publikacija
-čemu teži teološka interpretacija
-što znači da je organ transpersonalan
-zastupstvo, što obuhvaća
pravna osoba i poslovna i djelatna sposobnost.
-retroaktivnost pravnog pravila - da ima povratno djelovanje i definicija
- svrha kažnjavanja - zaokružiti koje postoje, ali u suvremenoj teoriji
- kriteriji za rješavanje antinomija- nabrojani su i na latinskom i na hrvatskom
- pravna osoba
- kako prestaje pravni odnos
- subjektivno pravo - npr. da osoba x ima pravo glasovati s 18 god. i da proizlazi iz objektivnog prava
- krivnja
- oborivost - da se akt ukida, i još takvih elemenata
- teleološko tumačenje - ratio legis
-. zastupstvo (posredno i neposredno)
- zastupstvo (predpostavke za ugovorno zastupanje)
- pravne činjenice su (rođenje, smrt i pravni posao)
- autentična interpretacija
- fizičke osobe
- apsolutna ništavost
- objektivno pravo (da je to pravna grupa)
- subjektivno pravo
vaccatio legis - rok od objavljivanja, publikacije do stupanja zakona na snagu
-elementi organizacije
-pravni posao
-error in iudiscando ili kak se već piše
-teritorij neke države (više kao što sve spada)
-pravna ustanova ili institut (pojam i primjeri)
-osobine predsjednika republike
-tehnika prava (za što služi)
-sud (obilježja)
-pravna praznina
- nadležnost - mislim da je sve točno - nisam ziher
*sud je.(pa imate transpersonalan.itd.)
*obilježja poglavara republike
*što spada u teritorij države
*dosjelost
*error in iudicando
-dvostruki kolosjek - mislim da je samo usporedna.nešto-nešto

- načela uprave -

- što ne spada u parlamentarnu rep.

- odnosi u upravi - jednakost i ravnopravnost, podređenost i nadređenost

- akti sudova - rješenja i presude i još nešto treba zaokružit

- stjecanje državljanstva - prema porijeklu, naturalizacija i još je nešto bilo

- stanovništvo u širem smislu - ja mislim da je sve (znači i polipatridi, apatridi itd.) ?

-organizacija obuhvaća - ljude, cilj i svrhu, funkcije
za juridička načela - trebalo je zaokružiti:
a) kriterij hijerarhije
b) vremena
c) specijalnosti
d) lex priori derogat legi inferiori
e) lex posteriori derogat legi priori
f) lex specilalis derogat legi generali
-analogija na pravne praznine
-antinomija se odnosi na proturječja u pravu
-antinomije u pravu rješavaju se juridičkim i metajuridičkim kriterijima
- Načini stjecanja državljanstva su:
a) sukcesija
b) kompenzacija
c) ius soli
d) konfuzija
e) ius sanguinis
f) naturalizacija

-Pravni akt je:
a) tužba
b) žalba državnom organu
c) molba
d) sudski presedan

usmeni:
jezično tumačenje, djelotvornost pravnih pravila, pravna osoba, fizička osoba, oborivost pravnog akta,analogija,logičko tumačenje pravnog pravila, alternativna norma,podjela vlasti, pravni objekt, ugovorno zastupanje,posredno, neposredno zastupanje, culpa lata, culpa levis, pristanak oštečenog, kompenzacija, konfuzija,o aktima sudskih organa-o presudama,nezakonitost pravnog akta,elementi pravnog odnosa,podjela vlasti,pravna ustanova, koje su to pretpostavke koje je moralo imati običajno pravo.Što su pravne činjenice, što je interpretativni zakon, tumačenje s obzirom na obveznu snagu, isključenje protupravnosti, što je vacatio legis, koje vrste uredbi postoje, kada je pravna norma valjana, u kojim slučajevima pravne norme gube snagu, što je retroaktivnost, pravne norme s obzirom na intenzitet, kada je hipoteza apsolutno određena, koji oblici kazne postoje, isključenje protupravnosti, može li dijete prije rođenja imati pravnu sposobnost, (pitao je jednu djevojku: ako bi Sabor donio odluku da se nju odlikuje zato što je položila ovaj ispit, da li bi to bila pravna norma), što je pravni objekt, koji su pravni objekti I stupnja (pitao – ako dopustimo susjedu prolaz preko našeg zemljišta – kakva je to ljudska radnja), što je fikcija i reci primjer, kakav je pravni akt sudska presuda, što znači zakon u formalnom smislu, nezakonitost pravne norme, posljedice pravomoćnosti

kabar

nemam pojma kada ste slušale predmet i šta vam je bilo rečeno za literaturu. ja sam upisala ove godine i kao literatura su nam dvije knjige:
1. Država i pravni sustav, B.Perić, 1994.
2. Struktura prava, B.Perić, 1994.
treba sve učit, osim pravnih škola

ani

to je fakat strašno!!!:

evo nekih pitanja koja su bila jučer:
na zaokruživanje:zakonodavna inicijativa
publikacija
obilježja monarha
subjektivno pravo
svrha kažnjavanja u suvr. teoriji
teološko tumačenje
pravna osoba
pravni subjekt
transpersonalnost

eseji:
opći i pojedinačni pravni akti-posebno o zakonu
elementi države-posebno o teritoriju
ako se netko sjeti što je još bilo neka nadopuni...

marti

to je fakat strašno!!!:

evo nekih pitanja koja su bila jučer:
na zaokruživanje:zakonodavna inicijativa
publikacija
obilježja monarha
subjektivno pravo
svrha kažnjavanja u suvr. teoriji
teološko tumačenje
pravna osoba
pravni subjekt
transpersonalnost

eseji:
opći i pojedinačni pravni akti-posebno o zakonu
elementi države-posebno o teritoriju
ako se netko sjeti što je još bilo neka nadopuni...
i sustav prava-posebno o javnom i privatnom

Thriller

>>EXPERIENCE<< ... ja sam isao zadnji unutra sa kolegom...pitao nas je stvarno svasta evo neceg ceg se mogu trenutno sjetiti...znaci pravni ljekovi>vrste, pravomocnost+iskljucenja,praznine, antinomije, retroaktivnost,interpretacija obrzirom na obvz snagu zakonsko + nezakonsko a to je kao znanstveno u znanst. svrhe,zastupstvo>vrste,nacelo zakonitosti ...razmisljam...razmisljam...i ne nazalost se sad stvarno vise nemogu sjetiti ostatka, bili smo unutra oko 45 min, ja i kolega,kolega nazalost nije prosao a ja sam uspio dobiti 3 cak ... profesor je bio ok i korektan htio je izvuci kolegi 2 ali se kolega previse petljao i pismeni mu je bio -2 i nije znao sve podjele a ocito da su mu te podjele jako jako bitne, bitne po prolaz ... sve u svemu proff je ok ali trazi i znanje, lijepe oci kod njega neigraju ulogu a posto sam ja musko za ostatk dijelova tijela koje ja neposjedujem neznam :tongue2: hehe šala... ljudi pozz i sretno svima koji ce dalje uciti tj koji moraju, moj savjet je da se iz knjige svakako uci pravna nroma sistem&tehnika, za ostatk je skripta ok barem je meni takav nacin priustio dobar ... :salute2:

maja5

I mi smo unutra bili 45 min, evo nekih pitanja koje se sjećam: retroaktivnost, primjeri retoaktivnosti, pravna pravila s obzirom na intenzitet, pravni lijekovi-grupe, nadležnost i vrste, suverenost, od čega se sastoji pravna norma, uredbe (koje vrste uredbi postoje), pravna norma (šta je bitno za pravnu normu i šta nije), pravni subjekti, pravne činjenice.
I ja se slažem sa Thrillerom da je profesor bio stvarno OK i da se potrudi sa podpitanjima da ( ako neznaš) iz tebe izvuče bar nešto.

iris-pet

na zadnjem ispitu jedan od eseja je bio: sustav prava- posebno o javnom i privatnom...
gledala sam u knjizi i to se nalazi u onom dijelu koji mi kao ne trebamo učiti...
jel netko to skužio? ili sam ja zabrijala:unsure:
Nisi zabrijala to je dio koji mi ne trebamo uciti i nije im prvi put da su u eseje stavili dio koji mi ne trebamo uciti!Isto je bilo sa interpretacijama pravnih pravila za koje je Savic rekao da ih mi ne trebamo uciti!

ani

da li mi netko može odgovorit na pitanje PRAVNE PRAZNINE bilo što vezano uz to!? hvala unaprijed
pravne praznine nastaju kod nedostatka pravnih normi koje bi regulirale odnosni pravni slučaj.
gledišta za rješavanje tih praznina:
1. jedni smatraju da je pravo sveobuhvatna cjelina, te da nema slučaja koje ono ne bi riješilo, te da su praznine samo fikcije koje ne postoje...
ima dosta toga- to ti je u doslovnom, suženom i proširenom tumačenju...

Leptiric_20

:confused2: zar je moguće da nitko ne komentira današnji ispit?

evo neka od pitanja koja su bila možda nekome posluže: ESEJI: jedinstvene i složene države, antinomija, pravni posao
na zaokruživanje:
1. što organizacija obuhvaća
2. što sve spada pod sud
3. što je antinomija
4. dosjelost
5. pravni posao
6. pravna institucija
7. što sve spada pod teritorij
8. erores in iudicando
a ostala dva se ne sjećam:dry:

mara

druga grupa eseji: oblik državnog uređenja -centralizam, decentralizam, uredbe, tehnika tumačenja prav. pravila a posebno s obzirom na obveznu snagu
neka od pitanja; oborivost, zakonodavna inicijativa, državni organ po sastavu,...

buboslav

Ovako, bilo bi mi jako korisno kada bi mi netko odgovorio... Znam da odgovor na ovo pitanje postoji već u ovoj temi, ali ne razumijem dali to da ne trebamo učiti 4. Poglavlje iz druge knjige (teorijsko obuhvaćanje spoznaje o strukturi prava) znaći da niŠta iz tih 75-76 str. Nebi trebalo naći se u ispitu? i molim da mi netko potvrdi jeli uopće ta informacija točna. Vjerojatno će izgledati da pitam i sama si odgovaram na pitanja... Ali doista mi treba odgovor na ovo... Hvala
misliš na povijesne i škole prirodnog prava, tj tam od 186 str. gle ja isto imam info s predavanja da se to navodno ne treba ali pokazalo se više puta na ispitima da se pitanja iz tih oglavlja nađu i u našim testovim tak da...

nisam učil to poglavlje za sad, nadam se da sad kroz 9 mj neće stavljat pitanja iz tog djela.

simpa1988

Evo pitanja:
Odnosi među državnim tijelima su:
1. odnos nadređenosti i podređenosti
2. jednakosti i ravnopravnosti
3. da daje viši organ nižem upute o radu
4. da niži organ može ukinuti viši (ili tak nešt, uglavnom ovo zadnje je krivo)

Načela upravnog postupka
1. n diskrecijske ocjene
2. n materijalne istine
3. n saslušanja stranke
4. n zakonitosti
5. n pomoći neukoj osobi

Pravna norma se razlikuje od drugih društvenih normi po:
1. sadržaju
2. pismenom i usmenom obliku
3. društvenim vrijednostima koje uređuju
4. vezanosti za pravnu vlast
5. djelotvornosti (nešto uglavnom vezano za djelotvornost što je točno)

Kako se popunjavaju pravne praznine?
1. analogija
2. sudac donese svoje pravilo
3. pokrene se zakonodavno pitanje
4.upućuje se na opća načela

Fizičke osobe:
1. nemaju uvijek deliktnu sposobnost
2. nositelji su prava i obveza
3. uvijek imaju poslovnu sposobnost
i još nekaj, ne znam kaj

Autentično tumačenje je isto bilo u zaokruživanju ali se nemrem točno sjetit kaj.
Onda isto objektivno pravo.
Stjecanje državljanstva:
1. naturalizacija
2. personifikacija
3. prema porijeklu
4. rođenjem u zemlji
5. urujifikacija

Pod pojmom nadležnost se podrazumijeva:
1. mjerodavnost
2. kompetentnost
3. djelokrug rada
4. sukob između organa
...

Eseji su bili:
1. Načini stjecanja državljanstva (objasni na primjerima) i stanovništvo u širem smislu.
2. Osoba ima 16 god i 8 mj. u radnom je odnosu i ima dijete staro 2. mj., objasni na tom primjeru zastupstvo i pojam p. subjekta
3. Pravne grane, posebno o kaznenom pravu i kazneno procesnom

Ja sam bila A grupa.
Nadam se da sam pomogla.

misty

meni je bilo laganije nego na prethodnim rokovima, najbolji mi je bio esej sa primjerom. malo je time olakšao...

bila sam i ja danas...kako se razlikuje pravna norma?
po vezanosti za pravnu vlast i po efikasnosti...mislim da je točno to jer je to bitno za pravnu normu.

dsvlux

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Može li mi netko tko je prošao uvod reći koliko dugo je učio za to. i postoji li netko tko je to prošao iz prve?
ej... ja sam uvod dugo i predugo učio... i spremao... al evo sad sam ga konačno dao... sad za rok 1.9. i sad u petak imam usmeni kod krešića... a ono, moj ti je savjet da se koncentriraš isključivo na pravo... fakat dobro ponovi sve tehnike tumačenja i sve vrste, grane prava, grupe, instituti.. pravni lijekovi... pravna norma od početka sve jer to fakat traži...zapravo, što bolje znaš "sve" to su ti veće šanse da prođeš( sori ak sam te bacil u bed...==))))

a ovaj dio kod države, tu dobro utvrdi elemente države(stanovništvo i teritorij), monarhija, republika,cetralizam i decentralizam i one cake sa početka ... funkcije države... i to.. SRETNO!!!

buboslav

ovo pitanje kaj je bilo u esejima pravne grane posebno o kaznenom- pa kaj nije to u onom djelu koji mi kao ne trebamo znati???

gle to sam i ja mislil i nisam učil taj dio gradiva Grane Prava di je Obiteljsko, kazneno itd. al ovo je već valjda 3 put da se taj dio nama s Upravnog pojavil, tak da ak hoćemo proć moramo se i to naučit i niš ne pitat iako je navodno rečeno kako to ne moramo znat, sad će svako imat svoje neko tumačenje i verziju, al činjenica je da se to poglavlje pojavljuje u ispitu, zato ću ga ja za drugi rok spremit.

Sonia

gle to sam i ja mislil i nisam učil taj dio gradiva Grane Prava di je Obiteljsko, kazneno itd. al ovo je već valjda 3 put da se taj dio nama s Upravnog pojavil, tak da ak hoćemo proć moramo se i to naučit i niš ne pitat iako je navodno rečeno kako to ne moramo znat, sad će svako imat svoje neko tumačenje i verziju, al činjenica je da se to poglavlje pojavljuje u ispitu, zato ću ga ja za drugi rok spremit.
tko vam je uopće rekao da taj dio ne spada u obaveznu literaturu? itekako je obavezna, evo upravo danas je na usmenom pitao cijelu tu cjelinu od a do ž, sve grane prava pa i podjela u grupama prava na objektivno-subjektivno, materijalno-procesno...

misty

u vodiču su pisale određene strane iz knjige, što znači da ostalo ne treba učiti ali očito da moramo onda znat sve...:sad:
to što piše uvodiču, ne mora značit da će tako dat i za literaturu za ispit. oni mogu to promijenit ako žele. najbolji primjer ti je za to ustavno, pišu neka druga poglavlja, barem onaj prvi dio do 6. poglavlja, ali su nam izmijenili prije kolokvija. ne znam kaj piše u vodiču za državu i pravo kaj trebamo učit, ali ako si bio na prvom predavanju, profesor je tada rekao koje strane točno trebamo učit...

država i pravni sustav - od 35. strane do kraja knjige
struktura prava - od 3. pa sve do 185. strane

...barem je to Savić nama lijepo objasnio u prvoj grupi...:wink5:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks