AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

duda20zg

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pozdrav svima! zanima me jedna informacija ! da li je potrebno za ispit uciti u prvoj knjizi poglavlje pravni sustav-sistem! hvala!

DOMAGOOJ

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pravnu normu cini pravnom - povezanost sa državom i njenin drugim pravno stvaralačkim subjekte
i
njena efikasnost,unćikovitost i djelotvornost

redruM

Prestaje: ako samo navodi do kad ce vrijedit
izričito/prešutno
ako više nema smisla za postojanje tog pravila

Valjda je to to

krika23

e ljudovi, pa ti njihovi ispiti su tako složeni da eliminiraju ljude, ta sva pitanja se ponavljaju iz godine u godinu skuzili su kaj neznamo i to sad daju, kud bi dosli da stave nekaj kaj svi znamo, mora neko izac i na ispit, koji je bdv. puno, puno, puno teži od ovoga, zato ucite i te glupe latinske izraze, bar ono culpa lata i culpa levis i ono nesto speciali derogat ono generali, to je za njih ono, ko to ne zna znase kaj bu bilo, ja to nisam znala pa me evo ope tu na kolokvijima.

Lukap

i kaj sad,nisam vidjela jeste možda odgovorili...da li zastupnik mora biti pravnik??:cool:
NE - budući da postoji i zakonsko zastupanje po sili zakona (mislim na roditelja koji je zakonski zastupnik maloljetnog djeteta, ili zastupnik osobe koja je lišena poslovne sposobnosti, a imenovana je Rješenjem CZSS - u osobi zaposlenika Centra ili nekog od obitelji) - objašnjeno vlastitim riječima da bolje shvatiš. Odvjetnik mora biti samo kad je zastupanje pred sudom.

obivana

Ej ekipa. Druga sam godina i ostao mi je još ovaj predmet, godinu dana sam se mučila s njim i puno ga učila i još sve to imala u srednjoj, izašla 3 puta i pala. Moj savjet vam je ne učite iz skripte već iz knjige i pazite na zamke ima ih jako puno, obratite pozornost na podjele, i na latinske izraze. Meni je trebalo godinu dana da ih prokužim. Sretno nam sutra bilo

marty22

jel mi moze netko poslati skriptu za uvod sad za kolokvij sutra bar da stavi link...=)
neznam hoće li ti kaj pomoć, ali ja sam skinula s pravokutnika skriptu. ideš na skriptarnicu pa opća teorija države i prava. skripta se zove struktura prava. ja sam si tu izdvojila ova dva poglavlja koja mi trebamo naučit za kolokvij i samo po tome učila i prošla. ali gle stvarno treba pazit jer su pitanja tak posložena da ti je za prolaz stvarno potrebno 95% sreće, a 5% znanja. nadam se da sam ti pomogla

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
prošla sam :happy: i tak sam sretna jooooj :tongue2:

jel možda netko zna koja poglavlja moramo učit za 3. kolokvij ??

Leptiric_20

Literatura za polaganje III. ispitnog kolokvija:

B. Perić: Struktura prava, Informator, Zagreb, 1994., str. 95.-185.

B. Perić: Država i pravni sustav, Informator, Zagreb, 1994., str. 138.-226.

martinamm

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
budite dobri i recite nam kako vam je prošlo danas, jel bilo teško, kakva su i koja bila pitanja... unaprijd hvala !!!

Za sve one koji su još u dilemi...teorijsko obuhvaćanje spoznaje o strukturi prava tj. 4 cjelinu u knjizi struktura prava NE trebamo znati, ali teorijsko obuhvaćanje one neke prakse tj od 164 pa do 185 stranice TREBAAAMO, iako svi sumnjamo da će nam to doći u kolokviju. Svi oni koji pišu kolokvij u petak, do kud ste stigli s učenjem??
trenutno nemam knjigu kod sebe nego skriptu pa mi baš i nije jasno... "teorisko obuhvaćanje ove prakse" tako mi piše, trebamo znati?? Tu spada hugo grotius, hobbes, locke, rousseau, kant, laun.

blabla

budite dobri i recite nam kako vam je prošlo danas, jel bilo teško, kakva su i koja bila pitanja... unaprijd hvala !!!

trenutno nemam knjigu kod sebe nego skriptu pa mi baš i nije jasno... "teorisko obuhvaćanje ove prakse" tako mi piše, trebamo znati?? Tu spada hugo grotius, hobbes, locke, rousseau, kant, laun.
ne,to netrebamo znati!

dodolinac

Hellou štreberi :hekla:

Bez uvrede...kako je bilo danas na ispitu...jel bilo teško...koji eseji su bili traženi...

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
teme eseja :
1. Elementi države i posebno o teritoriju.
2. Razlike između ustava i zakona.
3. Pravni lijekovi.

inesszg

Izgleda da su loša iskustva bila u ponedjeljak... Svi šute... Ljudi smilujte se i recite nam kako je bilo...
Pitanja stvarno nisu bila teska..bar meni..al svejedno nisam prosla..

eseji su bili za sve isti:
1.elementi drzave (teritorij najvise)
2.odnos ustava i zakona
3.pravni lijekovi

Na zaokruzivanje se bas i ne sjecam...
teleolosko tumacenje, zakonodavna inicijativa, transpersonalnost državnih organa, subjektivno pravo, pravne praznine i dalje se fakat ne sjecam...

eto nadam se da sam bar malo pomogla :happy:

i molim nekog ko je polozio uvod da mi kaze na koj nacin to uci..
vec sam 5 puta izasla i luda sam..nikako da polozim..uvijek mi se ispit cini lak i onda uvijek padne...ne znam di je problem???

kupinica

kolokvij je bio lagan: subjektno pravo, proturjecja, pravna tehnika, pravni institut, ustav-prema mijenjanju,mat. nezakonitost..ne sjecam se dalje..:cool:

orbitrek

jel se netkome da napisat neka pitanja koja su bila na kolokviju, jer se može dogodit da isti budu na ispitu!!:wink5:
kolegice inesszg i kupinica su napisale pitanja

inesszg
eseji su bili za sve isti:
1.elementi drzave (teritorij najvise)
2.odnos ustava i zakona
3.pravni lijekovi
na zaokruzivanje:
teleolosko tumacenje,
zakonodavna inicijativa,
transpersonalnost državnih organa,
subjektivno pravo,
pravne praznine itd.

kupinica

kolokvij je bio lagan:
subjektno pravo,
proturjecja,
pravna tehnika,
pravni institut,
ustav-prema mijenjanju,
mat. nezakonitost..itd

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks