AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

blabla

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Znači an 3. kolokviju su i eseji bili?
na 3.kolokviju su bila samo pitanja na zaokruživanje...

a neka pitanja s kolokvija su: pravni institut, pravna grana i grupa, juridička načela, povijesno tumačenje, pojedinačni ili opći akt( ne sjećam se točno), nezakonitost pravnog akta, zakon u formalnom smislu, error in iudicando..i ne sjećam se više...

a sada 1 pitanje- jeli moguće da će se na 4.kolokviju ponavljati ovi prijašnji eseji navedeni na forumu?

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
evo ja sam listala po forumu i stala sam na 30-oj temi eseja i shvatila da je sve bitno i da nikad neznaš šta će doći...:(
a možeš li mi napisati neka pitanja za koja misliš da nisu tolko važna a bila su...

e ljudi jel je doktrina podjele vlasti isto što i trodioba vlasti ???

marty22

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
hey ljudi...kako bilo danas na kolokviju, koji su jos eseji bili??? Dal odmah isprave ispite pa je usmeni nakon toga i dal puno gnjave na usmenom? Kolika je prolaznost na esejima?
hej, na kolokviju je bilo super. eseji su bili, elementi države najviše o drž. teritoriju, pravni lijekovi i hijerarhija pravnih akata. pismeni smo svi prošli i odmah poslije pismenog je bio i usmeni.

blabla

šta je trebalo pisat o hijerarhiji???
pa valjda da je ustav najviši -pa kažeš neš o njemu, pa da slijedi zakoni -pa o njima malo, pa podzakonski akti itd...možeš spomenuti načelo ustavnosti i zakonitosti..tako bih ja... a ovi koji su bili-ne javljaju se...ccc..a baš ste neki...:laughing: (šala naravno)

kupinica

šta je trebalo pisat o hijerarhiji???
o hijerarhiji akata... ustav pa zakon pa podzakoni itd... o svakom nesto, nacela ustavnosti i zakonitosti npr. sve sta znas pises...
samo je Savić bio na kolokviju, i bio je super, ak nesto znas na usmenom-prolazis...
valjda ce bit takav i u petak :wink5:

5ra

jucer sam polozila uvod s 3 preko kolokvija...bio mi je burazin i stvarno je ok kod usmenog..dosta pomaze..i ne postavlja puno pitanja...
eseji su mi bili-pravni lijekovi, parnični i izvanparnični postupak, pravne praznine i popunjavanje praznina..
sretno svima! =))

ssanjaa

Ja sam napokon položila dip :happy: he he he
Eseji su na kolokviju bili;
-parnički i izvanparnički postupak
-pravni lijekovi
-pravne praznine i kako se popunjavaju
Na usmeom me pitao samo da kazem sta je pravni odnos, vrste i primjere...pitao me burazin, i skroz je ok bio...pa eto tako da znate vi koji se spremate uskoro na ispit.
Sretno svima!

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
di???
na pravo.hr katedra za opću teoriju države i prava

pitanja ( eseji ) sa današnjeg ispita B grupa su bila: pravni posao, antinomije i složena i jednostavna država.
može netko napisat pitanja A grupe ???

fox111

na pravo.hr katedra za opću teoriju države i prava

pitanja ( eseji ) sa današnjeg ispita B grupa su bila: pravni posao, antinomije i složena i jednostavna država.
može netko napisat pitanja A grupe ???
B grupa je imala eseje : uredbe,centralizirana i decentralizirana državna tijela,pravna pravila s obzirom na obveznu snagu(tak nesto)... :frustrating:

SSANJA

Jel može neko napisat točnu definiciju obalnog mora,unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora.
U knjizi nema definicije unutarnjih voda,a u skripti se navode značajke unutranjih pod teritorijalno ili pak pod obalno...
Kada se točke najistaknutijih dijelova obale spoje..to je granica UNUTARNJIH MORSKIH VODA..od te granice mejri se TERITORIJALNO MORE a iznosi do 12 nautičkih milja..a unutarnje morske vode i teritorijalno more čine OBALNO MORE! :proud:

blabla

ej, jel zna ko kakav primjer za pravne praznine?
unaprijed zahvaljujem
hmmm...pa nismo mi zakonodavci da znamo primjere za pravne praznine.. jer one nastaju kada postoji/ nastane neki slučaj koji bi trebalo pravno riješiti/regulirati, a nema postojeće pravne norme...a sad primjera valjda ima puno jer pravo nije savršeno i nemože sve obuhvatiti... a neznam, možda interpretativni zakoni jer se pomoću njih popunjavaju pravne praznine... ja bih tako rekla..

fox111

ni kod Burazina nema nikakvih kartica već iz glave te pita.
ni kod savica ni kod burazina ni kod kresica nema pitanja na izvlacenje vec te pitaju iz glave svi...i najcesce se pitanja baziraju na drugoj knjizi dakle pravne norme,pravni akti,pravni subjekti,pravni sustav itd...

Leptiric_20

nije da te ispravljam, ali jesi li siguran da je bilo baš upravni akt??a ne recimo pravni...:)
da bio je upravni akt i upravni spor!!!
iskreno kak sam ja parcijala 2 to sam znala zbog općeg upravnog,
a pisala sam da ga donose uprava tijela, onda mogućnost žalbe, da se pokreće na zahtijev stranke ili po službenoj dužnosti, a imaš to u prvoj knjizi kod izvršne i upravne vlasti, sad en znam točno str jer nemam knjigu kraj sebe. :wink5:

jel moze netko stavit pitanja iz ispita koji je bio 16.02. ?
zanima me da li se pitanja ponavljaju ili ...
hvala ;-)
da pitanja ti se ponavljaju, ja sam imala ista pitanja sad kao i 2,2 na zaokruživanje samo što ti se eseji svaki puta razlikuju ali i oni se ubitni ponavljaju!
Pitanja:
1,što obuhvaća organizacija
2,teritorij obuhvaća
3,karakteristike poglavara republike
4,dosjelost je
5,antinomija
6,pravni posao
7,prava tehnika
8,erores in iudicando
9,pravna institucija je
i još jedno al ne mogu se sad sjetit

ESEJI: ograničena vlast monarha, prestanak pravnog odnosa, upravni akt i upravni spor!!

redruM

Da,znam di se nalazi lekcija upravne funkcije,postupka,tužbe i spora...al jebeni akt nisam mogao smislit od nikud...

orbitrek

Da,znam di se nalazi lekcija upravne funkcije,postupka,tužbe i spora...al *ebeni akt nisam mogao smislit od nikud...
Prilikom pregleda ove teme skoro sam opala sa stolca kad sam vidjela pitanje za esej upravni akt .
Ekipa kaj je je, nije vam lako sa ovim predmetom.
Zavirila sam u knjigu da vidim kaj Perić piše na temu jer je na drugoj OUP posvećen toj tematici.
Vidim da se u Perićevoj knjizi radi tek o nekoliko rečenica pred kraj str.62
Nadam se da će ovo pomoći.

Ono kaj ćete naučiti u OUP-u jest da svaki akt uprave nije i upravni akt.

Upravni akt je definiran zakonom-ZUS ( zn o upravnom sporu ). Definiciju ćete naučiti na drugoj godini.
Ukratko – UA je akt državnih tijela i organizacija kad u obavljanju javnih ovlasti rješava o stanovitom pravu ili obvezi određenog pojedinca ili organizacije u kakvoj upravnoj stvari.

Zašto je definiran zakonom?
Zato što na temelju te zakonske definicije Upravni sud prije nego što uopće pokrene postupak odlučuje da li je taj akt- upravni akt ili nije.

Primjer upravnog akta – rješenje o raspuštanju predstavničkog tijela lokalne jedinice itd.

Perić u knjizi naglašava drugačijim fontom tu sintagmu ( pojam ) – upravni akt – kad govori tko sve ima pravo pokrenuti upravni spor.
U biti objašnjavajući upravni spor autor je uveo pojam upravnog akta – a vi trebate znati :

Da se upravni spor može pokrenuti samo protiv upravnog akta
i da se može pokrenuti na zahtjev pojedinca ili organizacije kojem je povrijeđeno neko pravo ili ima neposredan interes utemeljen na zakonu.
Naravno da javni tužitelj može također pokrenuti spor.
Pokreće se tužbom.Spor je rješen presudom.
A onda je najbitnije istaknuti što se događa s upravnim aktom ako je poništen.
1.Predmet se vraća u stanje u kojem se nalazio prije nego je donešen poništeni akt
2.Nadležni organ umjesto poništenog mora donjeti novi akt pod uvjetima istaknutim u knjizi

blabla

Bok...
Spremam se na ovaj ispit po tko zna koji put vec... Ima li netko nekakav savjet?
Zanima me da li je samo skripta iz skriptarnice dovoljna i koja je TOČNA ispitna literatura.
Unaprijed zahvaljujem.

ej...evo ja nisam imala muke s tim ispitom, no prošla sam ga preko 4 kolokvija pa je bilo možda malo lakše...no sve u svemu-moja preporuka je učiti iz knjige, dobro ju pročitati i shvatiti...jer ima dosta stvari koje nam se čini logičnima (oh, pa ja to znam i te stvari) pa kad dobimo pitanja na zaokruživanje u kojima ima puno slični i "logičnih" stvari shvatimo da i više neznamo baš...da ne duljim- knjiga i knjiga!(barem pažljivo pročitati)... knjige su: PERIĆ, Država i pravni sustav
PERIĆ, Struktura prava

u Država i pravni sustav ne trebaš prvo poglavlje, a u Strukturi prava četvrto ( mislim:))

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks