Da,znam di se nalazi lekcija upravne funkcije,postupka,tužbe i spora...al *ebeni akt nisam mogao smislit od nikud...
Prilikom pregleda ove teme skoro sam opala sa stolca kad sam vidjela pitanje za esej upravni akt .
Ekipa kaj je je, nije vam lako sa ovim predmetom.
Zavirila sam u knjigu da vidim kaj Perić piše na temu jer je na drugoj OUP posvećen toj tematici.
Vidim da se u Perićevoj knjizi radi tek o nekoliko rečenica pred kraj str.62
Nadam se da će ovo pomoći.
Ono kaj ćete naučiti u OUP-u jest da svaki akt uprave nije i upravni akt.
Upravni akt je definiran zakonom-ZUS ( zn o upravnom sporu ). Definiciju ćete naučiti na drugoj godini.
Ukratko – UA je akt državnih tijela i organizacija kad u obavljanju javnih ovlasti rješava o stanovitom pravu ili obvezi određenog pojedinca ili organizacije u kakvoj upravnoj stvari.
Zašto je definiran zakonom?
Zato što na temelju te zakonske definicije Upravni sud prije nego što uopće pokrene postupak odlučuje da li je taj akt- upravni akt ili nije.
Primjer upravnog akta – rješenje o raspuštanju predstavničkog tijela lokalne jedinice itd.
Perić u knjizi naglašava drugačijim fontom tu sintagmu ( pojam ) – upravni akt – kad govori tko sve ima pravo pokrenuti upravni spor.
U biti objašnjavajući upravni spor autor je uveo pojam upravnog akta – a vi trebate znati :
Da se upravni spor može pokrenuti samo protiv
upravnog akta
i da se može pokrenuti
na zahtjev pojedinca ili organizacije kojem je
povrijeđeno neko
pravo ili
ima neposredan interes utemeljen na zakonu.
Naravno da javni tužitelj može također pokrenuti spor.
Pokreće se tužbom.Spor je rješen presudom.
A onda je najbitnije istaknuti što se događa s upravnim aktom ako je poništen.
1.Predmet se vraća u stanje u kojem se nalazio prije nego je donešen poništeni akt
2.Nadležni organ umjesto poništenog mora donjeti novi akt pod uvjetima istaknutim u knjizi