AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje ljudskim potencijalima s osnovama službeničkog prava

mania

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Re: Upravljanje ljudskim potencijalima i službeničko pravo

pa iz uredbe su ti samo 1-6 i 11 i 17, članak :)
a etički kodeks, ne znam ni sama, mislim da bar znaš čemu služi, i ono etičko povjerenstvo i povjerenika za etiku, ja ću to pročitat par puta i to je to :)
ma lijena sam kaj da ti velim.. :razz: hvala još jednom :D

van buuren

ovak trebam pomoc...imam par pitanja,znam da se vise manje stalno vrte na ispitima,al uvijek nekej fulam na tome..
znaci ovak:
1.koja su karakteristicna obiljezja javnog sluzbenika?
2.kako funkcionalne odnosno organizacijske definicije odreduju pojam drzavnog sluzbenika i objasniti te definicije na primjeru ZODS?
3.kako se izracunava placa drzavnih sluzbeika i namjestenika u hrv. zakonodavstvu i tko utvrduje osnovicu place?
4.glavni zastupnici ucece organizacije

pa ako neko zna odgovore i ako mu nije tesko odgovoriti,bio bi zahvalan..

mopsy4ever

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.

ovak trebam pomoc...imam par pitanja,znam da se vise manje stalno vrte na ispitima,al uvijek nekej fulam na tome..
znaci ovak:
1.koja su karakteristicna obiljezja javnog sluzbenika?
2.kako funkcionalne odnosno organizacijske definicije odreduju pojam drzavnog sluzbenika i objasniti te definicije na primjeru ZODS?
3.kako se izracunava placa drzavnih sluzbeika i namjestenika u hrv. zakonodavstvu i tko utvrduje osnovicu place?
4.glavni zastupnici ucece organizacije

pa ako neko zna odgovore i ako mu nije tesko odgovoriti,bio bi zahvalan..
1. Uobičajeno je da se iz kategorije javnih službenika isključuju imenovani politički funkcionari, kojima funkcija u upravi nije profesija.
Ističe se razlika između osoba koje profesionalno obavljaju poslove s javnim ovlastima i specifičnim pravima, obvezama i odgovonostima (javni službenici, posebni režim javnog prava), od drugog osoblja koje radi na pomoćnim ili tehničkim poslovima (namještenici, pomoćnici, zaposlenici) – potpadaju pod opće radno pravo kao i zaposlenici u privatnom sektoru.

Prema načelu jednake dostupnosti zapošljavanja u javnoj upravi, svi se građani mogu javiti na otvoreni natječaj, u kojem su navedeni uvjeti za prijam u službu koji osiguravaju nužnu selekciju sukladno merit-načelima.
Nakon izbora, prema kriteriju sposobnosti (merit) ili podobnosti (patronaža) osoba se postavlja ili imenuje na određeno radno mjesto ili položaj.
Akt postavljanja od državnog tijela (kao i druge odluke o službeničkim odnosima koje se tiču napredovanaj, premještaja, otpusta iz službe i sl.) u pravilu je formalan akt.
Taj akt stavlja službenika u specifičan položaj prema njegovu poslodavcu (državi odnosno javnoupravnoj organizaciji) kao i prema građanima.
Tim aktom službenik dobiva pravo djelovanja u skladu s danom javnom ovlasti, ali i obvezu postupanja prema njoj.
Kršenjem svojih radnih obaveza odgovarat će prema odredbama javnog prava za povrede službene dužnosti, zbog čega može dobiti i trajni otkaz iz službe.
Imenovanje nije formalan sporazum između dvije jednake strane nego odluka države tj. ovlaštene institucije, sukladno pravilima javnog prava.

2. DEFINICIJE JAVNIH SLUŽBENIKA?
Organizacijske (organske) definicije:
Pod javnim službenicima podrazumijevaju sve ljude koji rade u određenim, taksativno nabrojenim organizacijama (i potpadaju pod režim javnog prava), te odgovaraju formalnim definicijama javne službe.
Nedostatak: ne uzimaju u obzir da u upravnim organizacijama rade i ljudi s drugačijim ulogama od onih koje imaju javni službenici.

Funkcionalne definicije:
Određuju pojam službenika prema sadržaju funkcije koju obavljaju i prema metodama i drugim osobnim svojstvima (položaju, statusu, pravima i dužnostima) koji proizlaze iz obavljanja službeničke funkcije.
Komplementarne su materijalnim definicijama.
Nedostatak: previše je neodređeno jer postoji mnoštvo funkcija koje uzrokuju i raznolikost u položaju i statusu njihovih izvršitelja.

ORGANIZACIJSKI I FUNKCIONALNI ASPEKT DEFINICIJE U RH:
U RH se koristi mješovita definicija s elementima organizacijskog i funkcionalnog pristupa.

1. Organizacijski aspekt – vidi se u određivanju državnih tijela u kojima rade službenici.
Osobe koje su zaposlene izvan tih tijela ne smatraju se državnim službenicima, čak i ako obavljaju poslove državne uprave.

2. Funkcionalni aspekt – vidi se u izrazu „obavljaju poslove iz djelokruga tih tijela utvrđenih Ustavom, zakonom..“ kojim se podrazumijeva da mora obavljati poslove državne službe.
Nedostatak: funkcionalni kriterij nije dosljedno proveden kod druge skupine zaposlenika, koja je prema prethodnom zakonu pripadala kategoriji namještenika.
Nerijetko u toj skupini nalazimo osobe koje ne rade poslove državne uprave, već razne vrste poslova potrebnih da bi se poslovi državne slubže kvalitetno i pravodobno obavljali.
Prethodni zakon je u tom smislu bolje određivao pojam državnog službenika u funkcionalnom pogledu.

3. mislim da to pitanje spada u staru literaturu jer su oni imali i zakon o plaćama, a mi to nemamo, ako sam u krivu, neka me netko ispravi, a osnovica se dogovara između vlade i sindikata i uređuje kolektivnim ugovorom.

4. garvin i senge

Jelchy

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.

Hajmo pomoc ;)
Onaj tko je vec izlazio na Uljp ili zna tipa kod ovih klasifikacijskih sustava kad su nabrojene zemlje za svaki jel se moraju bas sve znat ili je dovoljno par zapamtiti? -.-

mopsy4ever

Današnja pitanja za drugi kolokvij:
1. Razlika: KPO i RLJP.
2. Karakteristike karijernog sustava i povezati sa osnovnim značajkama sustava odjela
3. Sustavi napredovanja.
4. Kriteriji za napredovanje prema ZODS.
5. Metode OOU - nabroji.
6. Metode i tehnike odabira i zapošljavanja službenika i ukratko objasni.
7. Sastav službeničkog i višeg službeničkog suda i tko ih ustrojava.
8. Mjere za unaprijeđenje tehničke razine u RH.
9. Preporuke za pobošljanje JU u RH po SIGMI.
10. MISLIM DA JE BILO ODABIR VODEĆEG OSOBLJA ALI NISAM STO POSTO SIGURNA, ako je krivo neka me netko sipravi, jer sam totalna blokada sad, nemrem se sjetit nema šanse.

splajta

evo današnjih pitanja (grupa B)
1. Funkcionalne definicije j.službenika i njihov nedostatak
Organizacijska definicija prema ZDS j.službenika
2. Administrativni model (vrijednosti, ciljevi..) i kakve su funkcije
Metode i instrumenti ULJP-a u j.upravi / objasni
3. Objasni pojam normalizacija službe
Sigma br. 27 / osnovni uvjeti na kojima bi trebali počivati j.služba i prema kojima se procjenjuje hr.služb. sustav
4. Prijedlozi za unaprjeđenje ULJP-a u RH na tehničkoj razini
Haque
5. Detaljnije objasniti sustav ocjenjivanja drž.služb. prema ZODS-u
Za što se uzima u obzir ocjena drž.službenika

almah

jel dosta 2 tjedna za ucit? i jel ima neka dobra skripta?

Dolla

Miss Gates

jel dosta 2 tjedna za ucit? i jel ima neka dobra skripta?
Definitivno nije, previše je podjela, nabrajanja, stvarno je smor od predmeta a jedino stvar spašava zakon. Ja sam ti to prošle godine učila po skripti od martine4 ali vidim da na grupi za 2.godinu sa fejsa raspačavaju neku novu skriptu pa si probaj nabaviti, priča se da je dobra.

mopsy4ever

Definitivno nije, previše je podjela, nabrajanja, stvarno je smor od predmeta a jedino stvar spašava zakon. Ja sam ti to prošle godine učila po skripti od martine4 ali vidim da na grupi za 2.godinu sa fejsa raspačavaju neku novu skriptu pa si probaj nabaviti, priča se da je dobra.
Da, definitivno se slažem da nije dovoljno, PREVIŠE PODJELA, retardiranih riječi, sve slično, a sve različito, uglavnom, gori predmet nisam učila, užassssssssssssss

van buuren

evo današnjih pitanja (grupa B)
1. Funkcionalne definicije j.službenika i njihov nedostatak
Organizacijska definicija prema ZDS j.službenika
2. Administrativni model (vrijednosti, ciljevi..) i kakve su funkcije
Metode i instrumenti ULJP-a u j.upravi / objasni
3. Objasni pojam normalizacija službe
Sigma br. 27 / osnovni uvjeti na kojima bi trebali počivati j.služba i prema kojima se procjenjuje hr.služb. sustav
4. Prijedlozi za unaprjeđenje ULJP-a u RH na tehničkoj razini
Haque
5. Detaljnije objasniti sustav ocjenjivanja drž.služb. prema ZODS-u
Za što se uzima u obzir ocjena drž.službenika
metode i instrumenti uljp-a u javnoj upravi/objasni??jel neko zna odgovor na to?

mania

jel netko zna kakve su to antiimotivacijske teorije?? ja to nigdje nemrem naci, valjds sam corava -.-

mopsy4ever

jel netko zna kakve su to antiimotivacijske teorije?? ja to nigdje nemrem naci, valjds sam corava -.-
212 strana u knjizi ULJP u javnoj upravi od marčetićke

mania

metode i instrumenti uljp-a u javnoj upravi/objasni??jel neko zna odgovor na to?
sta nisu to tvrde i meke metode?

212 strana u knjizi ULJP u javnoj upravi od marčetićke
vidim vidim.. ali sta da odg? tu pise sta taj neki Marcum misli o njima.. onda je u ta tri odlomka kakti odgovor na pitanje sto su antimot. teorije jel??

mopsy4ever

sta nisu to tvrde i meke metode?

vidim vidim.. ali sta da odg? tu pise sta taj neki Marcum misli o njima.. onda je u ta tri odlomka kakti odgovor na pitanje sto su antimot. teorije jel??
a drugog nema, tako da :/

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks