AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Porezno pravo

biny

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
hvala ti puno ... :)

a zna ko odgovor na pitanje : zahtjevi u porezno-duznickom odnosu???
plizkač? :p
Objekt porezno dužničkog odnosa je imovinsko pravni zahtjev. Porezno dužnički odnos se razlikuje od porezno pravnog po tome što se porezno dužnički sastoji samo od materijalnog dijela, tj.novčane činidbe. Vrste novčanih zahtjeva u porezno dužničkom odnosu su zahtjev za naplatu poreza, zahtjev za naplatu sporednih novčanih davanja, zahtjev za priznavanje poreznih pogodnosti i zahtjev za povrat novčanog iznosa kojeg porezni obveznik nije dužan platiti. Prestankom zahtjeva iz porezno dužničkog odnosa, prestaje i sam taj odnos. Zahtjev iz porezno dužničkog odnosa prestaje isplatom, prebijanjem međusobnih novčanih potraživanja, zastarom, smrću por.obveznika, gubitkom prava na ispunjenje zahtjeva iz porezno dužničkog odnosa. Postoji još i izjava o kompenzaciji poreznog duga, ali to nije upravni akt, nego izjava volje. Eto, nadam se da sam pomogl. Sretno! Taj ispit kod tereze nije težak, a kod arbutine nisam odgovarala, tako da ne znam.Sretno još jednom!

biny

Prošla sam i ja kod prof.Tereze! Pitanja su bila obustava ovrhe, ovlaštenja prvostupanjskog tijela u povodu žalbe, prestanak porezno dužničkog odnosa u slučaju prijeboja ili kompenzacije!
Ova gore navedena pitanja je mene tereza pitala na ispitu...Znam da ovo zadnje nisam znala.

ivana0506

Ej,gdje se moze naci sve o upravnom sporu,kako se pokrece itd,ne mogu naci ni u opz-u ni u prezentacijama???ako netko zna...
U.s. je oblik sudske kontrole pojedinacnog upravnog akta.
cilj:zastita objektivne zakonitosti i subjektivnih prava gradana.
objekt 1.ocjena zakonitosti por.akta 2. tzv.sutnja administracije .
U.s. se pokkece tuzbom koju ima pravo podnjeti tuzitelj. Sud ne moze pokrenuti u.s. po vlastitoj inicijativi.
rok za tuzbu je 30 dana od dana dostave por.akta stranci koja tuzbu podnosi.
ako por.akt nije dostavljen stranci koja podnosi tuzbu nego nekoj dr osobi tada se tuzba podnosi u roku 60 dana. rokovi su ne produzivi! tuzba se predaje usmeno ili pismeno. ako je usmeno onda se u roku od 3 dana mora napisati i pismeno. sudionici kod tuzbe su tuzitelj (por. obveznik, drzavni odvjetnik, i javni pravobranitelj) tuzeni, i treca osoba. tuzba se salje postom-preporuceni ili neposredno sudu.
odluke koje sud donosi: rjesenje i presuda.
presudom se tuzba usvaja a rjesenjem odbacuje ( to si ak imas di malo bolje prosirii)

nadam se da sam pomogla... :)

Ivana.nana

hej... jel mi netko moze odgovoriti koja su to sve izvanredna pravna sredstva (pravni lijekovi, to je isti vrag, jel tak :))
zahvaljujem :))

Monikaaa

S obzirom na razne kriterije klasificiranje pravni lijekovi se mogu podijeliti na:

1. Redovite i izvanredne pravne lijekove
To je osnovna podjela pravnih lijekova.
Redoviti su oni kojima se pobijaju odluke koje još nisu stupile na pravnu snagu.tj. sprečavaju nastupanje pravomoćnosti neke odluke.
Izvanredni se koriste za pobijanje pravomoćnih odluka, u izvanrednom postupku.

2. Suspenzivne i nesuspenzivne pravne lijekove
Suspenzivni zadržavaju, odlažu izvršenje pobijane odluke i u pravilu takvi su redoviti pravni lijekovi.
Nesuspenzivni ne zadržavaju izvršenje pobijane odluke, i to su uglavnom izvanredni pravni lijekovi.

3. Devolutivne i nedevolutivne pravne lijekove
Devolutivni karakter znači da pobijanu odluku ne razmatra isti sud koji ju je i donio i u pravilu su to redoviti pravni lijekovi.
Nedevolutivni karakter znači da isti sud razmatra pobijanu odluku, npr. Zahtjev za ponavljanje kaznenog postupka.

4. Potpune i nepotpune pravne lijekove
Potpuni pravni lijek se može uložiti iz svih zakonskih razloga, također redovi pravni lijekovi su i potpuni lijekovi.
Nepotpuni pravni lijekovi se mogu uložiti samo iz nekih osnova, to su izvanredni pravni lijekovi.

19. Izvanredna pravna sredstva i institut pravomoćnosti
Povremeno načelo pravomoćnosti može ići na štetu objektivne zakonitosti javnog interesa pa i interesa stranaka.
Tada institut pravomoćnosti mora trpjeti korekturu i dopustiti zahvat u pravomoćni akt koji sadrži takvu pogrešku za koju se smatra da je pravomoćnost ne može pokriti.
U ovu svrhu koriste se izvanredna pravna sredstva koja omogućavaju zahvat i u pravomoćne akte kada oni sadrže takve pogreške koje je zakonodavac cijenio kao razloge za korekturu pravomoćnosti.
Tu razlikujemo pogreške oborivosti od ništavosti. Izvanredna pravna sredstva mogu se koristiti samo kod akata s pogreškom oborivosti. Ništavi akti ne proizvode pravne učinke pa se ne moraju napadati bio kakvim pravnim sredstvima.
Važno je načelo da se pravomoćno rješenje može poništiti, ukinuti ili izmijeniti samo kada je to zakonom predviđeno.

Valjda će ti nešto od ovog pomoći :) :)

angie

hej... jel mi netko moze odgovoriti koja su to sve izvanredna pravna sredstva (pravni lijekovi, to je isti vrag, jel tak :))
zahvaljujem :))
-obnova postupka
-mijenjanje i poništavanje rješenja u vezi s upravnim sporom
-zahtjev za zaštitu zakonitosti
-poništavanje i ukidanje po pravu nadzora
-ukidanje i mijenjanje pravomoćnog rješenja uz pristanak ili na zahtjev stranke
-izvanredno ukidanje rješenja
-proglašavanje rješenja ništavnim

RIA

Da li moramo znati iz opz-a one administrativne suradnje,razmjene informacija između drzava clanica,ovlasti minisrta i te zadnje stvari???ima toga dosta,pa ako ne treba uciti..:)

laptopp

Da li moramo znati iz opz-a one administrativne suradnje,razmjene informacija između drzava clanica,ovlasti minisrta i te zadnje stvari???ima toga dosta,pa ako ne treba uciti..:)
ne treba to znati...

sunny_kiss

Mene zanima kakva je Tereza na ispitu.
Da li se može odgovarat onako, svojim riječima, ako zapnemo??
jel moramo znati svako pitanje po nešto barem, da bi prošli, ili se mora znati barem pola od toga šta pita??
I zanima me još, kojim redoslijedom se ulazi kod nje??
po abecedi ili...
hvala

sunny_kiss

joj sunce! za prof. terezu vrijedi isto ono kaj sam ti natipkala za šimovića.(vidi). čini mi se k'o da ignoriraš moju opasku..no dobro...
zaista nijedan profesor ne očekuje od studenta da citira njegovu knjigu.. to bi bilo suludo.
jasno da smiješ odgovarati "svojim riječima" pod pretpostavkom da si uopće (s razumijevanjem) pročitala literaturu.
pa pitam jer sam pročitala gore, da kod nje moraš znat doslovno sve od riječi do riječi kako piše u literaturi.
pa me to zanimalo.

RIA

Ne mogu pronaći neke odgovore na ova pitanja: načini prestanka upr.-prav.odnosa? Ustavna ograničenja oporezivanja; koliko puta se godišnje utvrđuje minimalnost plaće,kako se utvrđuje? ako netko zna,molim da odgovori..bit cu jako zahvalna:)

Katara

pa pitam jer sam pročitala gore, da kod nje moraš znat doslovno sve od riječi do riječi kako piše u literaturi.
pa me to zanimalo.
Ne trebaš znati baš sve od riječi do riječi... U svakoj definiciji, nabrajanju, itd, imaš ključne riječi koje moraš znati... Voli pitati nabrajanja, pa na to obrati pozornost. Nije teško. Nisam se baš pretrgla od učenja, ni za peticu ne moraš znati baaaš sve izblebetati doslovno. Ali ako si bila redovita na predavanjima to ti može biti od velike pomoći
Pitala me: nabrojati izvanredne pravne ljekove, kako prestaje poreznodužnički odnos, obustava ovrhe, ovrha nad nekretninama, pljenidba sa žiroračuna, što sve može biti predmet pljenidbe, što sve može biti predmet poreznog nadzora, kod kojih poreznih obveznika se provodi provodi porezni nadzor.
Znači- pita kratka i direktna pitanja. Bitno je dobro znati ovrhu, žalbu, postupak prvostupanjskog i drugostupanjskog tijela po žalbi, porezno- dužniči odnos, osobe u p. postupki (naglasak na zastupnika po službenoj dužnosti), prebivalište, uobičajeno boraviše i porezni nadzor

RIA

Evo pitanja koje je mene prof.tereza pitala: dopustivost poreznog nadzora, kako porezno tijelo bira kod kog ce vrsiti nadzor,prema kojem zakonu,zatim ovrsnu i vjerodostojnu ispravu i razlike među njima,kada se zalba odbija,a kada odbacuje,razlozi za proglasavanje por.akta nistavnim,zastaru,i objasniti na primjerima zastaru,rokove i to.. Dakle,ne pita tesko

porezni

gdje se u opz-u nalazi inspekcijski nadzor??? nijednom riječi ga nisam nigdje našao spomenutog! :/

Nives_88

gdje se u opz-u nalazi inspekcijski nadzor??? nijednom riječi ga nisam nigdje našao spomenutog! :/
Porezni ili inspekcijski nadzor to ti je jedno te isto, samo što su se u OPZ-u koristi pojam porezni nadzor, a ne inspekcijski, pa si pogledaj u OPZ-u imaš jedno cijelo poglavlje samo o porezni nadzoru.

Antenica

OPZ treba naucit od rjeci do rjeci... mene je prof Tereza par puta opomenula da je tocno to sto sam rekla, ali da treba TOCNO ono sto pise u zakonu. Prof Tereza je super, izvlaci svaku sitnicu i spremna je cekati 10 minuta dok se ne sjetis odgovora, ne brza i ful je realna.

To je prof. Tereza detaljno obrađivala na predavanjima, ali te prezentacije nije stavila na internet. To je pitanje obavezno kod nje svaki put na ispitu.:laughing:

porezni

kolege molim pomoc!
1. pravni lijekovi (u opzu je pod naslovom pravni lijek opisana zalba??),
2.sva načela u poreznom pravu (??),
3.upravni spor (gdi to u opzu pise..ili u knjizi ),
4.ovlastenja drugostupanjskog tijela kada ce ju odbaciti a kada odbiti,
5.o kakvim rokovima se u prijasnjim postovim govorilo? :/

ne trebate pisat definicije,samo molim da mi pomogne netko i kaze gdje se to nalazi,ne mogu nac nikako!!

laptopp

kolege molim pomoc!
1. pravni lijekovi (u opzu je pod naslovom pravni lijek opisana zalba??),
2.sva načela u poreznom pravu (??),
3.upravni spor (gdi to u opzu pise..ili u knjizi ),
4.ovlastenja drugostupanjskog tijela kada ce ju odbaciti a kada odbiti,
5.o kakvim rokovima se u prijasnjim postovim govorilo? :/

ne trebate pisat definicije,samo molim da mi pomogne netko i kaze gdje se to nalazi,ne mogu nac nikako!!
Ovako:
1) razlikujemo redovne i izvanredne pravne ljekove...ukratko redovni lijek je žalba,ostali su ti nabrojani da ne pišem sad..
2)sva načela u poreznom pravu su ti nabrojana u knjizi
3)upravni spor pred kraj OPZ-a
4)drugostupanjsko tijelo je također napisano u zakonu i u knjizi...

Pročitaj barem 1 knjigu, 2 puta zakon da ti se posloži u glavi šta je šta,a onda proradi pitanja s foruma koja su najčešće postavljena

Katara

Jel i kod prof. Arbutine dovoljan samo OPZ?
Navodno ne... Treba znati i knjigu, izvanredne pravne lijekove iz ZOUP-a, i upravni spor iz zakona o upravnom sporu. Ja sam odgovarala kod prof. Lugarić, kod nje treba znati ih samo nabrojiti. :tongue2:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks