AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

dea000

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
koja je razlika kad ispituje bolonjce i stari program? jer mene su bacili na bolonju ove godine pa me zanima.

no_name

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
molim vas može li mi netko objasniti razliku između dionica s nominalnim iznosom i dionica bez nominalnog iznosa? hvala
one s nominalnim iznosom su one na kojima taj iznos pise, a na onima bez nominalnog iznosa ne pise. nominalni iznos je cifra ispod kojeg se dionice ne smiju prodavat. mogu iznad

jaasmiinaa

Možeš li mi molim te napisati koja? (literatura)
-Petrović Siniša, Osnove prava društava-II izmijenjeno i dopunjeno izdanje ili treće neizmjenjeno izdanje, Zagreb,2001,2002. (Pojam i predmet prava društava.Ortaštvo,Javno trgovačko društvo,tajno društvo,dioničko društvo,društvo s ograničenom odgovornošću,gospodarsko interesno udruženje.
-Zakon o trgovačkim društvima(NN 111/93,34/99,121/99,52/00-odluka Ustavnog suda,118)-preporučuje se koristiti pročišćeni tekst zakona.

nea

Ja bila danas na usmenom kod Miladina i prošla!!!:) Dobila sam dva i jako sam zahvalna jer je profesor doslovce izvlačio riječi iz nas,al nije baš ugodan ispitivač. Pitanja: uprava, gl.skupština i nadzorni odbor kod d.d. te skupština kod d.o.o.(U DETALJE), temeljni kapital, predmet poslovanja, prokura. Inače, profesor Šoljan je umro prije dva tjedna tak da ne znam tko još ispituje uz Miladina. Nadam se da sam kome pomogla...:)

a što se prolaznosti tiče, bila je dosta dobra(s obzirom na prošli put), jedna cura je dobila četiri, al je zato i jednu poslao na komisiju i uopće nije bio obazriv prema njoj

lida

Zabrana konkurencije
član uprave ne može bez suglasnosti nadzornog odbora:
za svoj ili za tuđi račun obavljati poslove koji ulaze u predmet poslovanja društva,
ne može biti član uprave ili nadzornog odbora u drugome društvu koje se bavi poslovima iz predmeta poslovanja društva,
ne može u prostorijama društva obavljati poslove za svoj niti za tuđi račun,
ne može biti član trgovačkog društva koji osobno odgovara za obveze toga društva, ako se ono bavi poslovima iz predmeta poslovanja društva.

Najenigmatičnije pitanje na ispitu...:confused2:

ako član uprave postupi protivno zabrani iz prethodnoga stavka ovog članka, društvo može od njega tražiti da mu nadoknadi time pričinjenu štetu, umjesto toga društvo može tražiti od člana uprave da dopusti da se poslovi koje je sklopio za svoj račun smatraju poslovima sklopljenim za račun društva, a da iz poslova koje je sklopio za tuđi račun prenese društvu ono što je za to primio, odnosno da mu ustupi zahtjev za naplatu onoga što bi trebalo da primi

Jadranka15

OSNOVE PRAVA DRUŠTAVA - obrađuju se teme: Pojam i predmet prava društava. Ortaštvo. Javno trgovačko društvo. Tajno društvo. Dioničko društvo. Društvo s ograničenom odgovornošću. Gospodarsko interesno udruženje.
Obvezna literatura:
Petrović, Siniša, Osnove prava društava, drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje ili treće neizmjenjeno izdanje, Zagreb, 2001, 2002.
Zakon o trgovačkim društvima (NN br.111/93, 34/99, 121/99, 52/00 - odluka Ustavnog suda, 118) - preporučuje se koristiti pročišćeni tekst Zakona. Ispit je samo usmeni. U ponedeljak 3.studenog u 17h sati počinju predavanja iz Osnove prava društava za izvanredne studente II godine Stručnog studija javne uprave, taj predmet predaje: doc.dr. Petar Miladin. - to je literatura po vodiču za akademsku godinu 2008/2009.

andrea

hej... mislim da je dobro ici na predavanja... meni osobno taj predmet nije osobito zanimljiv, ali zadnji put smo ponavljali i sve mi je ostalo u glavi... prof. naglasava sto su ispitna pitanja i to mi je super...

:marina:

da li bi netko od vas koji ste bili na predavanjima mogli u kratkim crtama napisati najosnovnije stvari
pojmovi, poglavlja, detalji o ispitu...
radim, pa nisam mogla doći

hvala unaprijed
pa ono što je do sad na predavanjima bilo 'aktualno' je: tvrtka - pa sve o tome, od upisa u sudski registar do zaštite, pa sjedište, podružnica, temeljni kapital, dionice (dioničari i ostalo...) i zastupstvo. za sad to, ali za ispit je poželjno naučit kompletnu knjigu i još neki zakoni iz narodnih novina (kao pomoć)

Jadranka15

i nova je literatura za učenje iz predmeta Osnova prava društva, autor: Siniša Petrović - izdanje 2008. tj.peto izmijenjeno i dopunjeno izdanje - ima je u knjižari pravnog fakulteta i košta 120,00 kuna.

eleluc

Prof. Miladin predavao o razlici ustroja organa u d.d. i d.o.o.,o sazivanju Glavne skupštine d.d. te Skupštine d.o.o. i o razlici nadzornih odbora u d.d. i d.o.o..

Kiara

Molim vas neka mi netko napiše gdje mogu naći pročišćen tekst Zakona o trgovačkim društvima!!
IZ KOJE KNJIGE sad na kraju treba učit!!! Ništa mi nije jasno!! Mislim ići u 2. mj. na ispit.

Jadranka15

Predavanje iz Osnove prava društava je bilo 3.11.2008. na nadoknada predavanja su bila 22.12.08. a literatura je slijedeća - kako je rekao doc.dr Petar Miladin i to:
Literatura:
Jedina ispitna literatura je udžbenik autora:
Petrović Siniše: OSNOVE PRAVA DRUŠTAVA, peto, izmijenjeno i dopunjeno izdanje
(novo izdanje, 2008.) → peto izdanje

Nova knjiga u knjižnici Pravnog fakulteta košta 120,00 kuna.

andrea

pa ja cu si uzeti tjedan dana... isla sam na predavanja, prof. je govorio sto je kao malo vaznije, sto uobicajeno pitaju... mislim da cemo iduci put ponavlajti pa navrati, ugl. ponavljamo pitanja koja vole pitati... :)

Leptiric_20

jel zna netko dal će se dijeliti potpisi sljedeći put
da, sljedeći puta su samo potpisi nema predavanja, jedino ako se netko sprema za rok za drugi mjesec pa ak ima neka pitanja vezano za gradivo može ostat nakon potpisa i pitat profesora, e da i rekao je profesor danas da na roku u drugom mjesecu možete birat kod kojeg profesora želite polagat da to treba naznačit na prijavnici:wink5:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks