AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

majolada

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
oba dva puta sam kad je prof izašao prozvati studente pitala dali mogu slušati i rekli su da mogu,pa sam ušla nutra i zapisivala pitanja,prof.Miladin je barem taj puta one koji su bili 2 i 3 put kod njega pitao ono što nisu zadnji put znali,prof Barbić sve je pitao tko opoziva članove upravnog odbora,a tko članove nadzornog odbora u d.d,kakve su pretpostavke...

just_me

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Danas sam slušala ispit kod Miladina, dosta je ljudi palo jer nije davao vremena za razmišljanje i ako prva riječ od odgovora nije bila dobra odmah je upadao u riječ... Neka od pitanja su bila: zastupanje doo tko kada i kako, kako uprava vodi poslove društva, prokura, opoziv članova uprave dd i doo, zakonska ograničenja prokurista, kako i kada se saziva skupština doo, sudski registar što je i dijelovi, zašto je sudski registar javna knjiga, što je predmet poslovanja, tužba za zaštitu tvrtke, poslovni udio, prijenos poslovnog udjela, tri značenja dionice, podružnica, tvrtka, vrste povećanja temeljnog kapitala u dd, 3 načina smanjenja temeljnog kapitala u dd, tko su trgovci pojedinice... Eto to je ukratko to. Želim puno sreće svima na ovom ispitu jer izgleda da je zbilja potrebna!

natalija

molim vas, koji ste bili i probali, mislim da neču stići naučiti sve, dal mogu samo d.d. i d.o.o. i kod KOJEG JE PROFESORA NAJBOLJE IĆI?? ako ovisi prolaz i koliko je teško proći, kojeg da se klonim?

zoki

sjeća li se tko još kakvih pitanja sa usmenog ajd napišite ih

zna li možda netko gdje se u knjizi nalazi pravo prvenstva na što se to odnosi

mena

ja sam bila sad na zadnjem roku.mene je pitao:javno trgovačko društvo-sve o njemu:zastupanje,odgovornost članova,od čega se sastoji sudski registar,sazivanje skupštine kod doo i dd (tko saziva,gdje se objavljuje vrijeme održavanja skupštine i koliko dana mora proteći od sazivanja do održavanja skupštine),i zakonska ograničenja prokurista.

a načelo prvenstva se spominje na str.42 u knjizi.kod zaštite tvrtke. Sud će između 2tvrtke koje su iste ili se ne razlikuju upisati onu koja je ranije prijavljena..
mislim da je to to..

andrea

...aha, nacelo prvensta je to, a ako dode do upisa dvije iste tvrtke moze se pokrenuti tuzba za zastitu tvrtke...

Jadranka15

Molim odgovor na ovo pitanje:
Tko opoziva članove upravnog odbora, a tko članove nadzornog odbora u d.d., kakve su pretpostavke?
Hvala, pozdrav

masenka

Koji profesori pitaju ovaj predmet,znam da pitaju Miladin i Markovinović neko vrijeme je pitao i Šoljan al mislim da on više ne pita.Ja sam jednom izišla na usmeni i pala sam.budem ponovo izašla u 4 mjesescu.Čula sam da je glavno da se nauće d.d i d.o.o al mislim da ponekad i sve pitaju i da trba proći cijelu knjigu

Trinity

Molim odgovor na ovo pitanje:
Tko opoziva članove upravnog odbora, a tko članove nadzornog odbora u d.d., kakve su pretpostavke?
Hvala, pozdrav

Članove upravnog odbora opoziva nadzorni odbor i za to trebaju valjani razlog(gruba povreda dužnosti, nesposobnost za uredno obavljanje poslova društva i izglasavanje nepovjerenja čl. uprave na glavnoj skupštini).
Čl. nadzornog odbora opoziva gl. skupština i ne mora imati valjani razlog. Ona može opozvati čl. i prije isteka mandata, ali je potrebno 3/4 većine glasova, a ako je nekog člana imenovao određeni dioničar, on ga može opozvati.
Postoji i opoziv od strane suda, kada on na zahtjev n.o. ili dioničara može opozvati čl. n.o. ako za to postoji važan razlog.
evo mislim da bi to bilo to, ako sam nešto izostavila, neka me netko nadopuni.

mateja

..molim vas mi moze netko reci tko je dijelio potpise prije neka 3tjedna da odem kod njega...nisam dobila..hvala

mena

da na pravu je to..i mislim da ispituje miladin ili markovinović..na prošlom roku je samo miladin ispitivao.

andrea

da na pravu je to..i mislim da ispituje miladin ili markovinović..na prošlom roku je samo miladin ispitivao.
Nakon svega sto sam cula vise ne znam da li je to dobro ili lose... :)
Hvala!!!

mena

neznam..sve je to slično..al pitanja koja pitaju se uglavnom ponavljaju..i miladin ne pita previše u detalje,samo osnovno,i sve jako brzo ide,ne daje vremena za razmišljanje..

Jadranka15

Istina kolegice mena, ne daje vremena za razmišljanje, moraš na njegovo postavljeno pitanje odgovoriti kao iz topa, nema čekanja, ako počneš razmišljati na prvo pitanje, postavi Ti drugo, ako to ne znaš...onda znaš što slijedi. Neka nam se posreći u utorak, pozdrav

Tihana I.

Činjenica je da morate dobro naučiti d.d. i d.o.o. i kad znate nema pada ni kod Miladina ni bilo kog drugog.Meni su isto govorili ma nije to težek ispit a na kraju sam se pomučila,zato čitajte postove ali ne poistovjećujte se s drugima jer svi smo različiti u sposobnostima učenja tako da nije mjerilo kako je kome bilo.Ja sam prošla kod Miladina,ako znaš skroz je korektan.

Jadranka15

Molim odgovor na slijedeća pitanja, koje je pitao doc.Miladin 10.02.09.
1. Da li može Nadzorni odbor tek tako opozvati upravu d.d. (to je član 244. st.2.ZTD), a
i d.o.o. (za d.o.o. nisam našla odgovor)
2.Kojom pozornošću vodi uprava poslove društva?

Hvala!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks