AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

muholovac

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
nadzorni odbor može opozvati upravu kod d.d. samo ak postoji opravdan razlog za to-npr.gruba povreda dužnosti,nemogućnost obavljanja poslaova društva ili akm čl.uprave bude izglasano nemovjerenje od starne glavne skupštine.
kod d.o.o.-ak društvo ima N.o_On je takođre ovlašten na opozivanje ak se dr.ugovorom ne odredi drugačije,potrebna je 3/4 danih glasova
uprava vodi poslove društva z dužnom pozornošću..
eto..ak sam nekaj krivo navela..nek me neko ispravi..
i da...sretno svima sutra..grrrr..ja već grizem nokte od nervoze..brrr..

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Hvala Ti najljepša, a ovo pliz

Tko ima pravo na predstavnike u d.o.o. i
Kako uprava vodi na štetu, kako uprava odgovara vjerovnicima za poslove u društvu?

muholovac

općenito članovi d.d. za štetu odgovaraju kao solidarni dužnisi,odgovaraju za svaku vrstu krivnje..pri čenu je potrebno samo dokazati postojanje uzročne veze između štete i člana koji ju je prouzročio,te samo postojanje štete.a zahtjev za naknadu štete mogu uputiti: samo društvo, vjerovnici društva ako svoja potraživanja ne mogu namiriti od društva i dioničari društva.

andrea

Članove upravnog odbora opoziva nadzorni odbor i za to trebaju valjani razlog(gruba povreda dužnosti, nesposobnost za uredno obavljanje poslova društva i izglasavanje nepovjerenja čl. uprave na glavnoj skupštini).
Čl. nadzornog odbora opoziva gl. skupština i ne mora imati valjani razlog. Ona može opozvati čl. i prije isteka mandata, ali je potrebno 3/4 većine glasova, a ako je nekog člana imenovao određeni dioničar, on ga može opozvati.
Postoji i opoziv od strane suda, kada on na zahtjev n.o. ili dioničara može opozvati čl. n.o. ako za to postoji važan razlog.
evo mislim da bi to bilo to, ako sam nešto izostavila, neka me netko nadopuni.
Mali ispravak: članove UO opoziva GS, jer u monistickom sustavu ni nema NO, poslovi vodenja i nadzora povjereni su jednom organu, a to je UO, nema ni U i NO u monistickom sus... citam i vidim da je krivo, mozda ipak nesto znam!!!
:) Sretno nam sutra svima na ispitu!!! :)

drimica

Prošla osnove prava društva kod Miladina.
Za njega mogu reći da je fer i korektan, postavlja jasna pitanja i isto tako
traži jasne i kratke odgovore.
Pitao je sazivanje skupštine kod d.d., ko ju saziva, u kojem roku, gdje se objavljuje, upravljačka prava iz dionice, povećanje i smanjenje temeljnog kapitala.

andrea

Evo i ja sam prosla kod Miladina... uslo nas je 4, dok sam ja bila dvije cure su pale...ja sam prosla... Prof je ok, mene je pitao dva pitanja, hvala dovidenja... dobila sam 4... e sad ne znam da li je ok curama koje su pale, kojima je postavio jedno ili eventualno dva pitanja i srusioi ih... sve u svemu, bezbolan ispit... nema previse filozofiranja, ako znas prolazis, ako ne posalje te doma da si ponovis!!! :)
Sretno svima!!!

deki

prošao kod markovinovića,pitao je komanditno društvo,jtd,opoziv uprave i nadzornog odbora kod dd,upravljačka i imovinska prava...izvukao sam dvojku :))

natalija

ej. prošla i ja kod markovinovića. prvo je počeo miladin ispitivati (i to 15 do 9, a ispit je morao počet u 9-nema veze, tj.barem nije kasnio), a onda je došao markovinović i uzeo ostatak, ja sam prva kod njega bila sa 3 cure i sve smo prošle , pitao me: imenovanje članova nadzornog odbora kod d.d., smanjenje temeljnog kapitala kod d.d. i što je društvo? (privatno pravno udruženje radi postizanja nekog cilja- tak nekak). Sretno svima koji se spremate na idući rok!

marchi

i ja isto prošla kod markovinovića, pitao me imenovanja i opozivi kod dd-a,prijenos dionica, poslovni udio, prava iz poslovnog udjela, temeljni kapital... s obzirom da on pita pitanje-dva, mene je dosta pitao :happy:

Ribica

Hej! Jel mi može netko reć dal treba cijelu knjigu naučit ili ima nekih izbačenih poglavlja ili treba nešto možda dodatno? Jer sam izvanredni student pa nisam baš u toku:)

Jadranka15

Da, ako knjigu znaš - nema problema, ali moraš znat definicije napamet, za ispit se koristi nova knjiga pet izmijenjeno i dopunjeno izdanje od 2008. Sretno

Jadranka15

Ne znam za doc.Markovinovića što pita, ali znam da doc.Miladin pita d.d. i d.o.o., imenovanje i opoziv NO, smanjenje i povećanje temeljkog kapitala, što je temeljni kapital, što je temeljni ulog a što poslovni udjel, moraš znat definicije i knjigu, i onda prolaziš.

zoki

zna li netko odgovor na ovo pitanje sustav obavljanja poslovne djelatnosti na što se to odnosi hvala unaprijed

andrea

zna li netko odgovor na ovo pitanje sustav obavljanja poslovne djelatnosti na što se to odnosi hvala unaprijed
hm... ja bih rekla da je to predmet poslovanja... onako nekom logikom...
Pa spomenes da djelatnost moze biti sve onno sto nije zabranjeno zakonom i protivno moralu drustva, zatim se malo dotaknes iznimki kod nacela poduzetnicke slobode i jos ti je bitno valjanost pr. poslova koji su sklopljeni izvan registriranog sklopa vrijednosti odn. izvan predmeta poslovanja!!!

Joj mislim da je to to, nista mi vise ne pada na pamet, od kad sam polozila to sam jednostavno izbrisala iz glave, a knjigu z gustim zafitiljila u kos!!! to mi je bas gust!!! :tongue2:

buboslav

lijep pozdrav
ako mi netko može napisati potrebnu literaturu i autore za ispit
puno hvala unaprijed :)

:marina:

lijep pozdrav
ako mi netko može napisati potrebnu literaturu i autore za ispit
puno hvala unaprijed :)
Siniša Petrović, 'Osnove prava društva' , drugo izmjenjeno i dopunjeno izdanje, ili treće neizmjenjeno izdanje, Zagreb, 2001, 2002

Zakon o trgovačkim društvima (NN 111/93, 34/99, 121/99, 52/00 - odluka Ustavnog suda, 118) - preporučuje se koristiti pročišćeni tekst zakona

micek

ja sad krećem učiti opd ,pa me zanima iz čega učite , vidjela sam u skriptarnici da imaju 2 skripte čine mi se da i jedna i druga imaju sve , koju preporučujete ili je bolje učit po knjizi.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks