AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove informatike

Lola A

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pa dobrokaj je to kakva je to informatika da treba pet knjiga čovječe ?? onokaj su još od prvog mj dodali tri nove...haloo te skripte ilkaj već..e.pošta il kaj već...ugčlavnom jel iko može reć jel se može naučit iz fer skripte za prolaz i kaj uz to još da se uči koja skripta poštoje dodano još i ove tri neke...il das se uči i to dodatno ti svi članci...

Dolla

Miss Gates
pa dobrokaj je to kakva je to informatika da treba pet knjiga čovječe ?? onokaj su još od prvog mj dodali tri nove...haloo te skripte ilkaj već..e.pošta il kaj već...ugčlavnom jel iko može reć jel se može naučit iz fer skripte za prolaz i kaj uz to još da se uči koja skripta poštoje dodano još i ove tri neke...il das se uči i to dodatno ti svi članci...
Nema pet knjiga...Dvije su knjige, ostalo su zakoni.

ivaa2010

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
cekajte malo, kakvi OSTALI zakoni?? kaj nije samo jedan - Zakon o zaštiti osobnih podataka??

kaj nije kolega ekreber lijepo napisao:

Hvala društvu, koje je dopunsku materiju (ZAKONE) pomiješalo s osnovnom pa je nekolicina izgubila dragocijeno vrijeme - iščitavajući za ispit zakone KOJI NISU UVJETOVANI ZA POLAGANJE ispita iz informatike. Drugim riječima, dragi moji, danas je na predavanjima za izvanredne studente DVZ(SSJU) potvrđeno da NIJE DOŠLO DO NIKAKVE PROMJENE. Sve ostaje isto kao i dosadašnjih godina. I knjiga (Kompjutorski kriminalitet i informacijski sustavi - 2004). I zakon (jedan jedini - Zakon o zaštiti osobnih podataka). I Privatnost u virtualnom svijetu. Ne znam za ostale studije, ali na stručnom studiju javne uprave sigurno je tako - bar još neko vrijeme.

Dolla

Miss Gates
cekajte malo, kakvi OSTALI zakoni?? kaj nije samo jedan - Zakon o zaštiti osobnih podataka??

kaj nije kolega ekreber lijepo napisao:

Hvala društvu, koje je dopunsku materiju (ZAKONE) pomiješalo s osnovnom pa je nekolicina izgubila dragocijeno vrijeme - iščitavajući za ispit zakone KOJI NISU UVJETOVANI ZA POLAGANJE ispita iz informatike. Drugim riječima, dragi moji, danas je na predavanjima za izvanredne studente DVZ(SSJU) potvrđeno da NIJE DOŠLO DO NIKAKVE PROMJENE. Sve ostaje isto kao i dosadašnjih godina. I knjiga (Kompjutorski kriminalitet i informacijski sustavi - 2004). I zakon (jedan jedini - Zakon o zaštiti osobnih podataka). I Privatnost u virtualnom svijetu. Ne znam za ostale studije, ali na stručnom studiju javne uprave sigurno je tako - bar još neko vrijeme.
My bed, samo je jedan zakon; krivo sam napisala...:worshippy:

pucka0609

meni je pismeni bio o.k., usmeni tako-tako. Učio sam dva tjedna nekih sat vremena dnevno...zavisi koliko te zanima informatika...i naravno koliko svakom osobno treba da popamti sve te podatke...u svakom slučaju to je jedan od lakših ispita:wink5:
iz cega si ucio??

zizi1989

ej...ja idem na ispit sad u 5.mj...da li je dovoljno učiti iz fer skripte...znam svi su topitali već ahhahah al eto tko pita taj ne skita hahahaha...znači kažee jedan od lakših ispita sikreno meni se to ne čini baš teško...onak nisam si na ti s informatikomali svejdno nekako mi se ne čini teško :))) eto neki kometnartić dva na moj post bi bio dovoljan :))) sretno svima... pusa

Andrej21

ej...ja idem na ispit sad u 5.mj...da li je dovoljno učiti iz fer skripte...znam svi su topitali već ahhahah al eto tko pita taj ne skita hahahaha...znači kažee jedan od lakših ispita sikreno meni se to ne čini baš teško...onak nisam si na ti s informatikomali svejdno nekako mi se ne čini teško :))) eto neki kometnartić dva na moj post bi bio dovoljan :))) sretno svima... pusa
:crazy:Kolegice imaš u 6 mjesecu rok nemaš u 5 mjesecu.:crazy:
Ja učim te FER skripte i malo se mučim tjedan i pol uz 5 sati i 6 zavisi od osobe:sad::wink5:sretno ti bilo

marionette

fer skripta je dovoljna samo iz knjige još naučite entropiju sustava, firewall, backdoor, haking, kraking, phreaking, backup, digitalni vremenski biljeg, kerberos

Andrej21

fer skripta je dovoljna samo iz knjige još naučite entropiju sustava, firewall, backdoor, haking, kraking, phreaking, backup, digitalni vremenski biljeg, kerberos
Kolegice jel možda znaš te definicije :laughing:entropiju sustava, firewall, backdoor, haking, kraking, phreaking, backup, digitalni vremenski biljeg, kerberos.

marionette

evo definicija, kopiranih iz skripte :)

ENTROPIJA SUSTAVA
Upravljanje je bitna odlika svakog informacijskog sustava i zato o njegovoj djelotvornosti ovisi skladnost funkcioniranja i učinkovitost svih komponenti sustava. Svaka manjkavost i promašenost u formiranju i djelovanju sustava, ili nedostatak informacija o tome ima za posljedicu nedovoljnu organiziranost, pri čemu se govori o entropiji sustava. Izostanak energije na održavanju sistema i prerastanje funkcionalne sređenosti sistema u stanje manje sređenosti, nazivamo entropija sistema. Entropija je mjera neorganiziranosti nekog sistema, tj. odraz težnje da sistem sam dođe u stanje veće ili manje vjerojatnosti.
Što je bolja organiziranost i veća sređenost sustava to je manja mogućnost da se ugrozi njegova cjelovitost, a veća vjerojatnost potpunijeg ostvarivanja normalnog, očekivanog i željenog.

Vatreni zid (Firewall)
To je jedan od načina zaštite u kompjutorskim mrežama sa svrhom da spriječi neovlašten pristup podacima i programima. Koristi se da bi sudionicima omogućio pristup Internetu bez opasnosti za podatke na lokalnoj mreži s koje se pristupa, te kada se želi zaštititi veza između javnog Web servera poduzeća, dostupnog svima, i interne mreže s kojom je povezan. Moguće ih je koristiti kao zaštitu i interno, unutar same lokalne mreže.
Glavne zamjerke se odnose na prevelika ograničenja korisnicima kod pristupa i korištenja Interneta, kao i činjenice da većina prijetnji za sigurnost sustava dolazi od strane počinitelja unutar njega samoga, od čega vatreni zidovi ne mogu pružiti zaštitu.

Stražnja vrata ili zamke - intervencije u programima kojima je cilj omogućiti onome koji ih je napravio neovlašten pristup komp. sustavu zaobilaženjem redovnog postupka identifikacije i autorizacije kod pristupa. U slučaju stražnjih vrata radi se o prečicama koje su ostavili neovlašteni korisnici, a u slučaju zamki se radi o prečicama koje su ostavili i zaboravili ovlašteni korisnici.
Jedan od načina zloupotrebe istog naziva Backdoor predstavlja mogućnost da se središnjem kompjutorskom sustavu pristupi neovlašteno s udaljenog kompjutora.

Hakerstvo se svodi na neovlašten pristup informacijskim resursima s namjerom da se kopiraju podaci, prenesu maliciozni programi, promijene ili izbrišu postojeći podaci ili programi, ili onemogući daljnje korištenje sustava. Kako bi to postigli, hakeri se na različite načine nastoje domoći korisničkih lozinki, što se postiže različitim postupcima: od shoulder surfinga, dustbin divinga do socijalnog inženjeringa.
Složeniji način otkrivanja lozinki je kraking, koji se svodi na kopiranje datoteka u kojima su pohranjene lozinke. Budući da su takve datoteke redovno kriptografski zaštićene, hakeri se koriste raznim kompjutorskim programima koji su u mogućnosti napraviti 50 000 do 200 000 usporedbi u sekundi i na taj način nasumice doći do željene lozinke za pristup sustavu.

Hakerskim zloupotrebama prethodile su zloupotrebe telefonskih sustava, tj. telekomunikacija. Počinitelji takvih manipulacija su tzv. frikeri (phreaking - phone + breaking), koji su već 60-ih godina nastojali pronaći načine za besplatno korištenje telefonskih usluga.

Sigurnosne kopije (backup)
Podrazumijevaju redovnu pohranu podataka i programa, i njihovo čuvanje na zaštićenom mjestu. Iako se na ovaj način podaci ne štite od neposrednih napada, on osigurava relativno brzu i jednostavnu reviziju stanja koje je prethodilo zloupotrebi ili oštećenju do kojeg je došlo iz nekog drugog razloga (npr. kvara). Pohrana samih programa odnosi se samo na vlastite programe, koji se redovno mijenjaju i prilagođavaju, a ne i na kupljeni softver.

Digitalni vremenski biljeg
Koristi se za provjeru kada je digitalni dokument kreiran, odnosno zadnji puta promijenjen, što je važno za utvrđivanje vjerodostojnosti dokumenta primljenih, odnosno poslanih putem mreže. Koristi se kriptografija za stvaranje jedinstvenog koda koji se zatim šalje primatelju - on ga tada uspoređuje sa kodom do kojeg je došao sam korištenjem istog algoritma.

Kerberos
Kerberos je mrežni identifikacijski protokol, razvijen na američkom MIT-u. Namijenjen je da bi osigurao visok stupanj provjere identiteta sudionika mrežnog komuniciranja, korištenjem kriptografske metode tajnog ključa. Nakon provjere identiteta, može se koristiti i za šifriranje međusobne komunikacije. Slabe strane kerberosa su:
a) njegova sigurnost ovisi o sigurnosti središnjeg servera za provjeru identiteta
b) svaki mrežni program u kojem se žele koristiti mogućnosti kerberosa za identifikaciju i enkripciju mora biti izmijenjen kako bi se u njega dodao kod kerberosa
c) koristi enkripcijski standard DES

Vespazijan

tko sad ispituje na pismenom??? prosle godine vecina koji su ucili po fer skripti padali su. profesor je tocno znao tko je ucio po njoj i cak su pitanja znala biti tipa : "pod kojim se naslovom u knjizi nalazi ta i ta tema..." ja sam bio u toj kategoriji pa se sada klonim skripte i ucim samo iz knjige.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks