AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Marko9

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Uglavnom ja sam imao 21,5 ne znam kak al dobro a, napisao sam sva pitanja osim Javna dobra upravljanje... To mi je bila komisija pitala me je Ofakica i to kao počet ćemo sa laganim pitanjima naravno Tudurić je u komisiji bio i onaj s bradicom. Pitanja:izvlaštenja, javna dobra,upravni akti nabrojat dijelove i jedan objasnit, nezakonitost tu sam zabloko al mi je pomogel prof. s bradicom da ih ima pet znači nenadležnost pa sve do greške u svrsi i cilju i jedan objasnit bilo je još pitanja koje sam odmah zaboravio čim sam izašao iz ureda... fakat pitaju malo previše za dvojkicu al dobro i to je prošlo prošao sam labud je u indexu... Bilo nas je 4 na komisiji nadam se da su i oni prošli :) Mislim da vam je najbolje učiti po knjizi jer na sva prethodna izlaženja imao sam 17,5. bod drugi put 18. i treći 18,5. išao sam kod Tudurića zakaj mi je sve iskrižao recimo kod P.O.A. kad sam sve napisao skužio je kao kad sam napisao zbog širine, dinamišnosti i kompleksnosti druš. odnosa da učim po skripti ali u knjizi piše (organizacija i nadležnost drž.tijela postupak donošenja kaznenog dijela ili tak nekaj te sankcija i državljanstvo), te naravno tehnički uvjeti jer ne piše u skripti al to nisam napisao al sam ih nabrojao da su jedinstveni, precizan, nedvosmislen, i da pobliže objašnjavaju društveni odnos...uglavnom dobil sam 2 boda na to pitanje da dalje ne nabrajajm i kaže mi da sam učio iz skripte ja ono pafff...pa jesam al, kaj je to krivo da kolega ja ,vam ne mogu dat više od 2 boda zato kaj znam da učite iz skripte??? Eh da i on najčešće ispravlja testove tak da odlučite sami...Ja sam gotov ovdje idem na Građansko i valjda sam gotov sa ovom agonijom zvan naš faks :p

jelaa

Hvala, znam ja da oni više vole da se ući iz knjige a i ja ionak nikak nemrem učit po skriptama jer mi je prekratko i nema niš objašnjeno, puno više volim učit iz knjige iako je opširnije...Da, vidim da pitaju dosta ali neke osnove. Daj mi samo još reci kako si učio izvlaštenje, znam da je novi zakon al dali si sve učio iz zakona ili si učio iz knjige a iz zakona nadopunjavao i križao kaj se mijenjalo. i ustanove i koncesije jel se uči po knjizi pa se samo dopunjava iz zakona i iz slajdova ili sve to učiš iz zakona

Marko9

izvlaštenja iz knjige, za novi zakon ni ne znam ,državljanstvo iz novih zakona, eh da i to me pitala Odricanje,koncesije iz onih pdf-a, prekršajni brijem da ne pita na usmenom ali zato na pismenom mogu doć po dva pitanja...Ostalo sve po knjizi to je to uglavnom .Sretno :)

blabla

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Hvala, znam ja da oni više vole da se ući iz knjige a i ja ionak nikak nemrem učit po skriptama jer mi je prekratko i nema niš objašnjeno, puno više volim učit iz knjige iako je opširnije...Da, vidim da pitaju dosta ali neke osnove. Daj mi samo još reci kako si učio izvlaštenje, znam da je novi zakon al dali si sve učio iz zakona ili si učio iz knjige a iz zakona nadopunjavao i križao kaj se mijenjalo. i ustanove i koncesije jel se uči po knjizi pa se samo dopunjava iz zakona i iz slajdova ili sve to učiš iz zakona
jel mogu ja? :crazy:

kod izvlaštenja nemoj učiti postupak pred žup.sudom (jer se sudska zaštita u postupku izvlaštenja osugurava pred mjesno nadležnim upravnim sudom.) i plan izvlaštenja (tog više nema).

ustanove učiš iz knjige, koncesije isto! no koncesije u hrv.pravu iz slajdova!

upravne ugovore iz knjige, no onaj dio što se tiče hrv.prava iz zakona o općem upravnom postupku! (čl.150-154.)

i još državljanstvo iz knjige, no stjecanje hrv.državljanstva podrijetlom, prirođenje red.putem te pod povoljnijim uvjetima, otpust iz hrv.drž. te odricanje po zakonu (to su ti otprilike ovi članci: 4, 5, 8-16, 18-22).

sve ostalo je ok, i što se tiče ovih lekcija i cijele knjige. :cool:

usmeni kod ofak, super, dosta bodova na pismenom, pitala me slučajeve nezakonitosti (sve o njima) te utvrđivanje interesa RH kod izvlaštenja. svidjelo joj se moje izražavanje :crazy: i 5 u indexu :proud:

wooya

pozdrav svima.bila bi jako zahvalna ako bi mi netko mogao odg na ova pitanja:
1.da li u 2.kolokvij spada 'odnosi drž.uprave' i 'odnosi između uprave i sudstva'
2.dali o ustanovama treba učit iz knjige,zakona ili iz prezentacija(ili komba)
3.šta se tiće upravnih ugovora, dali je dovoljno iz knjige ili treba zakon
4.i napokon zadnje :) ,dal treba znat sve o prekršajima ili samo neki dio(ako da,koji)

hvala na odg :D

Jadranka15

Izvlaštenje učiš po Zakonu o izvlaštenju – NN 45/11
Upravne ugovore iz knjige, a Upravne ugovore u hrvatskom pravu – ZOUP NN 47/09 – čl.154-158
(informacija sa predavanja 12.03.2012. u 17,05 sati)
- uvod u predmet,
- nastanak upravnog prava – definicije uži i širi smisao
- europsko upravno pravo
- upravno pravni odnos
- načelo zakonitosti – temeljito sve
- slučajeve nezakonitosti
- diskrecijsko odlučivanje
- pogrešno primijenjeno materijalno pravo
- upravne ugovore općenito
- francuski i njemački model
- upravni ugovori u hrvatskom pravu – ZOUP (NN 47/09) čl.154-158
Ustanove – učiš iz udžbenika
Koncesije učiš iz prezentacija (tako je jučer na predavanju rečeno za ustanove i koncesije jer sam ga osobno pitala)

Kod Građanskih stanja ima još sitnih Zakona

Na zadnjem predavanju koje je održano 16.03.2012. godine obrađivali su se slajdovi asistenta Turudića.

Što se tiče prekršaja - Prekršajni zakon - NN 107/07 - od čl.1.do 81
Prekršaji kao ispitno pitanje dolazi na pismenom dijelu ispita dok na usmenom ih ne pita.

Jadranka15

Odgovor za wooya, na prvo pitanje ti ne znam odgovoriti jer sam izvanredan student uz posao tako da mi nemamo kolokvije

mriq26

Svi vi koji ste bili nedavno na ispitu,da li je potrebno znati cijeli zakon Ustav-temeljne odredbe??Hvala svima.

Zakon o izvlaštenju??To je nešto novo??Sad sam pogledao na netu,toga nema u lioteraturi.

blabla

Svi vi koji ste bili nedavno na ispitu,da li je potrebno znati cijeli zakon Ustav-temeljne odredbe??Hvala svima.

Zakon o izvlaštenju??To je nešto novo??Sad sam pogledao na netu,toga nema u lioteraturi.
ne treba ustav... (koncentriraj se na knjigu, jedini zakon koji je uvijek u ispitu, i to 1 pitanje, je prekršajni zakon.)

što se tiče z. o izvlaštenju, pročitaj moj gornji post, ako si ne želiš komplicirati učenje ;)

wooya

dal mi može netko reć koje sve zakone treba znat za drugi kolokvij. ovo je ono šta ja znam(il barem mislim :) ):zakon o općem upravnom postupku,zakon o upravnim sporovima(i koje točno članke,nadam se da ne cijeli zakon)

znam da treba nešto i o upravnim ugovorima,al neznam koji zakon :/

i još jedno pitanje.šta se tiće ustanova u RH,da to učimo iz knjige ili zakona(neznam dal se nešto promjenilo)

HVALA PUNO NA ODGOVORU!

i da,zab pitat.šta se prekršaja tiće,dal se uči iz knjige il samo prekršajnog zakona(1-81čl. ako se ne varam)?

blabla

dal mi može netko reć koje sve zakone treba znat za drugi kolokvij. ovo je ono šta ja znam(il barem mislim :) ):zakon o općem upravnom postupku,zakon o upravnim sporovima(i koje točno članke,nadam se da ne cijeli zakon)

i još jedno pitanje.šta se tiće ustanova u RH,da to učimo iz knjige ili zakona(neznam dal se nešto promjenilo)

HVALA PUNO NA ODGOVORU!
da malo prolistate (ne samo ti, već i ostali) topic našli bi neke odgovore-posebno na pitanja koja postavljate već x puta. topic samim time postaje nepregledan...

Horiemon

Kronično vaš, 0-24

HVALA PUNO NA ODGOVORU!
Hajde-de da si jučer stigla na forum, pa bi reko - nije se snašla, ovo, ono. Ali tu si od 2009. godine, pobogu :D

I u prvom postu ove teme su moderatori izvukli (na moj prijedlog i doprisnos) sve relevantno za ovaj predmet. Piše, po meni APSOLUTNO sve. Čak ne trebaš ni listati. Prvi post samo. Sretno! ;)

wooya

I u prvom postu ove teme su moderatori izvukli (na moj prijedlog i doprisnos) sve relevantno za ovaj predmet. Piše, po meni APSOLUTNO sve. Čak ne trebaš ni listati. Prvi post samo. Sretno! ;)
ma gle ti to... :D ,ajde hvala!

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks