AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

mayalay

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pozdrav :)

vidim da svi učite iz knjige ... zanima me dali se može proći po skripti od Anči ? Vidim da je napisana pred par godina ... jel bilo nekih bitnih promjena ?

IVANA1102

pozdrav ekipa!!evo ja danas prijavila oup pa me zanima koji je princip kod tog predmeta...dali postoji pismeni ili je samo usmeni??ima li kakva skripta po kojoj se može sve naučiti i proći naravno, tj da li postoji skripta koja obuhvaća cijelo gradivo ili mi ne gine putovanje do zg-a po knjigu??

Jadranka15

Ovo je kompletna literatura za kolegij Opće upravno pravo akad.god.2011/2012.
LITERATURA I IZVORI ZA ISPIT IZ KOLEGIJA
"OPĆE UPRAVNO PRAVO"

A) LITERATURA
Borković I, Upravno pravo, VII izdanje,
Narodne novine, 2002, i to slijedeće glave:
I-IX; XI (samo t.I), XIII-XIV; XVII, XXI-XXII

B) IZVORI
- Ustav Republike Hrvatske NN br.85/10 – pročišćeni tekst
- čl.1-20; 70-116; 125-140;
- Ustavni zakon o ustavnom sudu Republike Hrvatske NN br.49/02 - pročišćeni tekst:
čl.35-38; 55-58; 62-64; 75-77; 81-82;
- Zakon o hrvatskom državljanstvu (NN 53/91, 70/91 (ispravak), 28/92, 113/93 I 130/11) (od veljače 2012.)
- Zakon o sustavu državne uprave, NN br.150/11
čl.1-35; 62-65; 73-86;
- Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstva i drugih središnjih tijela
državne uprave NN 150/11
- Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi NN br.33/01 - pročišćeni tekst i izmjene
NN br.129/05; 109/07; 86/08; 125/08. I 150/11.
čl.1-10; 53-56; 73-83; - odnos uprave I građana
Prekršajni zakon (“Narodne novine”, broj:107/07 od čl.1 do 81.) –
Obvezno znati poglavlja: IV – Načelo zakonitosti uprave
V –Pravna vrela (izvori) upravnog prava
XVII –Upravni akt
Izvlaštenje učiš po Zakonu o izvlaštenju – NN 45/11
Upravne ugovore u hrvatskom pravu – ZOUP NN 47/09 – čl.154-158
(informacija sa predavanja 12.03.2012. u 17,05 sati)
- uvod u predmet,
- nastanak upravnog prava – definicije uži i širi smisao
- europsko upravno pravo
- upravno pravni odnos
- načelo zakonitosti – temeljito sve
- slučajeve nezakonitosti
- diskrecijsko odlučivanje
- pogrešno primijenjeno materijalno pravo
- upravne ugovore općenito
- francuski i njemački model
- upravni ugovori u hrvatskom pravu – ZOUP (NN 47/09) čl.154-158
Ustanove – učiš iz udžbenika
Koncesije učiš iz prezentacija (tako je jučer na predavanju rečeno za ustanove i koncesije jer sam ga osobno pitala)

Kod Građanskih stanja ima još sitnih Zakona

Na zadnjem predavanju koje je održano 16.03.2012. godine obrađivali su se slajdovi asistenta Turudića.
Što se tiče skripte ima različitih, ali je najbolja ona koju si sama napraviš.

Ispit
Pismeni = 8 pitanja = 60 minuta, maksimalno bodova 40
Usmeni prag = 20 bodova (može od 18 do 19 bodova)
Pitanja naslovi iz knjige i literature koja je zadana.
Vremensko učenje: ako si redovna ide brže,
a ako si izvanredna uz posao - ide polakše
Pismeni dio ispita održava se ponedjeljkom u terminu 13,45 sati dok usmeni je u naznačeno vrijeme
srijedom ili četvrtkom u dvorištu ĆM 4

studentca

Mene zanima, da li još uvijek vrijedi skripta od Anchi za ispit, te da li biste mi je preporučili za učenje? Hvala!
ja sam po toj skripti učila za prvi kolokvij i dobila sam 4, namjeravam i sad za drugi kolokvije isto učit po njoj.. Jedino ti je moja mala preporuka da si uz nju pročitaš knjigu i nadopuniš neke stvari koje smatraš bitnima a da nisu u skripti..ugl skripta je dobra,samo pripazi još na zakon o državljanstvu koji se je mijenjal ... sretno ti:laughing:

jel predavanje sada opet srijedom kao i inače ili je za stalno prebačeno na ponedjeljak??
srijedom :D :D

mayalay

ja sam po toj skripti učila za prvi kolokvij i dobila sam 4, namjeravam i sad za drugi kolokvije isto učit po njoj.. Jedino ti je moja mala preporuka da si uz nju pročitaš knjigu i nadopuniš neke stvari koje smatraš bitnima a da nisu u skripti..ugl skripta je dobra,samo pripazi još na zakon o državljanstvu koji se je mijenjal ... sretno ti:laughing:
kolegice možeš li mi otprilike reći koliko vremena treba da se nauči ta skripta ? Dal postoje neki naslovi koji se mogu izbaciti ? Dal bi stigla to naučiti za 2 tjedna ? ( učila bih par sati dnevno)

jelaa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Zanima me kod gradiva , stjecanje hrv državljanstva naturalizaciijom iz knjige, da li treba izbacit dio prirođenje redovnim putem i prirođenje pod povoljnijim uvjetima, znam da je po novom zakonu došlo do nekih izmjena, i po novom Zakonu to nepiše ali nekužim jel to trebamo učit ili ne, i jel mi je taj dio o državljanstvu bolje učit samo po zakonu ili i da knjigu dopunjujem sa zakonom?

Dolla

Miss Gates
Zanima me kod gradiva , stjecanje hrv državljanstva naturalizaciijom iz knjige, da li treba izbacit dio prirođenje redovnim putem i prirođenje pod povoljnijim uvjetima, znam da je po novom zakonu došlo do nekih izmjena, i po novom Zakonu to nepiše ali nekužim jel to trebamo učit ili ne, i jel mi je taj dio o državljanstvu bolje učit samo po zakonu ili i da knjigu dopunjujem sa zakonom?
Ne treba ništa izbaciti nego treba promijeniti neke detalje koji su se promijenili, vezano uz onih pet pretpostavki za primanje u hr.državljanstvo. Ono što imam ispravljeno u knjizi je da više nije uvjet prijavljen boravak minimalno 5 godina nego 8 i uz to odobren status stranca na stalnom boravku (5 godina neprekidnog boravka u RH, bez izbivanja 6 mjeseci u komadu ili 10 ukupno). Sve ostalo je isto.

wooya

poz svima.dal mi može netko reć koje gradivo spada u 2.kolokvij i dal negdje postoji skripta za to.hvala :)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks