AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Tinčica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pitanje glede ispita. čula sam da na pismenom ima 8 pitanja i da se piše 60 minuta a odnose se na naslove iz knjiga. koliko je okvirno potrebno napisat odgovor za jedno pitanje. esejski puno ili dovoljno tri bitne rečenice? tipa nauke ko se sjeća ili...

martina_sk

Administrator
pitanje glede ispita. čula sam da na pismenom ima 8 pitanja i da se piše 60 minuta a odnose se na naslove iz knjiga. koliko je okvirno potrebno napisat odgovor za jedno pitanje. esejski puno ili dovoljno tri bitne rečenice? tipa nauke ko se sjeća ili...
nije prema naslovima već podnaslovima, da ne bi bilo zabune :) nije dovoljno 3 rečenice (osim u rijetkim slučajevima kad se traži da se nešto nabroji), već esej od onako pola stranice recimo.

milkak

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Bok kolege! Ja sam stara/nova na faksu pa me zanima par stvari. Idem sada na ovaj rok 30.01. na Upravno, a studiram po starom programu.
Da li svi zajedno pišemo pismeni (i stari program i "novi") i postoji li kakva razlika? Ima li još tko da studira po starom programu jer sam ja sada nakon nekoliko godina skroz izgubljena. Hvala!

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Bok kolege! Ja sam stara/nova na faksu pa me zanima par stvari. Idem sada na ovaj rok 30.01. na Upravno, a studiram po starom programu.
Da li svi zajedno pišemo pismeni (i stari program i "novi") i postoji li kakva razlika? Ima li još tko da studira po starom programu jer sam ja sada nakon nekoliko godina skroz izgubljena. Hvala!
ja mislim da svi pišemo zajedno ispit,i bolonjci i stari program...

Fireflower

Pozdrav ljudi,

zamolila bih vas da mi kažete gdje se nalaze načelo samostalnosti, načelo javnosti uprave i ina načela koja se ponavljaju u ispitnim pitanjima. :) Puno hvala!

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Pozdrav ljudi,

zamolila bih vas da mi kažete gdje se nalaze načelo samostalnosti, načelo javnosti uprave i ina načela koja se ponavljaju u ispitnim pitanjima. :) Puno hvala!
nalaze ti se kod obavljanja poslova uprave...

Latica

Današnja pitanja:
1. Objasni formalne i materijalne javne službe
2. Objasni štetu bez greške
3. Objasni grešku u proceduri i formi
4. Objasni ratifikaciju POA
5. Objasni promjenu osobnog imena
6. Objasni stjecanje hrvatskog državljanstva rođenjem
7. Objasni vrste konstitutivnih upravnih akata
8. Objasni opoziv uvjetne osude

Rezultati u četvrtak u 11h u ĆM

milkak

Kako je bilo na usmenom dijelu ispita iz Općeg upravnog prava koja su bila pitanja?
Bilo je super, ja sam prošla od prvog puta:happy:, bila sam kod Šikića, pitao je ekscepciju nezakonitosti, općenito o pravomoćnosti i dodatno objektivnu i subjektivnu pravomoćnost i to je bilo sve, dobro sam napisala test pa me nije ništa više pitao. Kod Turudića je bilo cca 5 ljudi i oni su svi prošli dok sam ja bila. Eto, sretno svima na slijedećim rokovima!

koni

Pomozite mi

tražila sam promjene u literaturi vezane uz nove zakone o izvlaštenju, sustavu drž. uprave, državljanstvu i ono što sam našla je vezano za :

obustavu izvršenja od primjene POA kod lokalne samouprave(rokovi)
uvjeti za državljanstvo prirođenjem
prestanak državljanstva otpustom i odricanjem
više dokumenata u prijedlogu za pripremne radnje kod izvlaštenje
više dokaza uz prijedlog za izvlaštenje
nema više plana izvlaštenja
dodaje se nešto kod naknade za izvlaštenje
dopuštena je revizija protiv odluka vijeća Žup. suda kod tužbe protiv rješenja o izvlaštenju

da li ima još nešto?

Jadranka15

Obustava od izvršenja po ZUP – NN 47/09

Obustava izvršenja
Javnopravno tijelo ce obustaviti izvršenje, a izvršene radnje poništiti ako utvrdi:
a) da je obveza izvršena,
b) da izvršenje uopće nije bilo dopušteno,
c) da je izvršenje započeto prema osobi koja nije u obvezi,
d) ako predlagatelj izvršenja odustane od prijedloga,
e) da je rješenje koje čini osnovu izvršenja oglašeno ništavim, poništeno ili
ukinuto.

Obustava izvršenja kod primjene POA kod lokalne samouprave (rokovi)
Kada se radi o privremenom prestanku mogućnosti primjene jednog općeg podzakonske prirode, koja nastaje zbog toga što je pravno ovlašteni nosilac kontrole takvog akta iskoristio pravo da ga obustavi od izvršenja zbog sumnje u njegovu ispravnost.
Npr. Prema Zakonu o Vladi RH, vlada ima pravo na prijedlog ministra u cijelosti ili djelomično obustaviti od izvršenja propis ili drugi opći akt određenih organa za koje smatra da nije u skladu sa ustavom i zakonima.
Ako Vlada RH primjeni ovu mjeru obustave, dužna je bez odlaganja, a najkasnije u roku 8 dana podnijeti zahtjev Ustavnom sudu RH za ocjenu ustavnosti odnosno zakonitosti obustavljenog akta.

UVJETI ZA DRŽAVLJANSTVO PRIROĐENJEM tj. NATURALIZACIJA
Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama:
1. da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;
2. da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo;
3. da je do podnošenja zahtjeva imao prijavljen boravak najmanje pet godina neprekidno na teritoriju Republike Hrvatske;
4. da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo;
5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu.

Prirođenjem stječe hrvatsko državljanstvo maloljetno dijete:
1. ako oba roditelja stječu državljanstvo prirođenjem, ili
2. ako prirođenjem stječe državljanstvo samo jedan od roditelja, a dijete živi u Republici Hrvatskoj, ili
3. ako prirođenjem stječe državljanstvo samo jedan od roditelja, drugi je bez državljanstva ili nepoznatog državljanstva, a dijete živi u inozemstvu.

PRESTANAK DRŽAVLJANSTVA OTPUSTOM I ODRICANJEM
Otpust iz hrvatskog državljanstva može se dati osobi koja je podnijela zahtjev za otpust i udovoljava ovim pretpostavkama:
1. da je navršila 18 godina života;
2. da nema smetnji glede vojne obveze;
3. da je podmirila dužne poreze, takse i druge javne dadžbine te obveze prema pravnim i fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj, za koje postoji izvršni naslov;
4. da je pravno uredila imovinske obveze iz bračnog odnosa i odnosa roditelja i djece prema hrvatskim državljanima i prema osobama koje ostaju živjeti u Republici Hrvatskoj ;
5. da ima strano državljanstvo ili da je dokazala da će biti primljena u strano državljanstvo.
Otpust iz hrvatskog državljanstva ne može dobiti osoba protiv koje se u Republici Hrvatskoj vodi kazneni postupak zbog djela koje se goni po službenoj dužnosti ili ako je u Republici Hrvatskoj osuđena na kaznu zatvora dok tu kaznu ne izdrži.

Djetetu do navršene 18. godine života prestaje otpustom hrvatsko državljanstvo:
1. na zahtjev oba roditelja kojima je hrvatsko državljanstvo prestalo otpustom; ili
2. ako je hrvatsko državljanstvo prestalo na taj način jednom od roditelja, a drugi roditelj je strani državljanin.
Dijete do navršene 18. godine života, usvojeno od stranih državljane sa srodničkim učinkom, otpustit će se iz hrvatskog državljanstva na zahtjev usvojitelja.

Punoljetni hrvatski državljanin koji ima prebivalište u inozemstvu, a ima i strano državljanstvo, može se odreći hrvatskog državljanstva.

Djetetu do navršene 18. godine života prestaje odricanjem hrvatsko državljanstvo:
1. na zahtjev roditelja kojima je hrvatsko državljanstvo prestalo odricanjem; ili
2. ako je hrvatsko državljanstvo prestalo na taj način jednom od roditelja, a drugi roditelj je strani državljanin.
Djetetu do navršene 18. godine života, usvojenom od stranih državljana sa srodničkim učinkom prestat će hrvatsko državljanstvo odricanjem na zahtjev usvojitelja.

Osoba kojoj je kao maloljetnoj prestalo hrvatsko državljanstvo stječe ponovno hrvatsko državljanstvo ako najmanje jednu godinu neprekidno boravi na teritoriju Republike Hrvatske i ako da pisanu izjavu da se smatra hrvatskim državljaninom.

Sve iz pročišćenog Zakon o hrvatskom državljanstvu
NN 53/91, 70/91, 28/92, 113/93- Odluka USRH, 4/94 – Odluka USRH i 130/11

PRIJEDLOG ZA PRIPREMNE RADNJE KOD IZVLAŠTENJA – NN br.45/11
Korisnik izvlaštenja može zahtijevati da mu se radi izrade investicijskih elaborata, podnošenja prijedloga za utvrđivanje interesa Republike Hrvatske ili podnošenja prijedloga za izvlaštenje, dopusti da na određenoj nekretnini izvrši potrebite pripremne radnje, kao što su ispitivanje zemljišta, premjeravanje i slično.
U prijedlogu za odobrenje obavljanja pripremnih radnji mora se naznačiti svrha radi koje se namjerava predložiti izvlaštenje, nekretnina na kojoj korisnik izvlaštenja namjerava obavljati pripremne radnje, vlasnik te nekretnine, priroda, opseg i svrha radnji, kao i vrijeme njihova trajanja.
O prijedlogu za odobrenje obavljanja pripremnih radnji rješava županijski ured, odnosno ured Grada Zagreba, nadležan za imovinsko-pravne poslove

DOKAZ UZ PRIJEDLOG ZA IZVLAŠTENJE
Uz prijedlog za izvlaštenje mora se podnijeti:
1. dokaz da je korisnik izvlaštenja prethodno s vlasnikom nekretnine pokušao sporazumno riješiti pitanje stjecanja prava vlasništva određene nekretnine (pismena ponuda, javni oglas i sl.),
2. izvod iz zemljišnih ili drugih javnih knjiga u kojima se upisuje vlasništvo na nekretninama, koji sadrži podatke o nekretnini za koju se predlaže izvlaštenje, odnosno katastarske i druge podatke ako takve knjige ne postoje ili se stanje iz zemljišnih knjiga ne slaže s postojećim posjedovnim stanjem,
3. izvod iz posjedovnog lista,
4. dokaz o utvrđenom interesu Republike za izgradnju objekta ili izvođenje radova na toj nekretnini,
5. dokaz da korisnik izvlaštenja ima osigurana posebna sredstva položena kod banke, u visini približno potrebnoj za davanje naknade za izvlaštenu nekretninu i troškove postupka, odnosno dokaz o osiguranoj drugoj odgovarajućoj nekretnini,
6 izvod iz detaljnog plana uređenja, odnosno pravomoćna lokacijska dozvola za izvođenje radova za koje se predlaže izvlaštenje te potvrđen parcelacijski elaborat.

NAKNADA KOD IZVLAŠTENJA
Pravna ili fizička osoba u čiju je korist odobreno obavljanje pripremnih radnji dužna je vlasniku nekretnine na kojoj su odobrene takve radnje platiti naknadu.
Odredbe o naknadi za privremeno uzimanje u posjed i o postupku za određivanje visine te naknade primjenjuju se i u slučaju odobrenja obavljanja pripremnih radnji.

Naknada za izvlaštenu nekretninu određuje se, u pravilu, davanjem na ime naknade druge odgovarajuće nekretnine koja odgovara visini tržišne vrijednosti nekretnine koja se izvlašćuje, u istoj općini ili gradu kojom se vlasniku nekretnine koja se izvlašćuje omogućavaju isti uvjeti korištenja kakve je imao koristeći tu nekretninu.
Vlasnik građevine nema pravo na naknadu za građevinu koja je izgrađena bez akta na temelju kojega se može graditi prema posebnom propisu.
Postupak uklanjanja građevine je prethodno pitanje u odnosu na postupak izvlaštenja zemljišta.
Ako se u postupku izvlaštenja utvrdi da ne postoji izvršno rješenje o uklanjanju građevine ured državne uprave koji vodi postupak izvlaštenja prekinut će postupak izvlaštenja i zatražiti od nadležne građevinske inspekcije pokretanje postupka radi razrješenja prethodnog pitanja prema posebnom propisu. Prekinuti postupak nastavit će se nakon što rješenje doneseno o tom pitanju bude izvršeno.
Odredba se ne odnosi na građevine izgrađene do 15. veljače 1968. godine.

POSTUPAK PRED ŽUPANIJSKIM SUDOM
Protiv drugostupanjskog rješenja o izvlaštenju može se podnijeti tužba mjesno nadležnom županijskom sudu.
Tužba se može podnijeti u roku od 30 dana od dana dostave drugostupanjskog rješenja stranci koja je podnosi.
Tužba se može podnijeti i iz razloga što drugostupanjsko tijelo nije u zakonom propisanom roku odlučilo o žalbi.
Tužitelj je u tužbi dužan naznačiti novčanu vrijednost predmeta spora.
Na određenje vrijednosti predmeta spora na odgovarajući se način primjenjuju odredbe Zakona o parničnom postupku.
U postupku izvlaštenja pred županijskim sudom na odgovarajući se način primjenjuju odredbe Zakona o upravnim sporovima .
Predsjednik vijeća će rješenjem odbaciti tužbu ako utvrdi da postoje procesni nedostaci koji onemogućavaju postupanje po tužbi.
Protiv rješenja dopušten je prigovor u roku od 8 dana od dana primitka rješenja, o kojem odlučuje vijeće na nejavnoj sjednici.
Vijeće može rješenjem odbaciti prigovor, odbiti prigovor kao neosnovan ili poništiti rješenje kojim se tužba odbacuje i povodom tužbe nastaviti postupak.
Ako su u upravnom postupku učinjene osobito teške povrede postupka ili je materijalno pravo očigledno pogrešno primijenjeno, vijeće može iz tog razloga na nejavnoj sjednici presudom poništiti upravni akt i bez dostave tužbe na odgovor.
U slučaju iz Zakona o upravnim sporovima rješenje donosi predsjednik vijeća.
Vijeće raspravlja i odlučuje na temelju činjenica koje su iznesene u upravnom postupku.
Stranka u tužbi ne može iznositi nove činjenice, ali može predložiti nove dokaze u pogledu činjenica koje je iznijela u upravnom postupku.
Vijeće će o tužbi odlučiti na temelju činjenica koje su iznesene u tužbi i odgovoru na tužbu tuženoga tijela, ako isto odgovori u određenom roku, a najkasnije do sjednice vijeća.
Vijeće o tužbi odlučuje presudom ili rješenjem.
Vijeće će rješenjem odbaciti tužbu, ako to nije učinio predsjednik vijeća.
Presudom se tužba uvažava ili odbija kao neosnovana.
Ako se tužba uvažava, vijeće će:
– poništiti drugostupanjsko i prvostupanjsko rješenje i odbaciti zahtjev za izvlaštenje,
– poništiti drugostupanjsko rješenje i uputiti predmet drugostupanjskom tijelu na ponovno odlučivanje,
– poništiti drugostupanjsko i prvostupanjsko rješenje i uputiti predmet prvostupanjskom tijelu na ponovno odlučivanje,
– poništiti drugostupanjsko rješenje ili poništiti drugostupanjsko i prvostupanjsko rješenje i odlučiti o žalbi, odnosno zahtjevu.
Protiv odluke vijeća nije dopuštena žalba.
Protiv odluke vijeća dopuštena je revizija.
U postupku povodom izjavljene revizije na odgovarajući se način primjenjuju odredbe Zakona o parničnom postupku

koni

Samo da se nadovežem na Jadranku. Sve iz Zakona o izvlaštenju je O.K.
Greška je kod 3. uvjeta kod državljanstva prirođenjem. Po novome on glasi:
-da je do podnošenja zahtjeva živio u RH najmanje 8 g.neprekidno i ima odobren status stalnog boravaka (to je u čl.8 )
U Zakonu o lokalnoj samoupravi N.N.150/11 u čl. 79,80,81,82 se rokovi sa 8 dana produžuju na 15 dana za :
- dostavljanje opčih akata, statuta... predstojniku ureda drž. uprave u županiji
-da predstojnik donese odluku o obustavi primjene općeg akta.
-da središnj tijelo ocijeni osnovanost obustave od primjene općeg akta

wooya

pozdrav!dal mi može netko reć kad je drugi kolokvij.ne tražim točan datum nego me samo zanima dal je u 4. ili 6.mjesecu.hvala

zadar73

Pitanja sa današnjeg ispita:

-Načelo samostalnosti u državnoj upravi
-Konkretni akti uprave izvan upravnih akata
-Stjecanje državljanstva rođenjem
-Prekršajna neodgovornost maloljetnika po zakonu o prekršajima
-Formalno i materijalno načelo u zakonitosti
-Hipoteka,služnost i ostala prava na izvlaštenoj nekretnini
-Potreba donošenja POA
-Nadzor uprave od strane Ustavnog suda

Jadranka15

U Gradskoj knjižnici Zagreb, Starčevićev trg kod željezničkog kolodvora, Sveučilišna nacionalna biblioteka u Zagrebu, Avenija Hrvatske bratske zajednice i možeš posuditi literaturu od kolega koji su položili taj ispit.

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks