AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

hypnogirl

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Imam knjigu...imam i zakone... ali učim najviše po skripti od 130 i nešto str. Jel netko učio po njoj? Jel valja?:/

Jadranka15

Nemoj učiti po skripti od 130 stranica jer ima dosta izmjena, čitaj knjigu plus zakone i predavanja i sama si napraviš skriptu plus slajdove od profesora

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Nemoj učiti po skripti od 130 stranica jer ima dosta izmjena, čitaj knjigu plus zakone i predavanja i sama si napraviš skriptu plus slajdove od profesora
Ti si u jednom postu rekla da si izradila skriptu sa svim izmjenama i dopunama? Zbog čega je ne prosljediš u skriptarnicu foruma?

marti

Hi :) Molim Vas dal mi može netko pomoć !!! Idem sad na ovaj prvi rok u 6.mj. i skroz sam zbunjena... Šta se mjenjalo a šta ne? Znam da je zakon o državljanstvu i zakon o izvlaštenju al di da skinem te nove zakone?ja to nemrem nać,otvara mi ove stare koje već imam :/ I još jedno pitanje,imam prekršajni zakon u kojem nema nikakve rehabilitacije a to je bilo pitanje na zadnjem roku..kaj postoji i novi prekršajni? :/ Hvala :)

hypnogirl

Hi :) Molim Vas dal mi može netko pomoć !!! Idem sad na ovaj prvi rok u 6.mj. i skroz sam zbunjena... Šta se mjenjalo a šta ne? Znam da je zakon o državljanstvu i zakon o izvlaštenju al di da skinem te nove zakone?ja to nemrem nać,otvara mi ove stare koje već imam :/ I još jedno pitanje,imam prekršajni zakon u kojem nema nikakve rehabilitacije a to je bilo pitanje na zadnjem roku..kaj postoji i novi prekršajni? :/ Hvala :)
kod mene ima rehabilitacije...bit će da si krivi skinula
evo kaj piše o njoj:

1.Nakon izdržane,oproštene ili zastarjele kazne zatvora tj. maloljetničkog zatvora,osuđenik ima sva prava po Ustavu,zakonu ili dr.propisu i može stjecati sva prava osim onih koja su mu ograničena zaštitnom mjerom,to se odnosi i na počinitelja prekšaja kojem je dano upozorenje ili je odlukom oslobođen kazne.

2.Protekom 3g. od pravomoćnosti odluke o prekršaju počinitelj prekršaja smatra se neosuđivanim po toj odluci o prekršaju i svaka uporaba tih podataka o njemu kao počinitelju prekršaja je zabranjena.Nema pravni učinak.Rehabilitirani osuđenik ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog tog ne može biti pozvan na odgovornost niti može imati bilo kakve pravne posljedice.
3.Rehabilitacija (1.,2.stavak) nastupa po sili zakona.

Od nedavno idem na predavanja ali malo prekasno...probat ću po pitanjima s foruma:happy:

Jadranka15

Pravo na rehabilitaciju - članak 8. PZ (NN br.107/07)

Počinitelj prekršaja koji je pravomoćno proglašen krivim i prema kojem je primijenjena prekršajnopravna sankcija ili je oslobođen kaune ima pravo, nakon proteka određenog vremena i pod uvjetima koji su određeni Prekršajnim zakonom, smatrati da nije počinio prekršaj a njegova prava i slobode ne mogu se razlikovati od prava i sloboda onih koji nisu počinili prekršaj.

Primjeri rehabilitacije temelje se na:
Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira - npr. mjera socijalne skrbi, Zakonu o zlouporabi opojnih droga npr. (psihosocijalna rehabilitacija, savjetovanje i resocijalizacija ovisnika o drogama).

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Strana knjige 391. Pravomoćnost, konačnost i izvršnost.

Autor knjige je tu udrobio svega ko mesar u flajšmašinu. Poseve sam siguran da niti njemu samome nije jasno što je konačnosti i što je izvršnost.

Stoga ljubazno molim, ukoliko je netko shvatio što je autor zapravo želio reći, molim pojašnjenje na tečnom hrvatskom, što je konačnost i što je izvršnost.

Maya2506

Mladi član foruma kojeg zanima uprava

Autor knjige je tu udrobio svega ko mesar u flajšmašinu. Poseve sam siguran da niti njemu samome nije jasno što je konačnosti i što je izvršnost.

Stoga ljubazno molim, ukoliko je netko shvatio što je autor zapravo želio reći, molim pojašnjenje na tečnom hrvatskom, što je konačnost i što je izvršnost.
Konačnost ti znači da je postupak u potpunosti završen (znači nakon što je istekao rok za žalbu ili odmah u slučaju ako žalba nije bila dopuštena), to se odnosi na prvostupanjske postupke kao i na drugostupanjske, po mom mišljenju i kako sam ja to shvatila, to znači da se više ne poduzimaju nikakve radnje vezane uz taj postupak (pravne radnje).
Izvršnost se odnosi na izvršenje odluke koja je donesena u dispozitivu, obično je to nakon pravomoćnosti, osim u izuzetnim slučajevima tipa kod tužbe u upravnom sporu, jer tužba ne odlaže izvršenje te odluke koja je donesena i na koju se određeni subjekt žali tj. tuži i pokreće upravni spor. Sve ovisi kada nastaje izvršnost jer se kod nekih akata može odgoditi izvršenje uvjeta iz dispozitiva, kod nekih nastupaju odmah, a kod nekih se čeka do dostave rješenja tj. do dana nastupanja pravomoćnosti.
Eto, nadam se da sam barem malo pomogla :)

blabla

kad sam išla na predavanje (davno :crazy:), šikić nam je rekao da taj podnaslov ne trebamo :crazy: zašto, nznm, no eto :proud: (možda se sad to promjenilo..)

isprike što vas zbunjujem "svojim" info o tome što treba učiti, odakle...
no vidim da je kod ovog kolegija to (literatura) najveća misterija :angry:

hypnogirl

Konačnost ti znači da je postupak u potpunosti završen (znači nakon što je istekao rok za žalbu ili odmah u slučaju ako žalba nije bila dopuštena), to se odnosi na prvostupanjske postupke kao i na drugostupanjske, po mom mišljenju i kako sam ja to shvatila, to znači da se više ne poduzimaju nikakve radnje vezane uz taj postupak (pravne radnje).
Izvršnost se odnosi na izvršenje odluke koja je donesena u dispozitivu, obično je to nakon pravomoćnosti, osim u izuzetnim slučajevima tipa kod tužbe u upravnom sporu, jer tužba ne odlaže izvršenje te odluke koja je donesena i na koju se određeni subjekt žali tj. tuži i pokreće upravni spor. Sve ovisi kada nastaje izvršnost jer se kod nekih akata može odgoditi izvršenje uvjeta iz dispozitiva, kod nekih nastupaju odmah, a kod nekih se čeka do dostave rješenja tj. do dana nastupanja pravomoćnosti.
Eto, nadam se da sam barem malo pomogla :)
piše: izvršnost vremenski obično prije pravomočnosti.

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Thx! Mađutim, jako me buni što je doslovno odlomak prije kod definiranja pravomoćnost korištena gotovo identična definicija kao i za konačnost. Jedino se malo razlikuje u riječima. Otprilike kao da netko opisuje što je divno, a što je krasno. :)

Znači nije mi potpuno jasno koja je razlika. Istinabog, nisam niti vidio u ispitnim pitanjima, koja se vrte na forumu, da se igdje spominje izvršnost, a s druge strane nikad ne znaš čega se sve u pomanjkanju rutine mogu sjetiti pitati. Npr. objasni razliku između pravomoćnosti i izvršnosti. :D

isprike što vas zbunjujem "svojim" info o tome što treba učiti, odakle...
no vidim da je kod ovog kolegija to (literatura) najveća misterija
Ne zbunjuješ. Dapače.

Ne bih želio plašiti ostale, ali mi se čini da su na nekim mjestima u knjizi definicije u "sukobu sa zdravom logikom". :)

pigetic

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Thx! Mađutim, jako me buni što je doslovno odlomak prije kod definiranja pravomoćnost korištena gotovo identična definicija kao i za konačnost. Jedino se malo razlikuje u riječima. Otprilike kao da netko opisuje što je divno, a što je krasno. :)

Znači nije mi potpuno jasno koja je razlika. Istinabog, nisam niti vidio u ispitnim pitanjima, koja se vrte na forumu, da se igdje spominje izvršnost, a s druge strane nikad ne znaš čega se sve u pomanjkanju rutine mogu sjetiti pitati. Npr. objasni razliku između pravomoćnosti i izvršnosti. :D

Ne zbunjuješ. Dapače.

Ne bih želio plašiti ostale, ali mi se čini da su na nekim mjestima u knjizi definicije u "sukobu sa zdravom logikom". :)
Konačnost je sličan termin kao i pravomoćnost.Pravomoćnost riješenja se rabi u postupcima poput prekršajnog ili kaznenog, a konačnost u upravnom postupku.
Konačnost znači da su sve postupovne radnje obavljene,rješenje je doneseno i protiv njega nije više moguće upotrijebiti niti jedan redovni pravni lijek.
Izvršnost znači da se ono što se rješenjem određuje može prisilno ostvariti..Uglavnom ovrhom.
Izvršnost ponekad nastupa u istom trenutku kad i konačnost,ponekad određeno vrijeme nakon konačnosti..to si još detaljnije pogledajte u knjizi.
U upravnom postupku se nakon što je rješenje postalo izvršno(protekom roka) donosi novo rješenje-rješenje o izvršenju, kojim se određuje prisilna naplata itd.
nadam se da sam pomogao:happy:

Jadranka15

ovaj odgovor se odnosi na izričito prekršajno-pravne oduke suda

PRESUDA POSTAJE PRAVOMOĆNA:
- kad strankama koje imaju pravo na žalbu istekne rok za ulaganje žalbe i to samo u slučaju kad nijedna od njih u tom roku ne uloži žalbu Naravno, ako se stranka žalila (ili obje stranke), žalba djeluje suspenzivno i odgađa pravomoćnost i ovršnost presude.

- presuda postaje pravomoćna kada se stranke odreknu prava na žalbu u roku koji im ostaje za podnošenje žalbe protiv presude.

- presuda postaje pravomoćna kada viši sud (drugostupanjski) odbije žalbu nižeg (prvostupanjskog) suda i potvrdi presudu prvostupanjskog suda.

-kada viši sud odlučuje o podnesenoj žalbi, on može odlučiti i na način da vrati predmet na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu, pa u tom slučaju presuda ne postaje pravomoćna!)

- kada stranka odustane od već podnesene žalbe prije nego o njoj odluči žalbeni sud.

KONAČNOST znači da je postupak donošenja upravnog akta završen. Konačnost, može nastupiti nakon završetka prvostupanjskog postupka - odnosno nakon donošenja i dostavljanja prvostupanjskog rješenja i to u dva slučaja: kada protiv prvostupanjskog rješenja nije dopuštena žalba ili pak kad je žalba dopuštena, ali je stranka propustila u roku žalbu izjaviti. Konačnost, međutim, u većini slučajeva nastupa tek nakon završetka drugostupanjskog postupka - kada je protiv prvostupanjskog rješenja žalba bila dopuštena, stranka ju je u roku izjavila te je drugostupanjskim aktom odlučeno o žalbi. Rješenje protiv kojeg nema (više) mogućnosti ulaganja žalbe u upravnom postupku tako je konačno.

IZVRŠNOST je svojstvo upravnog akta da se njegov dispozitiv može ostvariti prisilnim putem (npr.ovha, novčanu kaznu okrivljenik ne može platiti (nema imovine, nezaposlen je) tako se izda rješenje supletornog zatvora (tj. zamjena novčane kazne za kaznu zatvora) npr.2.000,00 kuna (kazna zatvora 7 dana) s tim da se jedan dan zadržavanja tj.uhićenje, računa kao jedan dan zatvora ili 300,00 kuna novčane kazne.

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Konačnost je sličan termin kao i pravomoćnost.Pravomoćnost riješenja se rabi u postupcima poput prekršajnog ili kaznenog, a konačnost u upravnom postupku.
Tako nekako se logički nameće zaključak dok se čita između redova, međutim u knjizi je i dalje "flajšmašina definicija", pa kaže na strani 387.:

"Sa stajališta upravnog akta pravomoćnost kao procesno pravno načelo označava situaciju u kojoj se postupak smatra završenim kada je predmet konačno riješen, tako da se zabranjuje u istoj stvari vođenje novog postupka i to bez obzira na to kako je sama stvar riješena (potebno je li bilo pogreškoe u rješavanju ili ne)"

Pa, dalje na strani 391., autor sugerira "da je za razliku od pravomoćnosti, konačnost znači da je postupak donošenja upravnog akta završen." Istu stvar je rekao maloprije za PRAVOMOĆNOST. Postupak je u svakom slučaju ZAVRŠEN ako se zabranjuje u istoj stvari vođenje novog postupka. :D :D Jer, što je više moguće s tim aktom osim ostvarivanja dispozicije akta??? Pravni lijek nije moguć, poništavanje, odbacivanje, ništa...

i konačno, dolazi do točke u kojoj bi konačno trebao objasniti famoznu razliku:

"Nužno je, dakle, razgraničiti pravomoćnost od izvršnosti."

I taman dok se čovjek poveseli, zasere ga, ali skoz:

"Izvršnost akta znači da je akt dospio u onu fazu postupka koja omogućava oživotvorenje njegova dispozitiva. Izvršnost znači mogućnost ostvarenja izreke sadržane u dispozitivu akta. Vremenski, izvršnost nasutpa prije pravomoćnosti (s obzirom na to da tužba u upravnom sporu, u pravilu, nema suspenzivno djelovanje, tj. ne odlaže izvršenje akta koji se tužbom osporava) Moguće je također da se izvršnost i pravomoćnost vremenski poduraraju u nastanku (npr. ako se povodom tužbe ishodi odgoda izvršenja upravnog akta koji je predmet tužbe). Ostim toga, moguća je situacija u kojoj se izvršnost javlja nakon pravomoćnosti (npr. kad je posrijedi akt sa suspentivnim uvjetom, pa se ne može izvršiti do nasupa uvjeta iako je postao pravomoćan)."

:D

Naposlijektu mogu samo zaključiti kako se pravomoćnost odnosi na upravno-procesni postupak. Dakle, na sam okvir donošenje akta, a izvršnost na konkretni čin realizacije akta.

Npr. pravomoćno je donjet upravni akt o naplati poreznog duga. Više se ne može o naplati istog poreznog duga voditi novi spor, npr. koristiti pravni lijek, i sl.

Sama mogućnost naplate poreza na temelju
pravomoćnosti akta bi zapravo predstavljala svojstvo izvršnosti akta? Je li to, to?

Ako jest, onda sam uz vašu pomoć riješio ovu nejasnoću. :) Mogao se u knjigu staviti i konkretan primjer, a ne da mi u ovaj sitan sat u četiri ujutro pucaju kapilare na glavi od naprezanja mozga. :D

pigetic

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Tako nekako se logički nameće zaključak dok se čita između redova, međutim u knjizi je i dalje "flajšmašina definicija", pa kaže na strani 387.:

"Sa stajališta upravnog akta pravomoćnost kao procesno pravno načelo označava situaciju u kojoj se postupak smatra završenim kada je predmet konačno riješen, tako da se zabranjuje u istoj stvari vođenje novog postupka i to bez obzira na to kako je sama stvar riješena (potebno je li bilo pogreškoe u rješavanju ili ne)"

Pa, dalje na strani 391., autor sugerira "da je za razliku od pravomoćnosti, konačnost znači da je postupak donošenja upravnog akta završen." Istu stvar je rekao maloprije za PRAVOMOĆNOST. Postupak je u svakom slučaju ZAVRŠEN ako se zabranjuje u istoj stvari vođenje novog postupka. :D :D Jer, što je više moguće s tim aktom osim ostvarivanja dispozicije akta??? Pravni lijek nije moguć, poništavanje, odbacivanje, ništa...

i konačno, dolazi do točke u kojoj bi konačno trebao objasniti famoznu razliku:

"Nužno je, dakle, razgraničiti pravomoćnost od izvršnosti."

I taman dok se čovjek poveseli, zasere ga, ali skoz:

"Izvršnost akta znači da je akt dospio u onu fazu postupka koja omogućava oživotvorenje njegova dispozitiva. Izvršnost znači mogućnost ostvarenja izreke sadržane u dispozitivu akta. Vremenski, izvršnost nasutpa prije pravomoćnosti (s obzirom na to da tužba u upravnom sporu, u pravilu, nema suspenzivno djelovanje, tj. ne odlaže izvršenje akta koji se tužbom osporava) Moguće je također da se izvršnost i pravomoćnost vremenski poduraraju u nastanku (npr. ako se povodom tužbe ishodi odgoda izvršenja upravnog akta koji je predmet tužbe). Ostim toga, moguća je situacija u kojoj se izvršnost javlja nakon pravomoćnosti (npr. kad je posrijedi akt sa suspentivnim uvjetom, pa se ne može izvršiti do nasupa uvjeta iako je postao pravomoćan)."

:D

Naposlijektu mogu samo zaključiti kako se pravomoćnost odnosi na upravno-procesni postupak. Dakle, na sam okvir donošenje akta, a izvršnost na konkretni čin realizacije akta.

Npr. pravomoćno je donjet upravni akt o naplati poreznog duga. Više se ne može o naplati istog poreznog duga voditi novi spor, npr. koristiti pravni lijek, i sl.

Sama mogućnost naplate poreza na temelju
pravomoćnosti akta bi zapravo predstavljala svojstvo izvršnosti akta? Je li to, to?

Ako jest, onda sam uz vašu pomoć riješio ovu nejasnoću. :) Mogao se u knjigu staviti i konkretan primjer, a ne da mi u ovaj sitan sat u četiri ujutro pucaju kapilare na glavi od naprezanja mozga. :D
knjiga je dosta stara,a morate imati na umu promjene koje su se dogodile u postupcima, novi ZUP 2009., novi ZUS 2012., mozda je tu odgovor..
Dobro ste zakljucili kolega,shvatili ste:thumbs:
Po starom ZUS-u na snazi je bilo nacelo da pokretanje upravnog spora ne odgađa izvrsenje rjesenja.To znaci da rjesenje nije postalo konacno,ali da je postalo izvrsno.
Po novom ZUS-u pise ovo:
''Odgodni učinak tužbe

Članak 26.

(1) Tužba nema odgodni učinak, osim kad je to zakonom propisano.

(2) Sud može odlučiti da tužba ima odgodni učinak ako bi se izvršenjem pojedinačne odluke ili upravnog ugovora tužitelju nanijela šteta koja bi se teško mogla popraviti, ako zakonom nije propisano da žalba ne odgađa izvršenje pojedinačne odluke, a odgoda nije protivna javnom interesu.''

Kod žalbe po novom ZUP-u postoji odgodni ucinak zalbe,osim u iznimnim slucajevima.to pise sve u cl 112.ZUP-a
Za izvrsnost rjesenja i kada ono postaje izvrsno pise u cl.133 ZUP-a.

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Dobro ste zakljucili kolega,shvatili ste
Odlično! Hvala Ti!

(1) Tužba nema odgodni učinak, osim kad je to zakonom propisano.

(2) Sud može odlučiti da tužba ima odgodni učinak ako bi se izvršenjem pojedinačne odluke ili upravnog ugovora tužitelju nanijela šteta koja bi se teško mogla popraviti, ako zakonom nije propisano da žalba ne odgađa izvršenje pojedinačne odluke, a odgoda nije protivna javnom interesu.''

Kod žalbe po novom ZUP-u postoji odgodni ucinak zalbe,osim u iznimnim slucajevima.to pise sve u cl 112.ZUP-a
Za izvrsnost rjesenja i kada ono postaje izvrsno pise u cl.133 ZUP-a.
Da. Sad kad se na konkretnom primjeru razgraniči pravomoćnost od izvršnosti, ovo dalje ima smisla.

Hvala još jednom.

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks