AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

may

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ljudi kako je bilo na nauci? aj pitanja koja se sjetite napišite..tnx[/QUOTE
evo nekih pitanja koja su bila na ispitu:
obilježje asocijativne faze
komunikacijski sustav u upravi i njegov cilj
prinuda u počecima uprave
sudjelovanje građana kao sredstvo pol. nadzora
horizontalna diferencijacija
što je upravna organizacija i njezina obilježja
1a razlike između teritorijalne i funkcionalne faze razvoja uprave
1b asocijativna faza
2a 2 sektora nastala hor. diferenc. i kako se prinuda odražava na njih
2b razlozi prinude u početcima uprave
3a organizacijska i funkcionalna sredstva pol. nadzora i nabroji vrste za svaku
3b objasni odlučivanje građana i sudjelovanje građađana
4a formalne i neformalne org. struktura
4b karakteristike timskog rada
5a komunikacijski sustav i elementi
5b idealni ciljevi kom. sustava

katarina1507

grupa B

1a sto je upravna organizacija i koja su njezina specificna obiljezja
b objasni kontinuitet kao obiljezje organizacije

2a stratesko planiranje i faze strateskog planiranja
b razlika izmedju strateskog i taktickog planiranja

3a odnos gradjana i uprave u paternalizmu
b odnos gradjana i uprave u demokratskoj drzavi

4a tipovi kooperativnog odnosa (hijerarhijskog)
b kooperativni sustav

i bilo je nesto o industrijskoj koncentraciji, ali se ne mogu sjetiti sta tocno...
ako se ko sjeca neka jos nadopuni...

Nela

1.7.2008.

B grupa
što je upravna organizacija i koja su njezina specifična obilježja
objasni kontinuitet kao obilježje organizacije
odnos građana i uprave u paternalizmu i demokratskoj državi
koji su razlozi širenja javnog sektora u industrijskoj koncentraciji
negativne poslijedice industrijske koncentracije koje su dovele do nove dekoncentracije
tipovi kooperativnog hijerarhijskog odnosa
reorganizacija i zašto do nje dolazi
stratesko planiranje i faze strateskog planiranja
razlika izmedju strateskog i taktickog planiranja

još jedno al se ne mogu sjetiti

pisalo je na ploči da su rezultati u 9:30, Čirilometodska 4, soba 28

Nela

da li netko zna što je reorganizacija i gdje se to u knjizi nalazi?
reorganizacija je mijanje formalne organizacijske strukture, jedan od načina na koje se organizcija prilagođava promjenama
do reorganizcije dolazi zbog povećanja opsega djelatnosti, razvoja tehnike rada, promjene zadaka...
71. točka

Sonja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Bok ljudi, eto danas sam položila nauku iz prve prema skripti od 69.stranica,koja je fenomenalna jer sve obuhvaća, nije nemoguće, učila sam 2 mjeseca, ali ne puna...
nije strašno, ispitivala je Tijana, i žena je fenomenalna...svih 15 koji smo danas odgovarali smo položili. sretno svima na sljedećem roku...

Sonja

pitanja koji je postavila meni i curama koje su bile samnom su bila efekti menađerskih metoda, organizacijska struktura, org.kultura, instrumenti(ono zadnje iz nastavnih mat.),javne službe, birokratska vlast, i još nešto nemogu se sjetit, al ugl ne pita u detalje, definicija i to je to, eventualno koje podpitanje...

Slavica

andrea, ja sam pocela uciti po knjigama, pa bi trebala jedan savjet, kako da tocno ucim tu nauku... po cjelinama, ili po redu prvo jednu knjigu, zatim drugu?

jos nesto... sta znaci lex artis?

andrea

mislim da bi bilo najbolje da si skines prezentacije s neta i pratis gradivo po njima... na pocetku svake te prezentacije pise ti koji je dio u kojoj knjizi odn. koji dio knjige te obuhvaca... mislim da ces se tako najlakse snaci... ja sam u pocetku bila malo ozgubljena nista mi nije bilo jasno, ali kad se malo ufuras vidjet ces da to zapravo i ima smisla!!! :)

lex artis ti se spominju kod upravljanja tj. to su jedna od karakteristika upravljanja... imas interesne i tehnicke norme (dvojaki karakter pravila). Tehnicke norme govore nam koji se ciljevi mogu postici i kojim sredstvima i one proizlaze iz strucnog karaktera odn. lex artisa ili u prijevodu zakona umijeca. Lex artis vrijedi bez obzira jesu li formalno propisane. Kao primjer mozes navesti lijecnicke usluge. Interesne norme su suprotnost tehnickim, one vrijede zbog toga sto su donesene od politicki odlucujuce skupine koja je ovlastena rijesavati interesna pitanja. Obavezno reci da su interesna pitanja sadrzaj politike i kao primjer mozes navesti besplatan prijevoz za umirovljenike.
lex artis ti se spominje jos kod centrifugalnih i centripetalnih elemenata u UO... toga se bas vise ne sjecam ali procitaj si to, vidjela samo to u onim pitanjima...

hm... ja sam pocela uciti nauku u cetvrtom mjesecu... ali onda nam je uletio kolokvij iz inf i ustav pa sam to odgodila... ponovno sam pocela uciti za 4.7 i to nekih tjedan i pol ranije... procitala sam obe knjige i zadnja tri dana ponavljala i malo vecu pozornost pridala onim pitanjima s foruma... ova tri dana sam ucila po cijele dane, a ovih tjedan i nesto po nekoliko sati... tako da ja mislim da ce ti biti dosta!!! :)

mislim da je najveci problem pismeni... ja sam imala 9 bodova i 3 nule i kad sam gledala ispit skidali su mi bodove na stvarima koja ja mislim da su mi ok, a davali na kojima si ja ne bi dala... jos jednom skrecem pozornost na pitanja s foruma, ja sam npr. imala u pismenom sva s foruma... ucite, a ponavljajte po tim pitanjima i mislim da nece biti problea!!! :)

pozz

misty

Pozdrav svima, da se predstavim - ovdje jedna UŽASNA PANIČARKA :blushed:
Pripremam nauku za 9. mjesec i muku mučim jer sama sebi nekako ne vjerujem da mali slog u Pusićevoj knjizi treba samo pročitati ali da njega ne pitaju na ispitu. Jel to stvarno istina? Jer čini mi se da toga ima stvarno puno i da je u njemu dosta važnih stvari, ali opet si mislim da nema šanse da pitaju one sve poredbene stvari o razvoju nauke u drugim zemljama, ne znam tko bi to sve popamtio. Nek mi netko smiri živce. :unsure:
taj mali slog ti služi za razumijevanje ovog krupnog...dakle, bilo bi poželjo da ga pročitaš ne moraš ga nabubat napamet, barem su rekli da ne pitaju na ispitu taj sitni slog nego da on služi samo za razumijevanje.:wink5:

zoki

nositelj funkcije vodstva i zašto ta funkcija gubi atribute vlasti?

tipovi kooperativnog odnosa (hijerarhijskog)
b kooperativni sustav

Što je taktičko a što strateško planiranje?

zna li tko odgovor na ova pitanja skužio sam da se ova pitanja dosta često vrte u ispitu

Dee

ukratko:
Taktičko-planiranje tijeka rada -97 točka
Strateško-planiranje programa djelatnosti -95 točka
Tipovi kooperativnih odnosa-nastavni mat.
1.hijerarhijski odnos
2.timski odnos
Nositelj funkcije vodstva -99 točka

mara

ljudovi molim pomoć, dali netko zna - ako nećeš ići na prijavljeni ispit - dali se ispit treba odjaviti? dali se ne izlazak računa kao pad ?

Jelenaaa

ciao, to mi je vrlo poznato, misli samo lete nikako se koncentrirat na taj ispit!

nije toliko važno koliko češ dugo to učit, već koliko koncentrirano!
ono što sam ja do sad skužila s tom naukom, svaki dan si odredim nekoliko strana koje stvarno smisleno pročitam, i drugi dan prije par novih strana pročitam stare, i tako stalno ponavljam, i mogu reć da je nekako (teško ali nekako) krenulo na bolje... samo treba strpljenja i ponavljanja

andrea

jedno vrlo zanimljivo stivo za procitati!!! :)

...ja sam takoder prosla Nauku od prve, dobila sam tri, vise su me preplasile price nego sam ispit... gradivo je slozeno, treba biti koncentriran stvarno cijelo vrijeme na to sto se cita i ja osobno nisam mogla sjediti cijeli dan za knjigom (naravo OPET sam pocela kasno uciti... stici cu ja to :))) ali nije to TAKO strasno... teze mi je financiranje!!!

osobno smatram da je kod Nauke problem pismeni... kad sam dobila svoj ispit gledala sam ga u nevjerici... imala sam 3 nule, a uopce mi nije jasno na koju foru... ona pitanja za koje sam smatrala da su mi u cjelosti ili barem djelomicno tocna, uglavnom nisu bila... netko je spomenuo da profeser na neki providan nacin mora shvatiti da si naucio, shvatio i to je doista tako...

opet skrecem pozornost da je dobro ponavljati po ovim pitanjima jer se ponavljaju... ja sam imala sve sa foruma!!!

srrrrretno svima!!! :)))

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks