AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Leptiric_20

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
može mi netko pomoći - gdje mogu naći odgovore na AOP i TUS i problem u svezi s njim? :-(

Nela

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
AOP je automatska obrada podataka 104. točka
Problemi s TUS-om:
-okupljene su organizacije različitog sadržaja pa se javlja problem koordinacije djelatnosti
-TUS su instrumenti političke vlasi pa se pojavljuju problemi odnosa s njegovom neposrednom okolinom
Dva smjera u kojima idu problemi:
- odnos upr. org. prema nosiocima pol vlasti
- odnos prema građanima

anđelka

Draga Anđelka, većeras u pola devet se možeš pridružiti tim ljudima na piću u caffe-baru "Linija manjeg otpora".
a ja sam ti tek sad vidjela porukicu, neznam ni dali postoji taj kafic al nema veze, drago mi je da nisam jedina, iako to zlocesto zvuči, valjda znate na sta mislim, nadam se da ce nam se u utorak posrecit

efekti menadžerskih metoda što je to uopće
ako se ja nevaram nisu metode nego su reforme, i to ti je bilo vec na ispitima...
to su- strukturalni efekti u čitavom upravnom sustavu
- učinci prema upravnom osoblju
- učinci na metode djelovanja u upravi
- ostali učinci
to ti je druga knjiga pa tamo pri kraju..ja ti to imam na skripti...nadam se da sam ti pomogla bar malo :tongue2:

Magi

Danas bila na nauci. Pitanja ništa novog i ništa što se ne može pronaći u skripti. Bila sam grupa B i pitanja su bila tipa nadzor u upravi, funkcije vodstva, tehnička pravila i interesne norme, međunarodna povezanost ljudi i nešto još, glavne metode nadzora uprave od strane predstavničkih tijela, nešto decentralizacija, prinuda, dvostruka uloga prinude, upravni sustavi i karakteristični problemi i petog pitanja se uopće više ne sjećam. A grupa je imala nešto o horizontalnoj diferencijaciji i ona dva resora, odnos građana i uprave kroz vrijeme, menadžerski nešto u upravi, ...

Uglavnom sve to spominje se ako ništa u skripti i grubo objašnjava tako da pitanja nisu ono izmišljena s neba pa u rebra.

andrejič

grupa A

1.a) 2 resora nastala horizontalnom diferencijacijom
b) uzroci vertikalne diferencijacije

2. a) institucije nastale u fazi demokratske dekoncentracije
b) kakav je položaj države u toj fazi

3. a) uloga građana u odnosu na upravu
b) koje su pretpostavke za participaciju građana prema javnoj upravi

4. a) 6 tipova organizacijske kulture i kojim pravnim vrijednostima pripadaju
b) najmanji dijelovi organizacije i objasni značenje

5. a) efekti suvremenih menadžerskih reformi
b) objasni strukturalne efekte

rezultati u petak u 10 h, na gornjem gradu- Čirilometodska 4

marijamrn

može li tko odogovoriti na pitanje koje su pretpostavke za participaciju građana prema javnoj upravi?
hvala unaprijed!

andrejič

sustav političke kontrole, sustav pravne zaštite, organizacije građana, tehničko napredovanje uprave, javnost uprave

deki

malo sam se plašio usmenog al nije bilo strašno!pitanja: postupak vrste,sredstva pol. nadzora,odnos građana i uprave,dem dekoncentracija,javne službe...i puno potpitanja,žena je stvarno ok,pomaže i bitnije je da shvaćaš gradivo a ne samo bubanje napamet!:laughing:

nelija

Evo i ja prošla nauku u petak, iz prve. Bila sam kod prof. Tijane, bila je vrlo ugodna, postavlja potpitanja. Najprije nam je dala testove da pogledamo, a zatim počela ispitivati. Pitala me dva pitanja koja nije znala kolegica koju je ispitivala (nešto u vezi demokratskih reformi, neformalnu i formalnu strukturu), a onda mi je još postavila pitanje u vezi nadzora uprave (nabrojiti sredstva) te odlučivanje građana kao vrsta nadzora uprave. Dakle ne ispituje previše kad vidi da imaš pojma o onome što pričaš. Uglavnom pročitajte i učite iz knjige! Kakva ja na kraju bila prolaznost, ne znam, jer sam bila u prvoj grupi onih koji su ušli. Sretno svima na drugom roku!

martina80

kad sam ja bila na komisijskom ispitu ispitivali so đulabić,pavić i marčetić,tak da ti musa sigurno nije na svakom komisijskom.

iris-pet

znam da je glupo pitanj,ali jel mi moze netko odg. na organizacijsku okolinu,ovo kuzim tri podrucja okoline,ali mi nije jasno oni koncepti ...:confused2:

Ribica

znam da je glupo pitanj,ali jel mi moze netko odg. na organizacijsku okolinu,ovo kuzim tri podrucja okoline,ali mi nije jasno oni koncepti ...:confused2:
ORGANIZACIJSKA OKOLINA
Okolina se može konceptualizirati na različite načine.
1. Institucionalna teorija: razlikuje tehničku i institucionalnu okolinu organizacije. Polazi se od razlikovanja racionalnog, tehničkog i kompetitivnog modela org.s jedne strane i institucionalne teorije s druge strane. Racionalni model naglašava racionalni pritisak na org., koji je rezultat tržišne utakmice i karakterističan je za prostore sa slobodnom i otvorenom kompeticijom. Institucionalne se okoline sastoje od zahtjeva i regulacija kojima se org.moraju prilagoditi da bi dobile podršku i bile legitimne.
2. Indentificiranje dimenzija okoline organizacije. Dill indentificira 6 dimenzija: stupanj jedinstvenosti i homogenosti, stupanj stabilnosti, disruptivnost okolišnih inputa, zahtjeve za neposrednom personalnom interakcijom, direktnost kretanja inputa i konpleksnost inputa.
3. Koncept okolišne neizvjesnosti. Neizvjesnost je vezana uz svjest ljudi ( koji čine org.). Okolina je izvor neizvjesnosti za org. Ispituje se kako ona dovodi do promjena u org.
4. Analize koje polaze od određenog sektora društvene okoline i ispituju njegov utjecaj na org. Org. je sustav u čijoj okolini postoje različita područja koja su s njom povezana. Među tim područjima često se ističe ono koje čine druge org. Pritom se utvrdilo da odnosi s drugim org.mogu poprimiti forme tržišta, hibrida ili hijerarhije, pri čemu je ključni faktor ekonomiziranje troškovima transkacije.
5. Dinamički koncept. Koncept koji ističe variranje u tempu i načinu promjena okoline. U razdobljima stabilnosti te su promjene spore i kontinuirane, a u periodima nestabilnosti duboke , brze i dikontinuirane.
6. Evolucijski koncept. Okolina se kao i org. razvija tijekom vremena i postaje sve dinamičnija i strukturanija. Razlikujemo 4 tipa okoline org.: mirujuća sredina sa slučajnim rasporedom elemenata, mirujuća sredina sa grozdastom strukturom, uznemirena reaktivna okolina i turbulentna okolina.
Evo to je to, nadam se da si uspjela nešto pohvatati:)

drimica

Vidim da mnoge muči ta famozna nauka.
Izašla sam prvi puta i položila je.
Čula sam sve i svašta i bila pod velikim presingom.
Savjet za sve koji trebaju izaći.
Učite po knjizi, ljudi, a za izvlačenje zaista onog bitnog, velika je pomoć što su sami profesori stavili prezentacije na katedri nauke na pravnom faksu.
Tamo su konkretne činjenice, i pomoći će vam da izvučete iz mnoštva, ono bitno.
Bila sam kod Tijane, i zaista, nema razloga za strah. Pomaže, daje potpitanja.
Ne traže štrebanje, već da svojim riječima logički objasnite.

misty

Zahvaljujem drimice, konačno od nekog barem neki konkretni savjet. Puno ti hvala, mislim da se kod svih nas više radi o samom strahu nego o znanju.
istina, riječ je kod većine o strahu. a to je zato jer čitaju priče onih koji su prije izlazili na ispit, pa nisu prolazili. nauka je kao i svaki drugi predmet, neće ti biti teško, ako se primiš knjige. ima i onih koji su prošli od prve, tako da mislim da to dovoljno govori. nije nepoloživo. dovoljno je pročitati skriptu i proći jednom pitanja sva s foruma jer se vrte iz roka u rok, i još se poslužiš s prezentacijama sa predavanja. to govorim za pismeni, a za usmeni jednom pročitati knjigu i to je to da ti bude jasnije ako nešto ne razumiješ. bar sam ja tako otkrila formulu za uspjeh.:wink5:

jojo

ne,teorija odlučivanja ti se odnosi na pravce shvaćanja o upravnoj organizaciji.to ti se nalazi u knjizi nastavni materijali na 50. str.

Skinny me

hmmm. neka od pitanja iz grupe a su: javne povelje, asocijativna faza i karakteristike, prinuda... i nemrem se sjetiti ostalog, bila sam zapanjena kako ništa od toga ne znam :( ovo mi je bio najteži put od svih 6 puta što sam bila :(

Miky

Pitanja grupe b:
1.a profesionalizam
b javni poslovi
2.a razlika izmedju apsolutnog i relativnog rasta uprave
b uzroci porasta uprave detaljno objasnit
3,a inovacije u demokratskim reformama(ili tako nesto)
b drzavna uprava u demokratskoj državi
4 ne znam to sta je bilo nesto o nekoj informac, tehnologiji ili okoli
pa ak se netko drugi sjeti..
5.a elementi komunikacijkog sustava
b idealni cljevi komunikacijskog sustava

molim vas može li mi netko reci kako izgleda komisija iz nauke, jel pretesko na usmenom, kakva je prolaznost??
jer ako padnem na ovom roku na dekanski idem na komisiju:shocked::shocked::sad:

misty

Pitanja grupe b:
1.a profesionalizam
b javni poslovi
2.a razlika izmedju apsolutnog i relativnog rasta uprave
b uzroci porasta uprave detaljno objasnit
3,a inovacije u demokratskim reformama(ili tako nesto)
b drzavna uprava u demokratskoj državi
4 ne znam to sta je bilo nesto o nekoj informac, tehnologiji ili okoli
pa ak se netko drugi sjeti..
5.a elementi komunikacijkog sustava
b ideal tipovi komunikacijskog sustava

molim vas može li mi netko reci kako izgleda komisija iz nauke, jel pretesko na usmenom, kakva je prolaznost??
jer ako padnem na ovom roku na dekanski idem na komisiju:shocked::shocked::sad:
kolegice, ovo je idealni ciljevi komunikacijskog sustava, a ne ideal tipovi. zna se pomiješat...:laughing:

pa nisu loša pitanja, imaju takva pitanja na forumu.:laughing:

Domagoj83

evo nekih pitanja od A grupe
1. Asocijativne faze u upravlajnju društvenim poslovima, karaketristicni problemi upravnih sustava-AUS
2. Što je prinuda, dvostruka uloga prinude i razlozi opadanja prinude
3. okolina upr.organizacije
4. Što su javne povelje, objasni razlike izmedju komercijalnih i nekomercijalnih službi
5. Koje su komponente sustava nadzora
6. Pokazatelji kvalitete sustava nadzora...

P.S. to su neka pitanja koja se sjecam, valjda ce sve biti ok??? mora!!!

jaasmiinaa

ja sam položila nauku na komisiji i nije uopće bilo strašno..bila sam kod pavića i đulabića..pavić je ok...pomaže..ali problem je u tome što ako naštrebaš neku definiciju moraš to znati reći svojim riječima.Kao,moraju vidjeti da razumiješ..tako je bar meni bilo...

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks