AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Domagoj83

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
komponente spadaju pod nadzor u upravi Točka 108 str.350 a glasi sustav nadzora ili komponente nadzora obuhvaćaju:

1. utvriđivanje mjerila za ocjenjivanje rezultata, odnosno djelatnosti u usporedbi s
ciljem i propisima

2. utvrđivanje osobnih zaduženja i vlastite odgovornosti za rezultat, za djelatnost

3. utvrđivanje načina prikupljanja podataka potrebnih za nadzor i način njihove usporedbe s postavljenim mjerilima

4. ispravljanje nedostataka utvrđenih nadzorom

Domagoj83

jel mi može netko odgovoriti ,koji je problem upravnih okolina?

vazna su ti 3 područja okoline: upravni sustav, politički sustav i građani, u odnosu s građanima kao najvaznije se istice problem odazivnosti (responsivnosti), mjere do kojih uprava uvazava zahtjeve koji dolaze iz društvene okoline, str 74 i 75 u knjizi javna uprava (2006.)

jooj ljudi sutra je usmeni u 10. drzim svima fige pogotovo onima na komisiji SRETNO!!!

nea

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ja sam bila na komisiji iz nauke i mogu reći da sam bila ugodno iznenađena. Profesor Pavić je korektan, a pošto sam imala najviše bodova od svih (ak se ne varam 14 od 20), nije me gnjavio na usmenom, tj. na svako postavljeno pitanje ja bi mu rekla par rečenica i onda me on prekinuo te postavio sljedeće. Jedino mu nije bilo jasno kako to da sam uspjela doći do komisije a dobro sam napisala pismeni i dobro odgovarala, ali eto...uglavnom, ispalo je da komisija i nije tako strašna, barem u mom slučaju...

Andreja

ej prošla sam na nauci!!! jeeeeeee:laughing:
bila sam kod tijane i pitala me horizontalnu diferencijaciju, industrijsku koncentraciju i formalne i neformalne org. strukture i primjere za svaki
sretno svima na dekanskom

Ivy

Admin
naravno da je uvjet za drugu godinu kada nosi 14 bodova a za upis treba 50
znaci bez nauke ne mozes upisati drugu
ali mozes parcijalu druge

dan

pitala me horizontalnu diferencijaciju i primjer,uloga građana u razvoju uprave, objasniti podanike i korisnike,postupak u upravi,efekti sivremenih menađerskih reformi javne uprave - nabrojati,uglavnom ako zapneš pomaže podpitanjima i želi vidjeti jesi to skužila kroz primjer.još pitana:asocijativna faza upravljanja,demokrat.dekoncentrac.-institucionalne inovacije,razlika formalne i neformalne org.strukture,sredstva političkog nadzora,javne službe,sustav nagrađivanja građana,birokratska vlast,prijelazni lanac,režim partije, skupštinski sustav,...uglavnom možeš slušati usmeni pa si zapišeš pitanja.Uglavnom uvidiš kakva je situacija na ispitu,pa ti je lakše kada se sama nađeš u toj poziciji.

dan

kombinacija knjige i skripte,jer je lakše shvatiti kroz primjere iz knjige.hej domagoj sretno sutra ak ideš .:tongue2:

archi

Ako sam dobro shvatila iz prijašnjih postova, ispit ima 5 pitanja sa a i b podpitanjima, znači 10 pitanja. Svako a i b ima 1 ili 2 boda. Cijeli ispit znači ima 20 bodova. Ne smije se imati 4 nule. Zanima me:

1. Da li su pitanja složena prema onome ''rasporedu'' (u nedostatku bolje riječi) na stranici katedre na webu Pravnog faksa, znači po jedno pitanje iz svake od 5 cjelina?

2. Kakva je bodovna tablica, koliko je za prolaz?

3. Daju li i po pola boda ili samo cijele?

4. Koliko traje pismeni?

Puno hvala unaprijed na informacijama :happy:
1. pa koliko sam ja primjetila jesu
2. za prolaz ti treba 8 bodova od 20 s tim da ne smiješ imati 4 nule
3. Možeš dobiti jedan ili dva boda
4. pismeni traje pola sata

Miky

molim vas pomoc!!
ako smo na komisiji iz nauke dali odgovaramo usmeno bez obzira na pismeni ili?
unaprijed hvala

chuchi

imam li ikakve sanse da prodjem pismeni znajuci samo staru knjigu,ne i novu...
teško, zapravo nikako

ja izlazim na komisiju prvi puta-pa me zanima-dali oni sigurno povuku prijavu u slucaju pada?
sigurno

jeli velika sramota ako netko rokne pismeni,ali totalno na komisiji..u slucaju da dobijem pitanja koja stvarno neznam...:sad::unsure:
a sada ovisi što je za tebe sramota... mene nije bila

e,jos jedno pitanjce- dali ako ne prodjemo pismeni na komisijskom.dali nas ipak pitaju,tj.smijemo pristupiti usmenom ili ne??
ne ideš na usmeni!
moras proci pismeni da bi pristupila usmenom!

a sada nesto za mene!

čitam u knjizi o upravnoj okolini,i ima li negdje točna definicija upravne okoline, ili tu nabrajam onih 6 koncepata?

i još nešto
strateško i taktičko planiranje... malo sam se zbunila... koje je od toga planiranje tijeka rada, a što planiranje programa... ne trebam definiciju... i razlike, to znam, samo koje je stratesko a koje takticko planiranje... zaboravila sam to zapisati, a znala sam...

trebala sam se drzati one : pametan pise, blesav pamti... ;)

help...još ima dva dana do ispita :)

Magi

strateško planiranje - planiranje programa, ciljeva rada i načina njihova ostvarenja
taktičko planiranje - planiranje tijeka rada, podrobno predviđanje pojedinih radnih postupaka.

Ribica

Mislim da nema točne definicije o okolini, a šta se tiče planiranja, strateško je planiranje programa, a taktičko planiranje tijeka rada.:happy:

jozefina

kod okoline- moraš nabrojati 3 vrste okoline

samo se skoncentrirajte i ako ste učili proći ćete nauku, ja sam je prošla na prošlom roku,usmeni sam imala kod Tijane i žena je mrak,možeš pričati svojim riječima
- pogledajte si prije pismenog pitanja na forumu za pismeni

sretno svima

Miky

postupak u upravi je
nacin rada kod kojeg je propisano ili uobičajno da se određene radne operacije ili elementi radnih operacija obavljaju na jednak nacim u svim istovrsnim slucajevima
imas jos svrhe postupka...
tocka 105
:proud:

Slavica

Evo, gotov pismeni, pitanja iz moje A grupe su bila:
1. tendencija prema profesionalizaciji uprave
2. Faza industrijske koncentracije
3. Nadzor u upravi
4. Organizacijska struktura
5. Razlika konzument i korisnik

Tako nekako, ne sjecam se tocno kak su isla potpitanja, ali uglavnom je to.. :wink5:

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks