AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

ivana23

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
do sada je prolaznost bila mala, ne znam kakva će tek sad biti!!!
I meni se čini puno gore nego što je bilo. A ispit je ionako sam po sebi težak.
Neznam kak budem to položila!!!

Očito su naši profesori malo surfali po ovom forumu i zaključili da nam je stvar prelagana jer se tu nalaze pitanja sa prethodnih rokova. pa su odlučili malo promijenit stvari...

anita1989

pozdrav kolege...jel mi može ko objasnit:
skupštinski nadzor
zašto je upravljanje gl. centripetalna sila,
koja je temeljna razlika između klasičnih upravnih resora i javnih službi
strukturalne promjene novim javnim menadžmentom
i građani nakon dem. revolucija-jel tu ide ona faza dem. države i uprave ili ona uloga građana di građanin može biti biran i vlast više ne dolazi od Boga...

please nek mi neko pomogne..:unsure:
i kaj su vam rekli kad će biti usmeni, čet ili pet?

ivaanai

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pozdrav kolege...jel mi može ko objasnit:
skupštinski nadzor
zašto je upravljanje gl. centripetalna sila,
koja je temeljna razlika između klasičnih upravnih resora i javnih službi
strukturalne promjene novim javnim menadžmentom
i građani nakon dem. revolucija-jel tu ide ona faza dem. države i uprave ili ona uloga građana di građanin može biti biran i vlast više ne dolazi od Boga...
vljaju mu pitanja o radu, mogu i o njegovom zivotu), onda od parlamentarne istrage koju provodi skupstina pomocu ankete te tako prikuplja informacije, od indivudualnog nadzora i intervencije od strane gradana, posebnog skupstinskog funkcionara kao sto je pucki pravobranitelj koji na temelju zahtjeva gradana ima pravo obaviti nadzor te sankcija, provodi se uglavnom politicka,sto znaci oduzimanje funkcije bez obzira na krivnju pojedinog funkcionara vlade, vlade kao cjeline ili nekog drugog(sankcije mogu biti jos i kaznene, disciplinske i prekrsajne)
Upravljanje je glavna cp. sila zbog toga sto spaja sve strucne i izvrsne poslove u jednu cjelinu cineci sklad, centripetalno znaci spajanje
Razlika izmedu klasicnih i javnih sluzbi je u tome sto u klasicnim resorima za neispunjavanje obveza se koristi prinuda, dok u javnim sluzbama se ne koristi sila vec se uskracuje ta usluga.
ovo s gradanima na dobro mislis, znaci ne vjeruju da vlast vise dolazi od Boga i od jednog covjeka, vec izvire od naroda, sami izabiru svoje predstavnike koji donose zakonom, medutim njihova uloga ne prestaje biti podanicka, ali prije ono sto je nametano silom, sada je regulirano zakonom, gradani stjecu svoja politicka prava, sto znaci da mogu birati i mogu biti birani na izborima.

Evo nadam se da sam pomogla :laughing:

sakica

Imam jedno pitanje što se tiče komisije..naime,čula sam da bez obzira na rezultate sve koji izlaze na komisiju stave na spisak pa onda moramo doći kad je usmeni da bi nam rekli da li smo prošli ili ne ? Koliko je ta informacija točna ?

ivaanai

Imam jedno pitanje što se tiče komisije..naime,čula sam da bez obzira na rezultate sve koji izlaze na komisiju stave na spisak pa onda moramo doći kad je usmeni da bi nam rekli da li smo prošli ili ne ? Koliko je ta informacija točna ?
tocna u potpunosti :cool:

ivana29

love
Ajme meni valjda neće toliko dugo nas ispitivati! Malo me nervoza hvata jer sam na ispitu zablokirala pa neke stvari nisam dobro napisala iako sam znala al se nisam mogla sjetiti tako da mislim da imam minimum bodova pa se bojim da me ne izrešeta jer budem opet zablokirala od nervoze. Hvala!

vava =)

Ajme meni valjda neće toliko dugo nas ispitivati! Malo me nervoza hvata jer sam na ispitu zablokirala pa neke stvari nisam dobro napisala iako sam znala al se nisam mogla sjetiti tako da mislim da imam minimum bodova pa se bojim da me ne izrešeta jer budem opet zablokirala od nervoze. Hvala!
od kud si učila?

ivana29

love
ja sam pitala, ako znas dobijes 4-5 pitanja, za 10 min si vani, zasto ne znamo tko ce nas ispitivat?
Ma meni nekad zapne pa mi treba mala pomoć, sve ovisi kakva je atmosfera pa ak se opustim mogu ja razglabati naveliko i bit unutra sat vremena samo da nije vruće i zagušljivo. Samo moram priznati da tih podjela i podjela unutra tih podjela ima fakat jako puno nekad brkam.

od kud si učila?
od svukuda iskreno, one skripte od 69 strana i neke sa pravokutinika (samo druga knjiga napisala mea ja mislim) ali definitivno iz knjige kao glavno jer mi je nekako bolje razumljiva i ima primjera. samo kažem, ja sam na ispitu zaboravila osnovne pojmove valjda od nervoze.

ima li itko e-mail od Giljevica ? Help ili nekog od asistenata..
Odi na pravo.hr, na katedre, odaberi katedru i sa lijeve strane imaš opće informacije o katedri i tamo imaš i mailove uz ostale informacije.

tina22

zanimljivo je zašto u rezultatima ispita ne pišu broj bodova, pogotovo ljudima na komisiji, mislim da je to bitno ako rade, inace im može netko drugi pokupiti indeks ako nisu prošli pismeni, a ne da dolaze samo zbog toga...

može mi netko odgovoriti da li postoje kakva pravila za pismeni ispit, tipa da nesmiješ ništa ostaviti prazno ili da ti ne priznaju odgovor na "a" pitanje ako nemaš odgovor na "b" ili slično?? hvala!!

ivaanai

zanimljivo je zašto u rezultatima ispita ne pišu broj bodova, pogotovo ljudima na komisiji, mislim da je to bitno ako rade, inace im može netko drugi pokupiti indeks ako nisu prošli pismeni, a ne da dolaze samo zbog toga...

može mi netko odgovoriti da li postoje kakva pravila za pismeni ispit, tipa da nesmiješ ništa ostaviti prazno ili da ti ne priznaju odgovor na "a" pitanje ako nemaš odgovor na "b" ili slično?? hvala!!
nije istina da ako nemas pod b da ti nece priznat pod a, savjet ti je da pises tocno ono sto te se trazi, nije tezak ispit, zapravo nema ni detalja ni iceg, jedino sto moras dobro nauciti :laughing:

ivana29

love
tko ces nam bit na usmenom??
Ne znam, ima li kakve razlike?

čestitam svima koji ste prošli,svaka čast!:happy::worshippy:

kolko ste učili dugo za to,kolko vam je vremena trebalo?
Meni za sve inače treba duže tako da ja i nisam najbolji kandidat za ravnat se. Knjiga i skripta od 69 strana i neka sa pravokutnika za drugu knjigu napisala mea no moram priznati više po knjizi, a skripta samo za ponavljanje. Malo sam radila mentalne mape sad koliko mi je to pomoglo ne znam ali nije baš da sam (po mom mišljenju) najbolje napisala, mogla sam i bolje koliko sam učila, nisam bila skoncentrirana i nije mi baš sve "sjelo" na svoje mjesto. Puno gradiva i puno podjela, treba vremena za to ipak. Svima sretno u ponedjeljak!

ameba

za prolaz nauke jedino knjiga pomaže, nemojte se zezati sa skriptom i zavaravati se...nažalost i sama sam se opekla jednom pa mi preostaje priprema za rujanski rok i dugo toplo ljeto uz knjigu, mislim da skripta od 69 strana nemože biti alternativa za jednu složenu i kompleksu temu koja se obrađuje u knjizi...puno podjela, definicija...a ako netko i uspije proći pismeni na temelju skipte, teško će proći na usmenom gdje profesor pita ono što nije točno i precizno definirano u skripti...enivej, profe sigurno nisu tak glupi pa da neznaju za tu famoznu skriptu i šta je sve u njoj, zato i je tako visok postotak pada na ovom ispitu..

tort_a

za prolaz nauke jedino knjiga pomaže, nemojte se zezati sa skriptom i zavaravati se...nažalost i sama sam se opekla jednom pa mi preostaje priprema za rujanski rok i dugo toplo ljeto uz knjigu, mislim da skripta od 69 strana nemože biti alternativa za jednu složenu i kompleksu temu koja se obrađuje u knjizi...puno podjela, definicija...a ako netko i uspije proći pismeni na temelju skipte, teško će proći na usmenom gdje profesor pita ono što nije točno i precizno definirano u skripti...enivej, profe sigurno nisu tak glupi pa da neznaju za tu famoznu skriptu i šta je sve u njoj, zato i je tako visok postotak pada na ovom ispitu..
a da ziher da na usmenom te pitaju ono kaj nema u skripti :shocked: ja sam prošla pismeni učila sam iz skripte i malo iz knjige pa neće valjda nas zezat na usmenom :angry: jel kad dođeš na usmeni jel ti daju da vidiš test kolko si imo bodova ? tak da vidiš oće te manje pitat il više :unsure:

ivaanai

ja sam ucila i iz skripte i knjige tako da se ne slazem s tobom, skripta je doslovno prepisana knjiga, u tockama je sve prepisano a u nas.materijalima je vecina tako da je tu sposobnost jedino razumijevanja a ne iz knjige, ja sam prosla pismeni, sutra se nadam prolasku na usmenom a jedino sta skripta nema a dosta prof trazi su primjeri koja je vecina dobivena na predavanjima,a ona koja su iz knjige su i u skripti, sama profesorica je rekla da neki produ preko skripte, a neki ne, tako da se sve temelji na tome da li razumijes to sto pise u skripti, tako da nemoj strasiti ljude zato sto ti nisi prosla na temelju skripte, neki mozda budu, a sto se tice prolaznosti, svatko si je sam kriv, mislim sjedim na zadnjim predavanjima, cure koje idu 8.put na ispit ne znaju nabrojat 5 klasicnih upravnih resora, tako da li je tu problem knjige, skripte ili u necem drugom? :) Svima sretno sutra na usmenom

a da ziher da na usmenom te pitaju ono kaj nema u skripti :shocked: ja sam prošla pismeni učila sam iz skripte i malo iz knjige pa neće valjda nas zezat na usmenom :angry: jel kad dođeš na usmeni jel ti daju da vidiš test kolko si imo bodova ? tak da vidiš oće te manje pitat il više :unsure:
kolegice, u koliko si ti sutra na usmenom?

tea_90

vidim da si napisala rujanski rok pa ne znam dal znaš al imaš rok i 28.6., zanemari ako znaš

tort_a

u pola 3 sam na usmenom.. i to je istina kaj si napisala one 3 kaj idu 8. put nisu znali osnovnu stvar a uče iz knjige.. a valjda bude oke sutra :D

monii

ja sam prosle godine ucila po skripti i samo po skripti i prosla pismeni i usmeni bez problema. i nisam iznimka, vecina ljudi uci i prolazi po skriptama. ako ne ucis kak spada i kolko treba, uzalud ti knjiga i sve... po meni je skripta sasvim dovoljna tako da nisam za plasenje drugih kako moraju uciti samo po knjizi da bi prosli. Skripta je dovoljno detaljna osim nekih primjera koji su , kako je rekla kolegica, bili navedeni na predavanjima.

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks