AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

ivaanai

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
po meni, ova pitanja gore su teska i necemo bas imati takva, dosta su neprecizna i trebalo bi se vise bazirati na starim testovima :)

ana1234

Dali mi netko može pomoći oko ovih pitanja, da mi kaže na kojoj stranici se u lnjizi nalazi jer ja ne mogu naći
1.prva skupina elemenata javnosti funkcioniranja
2.Građani nakon demokratskih revolucija
3.Načelo odgovornosti u odnodu građana i uprave ,opisati razvoj materijalne odgovornosti
4.Koji su osnovni dijelovi organizacije
5.Baze organizacijske podjele, formiranje org. jedinica
6.good governance
7.nove institucije koje su nastale u fazi demokratske dekoncentracije
8.Strukturalne promijene novim javnim menadžmentom
9.Nositelji funkcije uprave i zašto ta uloga danas nestaje
10.Nositelji funkcija u djelovanju prema organizacijama
11.Koje su pretpostavke za partipaciju građana prema javnoj upravi
12.Preduvjeti djelovanja uspješnosti funkcionalnih sredstava
13.Elementi javnosti uprave
14.Kako dijelimo javne povelje
15Vrste taktičkog i strateškog planiranja
1.prva skupina elemenata javnosti funkcioniranja- nastavni materijal str.30
2.Građani nakon demokratskih revolucija- nastavni materijal str.20
3.Načelo odgovornosti u odnodu građana i uprave ,opisati razvoj materijalne odgovornosti- nastavni materijal str.28
8.Strukturalne promijene novim javnim menadžmentom- nastavni materijal str.21
12.Preduvjeti djelovanja uspješnosti funkcionalnih sredstava- točka 55.
13.Elementi javnosti uprave- nastavni materijal str. 30-31. (4elementa)
15Vrste taktičkog i strateškog planiranja- točka 97. i točka 95
znam samo to...:unsure:

tanja6

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
da li je istina da se ponavljaju pitanja na rokovima?doduše malo izmjenjena ali te teme?

fireball

ja ne znam kako vi ali mene svaki put malo štrecne u srcu kad se sjetim da moram doc malo do foruma da vidim da li ima kakvih novosti

tanja6

da li netko zna odgovore na ova pitanja??? hvala unaprijed

.a)nove institucionalne inovacije nastale za vrijeme demokratske dekoncentracije
b)uloga drzavne uprave za vrijeme demokratske dekoncentracije

hel@

odg pod b) uprava je podsustav drzave- politicki odgovorna predstavnickom tijelu putem vlade kao skupa politicki imenovanih i smjenjivanih sefova te utvrdivanje i provodenje obaveznih pravila za sve u drustvu, ponajprije u trzisnoj privredi.

ivaanai

.a)nove institucionalne inovacije nastale za vrijeme demokratske dekoncentracije
a) vlast se podijelila na zakonodavstvo, sudstvo i upravu, svako je bilo samostalno, svaki od tih aparata je provjeravao drugi aparat te je zakonodavstvo kao najvise tijelo bilo izabrano na izborima na kojima su ih birali gradani

tina katic

Jel bi mi mogo neko objasnit prinudu?
prinuda ti je svjesno djelovanje radi nametanja odredjenoga ponasanja nekome drugom koji on nebi izabrao da nije bilo toga djelovanja...
vise se temelji na nekoj sili koja se razlikuje po psihičkoj i fizičkoj siili
npr danas policija i vojska koriste prinudu...policija moze nad tobom izvršit prinudu ako si napravio nesto protuzakonito tako da ća nad tobom biti izvrena odredjena sankcija...ili hitno djelovanje uprave u nekom procesu koji je uzrokovan zbog neki drzavnih kriza... nadam se da je jasnije:laughing:

natasha

a) Na razini institucija (institucionalne inovacije) - su reforme nastale djelovanjem opozicije:

- vrhovna vlast monarha zamjenjuje se vlašću izabranog predstavništva građana
- uvodi se vezanost svih državnih organa pravnim propisima što ih donosi predstavničko tijelo
- državna vlast se dijeli funkcionalno i strukturno na djelatnosti zakonodavstva, sudstva, i uprave koje obavljaju međusobno neovisni nositelji
- uspostavlja se cjelokupni sustav nadzora državnog aparata pomoću državnog aparata

b)Položaj državne uprave u sklopu takvog demokratskog političkog sustava – državna uprava je podsustav države, politički odgovoran predstavničkom tijelu putem vlade kao skupa politički imenovanih i politički smjenjivih šefova pojedinih upravnih resora (ministri).

KRISTINA06

vi koji ste polozili nauku od prije, kad obicno budu rezultati i usmeni, kolko dana kasnije? hvala:)

rezltati obicno budu u cetvrtak navecer a usmeni u petak ujutro,tj.ponedjeljak u slucaju da si profe zauzeti ili vec nesto pa ne mogu u petak (rijetkost)

Sara1987

ljudi, i need help :)) jel tko možda pisao ikad zamolbu za izlazak na ispit prije isteka roka od 3 mjeseca??? :))))

ivaanai

molim vas neka netko ostavi pitanja iz današnjeg ispita, tnx
pitanja: grupa a
1.a) Kada se dogodila funkcionalizacija upravnog sustava i zbog cega?
b) Kako je utjecala urbanizacija na funkcionalizaciju?
2.a) Sto je prinuda i koja je njena funkcija u odnosu na upravnu organizaciju?
b) Zasto je tendencija prema ogranicavanju uprave relevantnija od ostalih tendencija?
3.a) Vođena grupa
b) Kada je doslo do hijerarhijske grupe i zbog cega?
4.a) Sto je ogranicavanje uprave pravilima i u koja sredstva pol. nadzora spada?
b) Ogranicavanje uprave pravilima po normativnom sustavu?
5.a) Sto je takticko planiranje i po cemu se razlikuje od strateskog?
b) Postupci u taktickom planiranju

lola

ljudi, i need help :)) jel tko možda pisao ikad zamolbu za izlazak na ispit prije isteka roka od 3 mjeseca??? :))))
Probaj nazvat referadu , pa nam javi i mene to isto zanima.:frustrating:

andry

grupa b koliko se sjecam...
1.a)kada gdje i zasto se razvio upravnotehnicki smjer
b)sto predstavlja upravnopravni smjer
2.nesto u vezi suodgovornosti građana,raspon kontakta
3.skupstinski nadzor
4.too se nesjecam
5.sto sve spada u organizacijski plan
too je sve otprlilike cega se sjecammm ko zna vise nek nadopuniiiiiii
sretnoo nam bilo svima da to prodjemoooo:D

david88

moje mišljenje je da je ovo ful teško...ponavljam godinu i sjećam se da su prošle godine na rokovima u 6. i 7. mjesecu bila PUNO lakša pitanja...sad traže zašto, kako, na koji način...nekako detaljnije...eto, moje mišljenje , što vi mislite? jel vam bilo teško?

vibica

moje mišljenje je da je ovo ful teško...ponavljam godinu i sjećam se da su prošle godine na rokovima u 6. i 7. mjesecu bila PUNO lakša pitanja...sad traže zašto, kako, na koji način...nekako detaljnije...eto, moje mišljenje , što vi mislite? jel vam bilo teško?
ja sam si nadobudno skupila sve testove i gledajući rokove prije i ovaj sad, mogu samo reći: dobro je što nisam pisala danas.. :confused2:

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks