AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

malabudala

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pozdrav, ja imam jedno pitanje- nositelji funkcija uprave i zašto ta funkcija nestaje, i nositelji funkcija u djelovanju prema organizacijama-e sad je moje pitanje šta tu da pišem, ili bar gdje to u knjigama mogu naći? Nadam se da ne tražim puno... UNAPRIJED HVALA!!! Još malo pa ispit, sretno svima!!!

Donki

to su tri pitanja :-D :p to ti je pod točkom 99. Ovako: nositelji funkcija uprave - aktivni je čimbenik veze među ljudim na organiziranom radu, ta uloga obuhvaća sljedeće skupine dužnosti i ovlasti:(ono što ti tražiš u pitanju je pod 2.odnosi među org. ali evo, ja sam ti sve kopirala)

1.odnosti unutar organizacije
a) s obzirom na posao
–daje inicijativu za preuzimanje i razradu zadataka, pokretanje procesa zajedničkog rada
–donošenje odluka, bira između alternativa za koje je ovlašten a koje ne ože obaviti redovnim putem odlučivanja u organizaciji
–inovacija, unošenje novih sadržaja i metoda u rad organizacije i preuzimanje odgovornosti za to
–nadzor rada i rezultata rada tamo gdje je potrebno nadopuniti redoviti sustav nadzora

b) s obzirom na osobe
-donošenje formalnih personalnih odluka
-poduzimanje mjera za optimalnu radnu atmosferu, , razvijanje osjećaja sigurnosti kod ljudi, razvija osjećaj pripadnosti pojedinca radnoj skupini i širim integracijskim sklopovima
-pomaganje ljudima u organizaciji da prošire znanja, razviju radne sposobnosti i steknu pozitivna ljudska i radna svojstva

2. odnosi među organizacijama
-upoznavanje općenitijih centara u organizacijskom sustavu i izvan njega s rezultatima rada te prenošenje primljenih uputstva na organizaciju u kojoj obavlja funkciju vodstva
-uspostavljanje i održavanje trajnog kontakta i suradnje s drugim organizacijama unutar sustava
-održavanje kontakata s predstavničkim i drugim političkim tijelima kojima je odgovorna upravna organizacija i uopće olakšavanje političkog nadzora nad organizacijom
-ostvarivanje načela javnosti u radu upravne organizacije mjerama koje odgovaraju mjestu organizacije u cjelokupnom sustavu

Funkcija vodstva s vremenom gubi karakteristike vlasti,te s vremenom porastom razine stručnosti službenika prelazi na povezivanje, kordinaciju rada i ljudi, pri čemu je sve važniji odnos prema suradnicima, olakšavanje suradnje, rješavanje sukoba, pomoć u osobnom razvoju..to je to! sretno i tebi!! :)

mato.zg

helj ljudi...molim vas za malu pomoć!!
ko zna odg.na:
1.kvalitete postupka?
2.koje institucije obuhvaća teritorijalna a koje funkcionalna faza u upravljanju društv.poslovima!!!
hvala

Jennifer

Ko onda zna pravu informaciju, ak mi je prvi put komisija jel me benaju na 3 mj. il ipak daju još jedan pokušaj?
ak si prvi puta na komisiji...onda ti daju jos jedan pokušaj...i onda prijavljuješ opet za komisiju...i onda ako drugi puta padneš na komisiji onda dobivaš tri mejseca zabrane polaganja nauke

helj ljudi...molim vas za malu pomoć!!
ko zna odg.na:
1.kvalitete postupka?
2.koje institucije obuhvaća teritorijalna a koje funkcionalna faza u upravljanju društv.poslovima!!!
hvala
POKAZATELJI KVALITETE POSTUPKA
1. u kojoj su mjeri propisi postupka podeseni da postignu određeni tehnički ili zaštitni cilj
2. u kojoj se mjeri propisi o postupanju zaista primjenjuju i koji su rezultati iz prakse
3. u kojoj je mjeri postupak elastičan, tj, koje su mogućnosti i koji su troškovi njegova mijenjanja i prilagođavanja promjenama u vanjskoj situaciji

TERITORIJALNA FAZA - karakteriziraju afirmacija zemlje kao glavnog sredstva proizvodnje, INSTITUCIJE U TERITORIJALNOM UPRAVNOM SUSTAVU državna uprava u užem smislu - centralna, lokalna i regionalna uprava
FUKNCIONALNA FAZA - karakteriziraju ju pojava industrijskih poduzeća, a INSTITUCIJE U FUKNCIONALNOM UPRAVNOM SUSTAVU su javne ustanove i poduzeća

mato.zg

ak si prvi puta na komisiji...onda ti daju jos jedan pokušaj...i onda prijavljuješ opet za komisiju...i onda ako drugi puta padneš na komisiji onda dobivaš tri mejseca zabrane polaganja nauke

POKAZATELJI KVALITETE POSTUPKA
1. u kojoj su mjeri propisi postupka podeseni da postignu određeni tehnički ili zaštitni cilj
2. u kojoj se mjeri propisi o postupanju zaista primjenjuju i koji su rezultati iz prakse
3. u kojoj je mjeri postupak elastičan, tj, koje su mogućnosti i koji su troškovi njegova mijenjanja i prilagođavanja promjenama u vanjskoj situaciji

TERITORIJALNA FAZA - karakteriziraju afirmacija zemlje kao glavnog sredstva proizvodnje, INSTITUCIJE U TERITORIJALNOM UPRAVNOM SUSTAVU državna uprava u užem smislu - centralna, lokalna i regionalna uprava
FUKNCIONALNA FAZA - karakteriziraju ju pojava industrijskih poduzeća, a INSTITUCIJE U FUKNCIONALNOM UPRAVNOM SUSTAVU su javne ustanove i poduzeća
hvala...a jel možda još znaš što je "good governance"??

moze pomoc?
uloga građana u odnosu na upravu?
koje su pretpostavke za participaciju građana prema javnoj upravi?
ako pod ovim prvim misliš na razvoj uloge građana prem janoj upravi onda su ti to.podanici,građani,korisnici,potrošači i konzumenitu, i suradnici i pratneri
...a ako misliš na dnos građana i uprave onda ti je to :eek:d povijesnog razvoja(imaš paternalizam,dem.država i uprava,javni odnosi i suodgovornost),pa imaš instrumente u odnosu građana i uprave(1.opča načela-n.zakonitosti,n.pogrešivosti i n.odgovornosti ...2.značenje javnosti uprave u odnosu uprave i građana-tu imaš javnost funkcioniranja,sredstva jav.funkcioniranja i sustavni kontakt uprave i građana)...e sad...neka me neko ispravi ako griješim!!!

Maja69

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
dal netko možda zna zašto teritorijalna decentralizacija kulminira u lokalnoj samoupravi?

martina_sk

Administrator
hvala...a jel možda još znaš što je "good governance"??

ako pod ovim prvim misliš na razvoj uloge građana prem janoj upravi onda su ti to.podanici,građani,korisnici,potrošači i konzumenitu, i suradnici i pratneri
...a ako misliš na dnos građana i uprave onda ti je to :eek:d povijesnog razvoja(imaš paternalizam,dem.država i uprava,javni odnosi i suodgovornost),pa imaš instrumente u odnosu građana i uprave(1.opča načela-n.zakonitosti,n.pogrešivosti i n.odgovornosti ...2.značenje javnosti uprave u odnosu uprave i građana-tu imaš javnost funkcioniranja,sredstva jav.funkcioniranja i sustavni kontakt uprave i građana)...e sad...neka me neko ispravi ako griješim!!!
ma ja mislim da to pitanje nije uopce potpuno i da nece biti tako lose definirana na ispitu. to sam na forumu nasla.

imam jos pitanja. :)
baze organizacijske podjele (formiranje org. jedinica)?
idealni ciljevi pri formiranju org. jedinica?
razlozi promjena procesa organizacije?
javni odnosi? (stvarno ne znam kakvo je ovo glupo pitanje)

nata

Bok ljudi... :) jel mi može netko reći na pitanje, uloga podanika, primjer i možemo li se danas naći u toj ulozi... dali je odgovor da to što se prije nametalo silom da danas postaje regulirano pravom... jel to taj dio?

mato.zg

ma ja mislim da to pitanje nije uopce potpuno i da nece biti tako lose definirana na ispitu. to sam na forumu nasla.

imam jos pitanja. :)
baze organizacijske podjele (formiranje org. jedinica)?
idealni ciljevi pri formiranju org. jedinica?
razlozi promjena procesa organizacije?
javni odnosi? (stvarno ne znam kakvo je ovo glupo pitanje)
meni ti je na konzultacijama rekla asistentica da što se tiće ispitnih pitanja sa foruma da to ne čitamo jer ljudi ne zapamte što su imali na ispitu nego u globalu nešto napišu i onda to ispadne ko da je to nešto teško i nemreš naći u knjizi...ja sam masu pitanja nju došla pitat da mi objasni jer to ne mogu naći pa mi je to rekla...
a što se tiće ovih tvojih pitanja ja ti mogu odgovorit samo na
JAVNE ODNOSE:uprava,u odnosima s građanima,počinje se tretirati kao veliko poduzeće.Važan je stav mušterija/kupaca,djelatnost koju nazivamo reklamom tj.javnim odnosima,psihološkim odnosima,ispitivanjem tržišta,utijecaj na javno mnijenje->to se počinje primjenjivati i na jav.upravu...upravu se promatra kao uslužnu organizaciju za koju je važno da o njoj građani imaju dobro mišljenje,pa zato treba njegovati javne odnose,osnivati posebne org.jedinice...
eto,a ovo drugo ne znam...ali mislim da je to već malo dubiozno gledano u gradivo,a to ti neće biti,pogotovo na usmenom-bar koliko sam ja slušala ispitivanje!:)

lola

Bok ljudi... :) jel mi može netko reći na pitanje, uloga podanika, primjer i možemo li se danas naći u toj ulozi... dali je odgovor da to što se prije nametalo silom da danas postaje regulirano pravom... jel to taj dio?
da

kacuska

ljudi sretno sutra svima...nadam se iskreno da nam ovo sunce sjaji s razlogom...i da će sjati i sutra...pozzzzzz :)

dal netko možda zna zašto teritorijalna decentralizacija kulminira u lokalnoj samoupravi?

evo odgovor:

kulminira u lokalnoj samoupravi gdje organi. lokalne i regionalne uprave postoje političke institucije putem kojih lokalni stanovnici utječu na te organizacije...

cocci

kakva su danas bila pitanja???pliz
pitanja iz B grupe, koja su po meni bila puno teža od A grupe, bar koliko sam vidjela

1.
a) objasni razliku između apsolutnog i relativnog porasta uprave
b) objasni kako sve veća međusobna povezanost ljudi utječe na rast uprave

2.
a) fukcionalizacija upravljanja društvenim poslovim
b) objasni kako na nju utječe urbanizacija

3.
a) objasni elemente sustava nadzora u upravi
b) objasni što je uravnoteženost a što pravodobnost nadzora

4.
a) objasni probleme razgraničenja upravnog sustava prema odlučujućoj skupini
b) objasni refleksni utjecaj upravnog sustava na politički odlučujuća tijela

i bilo je nešto u vezi reformi uprave, ne znam točno.

uglavnom ništa od prolaza, valjda bude više sreće drugi put.

mato.zg

kakva su danas bila pitanja???pliz
ovo je a grupa (evo čega se ja siječam,pa neka me neko ili ispravi ili nadopuni)
1.upravljanje
a)dvojaki karakter pravila koji reguliraju upravljanje
b)nešto ,zašto je važna centripetalna uloga u upravljanju
2.tendencije
a)kako se tendencije u razvokju društava odražavaju na tendencije razvoja uprave
b)koji su još uzroci porasta uprave
3.birokratska vlast
a)objasni zašto birokratska vlast nije vlast uprave
b)posljedice birokratske vlasti
4.efekti suvremenih menađerskih reformi
a)objasni strukturalne efekte i koja im je svrha
b)? ne znam...:/
5.postupak
a)postupak i svrha postupka
b)pokazat kvalitete postupka
eto toliko sam ja zapamtila...a sad ako griješim neka me netko isravi!!

malabudala

pitanja iz B grupe, koja su po meni bila puno teža od A grupe, bar koliko sam vidjela

1.
a) objasni razliku između apsolutnog i relativnog porasta uprave
b) objasni kako sve veća međusobna povezanost ljudi utječe na rast uprave

2.
a) fukcionalizacija upravljanja društvenim poslovim
b) objasni kako na nju utječe urbanizacija

3.
a) objasni elemente sustava nadzora u upravi
b) objasni što je uravnoteženost a što pravodobnost nadzora

4.
a) objasni probleme razgraničenja upravnog sustava prema odlučujućoj skupini
b) objasni refleksni utjecaj upravnog sustava na politički odlučujuća tijela

i bilo je nešto u vezi reformi uprave, ne znam točno.

uglavnom ništa od prolaza, valjda bude više sreće drugi put.
ja sam bila isto grupa b i isto ništa od prolaza, pitanja su mi bila teška iako sam stvarno učila i prešla sva pitanja s ovog foruma... još je trema učinila svoje, ruke su mi se tresle,jedva sam pisala... i ja se nadam da će biti više sreće drugi put... Ali eto da više ne kukam, hvala za pitanja jer ih ja nisam zapamtila...:confused2: sretno svima koji prođu na usmeni i nama koji ćemo opet na pismeni:sad:

mato.zg

Ma nisu normalni, inače je b grupa teža od a, al danas je bio kaos.

Prva 2 pitanja su bila pod naslovom Upravljanje, a podpitanja veze nisu imala s tom lekcijom.
kak nema veze dvojaki kariatakter pravila koji ga reguliraju(u to ti spadaju interesne norme i tehnička pravila) i centripetalna uloga(transmisijski karakter se sastoji od centripetalnog i cenrifugalnog elementa) sa upravljanjem???

marty1711

jel mi netko može reći kada su rezultati iz nauke? hvala
U petak tek, bit će na internetu. tak su danas rekli na ispitu.

rekli su u petak popodne, na stranici veleučilišta. ajme, ja sam se tak razočarala... buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu grupa B
Ista stvar i kod mene, pitam se od kud su počupali ta pitanja... a kaj je najbolje sama sam si kriva za grupu b , zapala bi me grupa A, ali kad su popunjavali prazna mjesta , ja umjesto da ostanem sjediti di sam sjedila, pomaknula sam se unutra da cura može sjesti, da se nemora gurati i tako joj prepustila svoju grupu A. Nadam se da će se da će bar ona proć , jer ja nebudem sigurno:sad:

tašana

imala sam A grupu. izašla sam na ovaj rok eto tak - čist' da vidim kak sistem ispita funkcionira, full hladne glave i nesavladanog gradiva. mogu reć da postoji velika mogućnost da prođem.

zaključak - sistem ispita je u qrcu, mogu samo reć da je totalno unfair i da je preočito da na temelju "teža-lakša grupa" sistema rade eliminaciju..

ak se čovjek i hoće otić požalit na konzultacijama, postoji velika mogućnost da je dotična prof. zlopamtilo i da si zapapriš naredne ispite,

ili s druge strane - da uđeš u raspravu bez dna, jer te očekuje nešto tipa ovog "kolega/kolegice, vi kao student kad izlazite na ispit morate biti sigurni u svoje znanje, nikad ne znate što vas očekuje. kao i uvijek u životu" - kaj je zapravo i istina. al nemreš mi bit tak bezobrazan i nekome olakšati, a drugome zagorčati.. namjerno i svjesno.

enivej, ak još niste - učlanite se na fejsu u grupu "Stručni studij javne uprave, generacija 2009./2010.", tak da si međusobno malo olakšamo ovo sranje od studiranja..

neozbiljna

hmmm. ja sam imala grupu b i bilo mi je strašno, 1.2 i 5. sam relativno znala, ali ostalo onak di to je,.. a nemogu reći da nisam učila, i da sam izašla bezveze. ftk na probnom su bila super pitanja i normalna, i nadala sam se da će biti i na ispitu, ali ovo je bilo strašnoooo.. e nezz kakve veze grupa ima sa sjedenjem, jer ja sam sjela među prvima a opet sam dobila b grupu..
ljudi sretno svima na usmenom, :)))

david88

zna netko odgovor na pitanja--->

3.birokratska vlast
a)objasni zašto birokratska vlast nije vlast uprave
b)posljedice birokratske vlasti

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks