AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

saga

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Bok!

Da li netko zna u kojem dijelu knjige se pojavljuje:

1) Javni odnosi
2) Praktične orijentacije službenika

Thx

dorach

Bok!

Da li netko zna u kojem dijelu knjige se pojavljuje:

1) Javni odnosi
2) Praktične orijentacije službenika

Thx
hejj!!

javni odnosi su tamo kod odnosa građana i uprave, one dvije varijante u demokratskoj državi i upravi

praktične orijentacije službenia su u vezi s vrijednostima u javnoj upravi, kad imaš one tipove organizacijskih kultura - one su kombinacija vrijednosti u javnoj upravi i praktične orijentacije službenika (profesionalno proaktivna i uredsko rekreativna

blabla

jel to znači da ako ne stigneš sve napisati, ne prolaziš???
ma nije istina.
dakle, ima sveukupno 10 pitanja, koji nose po 2 boda.
ukupno je to 20, dok za prolaz trebaš imati 8 bodova.

e sad, ako na 4 pitanja nisi ništa odgovorila ili si potpuno krivo odgovorila-ok, ali ako 5 pitanja neznaš-PADAŠ!
dakle, smiješ imati 4 "nule", s petom padaš. (bez obzira imaš li više od 8 bodova, koji su dovoljni za prolaz).

dakle, 6 pitanja znaš, 4 neznaš-prolaz.
5 pitanja znaš, 5 neznaš-pad.

savjet!-ne preskačite ništa, sve vam se može naći na ispitu, i dosta strogo oni to ocjenjuju:confused2:

Aine

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
kolege ako bi mi netko molim vas mogao reci di se ova pitanja nalaze u knjizi..mucho grasisas :D

1.Program rada upravne organizacije
2.Koje se značajke programa rada upravne organizacije donose političkom odlukom,a koje odlukom upravne organizacije
3.Uzroci nastanka javnog(internog ?) tržišta

patkica

ovako:

1.Program rada upravne organizacije
to ti se odnosi na strateško planiranje koje je u biti planiranje programa djelatnosti upravne organizacije s težištem na pitanju cilja i sadržaja - ŠTO SE RADI. Strateško planiranje ti je okvirno utvrđivanje ciljeva i načina njihovog ostvarenja.
Nadalje u knjizi ti se navode i faze: odabir općih ciljeva, utvrđivanje postojeće situacije, razrada ciljeva u konkretne zadatke, određivanje sredstava, utvrđivanje općih uvjeta djelovanja i postavljanje mjerila za nadzor rezultata.
Utvrđivanje općih ciljeva i odobravanje sredstava za rad zadatak je društvenih mehanizama u društvu kroz koje se izražavaju prevladavajući interesi u društvu: POSREDNO putem predstavničkih tijela i NEPOSREDNO kao što su konzultacije i skupovi građana. Odabir najopćenitijih ciljeva pojedinog sustava upravljanja stvar je političke odluke.
2.Koje se značajke programa rada upravne organizacije donose političkom odlukom,a koje odlukom upravne organizacije
Odabir najopćenitijih ciljeva pojedinog sustava upravljanja stvar je političke odluke, a utvrđivanje postojeće situacije, razrada ciljeva u konkretne zadatke, utvrđivanje općih uvjeta djelovanja i postavljanje mjerila za nadzor rezultata zadatak je ljudi na čelu upravnih organizacija
3.Uzroci nastanka javnog(internog ?) tržišta
Moram priznat da još nisam vidjela ovakvo pitanje, ali svašta mogu postaviti pa i ovo.
Neka me netko ispravi JAVNO TRŽIŠTE ti se odnosi na unošenje što više elemenata tržišnog ponašanja i tržišnih kriterija u javnu upravu gdje se stvara interno tržište tzv. KVAZITRŽIŠTE. Interno tržište moguće je ako u javnoj upravi postoje prodavatelji i kupci službi kojima je dopušteno zaključivati interne kvaziugovore na osnovu kojih prodavatelj naplaćuje službu od kupca.
Iskreno se nadam da je TO ono što se traži. Isto ti se nalazi u knjizi kod EFEKTI MENADŽERSKIH REFORMI - učinci na metode upravnog djelovanja.
Do sada smo imali pitanja poput: razlozi postupnog prijelaza u javni sektor - što se nalazi u III cjelini - dio o koncentracijama i dekoncentracijama (INDUSTRIJSKA KONCENTRACIJA)

Nadam se da sam bar malo pomogla.

Pozdrav :)

Iwy

trebala bi malu pomoć. dal mi može netko reć sljedeće:
1. koja su dva početna pravca u proučavanju uprave
2. segmenti okoline upravne organizacije
i gdje se u knjizi nalaze odgovori na pitanja:
1. zašto se teži prebacivanju iz privatnog u javni sektor
2. koji je temeljni problem u dnosima uprave s građanima

Aine

1. opisni i filozofsko-spekulativni smjer ( to ti je u knjizi na 46.str, tocka 18.)

2.segmenti okolinr upr. organizacije su upravni sustav,politicki sustav i gradani odnosno sira drustvena okolina upravno politickog sustava. ( to ti je u nastavnim materijalima, 72.str)

3.razlozi za prijelaz iz privatnog u javni sektor su ekonomski,psiholoski i moralni.( da ti sad tu ne nabrajam,imas u knjizi na 115.str,tocka 40.)

4.sorry,to ne znam ni ja

dorach

1. dva početna pravca u proučavanju uprave su OPISNI i FILOZOFSKO - SPEKULATIVNI (knjiga, prof Pusić, točka 18. - 46.str.)

2.segmenti okoline upravne organizacije su a) UPRAVNI SUSTAV, b) POLITIČKI SUSTAV, c) GRAĐANI odnosno šira društvena okolina upravno političkog sustava

tu je i odgovor na tvoje 4. pitanje - u odnosu s građanima odnosno društvenom okolinom kao najvažniji problem ističe se ODAZIVNOST (RESPONSIVNOST) - mjera do koje uprava uvažava zahtjeve koji dolaze iz društvene okoline (nastavni materijali, 74. str)

3. prebacivanje iz privatnog u javni sektor znači smanjenje uprave, stvaranje što šireg prijelaznog sloja u kojem bi značajnu ulogu imao privatni i dobrovoljni neprofitni sektor, te labavljenje veza u preostalim dijelovima sustava. time se žele smanjiti javni troškovi, proširiti prostor za djelovanje tržišta, stimulirati privatno poduzetništvo...
to se postiže privatizacijom javnih poduzeća i povjeravanjem javnih službi i poslova privatnim poduzetnicima, a u obavljanje javnih poslova uključuje se i privatni neprofitni sektor (nevladine udruge i ostale institucije civilnog društva)

sve to ti je kod efekata suvremenih menadžerskih reformi javne uprave (nastavni materijali, 149. str)

sakica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Može pomoć???

Nailazim na jedno pitanje-Što je javna povelja?
Ali ga ne mogu naći u knjizi i skripti,pa ako netko zna...thanks :laughing:

Sara1987

Može pomoć???

Nailazim na jedno pitanje-Što je javna povelja?
Ali ga ne mogu naći u knjizi i skripti,pa ako netko zna...thanks :laughing:
Povelja javnih službi - javni dokument u kojim tijela javne uprave jasno određuju standarde obavljanja službe, način postupanja s građanima, postupke pritužbi i eventualne naknade kao i druga pitanja značajna za donos sa građanima s ciljem dodatnog jačanja položaja građana i povećanja sveukupne kvalitete javne službe.

Svrha: na jednoj strani jeasni standardi koje postavlja uprava, a na drugoj činjenica da građani bivaju unaprijed informirani o tim standardima što bi im trebalo osigurati jači položaj prema tijelima javne uprave.

david88

ja sam skinula sva pitanja sa ispita po datumima i riješila ih iz one skripte od 66 str...i sad učim tako iz tih pitanja po ispitima :)))
jel bi ti meni poslala ta pitanja kada bi te lijepo zamolio? :wink5:

[email protected] :happy:

bio sma danas na probnom ispitu i jedno mi nikako nije jasno. ako rješim npr u 1.zadatku i a i b, tada dobim 4 boda...2 za 1.a i 2 za 1.b...ali ako 1.a dobro riješim, a 1.b ostavim prazno tada dobijem 0 bodova bez obzira na to šta sam točno odgovorio na 1.a

zna netko jel to tako?

Afrodita

bio sma danas na probnom ispitu i jedno mi nikako nije jasno. ako rješim npr u 1.zadatku i a i b, tada dobim 4 boda...2 za 1.a i 2 za 1.b...ali ako 1.a dobro riješim, a 1.b ostavim prazno tada dobijem 0 bodova bez obzira na to šta sam točno odgovorio na 1.a

zna netko jel to tako?
Ako riješiš 1.a dobro to ti je 2 boda, a 1.b ostaviš prazno to ti je 0, svako pitanje ti se posebno ocjenjuje.

Da_da

zna netko jel to tako?
dali se mozda sjecas kojih pitanja kakva su bila?hvala unaprijed..

T-jet

Pretpostavke za participaciju građana u javnoj upravi??? Da li možda zna netko??? PLIZIĆ

david88

neznam po redu,ali ovako nekako
1.a) razlika između interesnih i tehničkih normi
b)

2.a)što je prinuda
b) koji su razlozi opadanja prinude (tako nešto)

3.a)što je stvarna decentarlizacija i primjer navesti
b)nešto sa teritorijalnom decentralizacijom...(zašto se nekako shvaća, al stvarno neznam kako točno ide)

4.to nisam znao ni pisnut, ne sjećam se uopće na što se pitanje odnosilo...:unsure:

5. također nisam znao pa nisam baš ni zapamtio...al sjećam se da nešto s poveljama javnih službi

sveusvemu čini mi se dosta komplicirano to sve...možda čak i premalo vremena ako nisi naučio ko po špagi, a isto tako me brine to što su profesori toliko protiv učenja po skripti...prilikom ispravljanja testova (mi smo sami ispravljali) javljali smo se da pročitamo svoje odg i bilo je par situacija kada su kolege rekle odg na pitanje i komentar profesora bio da je to naučeno po skripti da nije potpun odg. i sl. a ''MOLIM VAS NEMOJTE UČITI PO SKRIPTI'' ponovili tisuću puta

i jedna zanimljivost...rekli da na prošlom roku prolaznost bila 20% tako da bit će zanimljivo...

Jennifer

evo pitanja sa probnog ispita:

1. temeljni pojmovi
a) razlika između tehničkih pravila i interesnih normi
b) pravci mjenjanja interesnih normi tijekom razvoja

2. tendencija smanjenja prinude u upravi
a) što je prinuda i koja je njezina dvostruka uloga u upravi
b) obajsnite razlike zašto se prinuda danas ne koristi jednako često kao prije

3. decentralizacija kao sredstvo političkog nadzora uprave
a) što je stvarna decentralizacija (primjer)
b) što je teritorijalna decentralizacija, zašto kažemo da kulminira u obliku lokalne samouprave

4. organizacijska okolina
a) koji segmenti (dijelovi) čine relevantnu okolinu upravne organizacije
b) temeljni problemi u odnosu uprave s građanima i društvenom okolinom

5. povelje javnih službi
a) što su povelje javnih službi i kad su se pojavile
b) razlika između ekonomskih i neekonomskih službi od općeg interesa te navedeti koje službe spadaju u koju kategoriju (po 4 primjera za svaku)

Sara1987

zna netko jel to tako?

ako na više od 4 pitanja imaš neodgovoreno ili netočno to je nula bodova
nema veze da li je to cijelo prvo pitanje ili samo prvo a (naprimjer!)
ima 10 pitanja, ako na više od 4 pitanja imaš netočno padaš bez obzira na bodove
ali iskreno, ako imaš 5 nula teško da si sakupila 8 bodova na dugim pitanjima

evo ti primjer
1.a. jedan bod
1.b. nula bodova
2.a.nula bodova
2.b. dva boda
3.a. dva boda
3.b dva boda
4.a nula bodova
4.b nula bodova
5. a jedan bod
5.b nula bodova

dakle, imaš osam bodova i 5 nula-ne prolaziš

a što se tiče ovih pitanja, sva se ona nalaze tu na forumu na jednom mjestu, malo prolistajte :))

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks