AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Izborni sustavi

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
da li je tu samo usmeni ???

samo da pitam dal je literatura ostala ista što se tiće knjige i poglavlja i zakona ??

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
nakon čekanja 3 sata i 40 min da se prof pojavi položila i to.. pitanja: peohibitivna klauzula i balotaža

Twity

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Preporučam svima ovaj izborni, nije teško gradivo, profesor je strpljiv i ljubazan. Ja i još jedan dečko koji smo danas odgovarali dobili smo četvorke. Mene je pitao sustav relativne većine i vezane i nevezane liste, a dečka prije mene sustav razmjernog predstavništva i sve što je za njega bitno(izborni prag, balotaža).

sleeperica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Danas sam bila na ispitu sa jednom kolegicom... obje smo prošle. Mene je pitao prednosti i nedostake sustava razmjernog predstavništva i izborni prag (i koja je njegova svrha). A kolegicu prednosti i nedostatke sustava relativne većine i izbornu promidžbu (koliko traje, koje su aktivnosti dopuštene i sl.). Profesor je jaaaaaaaaako simpatičan i svakom bi preporučila da si uzme izborne sustave za izborni predmet. :)

neci

da li je netko bio u srijedu na predavanju??
može li napisati šta je profesor rekao, imamo li predavanja it toga ili ne???
hvala :)

Leptiric_20

može netko reći što bilo danas na predavanju , da li je profesor uopće došao, s obzirom da ga prošli put nije bilo!?

Dee

može netko reći što bilo danas na predavanju , da li je profesor uopće došao, s obzirom da ga prošli put nije bilo!?
profesor je došao,rekao je da neće biti predavanja,podijelio potpise,a za sve nejasnoće i sl se možemo javiti četvrtkom u 8h na konzultacije kod njega...literatura je ona iz vodiča...

akascha

Molim da mi netko odgovori da li još uvijek prof. Jelušić ispituje i da li još netko osim njega. Da li se može kod njega doći na ispit prije nego zadovoljim uvjeta za polaganje ispita (da li je za suradnju)??? Hvala:laughing:

Leptiric_20

Molim da mi netko odgovori da li još uvijek prof. Jelušić ispituje i da li još netko osim njega. Da li se može kod njega doći na ispit prije nego zadovoljim uvjeta za polaganje ispita (da li je za suradnju)??? Hvala:laughing:
to i mene zanima???

ivaka

može li netko napisati koja je literatura iz vodica posto ga nemam hvala :)
Smerdel,Sokol:Ustavno pravo --poglavlja: Izborni sustavi, Hrvatski izborni sustav
Zakon o izboru zastupnika u HS
Zakon o izboru predsjednika RH
Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne(regionalne) samouprave

ivaka

prošla danas, 3 :)

imala sam samo jedno pitanje i to izbor zastunika od birača koji nemaju prebivalipšte u RH ( način, nefiksna kvota, ako ima prebivalište u RH ali se u vrijeme izbora nađe u inozemstvu...)

I... bio je to zadnji ispit :)

hrgolina

samo da podijelim dojmove sa jučerašnjeg ispita-prof je ok, ne pita dugo. moja pitanja su bila balotaža, prohibitivna klauzula i razmjerno predstavništvo.

Adriana

samo da podijelim dojmove sa jučerašnjeg ispita-prof je ok, ne pita dugo. moja pitanja su bila balotaža, prohibitivna klauzula i razmjerno predstavništvo.
koliko dugo si učila i treba li detaljno sve naučiti zakone i knjigu? ispituje prof jelušič? tmt3?

Adriana

da li je potrebno detaljno učiti za taj ispit? ispituje prof jelušić?

hrgolina

da on ispituje. učila sam 4 dana po nekoj skripti od frendice koja obuhvaća šitanja.

obuhvaća sva pitanja-ispravak

Adriana

molim vas,može li mi netko tko je položio ovaj ispit,napisati prednosti i nedostatke sustava većine i sustava razmjernog predstavništva?

akascha

molim vas,može li mi netko tko je položio ovaj ispit,napisati prednosti i nedostatke sustava većine i sustava razmjernog predstavništva?
Primjena većinskog sustava dovodi do stabilnosti vlade (prednost), ali onemogućuje zastupljenost svih interesa u predstavničkom tijelu i tako potiče koncentraciju političke moći unutar izvršne vlasti (nedostatak).

Sustav razmjernog predstavništava potiče postojanje velikog broja političkih stranaka koje, potiče opstojnost i jačanje malih i radikalnih stranaka, što daje parlamentarnu nestabilnost i slabu izvršnu vlast, jer se unutar parlamenta zbog velikog broja malih stranaka ne mogu oblikovati stabilne koalicije pa ni trajnije vlade. To je najveća slabost tog sustava.

Osigurava svakoj političkoj stranci da bude zastupljena razmjerno broju glasova koje je dobila, odnosno da budu zastupljene i stranke koje su na izborima ostale u manjini (prednost).

Adriana

Primjena većinskog sustava dovodi do stabilnosti vlade (prednost), ali onemogućuje zastupljenost svih interesa u predstavničkom tijelu i tako potiče koncentraciju političke moći unutar izvršne vlasti (nedostatak).

Sustav razmjernog predstavništava potiče postojanje velikog broja političkih stranaka koje, potiče opstojnost i jačanje malih i radikalnih stranaka, što daje parlamentarnu nestabilnost i slabu izvršnu vlast, jer se unutar parlamenta zbog velikog broja malih stranaka ne mogu oblikovati stabilne koalicije pa ni trajnije vlade. To je najveća slabost tog sustava.

Osigurava svakoj političkoj stranci da bude zastupljena razmjerno broju glasova koje je dobila, odnosno da budu zastupljene i stranke koje su na izborima ostale u manjini (prednost).
puno ti hvala,da li je to dovoljno za reći na usmenom kod profesora?koliko je zahtjevan?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks