AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

monii

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ja sam pokusala paralelno uciti gradansko i radno.. hmmm.. pretpostavljate da mi nije uspjelo - i nije. Onda sam se posvetila sam gradanskom u potpunosti, samo to sam ucila... i bolje da sam tako jer da sam ucila obadvoje vjerojatno ne bi nijedno polozila :D Kao i kolegica, pocela sam od nasljednog, pa sam onda opci dio, pa stvarni i na kraju obvezni ali tu moram priznat da nisam apsolutno sve ucila, nego sam provjerila na forumu koja se pitanja iz tog dijela ponavljaju... Slazem se s kolegicom, prvo treba uciti osnove i na to nadograđivati ostalo... detalji nisu bitni ni presudni za prolaz (barem ne bi trebali biti), bitne su osnove... Sad svi mislite, lako je pametovat nakon sto prodemo ... ali i mi koji smo to prosli smo se na pocetku osjecali "joj necu to nikad proci.." samo treba hrabrosti, dosta ucenja i malo srece... Sretno svima!!

Jaymoon

kolege,jel dovoljno za građansko naučiti skriptu od 137.str. od A do Ž za prolaz? knjiga mi je jaako odbojna,ili ću ipak trebat još neke stvari dopuniti po knjizi?jel fali u skripti šta? iskustva vaša...

jadra

kolege,jel dovoljno za građansko naučiti skriptu od 137.str. od A do Ž za prolaz? knjiga mi je jaako odbojna,ili ću ipak trebat još neke stvari dopuniti po knjizi?jel fali u skripti šta? iskustva vaša...
već je rečeno da nijednoj skripti ne fali ništa. dovoljno je naučiti dobro skriptu i to čak i za veću ocjenu od 2.
jedino kod keglević je malo škakljivije, ona nekad traži doslovno jednu riječ koja njoj padne na pamet, al to isto ne znači da skriptama nešto fali, možda samo da je njezino ispitivanje detaljnije i da moraš shvatiti točno što ona želi čuti.

mica

ja ne znam ja čitam to građansko i ne vjerujem ništa ne razumijem katastrofa,nikad ja to naučit neću...(

honey1706

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
i meni je gradansko koma...njega ipak ostavljam za kraj..radije vrijeme utroseno na njega trosim da naucim 4 ispita s trece i da se toga rijesim na prvim rokovima...jer usporedbi s gradanskim, lokalna je bajka :)...naravno da cu da se namucim s gradanskim, jer ga ne mogu nikako izbjeci ...drzim vam svima fige da ga naucite i polozite...

Mistic791

Ljudi molim vas za pomoć...Vidim svi pišete o nekim skriptama, a ja nigdje ne mogu naći tu montaninu skriptu, pa molim dobru dušicu da mi pošalje tu skriptu.. Da li moramo naučiti cijelu knjigu ili samo neke dijelove? Nekako mi je previše toga nabacano u knjizi pa ne znam hoću li stići sve naučiti...

NAŠLA SAM SKRIPTU :crazy:

dorach

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pozdrav kolege!!

ima li netko možda sva pitanja profesorice Keglević na jednom mjestu??

hvala!!

MARYYNNA

Ja sam bila kod nje u 2. mjesecu kad je njoj to bilo prvo ispitivanje i iskreno ako neznaš sve što je vezano za određeno pitanje koje ti postavi padaš. I ako neznaš nešto muljaj, kod nje ne pali odgovor NEZNAM jer te odmah ruši. Mene je rušila jer mi je bio prvi put,ali je inače cura OK.
Pitanja koja mi je postavila je zastara i ništetnost. I to te pita sve znači: što je zastara, pretpostavke, zastoj, prekid, rokovi, učinici i prekluzivni rokovi. Ako staneš postavlja ti potpitanja i onda skuži jesi bubo napamet ili razumiješ. Cura ispred mene (ja sam bila druga) imala pitanja zastara, simulacija, odgovornost za štetu i nešto iz nasljeđivanja, cura je dobila 4. Ako znaš i ako razumiješ tako da neke svoje kikseve možeš logikom odgovorit onda ćeš proć.
Svima je bitno da razumiješ taj predmet, da povezuješ sve djelove, to je kod njih bitno, a ne koliko brzo i kvalitetno il te nabubano odgovarat, tako da ako nisi spreman, ja predlažem da neideš na ispit, i rađe ga spremi kako treba nego polovićno, pa onda molit za sreću i dobra pitanja.
Ja to govorim iz vlastitog iskustva jer meni je u 6. mj treći put.
Nadam se da sam pomogla.
simulacija, zastara, dosjelost, pravo građenja, zemljišnoknjižni uložak, mane volje... to su neka pitanja od keglević, al nemojte ih shvatit kao pitanja, ono što je ... , nego sve sve sve što može izvući do najsitnijeg detalja. i rokovi za isticanje pobojnosti, da. nisam unutra bila dugo tak da ne mogu više reći
-zastara (sadržajno što znači/definicija)
-kada počinje teći zastarni rok
-prekluzivni rok (razlika u odnosu na zastaru)
-koje mane volje izazivaju pobojnost
-tko se može pozvati na pobojnost (stranke u ugovoru), a tko na ništetnost pr. posla (bilo tko)
-zakonski rok za pozivanje na pobojnost pr. posla (subjektivni i objektivni rokovi)
-posljedice pobojnosti (osim što ugovor više ne proizvodi pravne učinke).
-vrste štete (izvanugovorna šteta)
-ništetnost pravnog posla (što to znači kad je pr. posao ništetan?)
-oblik pr.posla (pisani, usmeni) i dodaci ugovoru s obzirom na oblik pr.posla.
-kako se stječe pr.vlasništva na nekretnini? (izvorno, izvedeno)
-dosjelost (rokovi) – redovna, izvanredna d.
-u kojem trenutku se stječe pr.vlasništva? (uknjižba!)
-što se upisuje u teretovnicu? (objasni kako se upisuje pr.građenja).
-raskid ugovora – koje su posljedice? (naknada štete i povrat u prijašnje stanje).
-pretpostavke odgovornosti za štetu – subjektivna i objektivna odg.za štetu.
-povreda prava osobnosti (nematerijalna šteta) – kako se nadoknađuje?
-odgovornost nasljednika za ostaviteljeve dugove.
-nasljedni redovi.
-kako će se podijeliti nasljedstvo, ako je iza ostavitelja ostala njegova žena i njegovi roditelji? (pola dobiva žena, a pola dobivaju oba roditelja – pa je pitala «koliko onda dobiva svaki roditelj?», a odgovor glasi: četvrtinu).
-prekomjerno oštećenje (je li to šteta?)
-što je posljedica prekomj.oštećenja? (pobojnost)
-koji je rok za pozivanje na pobojnost?
-što je smetanje posjeda? Kako se posjed može zaštititi?
-tužba za smetanje posjeda – tko je tužitelj, kakav mora biti posjed? (miran posjed!)
-opasna stvar (tko odgovara i kome?)

slušala sam ispit danas kod keglević. Bila sam dok je ispitivala šestero ljudi i ovo je dio pitanja. Kaj se profe tiče, mislim da je stvarno strpljiva, jer ak ne znaš kaj je zastara, nemaš kaj radit na ispitu. Koliko sam skužila, bitno je da joj se odgovara na pitanje koje je postavila (znači, treba dobro slušat, bit koncentriran), traži da se razumije to što se govori, dakle biflanje napamet ne dolazi u obzir. Ljudi su bili dosta živčani (što nije čudno, ko nije živčan na ispitu), ali trebli bi se opustit i jednostavno pričat što znaju o onome kaj pita.
Stvarno ne znam kaj je bilo ljudima danas, skoro nitko nije znao reći poštenu rečenicu o vrstama štete (mat., nematerij., izvanugov., ugovorna itd.). uglavnom, pita iz svakog dijela knjige po nešto.
Od njih 6, prošao je 1 (njega je ispitivala cca. 40min, možda malo više), ali to nisu svi koji su danas izašli na ispit, nije mi se dalo ostajat do kraja.
-zastara
-pobojnost
-vrste štete-izvanugovorna
-ništetnost
-oblik pravnog posla
-stjecanje vlasništva na nekretnini
-dosjelost
- u kojem trenutku se steje pr. vlasništva nekretnine (uknjižba)
-teretovnica
-raskid ugovora
-pretpostavke odgovornosti za štetu
-povreda prava osobnosti
-odgovornost nasljednika za ostaviteljeve dugove
-nasljedni redovi
-prekomjerno oštećenje
-smetanje posjeda
-opasna stvar
-stjecanje pr. vlasništva
-zemljišne knjige
- stjecanje subjektivnih prava
- posjed
-tužba za zaštitu vlasništva
-imovina
ja san danas pala kod keglević,u 1:30 je bija ispit.žena je ok,pristojna i fina,opuštena atmosfera na ispitu.samo nas je 4 izašlo,2 prošlo.pala san svojon krivnjom,zezla san se kod vlasništva i zaštite na posjed,posjedovne tužbe...znala san,al mi se pomišalo,prokleta klasika! volila bi da me pitala više toga,možda bi i prošla,al ako ne znaš osnovno,nema pomoći ne voli kad se buba napamet i triba razumit šta pričaš.više je smeta kad pričaš nešto napamet,šta ne znaš objasnit nego kad stvarno to nisi učija.uglavnom,čestitam onima koji su prošli bilo kod nje ili kod hana.a meni,za 2 tjedna repriza, he he
- pobojnost pravnih poslova
- prekomjerno oštećenje i posljedice
- vrste štete
- izvorno stjecanje stvarnih prava (konkretno služnost)
- značaj upisa u zemljišne knjige
- vrste oporuka (i karakteristike svjedoka)
- razlozi ništetnosti pravnog posla - pretpostavke valjanog posla
- oblici sklapanja pravnog posla - koje je načelo u RH - neformalnosti
- kada formalni oblici pravnog posla
- simulacija - primjer simulacije je ovrha
- zaštita posjeda
- tko je aktivno legitimirani u sudskoj zaštiti
Ja sam jučer bila kod Keglević i prošla sam. Ne znam zašto neki imaju takvo mišljenje o njoj!? Žena je zbilja ok. Jako je uljudna, smirena, hoće pomoći... Meni osobno je bila super! Uopće ne filozofira ni najmanje, no traži razumijevanje... Ne vrijedi štrebati napamet bezveze.
Pitanja su isto bila ok... zastara, suvlasništvo, jamstvo, opasna stvar i djelatnost, šteta, univerzalni nasljednici...
Sretno na ispitu!
Ja sam učila opći dio, nasljedno i dio stvarnog po knjizi (stvarno sam nadopunjavala skriptu iz knjige), a obvezno sam radila po skripti. Ugovorne odnose ona baš ne pita, ali pita Ernst (kupoprodaju je pitao skoro sve i izvanugovorne odnose... štetu,itd). Ne ide baš sad u neke detalje, jedino ako te pita za veću ocjenu. 8) Ne moraš se ništa bojati jer je ženska zbilja skroz ok i pita najnormalnije. Važno je da dobro naučiš opći dio. Posebno zastaru i nevaljane pravne poslove. Iz stvarnog posjed i vlasništvo.
Ako to dobro znaš, teško da će te rušiti jer malo pita obvezno i onda samo jedno pitanje iz nasljednog. Najvažnije je da se uči s razumijevanjem!
1. Cesija (pojam, odnos starog i novog vjerovnika, odnos novog vjerovnika i dužnika, bonitet, veritet, notifikacija )?
2. Založno pravo (pravo stvarne služnosti, stjecanje, prestanak, nužni prolaz, služnost puta, gdje se upisuje, dali se može naslijediti...)?
3. Objektivna odgovornost (pojam, pretpostavke, primjer)?
4. Subjektivna odgovornost (pojam)?
5. Odgovornost za štetu od opasne stvari, odgovornost za štetu od opasne djelatnosti,odgovornost za neispravan proizvod,odgovornost organizatora priredbi, odgovornost za onečišćavanje okoliša?
6. Dosjelost (redovna, izvanredna, rokovi) ?
7. Odgovornost nasljednika za dugove ostavitelja?
8.Odvajanje ostavine?
9. U koju se svrhu osnije hipoteka, kako se namiruje hipotekarni vjerovnik?
bilo nas je 6 od 22...proslo nas je samo 2 ali nimalo nije stvar u njoj vec u tome sto ljudi stvarno nisu znali odnosno nisu bili 100 posto spremni...ja sam ucila 2 mj i samo po skripti i to je skroz dovoljno...ja sam dobila 4... pitala me pretpostavke odgovornaosti za stetu a nakon toga vrste stete a onda sve o dubjektivnoj steti i gdje se ona primjenjuje. a ko primjer me pitala odgovornost za stetu od opasne stvari..konkretno auta i nakon toga me pitala dosjelost, sto je i vrste...i to je sve...jako je stroljiva i puno pomaze...da dovoljno vremena i nema napetosti..ako se smotas pomogne ti da se vratiš na pravi put...svima je pomagala ali ako ne znas nikakva pomoc ti ne može pomoći i tad naravno padas...sretno svima...
pozdrav! prošla sam danas kod keglević i moram reći da je žena skroz ok,barem je meni bila odlična. ne kažem to samo zato jer sam prošla (iz prve-znači može se),već zato jer zbilja hoće da kužiš ono o čemu pričaš,da razmišljaš,a ne da lupetaš praznu slamu il izrecitiraš knjigu. upravo zato postavlja toliko podpitanja i primjera, jer ti želi pomoći da shvatiš i da povežeš neke stvari. ja sam prošla upravo zahvaljujući silnim primjerima kojima me navela na pravi put kad sam nešto smotala il nisam bila sigurna,povezala sam neke stvari, to joj se vjerojatno svidjelo i trojka je u indeksu,a ja konačno nakon mjeseci patnje i neprospavanih noći mogu odahnuti i ovu knjižurinu stavit na policu da skuplja prašinu.
pitanja:

-razlozi ništavosti (nedostatak oblika-sve,da li mentalna rezervacija izaziva ništavost)
-založno pravo (hipoteka, pignus, stjecanje, namirenje)
-vrste oporuke (konkretno izvanredna)
-ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju- razlike
-zabluda (što se traži)- objasnit na primjeru
-materijalna i nematerijalna šteta
-promjene na strani dužnika
pitala me je pobojnost(definiciju,rokove,posljedice poništenja)...prekomjerno oštećenje...pravo građenja...vrste oporuka...vrste odgovornosti...
dosta je pomagala i dade vremena da si razmisliš i tak,ali traži i primjere i da se povezuje gradivo

Ja sam danas pala kod Keglevicke. Pitala me posjed- vrste, zastitu, posjedovnu tužbu, vrste stvarnih prava, zalozno pravo.
Jos je pitala i zastaru, pobojnost, cesiju, promjene na strani duznika, odgovornost za materijalne nedostatke.
Kod nje su prosle dvije cure.
Ispitivo je i Hano.
.evo da se pohvalim i ja sam prosla,ali kod Keglavic...zena nije tak stroga kako se prica,ne govorim to zato sto sam prosla,nego dosta pomaze,navodi te na pravi put...a pitala me je pobojnost,sve u vezi oporuka,prekomjerno ostecenje i to je to,ali sve u najsitnije detalje
Pozdrav, evo i ja da nešto napišem. Jučer sam položila građansko kod Keglevičke. U 4. mjesecu sam kod nje pala, a sad sam prošla. Moram pohvaliti profesoricu i sve najbolje o njoj. Mislim da dobro ispituje i da nije bed ako traži da se zna i da se razumije to što se zna. Ja sam učila više od mjesec dana i eto prošla. Moram zahvaliti svima onima koji su napisali svoje dojmove i pitanja sa ispita, jer su mi stvarno pomogli. Stvarno - pita ono što se piše na forumu. Prema tome, predlažem svima da pročitaju sve ono što piše o kome profesoru i da se ravnaju po tome.
Još mojih dojmora o prof. Keglević - smirena, pomaže, postavlja potpitanja i traži primjere, čak te i navodi primjerima. Tako da stvarno kad učite učite s razumijevanjem i nemojte bubat na pamet. I onda - čak ako se i neke stvari ne znaju - može se proći.
Mene je pitala:
1. ništetnost - što to znači i koji su razlozi za ništetnost,
2. što je to nekretnina - definicija, kuda se upisuje, na koji način,
3. onda ide sve o zemljišnjim knjigama, što je to zk. tijelo, pa čk.br., pa listovi A,B i C,
4. onda me pitala pravo građenja i kako se upisuje
5. evaziju
6. štetu
7. načela nasljeđivanja,
8. vrste oporuke i mislim da je to sve.
Sretno svima i ako ste učili (pa makar vam se čini da ništ ne znate - jer je i meni tak bilo) izađite na ispit kod prof. Keglević - stvarno je ok!
- zastara - zastoj - prekid
- kako štitimo posjed - sudska zaštita, samopomoć - subjektivni i objektivni rok
- što je posjed - vrste posjeda - posjed s obzirom na kakvoću
- dosjelost
- zemljišne knjige - kako se upisuju suvlasnici ( u obliku razlomka!)
- koja su stvarna prava - ograničena i neograničena
- koje su pretpostavke za naknadu štete
- razlika između subjektivne i objektivne odgovornosti
- slučajevi oslobođenja kod objektivne odgovornosti
- protupravnost - subjetivna i objektivna
- krivnja - namjera i nepažnja - vsrte nepažnje
- kad govorimo o materijalnim nedostacima na stvari
- vrste nedostataka - vidljivi i skriveni
- vrste nasljednih redova i kako tko nasljeđuje
- oporuka
- nasljedni upravni ugovori
- ugovor o ustupu imovine
- pobojni pravni poslovi
- zabluda
- pretpostavke odgovornosti za štetu
- stjecanje prava vlasništva
- titulus, modus
- u kojem trenutku se stječu prava vlasništva nad nekretninama, a u kojem nad pokretninama
- da li nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja
- što vjerovnici mogu zahtjevati da sebe zaštite i u kojem roku
- jamstvo - vrste i o svakom sve reći
- oporuka u izvanrednim okolnostima
- ostavitelj, svjedok
- oblici prava vlasništva
- kako se donose odluke o suvlasništvu
- od čega se sastoje zemljišne knjige
Ja sam prošla kod keglević, asistentica je barem meni super, postavlja dosta podpitanja kako bi te navela na pravi odgovor, tako da neki put izgleda kao da pita detalje, pomaže. Od nas 4 u grupi prošlo nas je 2. Pitanja su: ništetnost i pobojnost-razlozi, simulacija, vrste upisa u zemljišnu knjigu, primjer predbilježbe, način stjecanja vlasništva, stjecanje od nevlasnika, vrste oporuke. Uglavnom je postavila iz svakog djela po jedno pitanje
Ma zena je super! Stvarno ne mogu reći da sam sve znala od A do Ž. Navodi, pomaže... A gle, ako neznas pobojnost i ništetnost, onda i moraš pasti. Pa to je najosnovnije i svi pitaju. Uglavnom, pitala me prekomjerno oštećenje, založno pravo, dugovi ostavitelja i jos neke sitnice. Nista strašno. I mislim da su ljudi dosta prolazili! Samo hrabro i sve će biti ok!
Evo ja sam prošla kod prof.Keglević u utorak i bilo je super. Ovo je bio stvarno jedan od ugodnijih ispita. Dobila sam 4 i prof. stvarno dosta pomaže, ali ipak moraš nešto znati. Navodi te na odgovor i ne moraš znati sve od riječi do riječi, pomaže ti i s primjerima. Pitala me pobojnost, dosjelost, odgovornost za štetu, objektivna odgovornost i ugovor o raspodjeli imovine za života.
Ja sam 15.-og bila kod prof. Keglević, dobila 3. Prije ispita sam čitala na forumu dojmove o profesorima od drugih studenata i nije mi bilo drago kad sam vidjela da sam baš kod nje na ispitu, s obzirom na to što sam pročitala. Ali, ugodno sam se iznenadila jer je prof. izuzetno ljubazna, draga, smirena i strpljiva, puna razumijevanja i tolerirala je sve moje gluposti koje sam izvalila, a bilo ih je... Uglavnom, ovo je bio jedan od ugodnijih ispita zahvaljujući prof. Keglević.
A pitala me:
- razloge pobojnosti
- promjene na strani dužnika
- prekomjerno oštećenje
- što se upisuje u koji list zemljišnjih knjiga
- pravo građenja i kako se upisuje
- vrste nasljeđivanja
- načela zakonskog nasljeđivanja
- nasljedne redove
Keglovička je ok, ugodna je za razgovor i pita dosta lagano, al moraš razumjet o čemu pričaš...
pitala je zastaru, rokove, primjere rokova od 3, 2 i 1 godinu, zastoj zastare i prekid zastare - usljed kojih okolnosti nastupaju,
posjed,vrste posjeda, kvalificirani posjed, dosjelost, pravo služnosti s primjerima, zemljišne knjige, dali se posjed upisuje u zemljišne knjige - ne zato što to nije stvarno pravo, već faktično stanje, gdje se upisuje služnost, kako prestaje pravo služnosti cesiju, pobojne pravne poslove.
keglević je ok, ali moraš znat se raspričat. Pita najviše pobojnost, ništetnost, zastaru, oporuku i zemljišne knjige. I o tom stvarno moraš znati sve, dakle razloge, mane volje, rokove... ako ne znaš ili ne možeš se sjetit def zastare ili nečeg onda pita da objasniš na primjeru. Pomaže i ugodna atmosfera. Čini mi se da baš ne pita obvezno, bar danas nije pitala
ja sam bila sad na dekanskom kod keglevicke! stvarno je oke! ali svasta pita! ne samo 4 pitanja kao kod Matanovac iako i ona ima podpitanja! pitala me pobojnost,pa da objasnim nacelo jednake vrijednosti cinidaba,pa se tu prebacila na prekomjerno ostecenje, pa pretpstavke stjecanja prava vlasnistva,pa bolje stjecanje od nevlasnika, pa pretpostavke odg.za stetu, vrste odgovornosti, kako nasljednici odgovaraju za dugove ,vrste oporuka... prosla sam i oke je!3 sam dobila. savjet jedan.. na ovom forumu ima puno pitanja i ja sam ih sve skinula i dosta po njima prolazila.i puno pomazu.
sretno ljudi!!

MARYYNNA

-Pobojni poslovi (razlozi, mane volje koje su, načelo jednake vrijednosti činidaba-to povezati s prekomjernim oštećenjem, pa kod kojih poslova nema prekomjernog oštećenja-besplatnih; da li pobojni pra
vni posao može ostati na snazi kod prekomjernog oštećenja,zabluda, bitna zabluda, vrste zablude)
-ništetni poslovi(razlozi, mane volje, simulacija što je, što je aspsolutna , što relativna,koliko imamo poslova kod jedne a koliko kod druge-simulirani i disimulirani i kakav je koji?
-posljedice poništaja( povrat u prijašnje stanje, naknada štete)
-pretpostavke za naknadu štete
-odgovornosti za štetu( koja je razlika solidarne i podijeljene)
-načini stjecanja prava vlasništva ( izvorno i izvedeno objasnit)
-stjecanje od nevlasnika, pretpostavke, a u slučaju nekretnine od nevlasnika?
-gdje se nekretnine upisuju?
-da li nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja?( od kada-trenutka otvaranja nasljedstva-tj smrti ostavitelja)
-posjed( vrste,istinit objasnit i pošten i nepošten objasnit)
-jamstvo ili poručanstvo( Što je po formi-ugovor, vrste jamstva,razlika običnog i solidarnog, podjamstvo?, regresni zahtjev)
-Oporuka?vrste
-Ugovor o raspodjeli imovine za života(što je potrebno-suglasnost svih zakonskih nasljednika,u kojoj formi mora biti potrpisan-visoka forma jer se oni odriču svog zakonskod djela)
-vrste stvarnih prava
-pravo građenja( di se upisuje- dvostruki upis u zem knjige)
-mneimovinska šteta( kako se popravlja, koja je pravna osobnost pravne a KOJA povreda prava osobnosti)
-vrste nasljednopravnih ugovora( razlika doživotnog i dosmrtnog)
-zastara-rokovi, opći zastarni rok

profa je jako simpa i pomaže ali morate jako dobro znat ništetnost/pobojnost u detalje,dobro naučit simulaciju i tak.sretno
ja bila jučer kod keglević..pala sam.
pitala me nužne nasljednike, rekoh def.iz skriptei ne znam kaj je uopće tu još htjela, nakj je izmotavala, smotala me, zbilja ne znam kaj je još trebalo reći!! nije bilo to kao dovoljno, zamjensko pitanja čemu služi hrvatski upisnik oporuka???'' Ma daj molim te!!!
to ni u knjizi ne piše!! baš si je zamislila da ja neću proć i gotova.
jako sam razočarana!! želim matanovac jer sam kod nje prošli put pala, ali zasluženo, a ona normalno pita.
Baš kao što je kolegica u postu prije navela-zamislila je ta neće proć i amen.
Ništa me drugo nije pitala.
Znam da je sve pitala vrste zapisa i nitko nije znao-kod nje definitivno iz knjige učiti!
Eto, prođe mi cijela godina na građansko... Učila sam za ovaj put , ali... eto, jednostavno sam jako razočarana.hoću li uopće ikad to položiti???
da se i ja pridružim dojmovima kod prof.keglević...nakon 2 i pol sata čekanja više ne znaš ništa...ja ušla i kad mi je rekla da sjednem skoro sam ju pitala "kam? vama u krilo?". kabinet je premali,veličine kupaone ili malo poveće ostave...pitanja nisu bila teška ali tolko te smota da fakat ni ono osnovno ne znaš...tak da sam se zblamirala i sad me čeka 6mj i da, nadam se da neću biti kod nje...
evo da i ja kazem svoje dojmove od jucer kod keglevic...uzas,katastrofa...ne svida mi se uopce zenska i ta njena nenormalna pitanja koje te samo zbunjuju i hoce te zavarati i ne pomaze bas tj.gleda te i ceka da joj das odgovor tu i tam nekom pomogne..moja pitanja su bila supstitucija osim vrste supstitucije me pitala i karakteristike supstituta(???)supstituciju sam znala ali karakteristike ne...onda kakva je to oporuka koja se pise pred dipl.-konz. uredom i ja rekla medunarodna kad ono nije nego javna pa me tu uhvatila i cekala da joj kazem na znam sta sve i kad vise nisam znala kaj da joj kazem sam rekla da je strogo formalna i osobna al ona meni kaze pa kolegice to niste odmah rekli eh...onda me pitala dali mozemo doc s vec napisanom porukom u dipl.-kon. ured i aj naravno rekla da i kad me onako umiljato pogledala sam se odmah ispravila i rekla ne da bi to bila onda holografska al uostalom pa kaj mozemo doc s cim god u dipl.-konz. ured ma ugl...zenska te hvata na foru nije mi se svidjela nisam nis bajno znala al ko da joj je u glavi bilo ova nece proc a uostalom mogla me pitat i iz drugih poglavlja neko pitanje...i jos me pitala kak si ja to zamisljam da se ta oporuka sastavlja tam i kad sam joj rekla naravno da je rekla e pa kolegice nije tako kako ste si vi zamislili ...pa daj molim te...bila sam na njenim predavanjima i zenska super objasnjava ali njen nacin ispitivanja komaaaaa...i svako pitanje joj je a zasto??? e pa zato!!!
eto...ne zelim nikog plasit ni nista neg jednostavno meni se ne svida ona...sretno svima dalje... ))
sam se nadam da bum sljedeci put kod matanovac...
zna li neko jel se svaki put okrene ili mogu u 6 ponovno kod nje :/
hej.. odgovarala danas kod keglević..žena je ok, malo je već bila nervozna jer su ispred nas bili pravnici, ali ništa prestrašno i nije utjecalo na ocjene. Moj savjet je učiti po knjizi, jer ona pita jako puno detalja kojih nema u skripti. postavlja puno podpitanja koja su me više zbunjivala nego što su mi pomogla.. jer sam učila pola iz skripte, pola iz knjige, pa nisam baš sve ni znala.. dobila sam 3 i prolaznost dok sam ja bila je bila dosta dobra. pala je samo jedna kolegica.
pitanja :
1)suvlasništvo, prava suvlasnika, razvrgnuće suvlasništva
2)oporuka - oblici, vrste...međunarodna oporuka- i njezina važnost (neka konvencija), 3)zapis, vrste zapisa, razlika zapisovnik.-nasljednik
4)objektivna i subjektivna odgovornost- razlike, koje vrste objektivne odgovornosti poznajem (prema ZOO). kako se oslobađa objektivne odgovornosti.
5)prekomjerno oštećenje -koje su iznimke, zašto kod njih se ne traži da činidba i protučinidba ne budu u razmjeru?
ostalima želim puno sreće na idućim rokovima
I ja sam pala..moja pitanja:
- suvlasništvo, što je, karakteristike, kako suvlasnici upravljaju suvlasništvom + primjer (krenula sam da joj kažem ono zajednički, sukcesivno...ali tražila me nešto što dolazi prije toga nešto zakonski...nemam pojma...)
- što je stvarna služnost, karakteristike, kako se zove subjekt kod stvarne služnosti, u čiju korist se osniva, kakva su prava (nije bilo dovoljno reć nedjeljiva...trebala sam reći nešto što dovodi do odgovora nedjeljiva), koja su načela, nabrojati vrste, koja je razlika između stvarnog tereta i stvarne služnosti
- jamstvo, u kojem trenutku dolazi do obveze (kad je dospjela na naplatu), koje su vrste u našem pravu, kakvo je obično, što znači akcesornost - kakva je tu obveza (pretpostavljam da je htjela čut valjana ali ja sam joj rekla svašta sam ne to), supsidijarnost, kakva je obveza kod solidarnog jamstva i to je bilo to

sad kad gledam pitanja stvarno nisu bila teška ali Kegl. me totalno zbunila svojim podpitanjima jer uopće nisam shvatila što očekuje od mene da joj kažem...isto tako stavlja trik pitanja da vidi po čemu si učio, meni je stavila takvu zamku i ja upala u nju ko u živo blato...

u svakom slučaju ne bi više kod nje na usmeni ni pod razno, stvarno pita jako detaljno i ne nastavlja dalje dok ne čuje traženo i baš ono što ju zanimna, tako da ako mislite da će te se izvući ako joj od toga dijela počnete pričati dalje što znate zaustavi vas i vraća na pitanje koje nije riješeno..
da je strpljiva jest, ali dal pomaže...definitivno NE, čak ni ne navodi na odgovor nego šuteći čeka...nije čudo što svakog ispituje po 45 min

kod nje se ulazi po dvoje za odgovaranje i dvoje slušaća...jer ih više niti ne stane u tu malu prostoriju...a ispituje jednog po jednog, znači drugi čeka dok s jednim ne završi...cura prije mene baš i nije znala, bila je sva pod tremom što se vjerojatno prenjelo i na mene...a i tri tjedna učenja izgleda nisu bila dovoljna iako sam bila sigurana da ziher znam za prolaz... sad kad gledam gdje me ustvari zeznulo ispada da je podpitanjima tražila banalne stvari koje sam joj već rekla definicijom ali ja nisam skužila što točno traži da joj odgovorim pa sam otišla u daljine i dubine i time se zakopala
Kod nje se definitivno treba doći spreman i po mogućnosti učiti iz knjige...

..e da cura prije mene je imala pitanja definicju stvarnog prava + načela,karakteristike, oblici, suvlasništvo

molim slušaće da stave pitanja od svih ...cura s crvenim rajfom ... može? Thnx
pala, keglević, pitanja: zajedničko vlasništvo i zaštita prava vlasništva.
nisu 3 tužbe nego 4, osim reivindikacije, publicijanske i negatorne tu traži da se kaže i brisovna tužba isto (u knjizi je u biti to i napisano, u skripti koju ja imam nije)
žena je ok iako pitala nas je sve (koji smo pali) po 2 pitanja iz samo 1 dijela i srušila, traži da se kaže točno nešto na što ona misli što je nekad malo teže skužit... inače ok, to su sve osnovna pitanja...
a, definitivno traži iz knjige, i koliko god je skripta po knjizi napisana recimo imam i u skripti brisovnu tužbu, ali kod zemljišnih knjiga, a ne pod zaštitom vlasništva - u knjizi je napisana i tu - i kad mi je rekla da su 4, a ja sam naučila da su 3 - tu sam se zablokirala i stala i pa-pa
meni također se nije baš svidjelo odgovaranje kod nje, mislim da nas je od svega tog gradiva ipak moga pitat još neko drugo pitanje iz nekog drugog dijela, ili bar pitat tako da skužimo što točno ona želi čuti, idući put pišem matanovac pa ćemo vidjeti...
Prosla kod Keglevic, pitanja:
zastita posjeda
Cesija, veriter bonitet

MARYYNNA

-Pobojni poslovi (razlozi, mane volje koje su, načelo jednake vrijednosti činidaba-to povezati s prekomjernim oštećenjem, pa kod kojih poslova nema prekomjernog oštećenja-besplatnih; da li pobojni pra
vni posao može ostati na snazi kod prekomjernog oštećenja,zabluda, bitna zabluda, vrste zablude)
-ništetni poslovi(razlozi, mane volje, simulacija što je, što je aspsolutna , što relativna,koliko imamo poslova kod jedne a koliko kod druge-simulirani i disimulirani i kakav je koji?
-posljedice poništaja( povrat u prijašnje stanje, naknada štete)
-pretpostavke za naknadu štete
-odgovornosti za štetu( koja je razlika solidarne i podijeljene)
-načini stjecanja prava vlasništva ( izvorno i izvedeno objasnit)
-stjecanje od nevlasnika, pretpostavke, a u slučaju nekretnine od nevlasnika?
-gdje se nekretnine upisuju?
-da li nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja?( od kada-trenutka otvaranja nasljedstva-tj smrti ostavitelja)
-posjed( vrste,istinit objasnit i pošten i nepošten objasnit)
-jamstvo ili poručanstvo( Što je po formi-ugovor, vrste jamstva,razlika običnog i solidarnog, podjamstvo?, regresni zahtjev)
-Oporuka?vrste
-Ugovor o raspodjeli imovine za života(što je potrebno-suglasnost svih zakonskih nasljednika,u kojoj formi mora biti potrpisan-visoka forma jer se oni odriču svog zakonskod djela)
-vrste stvarnih prava
-pravo građenja( di se upisuje- dvostruki upis u zem knjige)
-mneimovinska šteta( kako se popravlja, koja je pravna osobnost pravne a KOJA povreda prava osobnosti)
-vrste nasljednopravnih ugovora( razlika doživotnog i dosmrtnog)
-zastara-rokovi, opći zastarni rok

profa je jako simpa i pomaže ali morate jako dobro znat ništetnost/pobojnost u detalje,dobro naučit simulaciju i tak.sretno
ja bila jučer kod keglević..pala sam.
pitala me nužne nasljednike, rekoh def.iz skriptei ne znam kaj je uopće tu još htjela, nakj je izmotavala, smotala me, zbilja ne znam kaj je još trebalo reći!! nije bilo to kao dovoljno, zamjensko pitanja čemu služi hrvatski upisnik oporuka???'' Ma daj molim te!!!
to ni u knjizi ne piše!! baš si je zamislila da ja neću proć i gotova.
jako sam razočarana!! želim matanovac jer sam kod nje prošli put pala, ali zasluženo, a ona normalno pita.
Baš kao što je kolegica u postu prije navela-zamislila je ta neće proć i amen.
Ništa me drugo nije pitala.
Znam da je sve pitala vrste zapisa i nitko nije znao-kod nje definitivno iz knjige učiti!
Eto, prođe mi cijela godina na građansko... Učila sam za ovaj put , ali... eto, jednostavno sam jako razočarana.hoću li uopće ikad to položiti???
da se i ja pridružim dojmovima kod prof.keglević...nakon 2 i pol sata čekanja više ne znaš ništa...ja ušla i kad mi je rekla da sjednem skoro sam ju pitala "kam? vama u krilo?". kabinet je premali,veličine kupaone ili malo poveće ostave...pitanja nisu bila teška ali tolko te smota da fakat ni ono osnovno ne znaš...tak da sam se zblamirala i sad me čeka 6mj i da, nadam se da neću biti kod nje...
evo da i ja kazem svoje dojmove od jucer kod keglevic...uzas,katastrofa...ne svida mi se uopce zenska i ta njena nenormalna pitanja koje te samo zbunjuju i hoce te zavarati i ne pomaze bas tj.gleda te i ceka da joj das odgovor tu i tam nekom pomogne..moja pitanja su bila supstitucija osim vrste supstitucije me pitala i karakteristike supstituta(???)supstituciju sam znala ali karakteristike ne...onda kakva je to oporuka koja se pise pred dipl.-konz. uredom i ja rekla medunarodna kad ono nije nego javna pa me tu uhvatila i cekala da joj kazem na znam sta sve i kad vise nisam znala kaj da joj kazem sam rekla da je strogo formalna i osobna al ona meni kaze pa kolegice to niste odmah rekli eh...onda me pitala dali mozemo doc s vec napisanom porukom u dipl.-kon. ured i aj naravno rekla da i kad me onako umiljato pogledala sam se odmah ispravila i rekla ne da bi to bila onda holografska al uostalom pa kaj mozemo doc s cim god u dipl.-konz. ured ma ugl...zenska te hvata na foru nije mi se svidjela nisam nis bajno znala al ko da joj je u glavi bilo ova nece proc a uostalom mogla me pitat i iz drugih poglavlja neko pitanje...i jos me pitala kak si ja to zamisljam da se ta oporuka sastavlja tam i kad sam joj rekla naravno da je rekla e pa kolegice nije tako kako ste si vi zamislili ...pa daj molim te...bila sam na njenim predavanjima i zenska super objasnjava ali njen nacin ispitivanja komaaaaa...i svako pitanje joj je a zasto??? e pa zato!!!
eto...ne zelim nikog plasit ni nista neg jednostavno meni se ne svida ona...sretno svima dalje... ))
sam se nadam da bum sljedeci put kod matanovac...
zna li neko jel se svaki put okrene ili mogu u 6 ponovno kod nje :/
hej.. odgovarala danas kod keglević..žena je ok, malo je već bila nervozna jer su ispred nas bili pravnici, ali ništa prestrašno i nije utjecalo na ocjene. Moj savjet je učiti po knjizi, jer ona pita jako puno detalja kojih nema u skripti. postavlja puno podpitanja koja su me više zbunjivala nego što su mi pomogla.. jer sam učila pola iz skripte, pola iz knjige, pa nisam baš sve ni znala.. dobila sam 3 i prolaznost dok sam ja bila je bila dosta dobra. pala je samo jedna kolegica.
pitanja :
1)suvlasništvo, prava suvlasnika, razvrgnuće suvlasništva
2)oporuka - oblici, vrste...međunarodna oporuka- i njezina važnost (neka konvencija), 3)zapis, vrste zapisa, razlika zapisovnik.-nasljednik
4)objektivna i subjektivna odgovornost- razlike, koje vrste objektivne odgovornosti poznajem (prema ZOO). kako se oslobađa objektivne odgovornosti.
5)prekomjerno oštećenje -koje su iznimke, zašto kod njih se ne traži da činidba i protučinidba ne budu u razmjeru?
ostalima želim puno sreće na idućim rokovima
I ja sam pala..moja pitanja:
- suvlasništvo, što je, karakteristike, kako suvlasnici upravljaju suvlasništvom + primjer (krenula sam da joj kažem ono zajednički, sukcesivno...ali tražila me nešto što dolazi prije toga nešto zakonski...nemam pojma...)
- što je stvarna služnost, karakteristike, kako se zove subjekt kod stvarne služnosti, u čiju korist se osniva, kakva su prava (nije bilo dovoljno reć nedjeljiva...trebala sam reći nešto što dovodi do odgovora nedjeljiva), koja su načela, nabrojati vrste, koja je razlika između stvarnog tereta i stvarne služnosti
- jamstvo, u kojem trenutku dolazi do obveze (kad je dospjela na naplatu), koje su vrste u našem pravu, kakvo je obično, što znači akcesornost - kakva je tu obveza (pretpostavljam da je htjela čut valjana ali ja sam joj rekla svašta sam ne to), supsidijarnost, kakva je obveza kod solidarnog jamstva i to je bilo to

sad kad gledam pitanja stvarno nisu bila teška ali Kegl. me totalno zbunila svojim podpitanjima jer uopće nisam shvatila što očekuje od mene da joj kažem...isto tako stavlja trik pitanja da vidi po čemu si učio, meni je stavila takvu zamku i ja upala u nju ko u živo blato...

u svakom slučaju ne bi više kod nje na usmeni ni pod razno, stvarno pita jako detaljno i ne nastavlja dalje dok ne čuje traženo i baš ono što ju zanimna, tako da ako mislite da će te se izvući ako joj od toga dijela počnete pričati dalje što znate zaustavi vas i vraća na pitanje koje nije riješeno..
da je strpljiva jest, ali dal pomaže...definitivno NE, čak ni ne navodi na odgovor nego šuteći čeka...nije čudo što svakog ispituje po 45 min

kod nje se ulazi po dvoje za odgovaranje i dvoje slušaća...jer ih više niti ne stane u tu malu prostoriju...a ispituje jednog po jednog, znači drugi čeka dok s jednim ne završi...cura prije mene baš i nije znala, bila je sva pod tremom što se vjerojatno prenjelo i na mene...a i tri tjedna učenja izgleda nisu bila dovoljna iako sam bila sigurana da ziher znam za prolaz... sad kad gledam gdje me ustvari zeznulo ispada da je podpitanjima tražila banalne stvari koje sam joj već rekla definicijom ali ja nisam skužila što točno traži da joj odgovorim pa sam otišla u daljine i dubine i time se zakopala
Kod nje se definitivno treba doći spreman i po mogućnosti učiti iz knjige...

..e da cura prije mene je imala pitanja definicju stvarnog prava + načela,karakteristike, oblici, suvlasništvo

molim slušaće da stave pitanja od svih ...cura s crvenim rajfom ... može? Thnx
pala, keglević, pitanja: zajedničko vlasništvo i zaštita prava vlasništva.
nisu 3 tužbe nego 4, osim reivindikacije, publicijanske i negatorne tu traži da se kaže i brisovna tužba isto (u knjizi je u biti to i napisano, u skripti koju ja imam nije)
žena je ok iako pitala nas je sve (koji smo pali) po 2 pitanja iz samo 1 dijela i srušila, traži da se kaže točno nešto na što ona misli što je nekad malo teže skužit... inače ok, to su sve osnovna pitanja...
a, definitivno traži iz knjige, i koliko god je skripta po knjizi napisana recimo imam i u skripti brisovnu tužbu, ali kod zemljišnih knjiga, a ne pod zaštitom vlasništva - u knjizi je napisana i tu - i kad mi je rekla da su 4, a ja sam naučila da su 3 - tu sam se zablokirala i stala i pa-pa
meni također se nije baš svidjelo odgovaranje kod nje, mislim da nas je od svega tog gradiva ipak moga pitat još neko drugo pitanje iz nekog drugog dijela, ili bar pitat tako da skužimo što točno ona želi čuti, idući put pišem matanovac pa ćemo vidjeti...
Prosla kod Keglevic, pitanja:
zastita posjeda
Cesija, veriter bonitet
Nasljedni redovi, kako podjeliti ako nasljedjuju otac, sestra i muz, zasto sestra? ( povezati s nacelom predstavljanja)
I naravno da je bila blokada i uslijedio je pad, uglavnom pitala je štete, dospjelost, prijeboj...za ostale ne znam...bila je zapravo super prolaznost jučer kod bolonjaca koliko sam skužila, i profa je bila dobre volje i žao mi je što mi se sve pomješalo i zbrkalo u glavi...nas starih je bilo samo četvero, troje nas je palo, jedino ne znam za zadnju curu koja je ostala nakon mene dal je prošla...

A niš sad nastavljam drill za šesti mjesec...
I pitanje da li da pišem Matanovac na prijavnicu ili ništa s obzirom da nemamo pojma dal će nas sve opet staviti kod hana ili ćemo moći birati ili nećemo ili..
koliko sam do sad vidjela po pitanjima, neka njoj najvažnija su očito (dakle SVE o tome treba znati) :
- ništetnost
- pravo vlasništva
- šteta
- založno pravo
- zastara
- cesija
- posjed
- pravni poslovi
- zabluda
- simulacija
- imovina
- jamstvo

i onda još o nasljedstvu razna pitanja + još neka random... zasad nisam našla iz obveznog ugovornog nijedno pitanje...

par stranica unazad jedna je kolegica napisala eliminacijska pitanja: zastara i zabluda, odgovornost za štetu, simulacija - ništetni pravni poslovi, imovina, promjene na strani dužnika, pretpostavke za valjanost pravnog posla, zaštita posjeda, zastarijevaju li vlasničke tužbe (-ne), prekomjerno oštećenje, jamstvo - vrste.
Traži da znaš do besvijesti,baš ide u detalje,ali jako puno pomaže
danas nam je profa Keglević posebno naglasila da pozorno slušamo pitanje kad se radi o tim načelima...jer jedno su načela nasljeđivanja koja vrijede za sve vrste nasljeđivanja a drugo su načela zakonskog nasljeđivanja. tak da to samo moraš slušati kaj te pita.
ovo drugo nisam sigurna pa ne mogu odgovoriti na to
Hello people, ja sam jučer slušala ispit kod keglevićke, i zapisala neka pitanja: počela je sa obveznim pravom i prvih par je samo to pitala. što je obv pravo, raskid ugovora, paritet oblika, jednostrani raskid ugovora, obveze - sve i primjere, izvanugovorna šteta, objektivna i subjektivna odgovornost - pretpostavke, opasna stvar - primjere iz knjige, prestanak obveznopravnog odnosa. onda je prešla na stvarno pravo jer nitko nije ništa znao iz obveznog, pravo vlasništva i zaštita pr vlasništva. nakon toga sam otišla, jer nisam više mogla slušati. nadam se da će nekom pomoći, pozz!!!
da ,prošlo je dvoje ljudi ,među njima i ja,pitala me jako puno pitanja,pa krenimo ravo vlasništva što je,oblici prava vlasništva,objasnite suvlasništvo,što može svaki suvlasnik otuđiti ili opteretiti,(svoj idealni dio),kako se izvršava pravo na posjed,kako će sud odlučiti u postupku razvrgnuća,slučajevi kad će sud isplatiti suvlasnika-2 slučaja,gdje se upisuje suvlasništvo i kojim upisom,tri brata i kako ćemo upisati suvlasništvo,što je etažno i kako se upisuje,od koja 2 djela se sastoji,što je cesija,sve detaljno o cesiji,notifikacija,veritet,bonitet,da li je notifikacija pretpostavka valjanosti (nije),što je cesija umjesto i što radi ispunjenja(to nisam znala),što je oporuka,da li ju možemo opozvati kako,da li se oporuka negdje čuva,gdje,što je javni upisnik oporuka...to je to.

jako mala prolaznost,neki su i odustali, savjetujem da se sluša njeno ispitivanje,jako korisno jer se iz toga može zaključiti što je bitno...

nadam se da sam pomogla,sretno svima dalje

OVO SU SVA PITANJA I DOJMOVI OD PROF KEGLEVIĆ

dorach

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
nema na čemu,jel ti pripremaš taj ispit isto sada?ja ga polako učim al mi je koma..dosadan :/...ako ti treba još kaj od nekog drugog prof samo reci!

da da, konačno sam počela s učenjem tog predmeta. nadam se da ću ga savladati u mjesec dana i da će mi pitanja pomoći u tome :))

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks