AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

ana89

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
je li netko zna odgovor na ova pitanja?

-kakva je odgovornost kada je ugovor poništen?
-da li se odgovornost na štetu upisuje u zemljišne knjige?
-razlika između više sile i slučaja?

hvala :D

...maya...

hvala ti. zbunilo me to jer sam pročitala da je bitna razlika između ništetnosti i pobojnosti to da ništetnost djeluje ex tunc, a pobojnost ex nunc. i onda kasnije pročitam ovo kaj si ti napisal...

da...to je i mene zbunilo..a koja je onda bitna razlika između pobojnosti i ništetnosti???

ana89

da...to je i mene zbunilo..a koja je onda bitna razlika između pobojnosti i ništetnosti???
a zar nije da pobojni poslovi vrijede od trenutka podizanja tužbe za pobijanje, a ništetnost od trenutka sklapanja posla??

tinkica22

Posljedice poništenja ništetnih i pobojnih pravnih poslova djeluju ex tunc, odnosno od trenutka sklapanja pravnih poslova, bitna razlika jest što ništetni pravni poslovi uopće ne proizvode pravne učinke, za razliku od pobojnih koji su valjani, ali se njih može iz propisom predviđenih razloga i kroz zakonom određeno vrijeme pobijati.
Na ništetnost sud pazi po službenoj dužnosti i ona nastaje na osnovi zakona, a na pobojnost sud ne pazi po službenoj dužnosti već po ovlaštenju određene osobe, a to je stranka u čiju je korist uzrok pobojnosti ustanovljen. Pobojnost nastupa podizanjem tužbe za pobijanje ugovora, tj. pravnog posla.

ana89

je li netko zna odgovor na ova pitanja?

-kakva je odgovornost kada je ugovor poništen?
-da li se odgovornost na štetu upisuje u zemljišne knjige?
-razlika između više sile i slučaja?

hvala

vito

molim pomoć, svi govore da je dobra neka skripta od cca 130 strana, ali ja kad kopiram nikada mi ne ispadne tako(vjerojatno promjenim veličinu slova) pa da li mi netko može napisati autora skripte,hvala

Twity

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
molim pomoć, svi govore da je dobra neka skripta od cca 130 strana, ali ja kad kopiram nikada mi ne ispadne tako(vjerojatno promjenim veličinu slova) pa da li mi netko može napisati autora skripte,hvala

Ja ti imam skriptu od montane koja ima 134 str.(tak je meni ispalo) i čini mi se dosta dobra mada još nisam krenula s ozbiljnim učenjem.

Đivo

ljudi, nisam sigurna u neke stvari pa vas molim ko zna...
vidim da ste napisali da Matanovac ne pita ugovore, tj. pita samo za višu ocjenu pa me zanima koje ugovore ne pita - dal sve od ug o uporabi i korištenju stvai, ug. o uslugama, o ortaštvu, o prijenosu stvari i prava ili samo neke

fala vam :wink5:

capica

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
molim vas ljudi da mi netko tko zna kaže, tko zna, kad je komisija za stari program?

jadra

ljudi, nisam sigurna u neke stvari pa vas molim ko zna...
vidim da ste napisali da Matanovac ne pita ugovore, tj. pita samo za višu ocjenu pa me zanima koje ugovore ne pita - dal sve od ug o uporabi i korištenju stvai, ug. o uslugama, o ortaštvu, o prijenosu stvari i prava ili samo neke

fala vam :wink5:
mene još na tu temu zanima jel se to odnosi na studente po starom programu ili bolonjce ili sve...

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
molim neku dobru dušicu da mi odgovori na ova pitanja... unaprijed hvala !

1. Što je povlasna, a što poslužna nekretnina?
2. kako se može šteta nadoknaditi?
3. Kako se popravlja povreda prava osobnosti?
4. Što se daje kao naknada nematerijalne štete?

ana89

molim neku dobru dušicu da mi odgovori na ova pitanja... unaprijed hvala !

1. Što je povlasna, a što poslužna nekretnina?
-radi se o stvarnoj služnosti u kojoj vlasnik povlasne nekretnine koristi poslužnu nekretninu iz obavljanja određenih djelatnosti (npr. gospodarske).
poslužna nekretnina..ona nekretnina koju ovlaštenik stvarne služnosti koristi iz određenih djelatnosti a njegov vlasnik je dužan to trpiti (npr. poslužna nekretnina može biti nečija livada, i netko goni svoju stoku preko te tuđe livade).
2. kako se može šteta nadoknaditi?
-može se nadoknaditi:
a)naturalnom restitucijom (vraćanje stvari)
b)naknada štete
c)satisfakcija (ako se radi o nematerijalnoj šteti)
3. Kako se popravlja povreda prava osobnosti?
-popravlja se sastisfakcijom.
4. Što se daje kao naknada nematerijalne štete?
-isto se radi o satisfakciji:
a)sud može donijeti pravomoćnu odluku o javnoj isprici (nematerijalna satisfakcija)
b)a može donijeti odluku i o novčanoj satisfakciji-ako se radi o težoj povredi..

-neka me netko ispravi ili nadoda..
a da li netko zna odgovor na pitanje:
DA LI SE ODGOVORNOST NA ŠTETU UPISUJE U ZEMLJIŠNE KNJIGE? (ja bi rekla da ne, a sada ne znam...)
hvala :laughing:

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
samo jedno pitanjce:

jel se može kod Hane položit ak se nauče samo njegova pitanja?
hvala unaprijed :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks