AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

ana89

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Može li mi netko odgovorit na pitanje REGRES??
Hvala punooooo!!!
-to ti se spominje npr. kod odgovornosti na štetu druge osobe, poslodavac odgovara za štetu radnika (ako je svojom djelatnošću sebi ili drugome oštetio), poslodavac može tražiti od njega nakon isplaćene naknade pravo regresa u roku od 6 mj od dana isplate naknade.
-regres se javlja i kod jamstva- kada jamac isplati dužnikov dug koji je imao prema vjerovniku, može tražiti regres od dužnika (da mu vrati novac za to što je on njemu isplatio dug)...

ako ima netko bolju ideju.. :crazy:

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
molila bi odgovor na pitanja:
1. stvar što je ?
2. cesija - kakav je to ustup tražbine, da li dužnik mora prihvatiti promjenu vjerovnika

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
molila bi odgovor na pitanja:
1. stvar što je ?
2. cesija - kakav je to ustup tražbine, da li dužnik mora prihvatiti promjenu vjerovnika
1. Najjednostavnije, stvari su tjelesni dijelovi prirode, različiti od ljudi, koji služe ljudma za uporabu.
2. Cesija je ugovor kojim vjerovnik svoju otuđivu tražbinu prenosi na drugu osobu; nije potreban pristanak dužnika,
iznimno: kad su vjerovnik i dužnik ugovorili da vjerovnik neće moći prenijeti tražbinu na drugoga ili je neće moći prenijeti bez pristanka dužnika.

LIV

Ja ipak nisam izašla na ovaj rok, pa bih molila one koji su bili na ispitu da napišu dojmove i pitanja.
Hvala

Đivo

bila danas na ispitu kod prof Matanovac i imam samo riječi pohvale :happy:
pitala me posjed - šta je,vrste i načini zaštite, kompenzaciju, prvi nasljedni red, mislim da su pitanja bila više nego lagana i dobila sam 3 :laughing:

moja preporuka je izać kod nje na ispit
bilo je ljudi koji su slušali ispit pa će valjda netko stavit pitanja

sretno svima, ja gotova sa svime :laughing:

majolada

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
danas je sve studente po bolonji koji su bili na popisu kod prof Matanovac ispitivala prof. Keglević
molim pitanja koja su bila

čedomir

Pozdrav,

upadam kao padobranac, da li netko zna gdje mogu naći pitanja koja pita Hano.

hvala

Sybil

Slušala sam danas ispti kod prof. Keglević, kod nje je najbolje da se dođe skroz spreman, jer ispituje sve i primjere i definicije. Postavi glavno pitanje i dosta pomaže s podpitanjima.

Evo nekih od pitanja:
1. zabluda
2. pobojan ugovor
3. pravne posljedice pobojsnosti
4. raskid ugovora
5. poništaj ugovora
6. vrste pravnih poslova
7. simulacija
8. primjer relativne simulacije
9. ništetnost
10. pravo vlasništva
11. posjed
12. cesija
13. notifikacija
14. načela nasljednog prava
15. simultana hipoteka
16. prekomjerno oštećenje
17. pravo građenja
18. legat
19. supstitucija
20. vrste nasljeđivanja
21. kako se može štititi posjed
22. izvori građanskog prava
23. jamstvo
24. oporuka
25. što je stvarno pravo
26. što je založno pravo

tinkica22

Evo ja danas bila na ispitu kod prof. Keglević i dobila sam 3! :laughing: mogu iskreno reći da je žena odlična, toliko ti pomaže i atmosfera je skroz opuštena, po meni puno bolja od prof. Matanovac. Pitala me ništetnost pravnih poslova, subjektivna odgovornost za štetu, pravo građenja i odricanje od nasljedstva...pita od svakog glavnog pitanja i dosta potpitanja, traži sve o tome što te pita :happy:

Andreja

evo i mene, ja sam položila kod hane, pitao me pretpostavke za valjanost pravnih poslova, relativne nužne nasljednike, cesiju, kada ugovor mora biti u pisanom obliku, 1. nasljedni red - tko nasljeđuje i kako...

sretno svima koji idu na drugi rok :)

LIV

danas je sve studente po bolonji koji su bili na popisu kod prof Matanovac ispitivala prof. Keglević
molim pitanja koja su bila
Zar je stvarno prof. Keglavić ispitivala umjesto Matanovac??
Mislim, jasno mi je da upravo to u postu piše ali svejedno pitam. Možda nisam dobro shvatila...
Da li se zna koji je razlog tome??
:confused2::unsure:

majolada

Zar je stvarno prof. Keglavić ispitivala umjesto Matanovac??
Mislim, jasno mi je da upravo to u postu piše ali svejedno pitam. Možda nisam dobro shvatila...
Da li se zna koji je razlog tome??
:confused2::unsure:
razlog tome je da je prof. Matanovac bila zauzeta sa ispitivanjem studenata sa pravnog fakulteta i nije stigla ispitivati nas sa uprave
no unatoč tome što je bolonjce sa uprave ispitivala prof Keglević oni koji su trebali imati ispit u pola11 na red s došli tek oko pola1

enna

ja bih molila da oni koji su slušali jučer ispit kod Matanovac da stave ovdje pitanja,jer nismo smo svi mogli uć unutra...hvala,nadam se da ćete biti solidarni kolege..

Sybil

Pitanja kod prof. Matanovac:

1. posjed - sve, posjedovna tužba, što se u njoj traži, rokovi
2. prijeboj - dospjela tražbina
3. nasljednici prvog nasljednog reda
4. pravni posao
5. pravovlasnička tužba
6. pretpostavke odgovornosti na štetu
7. odgov. za materijalne nedostatke stvari
8. što je to suvlasništvo
9. kako nasljeđuje bračni drug
10. što je pravo stvarnog tereta
11. što je kapara
12. oporuka
13. kako se popravlja šteta
14. usmena oporuka
15. pravo vlasništva
16. sklapanje ugovora
17. nasljednici 2 nasljednog reda
18. sklapanje ugovora - ponuda, što mora sadržavat
19. načela nasljednog prava
20. stjecanje prava vlsaništva na temelju pravnog posla
21. načela zakonskog nasljeđivanja
22. što je to cesija
23. koje su promjene na strani dužnika-obv.pravnog odnosa

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks