AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

žeža

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ja sam slusala ispit kod Hana na ovom zadnjem roku pa evo par pitanja:

Legat? Da li je legatar nasljednik ili nije?Koja subjektivna prava ima?
Nuzni nasljednici?
Izracunavanje nuznog djela? Koliko iznosi nuzni dio?
Apsolutni i relativni nuzni nasljednici- razlika?
Koja se pretpostavka trazi kod relativnih?
Kako se ureduje meda?
Jamstvo? Koja su obiljezja jamstva i vrste?
Sto znaci da je jamstvo akcesorno? Sto znaci akcesornost?
Cesija?
Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za zivota?
Moze li se vlasnistvo steci gradenjem na tudem zemljistu?
Nacini stjecanja vlasnistva na temelju zakona?
Stjecanje vlasnistva na temelju pravnog posla?
Tabularna isprava - sto je?
Sto su to imisije? Koje su pravne posljedice toga?

jadra

izvedeno i izvorno stjecanje posjeda ukratko, molila bih jer mi je nestao dio skripte haha haha...
IZVORNO stjecanje - znači stjecanje posjeda mimo volje ili protiv volje dosadašnjeg posjednika, tj. stjecanje bez obzira na prednika.
Za izvorno stjecanje NEPOSREDNOG posjeda stvari potrebno je izvršiti jednostrani fizički čin kojim se uspostavlja faktična vlast na stvari (aprehenzija). Aprehenzija nije samo jednostrano fizičko uzimanje stvari, već obuhvaća i svaki akt kojim se zadobiva faktična vlast na stvari.
- Kod NEKRETNINA posjed se stječe na izvorni način u pravilu tako da se stupi na nekretninu (stupanje=fizički zahvat na pokretnini), no ponekad je još potrebno da se npr. zemljište omeđi, ogradi i sl.
Izvorno stjecanje posjeda je i samovlasno protupravno oduzimanje tuđeg posjeda, a potrebno je ispuniti 2 pretpostavke:

1.) akt oduzimanja mora stjecatelju omogućiti faktično raspolaganje stvarju
2.) dosadašnjem posjedniku mora aktom oduzimanja biti onemogućeno isto

Oduzimatelj je stekao posjed samo ako dosadašnji posjednik nije uspio samopomoći vratiti stvar.
Pri izvornom stjecanju u posjed se dobiva samo onoliko koliko se doista i uzelo, upotrijebilo, obilježilo ili sačuvalo - obujam stjecanja.

Izvorno stjecanje POSREDNOG posjeda moguće je jedino preko zastupnika, samo kad je zastupnik stekao neposredni posjed izvorno.

IZVEDENO stjecanje posjeda znači stjecanje posjeda s voljom dosadašnjeg posjednika, radi se o prijenosu posjeda.
Način ili modus stjecanja NEPOSREDNOG posjeda naziva se tradicija (prijenos posjeda predajom stvari novom posjedniku). Skup pr. učinaka vezanih za činjenicu posjeda naziva se pravo posjeda.

(vrste tradicija: fizička predaja ili predaja iz ruke u ruku, predaja znacima ili simbolička tradicija, tradicija očitovanjem, tradicija transportom)

POSREDNI se posjed stječe izvedeno prijenosom tog posjeda s jedne na drugu osobu pravnim poslom, ex lege ili odlukom državnog tijela vlasti.

majolada

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
objavljen je raspored ispita svi smo kod prof.keglević neki u ponedjeljak,neki u utorak,provjerite si na stranici veleučilišta kad ste

jadra

ako netko ide do faksa molim informaciju kada je ispit za stari program...hvala

maatejaa89

ljudi moze neke info o prof. keglevic , kak pita, ostra ? sta najcesce pita ? odg kod nje pa da znam sto mogu ocekivat :/

jadra

ljudi moze neke info o prof. keglevic , kak pita, ostra ? sta najcesce pita ? odg kod nje pa da znam sto mogu ocekivat :/
imaš pri kraju ove stranice odgovor na sva svoja pitanja... par forumaša je već i komentiralo kakav je ispitivač i kolegica je postala pitanja s prošlog roka.

maatejaa89

imaš pri kraju ove stranice odgovor na sva svoja pitanja... par forumaša je već i komentiralo kakav je ispitivač i kolegica je postala pitanja s prošlog roka.

oki, hvala , pogledat cu :)

andreica05

objavljen je raspored ispita svi smo kod prof.keglević neki u ponedjeljak,neki u utorak,provjerite si na stranici veleučilišta kad ste
može link za tu stranicu???naravno da nemrem niš naći... :) unaprijed zahvaljujem.. :)

jadra

može li mi netko odgovoriti na pitanja 1.pravne posljedice pobojnosti 2.pobojan ugovor
pobojni (relativno ništavi) pr. poslovi proizvode pr. učinke kao valjani, ali se mogu, iz propisima predviđenih razloga i u predviđenom roku, poništiti. ako protekne rok za poništenje oni postaju valjani, konvalidiraju.
posljedice poništenja nastupaju ex tunc, od dana sklapanja posla. sud na pobojnost ne pazi po službenoj dužnosti, nego samo na zahtjev ovlaštene osobe.

nema razlike u posljedicama između ništetnog pravnog posla i onih koji nastaju poništenjem pobojnog pravnog posla, a to su:

-obveza povrata u prijašnje stanje (restitucija)
-odgovornost za štetu.

zoo: ugovor je pobojan kad ga je sklopila strana ograničeno poslovno sposobna, kad je pri njegovu sklapanju bilo mana volje, te kad je to ovim zakonom ili posebnim propisom određeno

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks