AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

Dubravka V

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Imam jedan prijedlog :blushed: Budući već imamo, sva dosad skupljena pitanja, razvrstana po cjelinama, zahvaljujući velikodušnim forumašima :proud: Možda ne bi bilo na odmet, imati i ta ista pitanja razvrstana po profesorima tj. asistentima koji nas ispituju :laughing: Pa, eto, molim onoga tko je tako nešto već učinio, da podjeli i s nama ostalima :happy: Zahvaljujem!

P.S.
Ukoliko netko posjeduje takav slijed pitanja i za proficu koja je u Americi (Keglević), slobodno nek' i to posta...jer godina dana otkako je nema, prošla je, pa tko će znat...možda se i vrati ove akademske...
I NA KRAJU, DRAGI MOJI FORUMAŠI (GRAĐANCI), SRETNO VAM (NAM) S OVIM ISPITOM!

xxx

DAL MOŽE ODGOVOR JOŠ SAMO NA OVO, PLISS

PRAVNI POSLOVI

2. koji je oblik sklapanja pravnog posla u RH ( formalnost ili neformalnost ) - u modernom pravu prevladava načelo neformalnosti ugovora što znači da se za ugovore i prav. poslove ne traži određen oblik
3. kada je formalan oblik pravnog posla - ako se za određeni posao unaprijed traži određeni oblik, bilo na zakonu ili prema sporazumu strana - pritom treba imati na umu da je oblik u tom slučaju samo jedna od pretpostavki valjanosti prav. posla, tako i uz propisani oblik može nastupiti ništetnost prav. posla, npr. zbog nemogćnosti činidbe

ZEMLJIŠNE KNJIGE
1.značaj upisa u zemljišne knjige? - jedino se upisom u zemljišne knjige (i to uknjižbom) stječe pravo vlas. i dr. stvarnih prava na nekr.

4. kako se i kojom vrstom upisa upisuje pravo građenja u zem. knjige. i gdje još ? - za upis p. građenja provodi se dvostruki upis:
I.) u ZK ul. zemljišta - p. građenja upisuje se kao teret zemljišta u teretovnicu
(* istodobno se otvara novi ZK ul.)
II.) u novonastali ZK uložak zgrade upisuju se - u posjedovnicu: upis p.građenja kao posebnog ZK tijela, a u vlastovnicu: upis osobe u čiju je korist to pravo osnovano - nositelj p. građenja
- vrsta upisa - uknjižbom (uknjižbom se u zem. knjige upisuju vlasništvo, služnosi i stv. tereti, p. građenja, založno pravo, p. nazadkupa, prvokupa, najma, zakupa, koncesije, te knjižna prava koja su ograničena uvjetom ili rokom)

6. kako se u zk upisuje vlasništvo kada imamo 2 suvlasnika? 1/2
7. kako se upisuju stvarne služnostii u zk? upisuju se u teretovnicu ZK ul. u koji je upisana nekretnina koja je kao poslužno dobro opterećena služnošću. Stvarne služnosti upisuju se i u posjedovnicu uloška u kojem je upisana povlasna nekr. tj . nekr. u čiju korist postoji stv. služ.;

RAZLIKA IZMEĐU...
1. posjeda i vlasništva - posjed je činjenica, nije stvarno pravo već faktičko stanje zaštićeno pravom, a p. vlasništva je stvarno pravo

VLASNIŠTVO
3. kako se stječe vlasništvo kroz određeno vrijeme? dosjelošću
5. u kojem se trenutku stječe pravo vlasništva na nekretnini? u trenutku provedbe upisa PV u ZK u korist stjecatelja tj. UKNJIŽBOM

jewel6

hej ljudi, jel netko zna kak bude na komisiji? mislim, tko uglavnom ispituje, jel nesto slicnije obicnom usmenom ili ispituju puno vise... samo da znam sta ocekivati, znam da je sve uglavnom subjektivno sta se tice samih profesora.. thanx

ana89

moze li mi netko nabrojati koje obveznopravne ugovore ne ispituje prof. matanovac...
baš sam i ja to htijela pitati :tongue2: da li su svi bitni ili samo neki koje ona pita (npr. kupoprodajni, zajam, ono sto se stalno vrti po forumima), ako netko zna =) ?
hvala

Macko

Re: Osnove građanskog prava

jel bi neko bio ljubazan i objasnio mi kaj znači definicija kod posjeda -"posjed je faktično stanje zaštićeno pravom".
kaj znači ovo faktično (to osobito ne kužim) i zakaj stanje kad se govori o stvarima i pravima?
hvala!
fakat je činjenica...dakle činjenično stanje... nad nekom stvari...bar je to dobro objašnjeno...

Tompa

ako pobojan ugovor bude poništen posljedice poništenja djeluju ex tunc ili ex nunc ???
Ako pobojan ugovor bude poništen, posljedice poništenja nastupaju ex tunc (što znači od dana njegova sklapanja). Isto kao i kod ništetnih ugovora.

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ako pobojan ugovor bude poništen, posljedice poništenja nastupaju ex tunc (što znači od dana njegova sklapanja). Isto kao i kod ništetnih ugovora.
hvala ti. zbunilo me to jer sam pročitala da je bitna razlika između ništetnosti i pobojnosti to da ništetnost djeluje ex tunc, a pobojnost ex nunc. i onda kasnije pročitam ovo kaj si ti napisal...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks