AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

Anaconda

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
čula sam da keglevič pita zastaru na primjeru. navede neki datum i onda traži da se kaže od kada teče rok zastare i kada završava. dosta ljudi pada na tome.
ma ima onaj jedan jedini primjer iz knjige i to treba naučit. ma ljudi nemaju pojma ni šta je zastara ni definiciju pa kad se nemogu sjetit, ona traži neki primjer.al recite taj iz knjige, ono osoba A duguje novac osobi B...inače ćete se smotat i još reć primjer iz kaznenog o prekršajima ko kak se jedna cura zabunila...

Anaconda

koliko detaljno ispitivaju obavezno, ima li nešto što posebno ispituju?
znam da je bitna šteta, kupoprodaja, cesija...mislim da keglević slabo pita obvezno, noj je važnije opći dio i stvarno detaljnjije

zec

ja sam bila sad na dekanskom kod keglevicke! stvarno je oke! ali svasta pita! ne samo 4 pitanja kao kod Matanovac iako i ona ima podpitanja! pitala me pobojnost,pa da objasnim nacelo jednake vrijednosti cinidaba,pa se tu prebacila na prekomjerno ostecenje, pa pretpstavke stjecanja prava vlasnistva,pa bolje stjecanje od nevlasnika, pa pretpostavke odg.za stetu, vrste odgovornosti, kako nasljednici odgovaraju za dugove ,vrste oporuka... prosla sam i oke je!3 sam dobila. savjet jedan.. na ovom forumu ima puno pitanja i ja sam ih sve skinula i dosta po njima prolazila.i puno pomazu.
sretno ljudi!!

iva5

Jel mi može netko napisati nešto o simulaciji??
E baš ta simulacija zbog koje nisam prošla na dekanskom roku, krenula je
od razloga ništavosti pravnog posla, a jedan od razloga ništavosti su mane
volje u koje spada i ta simulacija pa nije dovoljno da veliš da postoji relativna i apsolutna simulacija nego da točno navedeš što je relativna a što apsolutna simulacija i kakvi su pravni poslovi kod aposolutne simulacije /ništav
a kod relativne 1.ništav / simulirani
2. valjan / prikriveni

doryca

koji k je taj otudjivatelj? mislim kuzim ja to sve u globalu al mi ti izrazi cupaju mozak. jel mi moze netko molim vas reci na sto se odnosi taj izraz otudjivatelj,.. otudjiti .. konkretno u kontekstu ovog ispita... i meni je fakat zao ak je ovo glupo pitanje.al pod stresom sam i fakat zelim proc... molim vas...:sad::confused2::frustrating::angry:
otuđiti - ja mislim, zapravo sam prilično sigurna, da bi to značilo prodati!
i ja sam zbunjena kaj se tiče svih tih izraza :sad:

iva5

otuđiti znači uzeti nešto što nije tvoje znači ukrasti

Koji dan je ispit iz građanskog ako je netko bio na faksu neka napiše u koliko
sati i koja slova abecede kod koga

Pozdrav...imam problema sa skidanjem skripte iz građanskog...ne znam zašto jednostavno mi ju neda skinuti.,...da li netko možda zna u čemu je problem? ovu veću...
Pa mislim da ne bi trebalo biti problema sa skidanjem skripte, ja sam je skinula bez problema u čemu je problem ?

doryca

molila bih nekoga tko zna da mi odgovori što je vražji ugovor?? pročitala sam negdje da se spominje to pitanje :crying2:

dubbi

molila bih nekoga tko zna da mi odgovori što je vražji ugovor?? pročitala sam negdje da se spominje to pitanje :crying2:
to je neko krivo napisao na forumu, nije vražji ugovor, već đavolski dokaz.
to se spominje kod zaštite prava vlasništva kod reivindikacije.
kad tužitelj mora dokazati vlasništvo nad stvari onda imamo podjelu na izvorno stjecanje prava vlasništva i izvedeno stjecanje prava vlasništva gdje vlasnik mora dokazati titulus, modus i vlasništvo prednika. to dokazivanje vlasništva prednika je jako teško dokazati jer se mora ići toliko daleko dok se ne dođe do prednika koji je vlasništvo stekao izvorno - i taj dokaz se naziva đavolski dokaz zbog toga što se do njega dolazi izuzetno teško.

nadam se da sam pomogla.

Goga55

jel može pitanja s današnjeg roka..[/QUOT

Neka pitanja kod Matanovac danas:
1.zabluda
2.poslovna sposobnost
3.posjed
4.raskid ugovora
5.nužni nasljedni dio
6.objektivna odgovornost za štetu
7.nevaljani pravni poslov
8.cesija
9.zemljišne knjige (što su i vrste upisa)
10.opoziv oporuke

Tara2503

Priključujem se svim pohvalama prof. Matanovac ... žena stvarno pita osnove, ne traži puno , počinje s globalnim pitanjma (po naslovima) ... ma nemam ni jedne loše riječi .

Neka od pitanja su :
Zabluda
Poslovna sposobnost
Imovina
Služnosti
Sadržaj pravnih poslova
Uvjet
Rok
Zemljišne knjige
Opoziv oporuke
Zastara
Posljedice ništetnosti
Ugovorna kazna
Usmena oporuka
Prijavara
Konvalidacija
Rokovi za pobijanje
Posjed - vrste, kako se stječe, zaštita
nužni nasljednici
Izvori građ. prava

- nema nikakva posebna potpitanja , sve osnovno traži

Anaconda

evo da i ja nekom pomognem:

pitanja od Keglević sa ovog roka:

-Pobojni poslovi (razlozi, mane volje koje su, načelo jednake vrijednosti činidaba-to povezati s prekomjernim oštećenjem, pa kod kojih poslova nema prekomjernog oštećenja-besplatnih; da li pobojni pra
vni posao može ostati na snazi kod prekomjernog oštećenja,zabluda, bitna zabluda, vrste zablude)
-ništetni poslovi(razlozi, mane volje, simulacija što je, što je aspsolutna , što relativna,koliko imamo poslova kod jedne a koliko kod druge-simulirani i disimulirani i kakav je koji?
-posljedice poništaja( povrat u prijašnje stanje, naknada štete)
-pretpostavke za naknadu štete
-odgovornosti za štetu( koja je razlika solidarne i podijeljene)
-načini stjecanja prava vlasništva ( izvorno i izvedeno objasnit)
-stjecanje od nevlasnika, pretpostavke, a u slučaju nekretnine od nevlasnika?
-gdje se nekretnine upisuju?
-da li nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja?( od kada-trenutka otvaranja nasljedstva-tj smrti ostavitelja)
-posjed( vrste,istinit objasnit i pošten i nepošten objasnit)
-jamstvo ili poručanstvo( Što je po formi-ugovor, vrste jamstva,razlika običnog i solidarnog, podjamstvo?, regresni zahtjev)
-Oporuka?vrste
-Ugovor o raspodjeli imovine za života(što je potrebno-suglasnost svih zakonskih nasljednika,u kojoj formi mora biti potrpisan-visoka forma jer se oni odriču svog zakonskod djela)
-vrste stvarnih prava
-pravo građenja( di se upisuje- dvostruki upis u zem knjige)
-mneimovinska šteta( kako se popravlja, koja je pravna osobnost pravne a KOJA povreda prava osobnosti)
-vrste nasljednopravnih ugovora( razlika doživotnog i dosmrtnog)
-zastara-rokovi, opći zastarni rok

profa je jako simpa i pomaže ali morate jako dobro znat ništetnost/pobojnost u detalje,dobro naučit simulaciju i tak.sretno!

vanja

Zemljišne knjige su uvijek iste...Načelo prvenstvenog reda je najvažnije tu.
ABC list i što se u koji upisuje,na koga glase,što sve mora sadržavat ugovor da bi se uknjižilo vlasništvo.
Knjižni i vanknjižni vlasnik...nema kaj drugo pitat!

iva5

zahvala ANACONDI ZA PITANJA SA ZADNJEG ROKA KOD KEGLEVIĆ

Odgovor osobi pod imenom Čokolada neka ne zbunjuje svojim
odgovorima

otuđiti ne znači prodati

otuđiti može imati više značenja- iskoristiti, odnijeti oštetiti, zaplijeniti , ukrasti

vanja

OTUĐITI IMOVINU -prestati biti vlasnik imovine, ne samo prodajom,nego i darovanjem =pravnim poslom prenjeti vlasništvo na drugoga..Za lopova se kaže da je protupravno otuđio nečiju imovinu,to malo finije zvuči nego ukrao :bored:izmišljotina finih pametnjakovića...

deki

ej..i ja sam malo zbunjen! našao sam na katedri građanskog na pravu informacije koje se odnose na nas upravnjake i nabrojano je nekoliko naslova koja mi nebi trebali znati!!!znam da u vodiču piše...

VODIČ
DRUŠTVENO VELEUČILIŠTE U ZAGREBU
DRUŠTVENO VELEUČILIŠTE U ZAGREBU - POREZNI ODJEL*

Literatura:

Klarić, P. i Vedriš, M.: Građansko pravo, 9. izdanje, Zagreb, 2006. (osim poglavlja Vrijednosni papiri)

Dopunska literatura:

Gavella, N. - Stipković, Z.- Belaj, V.- Josipović, T. - Gliha, I.: Stvarno pravo, Narodne novine, Zagreb, 2007.

Klarić, P.: Odštetno pravo, Narodne novine, 2003.

*Program se primjenjuje na studente koji su upisali studij 2005. godine.

KATEDRA
DRUŠTVENO VELEUČILIŠTE U ZAGREBU - UPRAVNI ODJEL

OSNOVE GRAĐANSKOG PRAVA

Predmet na 2. godini

Literatura:

Klarić, P. i Vedriš, M. : Građansko pravo, 9. izdanje, Zagreb, 2006. (odabrani dijelovi)

- sastavni dio literature za pripremanje ispita je i novi Zakon o nasljeđivanju (Narodne novine 48/03. i 163/03.).

Osim poglavlja:

Pravna priroda pravne osobe Od afirmativnog uvjeta do roka Stvaranje nove stvari, Spajanje i miješanje, Građenje na tuđem zemljištu, Odvajanje plodova, Okupacije Od načela stvarnosti do načela prvenstva (zemljišnoknjižna načela) Načela založnog prava Obveze s više činidaba Personalna subrogacija Djelovanje ugovora prema trećima Prodaja s pridržajem prava vlasništva do Prodajni nalog Ugovor o uskladištenju i Ugovor o nalogu Komision Predugovorna odgovornost Stjecanje bez osnove, Poslovodstvo bez naloga, Javno obećanje nagrade Vrijednosni papiri Ostavinski postupak

i kome vjerovati???vodiču ili katedri???

Jasna

dali zabulada moze zastariti?
pa kaj zastara nije gubitak zahtjeva, a zabluda je mana volje? ne znam u kojem smijeru ide odgovor za ovo pitanje. da li je to bilo pitanje na nekom od rokova?

e evo nešto sam smislila..
zabluda je mana volje koja je jedan od razloga pobojnosti pravnih poslova (mora biti bitna), rok za isticanje razloga pobojnosti je 1 godina od saznanja za razlog pobojnosti (subjektivni rok), a objektivni rok je 3 godine računajući od dana sklapanja posla. nakon tih rokova gasi se pravo zahtijevati poništenje pravnog posla.

mislim da iz toga slijedi da zabluda može zastariti

može mi tko molim vas napisati koja je razlika između etažnog vlasnika i suvlasnika?

Tara2503

Kod Matanovac su pitanja super... baš počne općenito ... npr. što je kupoprodaja , izvori g.prava i sl. Ja sam u četvrtak kod nje ..
Ajde Antonija please napiši poslije pitanja ... čista znatiželja... i sretno

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks