AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

mayya992

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pitanja s usmenog kod prof. Barbare Preložnjak:

Objasniti federacije, konfederacije, protektorat, nabrojiti elemente države, objasniti analogiju, uzance (to se često pojavljuje i na zaokruživanju).

Sretno svima!

0066233667

heii... Dal mogu učit iz skripte za treći kolokvij? Jer nisam još počela pa neću stiić...Pa me zanima dal mogu položit učenjem iz skripte?

Rabbit Roe

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
može li se državljanstvo steći uzurpacijom?

jel dosjelost isto što i zastara?
Državljanstvo se ne može steći uzurpacijom.

Dosjelost, u stvarnom pravu označuje stjecanje prava neprekidnim vršenjem njihovog sadržaja kroz određeno, zakonom propisano vrijeme. Dosjelost pretvara faktičnu vlast u pravnu, posjed u subjektivno pravo

Zastara nastupa kad protekne zakonom određeno vrijeme u kojem je vjerovnik mogao zahtijevati ispunjenje obveze. Zastarom prestaje pravo zahtijevati ispunjenje obveze.
Sud se neće obazirati na zastaru ako se dužnik nije na nju pozvao.

Znači, dosjelost i zastara nisu isto :)

heii... Dal mogu učit iz skripte za treći kolokvij? Jer nisam još počela pa neću stiić...Pa me zanima dal mogu položit učenjem iz skripte?
Ja sam učila iz skripte i prošla sam sva pitanja koja se odnose na taj dio gradiva i uspjela sam skupiti 6 bodova :D

TinaV

Ona ti na ispitu procita pitanje i zapises si, a odgovoris na njega s nekih 5-6 recenica, dakle sve sto znas o tom pitanju.
5,6 recenica ? Ja sam cula da treba za jedno pitanje napisat stranicu, ili stranicu i pol :S

Mislim da mozes, makar sam ja ucila i iz knjige i iz skripte

arizona

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
5,6 recenica ? Ja sam cula da treba za jedno pitanje napisat stranicu, ili stranicu i pol :S
Kao što je kolegica u ranijem postu napisala, sva tri pitanja su joj iznosila stranicu i pol. Dakle, s osrednjim rukopisom svako pitanje ce i ispasti 5,6 rečenica i ispunit ce okvirno pola stranice.

SIRKO

Trebam pomoc oko nekih odgovora oko kojih se dvoumim :D hvala :D

1.Pravna norma po intenzitetu:
A)kogentne ?
B)striktne ?

2.Adresat se ne ponasa u skladu s normom,takoder izbjegne sankciju:
A) totalna neefikasnost ?

3.Pojam državna vlast znači:
A) isto sto i pravo na pravo ?
D)isto sto i pravna vlast ?

4.Dijete od 10g:
A)može biti kupac auta ?
B)moze biti tuzitelj u parnici ?
C)ima djelatnu sposobnost ?
D)ima deliktnu sposobnost ?
E)ima poslovnu sposobnost ?

arizona

A)kogentne ?
B)striktne ?

4.Dijete od 10g:
A)može biti kupac auta ?
1. A i B točno
2. točno
3. A točno.. Pravna vlast je širi pojam od državne vlasti tako da nije točno
4. C ,D, E, ako se gleda na ograničene sposobnosti. ( nije u potpunosti sigurno) Kad bi netko dao siguran točan odgovor bilo bi odlično.

sa3sa3

A)kogentne ?
B)striktne ?

4.Dijete od 10g:
A)može biti kupac auta ?

3. nama je prof rekao da je drzavna vlast isto sto i pravna vlast, a pravna vlast nije isto sto i drzavna. pravna vlast je siri pojam ali svaka drzavna vlast je ujedno i pravna vlast.
4. ne znam da li dijete od 10 godina moze odgovarati samo za sebe i imat deliktnu sposobnost. mislim da to nije tocno. za ostalo ne znam. samo znam da ima pravnu sposobnost i moze biti zastupani.

arizona

3. nama je prof rekao da je drzavna vlast isto sto i pravna vlast, a pravna vlast nije isto sto i drzavna. pravna vlast je siri pojam ali svaka drzavna vlast je ujedno i pravna vlast.
4. ne znam da li dijete od 10 godina moze odgovarati samo za sebe i imat deliktnu sposobnost. mislim da to nije tocno. za ostalo ne znam. samo znam da ima pravnu sposobnost i moze biti zastupani.
Što se tiče trećeg pitanja, po tvojoj definiciji to je točno.
Za četvrto, navodno bi pravni sustav shvaća da bi osoba od 10 godina trebala imati svijest o svojim postupcima, ako ima djelatnu sposobnost, mora imati poslovnu(dijelom) i deliktnu(dijelom). I ne da može odgovarati samo za sebe, nego da može snositi odgovornost za postupke. Uglavnom, odgovor kolege/ice može bit valjan, stvar dosta općenitog pitanja. :confused:

sa3sa3

jel moze netko rec da li je bitna teorija za treci kolokvij? onaj zadnji dio u knjizi struktura prava koji obuhvaca predstavnike, skole itd.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks