AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje ljudskim potencijalima s osnovama službeničkog prava

Nirvana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Re: Upravljanje ljudskim potencijalima i službeničko pravo

molim vas jel mi može tko odgovoriti koji je utjecaj nomenklature...znam što je ...kada...tko,ali utjecaj ne ...
Hvala unaprijed
nomenklatura je dakle popis visokih upravnih položaja na koje su mogli biti postavljeni višegodišnji članovi komunističke partije koje je partija podupirala i dominirala je do kraja 70-tih godina 20.stoljeća
utjecaj nomenklature se nastavio u postsocijalističkim zemljama jer su članovi upravnih elita u tim zemljama često članovi nomenklature, a osim toga i nova generacija preuzima naslijeđene obrasce
snažnu partijsku administraciju naslijedile su brojne stranke i nestabilne političke koalicije, česte političke promjene rezultiraju čestim promjenama viših službenika u upravi

ja bih to tako napisala

masenka

Mladi član foruma kojeg zanima uprava

može mi tko napisat kakav je ovaj ispit po težini, kolko se otprilike ući, jel lakši od opčeg upravnog

Andreja

može mi tko napisat kakav je ovaj ispit po težini, kolko se otprilike ući, jel lakši od opčeg upravnog
meni je bio teži, jedan je od najtežih na drugoj godini, učila sam oko mjesec i pol dana :happy:

Nirvana

1. vrijednosti i ciljevi - administrativni menadžerski model
utjecaj NJM na odgovornost uprave Hague
2. pojam organizacijske kulture
participativna i autoritarna kultura
3. sigma br.27 za poboljšanje službeničkog sustava
preporuke za RH na normativnoj razini
4. razlike između dva osnovna klasifikacijska modela
klasifikacijski model u RH i kategorije po ZODS
5. kada se smije premjestiti službenika, a kada se ne smije premjestiti
kada može tražiti premještaj na vlastiti zahtjev

*Lana*

a znaš li što je trebalo napisati ovdje za utjecaj NJM na odgovornost po Haqeu

Nirvana

3 su dimenzije odgovornosti
1. za što uprava odgovara - tradicionalno: društveno-ekonomski napredak, poštivanje prava i pravila, ublažavanje siromaštva, zaposlenost
NJM - ekonomski rast i produktivnost, pravni standardi se mijenjau prema efikasnosti, natjecanju, profitu i rezuktatu
2. kome odgovara - temeljna ideja demokratskog društva je da uprava odgovara interesima građana
novo upravljanje - uprava je odgovorna svojim kupcima
3. što je odgovornost - razni mehanizmi su trebali pridonijeti neutralnosti javne službe međutim mnoge su reforme bile političke što je u suprotnosti sa ciljevima efikasnosti i natjecanja za koje je važna politička neutralnost i nepristranost

evo to bi ti bio odgovor za odgovornost po Hageu

njampsica

kakva je prof.marčetić? jel teško pita??? zna netko??

*Lana*

kakva je prof.marčetić? jel teško pita??? zna netko??
ei evo što ja mogu reći što se možda dosta kolega neće složit ali tako sam ju ja doživila...Profesorica je super po meni nije stroga traži znanje i povezivanje naravno ne davi grubim teškim formama...te prihvaća sve što joj točno kažeš svojim riječima naravno sa primjerima još bolje ona kaže da tako zna da je student uspio naučiti sa razumjevanjem te se tim služiti u stvarnom životu...mene je oduševila a jako sam se bojala jer sam čula samo strašne negativne komentare za nju...susretljiva i strpljiva je da dosta dugo pita ali i pomaže i navodi te da se sjetiš odgovora...'ko ti to danas pusti...malo je takvih...tako da svaka čast meni super profa!:worshippy:
ei da ja napokon prošla nakon duge i teške borbe ...:boldpurple::boldpurple::boldpurple:

masenka

meni je bio teži, jedan je od najtežih na drugoj godini, učila sam oko mjesec i pol dana :happy:
znaći bolji mi je spremat onda neki drugi, ja baš mislila da i nije neš težak , malo sam čitala knjigu i čini mi se zanimljivo, al valjda ima puno gradiva, dobro, budem onda spremala neki drugi , hvala

znaći bolji mi je spremat onda neki drugi, ja baš mislila da i nije neš težak , malo sam čitala knjigu i čini mi se zanimljivo, al valjda ima puno gradiva, dobro, budem onda spremala neki drugi , hvala
al kaj nije smanjena literatura il tak nešto

marina2

kako izgleda komisijski ispit?dali se moze na usmeni ako si pao pismeni???

majolada

kako izgleda komisijski ispit?dali se moze na usmeni ako si pao pismeni???
posve isto kao i bilo koji drugi ispit osim što ti vrate prijavnicu ako ne prođeš špa možeš opet na komisiju
ne može se na usmeni ako si pao pismeni bez obzira što je komisija

Latica

OBVEZNA LITERATURA:
(1) MARČETIĆ, Gordana (2007) Upravljanje ljudskim potencijalima u javnoj upravi (Društveno veleučilište u Zagrebu, Zagreb 2007. (za ispit je potrebno naučiti od strane 43. do strane 311, a pročitati od strane 313 do 394);
(2) MARČETIĆ, Gordana (2005) Javni službenici i tranzicija, Društveno veleučilište u Zagrebu i Konrad Adenauer Stiftung, Zagreb 2005. (za ispit je potrebno naučiti od strane 119-184);
(3) KOPRIĆ, Ivan (1999), Struktura i komuniciranje u upravnim organizacijama, Pravni fakultet u Zagrebu (za ispit je potrebno naučiti od strane 256. do strane 290.).
(4) PUSIĆ, Eugen (2002( Nauka o javnoj upravi. Zagreb: Školska knjiga. (za ispit je potrebno naučiti od točke 75-78. i od točke 83-87. - samo krupni slog).

PROPISI:
(1) Zakon o državnim službenicima, Narodne novine broj 92/05, 142/06, 77/07, 107/07 i 27/08;
(2) Zakon o plaćama u javnim službama, Narodne novine broj 27/01;
(3) Uredba o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi, Narodne novine broj 77/07 i 13/08, 81/08 (naučiti od članka 1. do članka 6., članak 11. i članak 17.);
(4) Uredba o načinima i uvjetima napredovanja državnih službenika, Narodne novine broj 77/07;
(5) Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, Narodne novine broj 93/08, 23/09, 39/09 (naučiti od članka 41. do članka 49.).

naravno najbolje je uvijek učiti po točnoj literaturi. sigurno ti od propisa treba zakon o državnim službenicima a iz ostalih samo dijelovi.
Ovo je literatura za ispit za ovu akademsku godinu (sa stranica faksa);
Obavezna literatura:
Marčetić, G. (2007) Upravljanje ljudskim potencijalima u javnoj upravi. Zagreb: Društveno
veleučilište u Zagrebu, str. 43-311
Marčetić, G. (2005) Javni službenici i tranzicija. Zagreb: Društveno veleučilište u Zagrebu i
Konrad Adenauer Stiftung. Stranice: 119-146.
Propisi:
Zakon o državnim službenicima, NN 92/05, 142/06, 77/07, 107/07, 27/08, 49/11
Uredba o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi, NN 77/07, 13/08, 81/08 (čl. 1-6, 11, 17)
Etički kodeks državnih službenika, NN 40/11

Malo manje nego do sada :happy:

Samo sam htjela još nadodati da imate pročišćeni tekst zakona o državnim službenicima na katedri za radno i socijalno pravo...

majolada

Ovo je literatura za ispit za ovu akademsku godinu (sa stranica faksa);
Obavezna literatura:
Marčetić, G. (2007) Upravljanje ljudskim potencijalima u javnoj upravi. Zagreb: Društveno
veleučilište u Zagrebu, str. 43-311
Marčetić, G. (2005) Javni službenici i tranzicija. Zagreb: Društveno veleučilište u Zagrebu i
Konrad Adenauer Stiftung. Stranice: 119-146.
Propisi:
Zakon o državnim službenicima, NN 92/05, 142/06, 77/07, 107/07, 27/08, 49/11
Uredba o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi, NN 77/07, 13/08, 81/08 (čl. 1-6, 11, 17)
Etički kodeks državnih službenika, NN 40/11

Malo manje nego do sada :happy:

Samo sam htjela još nadodati da imate pročišćeni tekst zakona o državnim službenicima na katedri za radno i socijalno pravo...
sumnjivo mi je ovo,na katedra upravna znanost piše ista literatura ko i prošle godine,trebalo bi to izvidjeti na konzultacijama da nebi bilo ko prošle godine kad u vodiču nije bila potpuna literatura

Latica

sumnjivo mi je ovo,na katedra upravna znanost piše ista literatura ko i prošle godine,trebalo bi to izvidjeti na konzultacijama da nebi bilo ko prošle godine kad u vodiču nije bila potpuna literatura
Ovo na katedri je tko zna od kada s obzirom da čak ne navodi Zakon o državnim službenicima iz travnja 2011. Svakako je ovo što sam ranije napisala najfriškije. A tu je i Etički kodeks, koji je isto tako iz travnja 2011.
No, najsigurnije je valjda pitati na konzultacijama ili u referadi :happy:

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.

pozdrav,da li je moguće proći ovaj ispit po skripti ovdje u skriptarnici i kombinirati ju sa zakonima,ili je knjiga obavezna!?

Andreja

pozdrav,da li je moguće proći ovaj ispit po skripti ovdje u skriptarnici i kombinirati ju sa zakonima,ili je knjiga obavezna!?
ja bi ti preporučila knjige i zakone, a skripte za ponavljati, ja sam tako učila i prošla sam od prve :happy:

majolada

Jesi bila? :happy:
nažalost nisam uspjela ići na konzultacije danas
uglavnom ja budem učila i dalje po literaturi koja je bila prošle godine i koja piše na stranici katedre upravna znanost jer ne vjerujem da je ovo na našoj stranici točna literatura pošto na strani katedre piše da se mijenja literatura za državnu upravu i još neke predmete a ne piše ništa za uljp

tihic

Može li mi netko nešto reći o organizacijskoj kulturi !!!

Andreja

Može li mi netko nešto reći o organizacijskoj kulturi !!!
ORGANIZACIJSKA KULTURA

Križanjem dvaju temeljnih dimenzija organizacijske kulture , vrijednosne ( pravne, političke i ekonomske vrijednosti ) i praktične ( profesionalno-proaktivna i uredsko-reaktivna orijentacija službenika prema poslu ) dobili smo šest različitih tipova organizacijske kulture:

1. LEGALISTIČKA- u ovoj org .kulturi raširene su pravne vrijednosti, a orijentacija službenika je profesionalno-proaktivna. Ona je karakteristična za weberijansku upravu u kojoj je uprava odijeljena od vlasti i zakonodavstva, te posao obavlja profesionalno i u skladu s pravnim normama. Obilježava je načelo zakonitosti, osobito prema građanima.

2. BIROKRATSKA-orijentacija službenika u ovoj kulturi je uredsko-reaktivna. Službenici ne razmišljaju o građanima nego im je prioritet vlastita karijera i borba za utjecaj i moć. Krše se etički standardi, a pravne norme primjenjuju se prema interesu i kad kome odgovara.

3. PARTICIPATIVNA-službenici su usmjereni na aktivno unapređivanje i poštivanje demokratskih političkih vrijednosti. Djelovanje uprave usmjerava se prema javnom interesu, te na taj način potiče pojedince, skupine i organizacije izvan uprave na aktivno sudjelovanje u donošenju odluka u upravnoj organizaciji.

4. AUTORITARNA-kultura u kojoj je uz političke vrijednosti zanemaren interes za građane i društvenu okolinu. Primarna važnost poklanja se političkim organima i funkcionarima koji neposredno nadziru upravu. Službenici izvršavaju zapovijedi funkcionara izvan uprave, a vladavina zakona zamjenjuje se političkom vlašću, što za posljedicu ima pojavu korupcije službenika i političara.

5. PODUZETNIČKA-naglašene su ekonomske vrijednosti i profesionalno-proaktivna orijentacija službenika prema poslu. Poduzetništvo znači aktivan pristup djelovanju organizacije i usmjerenost na ciljeve koji uključuju rizik, neizvjesnost, preuzimanje odgovornosti, inovacije…U javnoj upravi poduzetništvo bi trebalo značiti traženje novih mogućnosti i korištenje sredstvima na nov način kako bi se maximalizirala produktivnost i efektivnost.

6. UPRAVLJAČKA-označavaju je ekonomske vrijednosti, ali uz uredsko-reaktivnu orijentaciju službenika prema poslu. U takvoj kulturi težište je na upravljanju radom i djelovanjem drugih. Službenike se motivira nagradama i kaznama, a uspjeh i neuspjeh mjere se kvantitativnim pokazateljima. Sve je više menadžera bez stručnog iskustva i znanja koji «mogu» sve i svugdje raditi, a službenici prebacuje zadatke na druge subjekte izvan organizacije čiji rad mogu nadzirati i njime upravljati.

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.

ja bi ti preporučila knjige i zakone, a skripte za ponavljati, ja sam tako učila i prošla sam od prve :happy:
koliko ti je vremena trebalo da naučiš ?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks