AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje ljudskim potencijalima s osnovama službeničkog prava

anamarija5

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Re: Upravljanje ljudskim potencijalima i službeničko pravo

evo ovo su bila današnja pitanja
B grupa
1. a - načini uzdržavanja službenika
1. b - elementi kojima se utvrđuje da se osoblje zapošljava i raspoređuje po merit kriterijima
2. a - usporedi sustav r.mjesta i odjela
2. b - klasifikacija službenika u RH po uredbi - kategorije i podkateg.
3. a - menadžeri u menadž. i integralnom modelu
3. b - politički model
4. a - kratki skupovi i prednosti toga
4. b - podržavajuća komunikacija
5. a - kako ocjenjivanje utječe na prava, obveze službenika
5. b - postupak ocjenjivanja službenika

ako sam nešto pogriješila, neka me netko ispravi jer ne sjećam se pitanja od riječi do riječi

Magi

danas po meni dosta neobična pitanja, ali ništa što ne piše u skripti. meni pola sata nije bilo dovoljno da odgovorim na sva pitanja s tim da ni za jedan odgovor nisam razmišljala (znači čitanje pitanja i odmah odgovaranje), dosta komplicirano i traženo je puno usporedbi što zahtjeva skoro duplo odgovoranje. pitanja: kratki sastanci, karakteristike podržavajuće komunikacije, menadžeri prema menadžerskom modelu uljp-a i prema integralnom, politički model uljp-a kada i gdje te objasni, utjecaj ocjenjivanja na obveze dužnosti i još nešto kod službenika, uzdržavanje službenika, klasifikacija radnih mjesta i usporedba s sustavima odjela, kategorije i potkategorije državnih službenika prema uredbi, postupak ocjenjivanja. to je sve čega se mogu trenutno sjetiti. ovo su pitanja za test b.

rezultati u četvrtak na web-u, ali nisam sigurna da li u tijeku dana ili navečer.

sretno svima koji su danas bili na pismenom.

marti

danas pitanja nisu bila uobičajena niti su kao ova šta se vrte po forumu...sve to ima u skripti(ustvari nešto i nema kao npr. koja je svrha podržavajuće komunikacije a u skripti pišu samo karakteristike)...totalno drukčija formulacija pitanja a stvarno 30 min je malo.baš moraš dobro znati i početi odma pisati inače nema šanse da stigneš..eto moje mišljenje :( više sreće u 9. mj. pozzz

neozbiljna

Mladi član foruma kojeg zanima uprava

pitanja sa ispravka 2. kolokvija:
1. metode OOU nabroji i objasni
2.učeča organizacija, objasni pojam i navedi predstavnike
3. sustavi napredovanja-razlike
4. obilježja sustava radnih mjesta
5. izračunjavanje plaća u rh
6.koje rukovodeće službenike bira vlada
7. kada vlada može razrješiti rukovodećeg službenika
8. uvjeti za napredovanje
9. problemi PTRI
10.. HM.. NE SJEĆAM SE :(

manya

kolege koliko dugo ste ucli za ovaj ispit,koliko je dovoljno? i iz cega ste ucili,sta savjetujete?

Andreja

kolege koliko dugo ste ucli za ovaj ispit,koliko je dovoljno? i iz cega ste ucili,sta savjetujete?
ja sam učila oko mjesec dana, iz knjiga obavezno i zakona
najbolje bi ti bilo da si skineš pitanja s foruma i po njima učiš

martina_sk

Administrator

2-3 tjedna iz knjige i zakona. isto tako sam ucila po pitanjima ali je dobro uciti i ona sto se rjede ponavljaju i jos nesto gradiva koje nije bilo ispitivano na ispitu ali je marceticka napisala u svojim prezentacijama (npr. normalizacija uprave, to je pitala kolegicu na usmenom).

gricka vjestica

uh, napokon sam dobila žig u indeks :crazy:

bilo je super, osim čekati do pola 5 kada sam dosla na red...
čovjek jednostavno vise otupi...

svi smo prosli...

kolega Teo je bio super, opusten, jeduci lubenicu dok smo kolega i ja odgovorali, ali bilo je ugodno i nama u prostoriji sto se tiče temperature ;)

pozdrav svima,

evo i kolegi koji je otišao na Zrče proslaviti položeni ispit!

morskasipa

2-3 tjedna iz knjige i zakona. isto tako sam ucila po pitanjima ali je dobro uciti i ona sto se rjede ponavljaju i jos nesto gradiva koje nije bilo ispitivano na ispitu ali je marceticka napisala u svojim prezentacijama (npr. normalizacija uprave, to je pitala kolegicu na usmenom).
kolegice,kako skinuti te prezentacije od marčetićke,please?

neozbiljna

uh, napokon sam dobila žig u indeks :crazy:

bilo je super, osim čekati do pola 5 kada sam dosla na red...
čovjek jednostavno vise otupi...

svi smo prosli...

kolega Teo je bio super, opusten, jeduci lubenicu dok smo kolega i ja odgovorali, ali bilo je ugodno i nama u prostoriji sto se tiče temperature ;)

pozdrav svima,

evo i kolegi koji je otišao na Zrče proslaviti položeni ispit!
kolegice, može li pitanja?? :) čestitam na prolazu :))))

anamarija5

slažem se sa svim što je kolegica navela za Tea
ja sam stvarno malo učila, par dana jer sam pripremala još 1 ispit i začudila sam se i pismenom i usmenom prolazu..
učila sam po pitanjima sa foruma i nekoj skripti, mislim najnovijoj u skriptarnici i po zakonima..
a pitanja iz moje grupe - vrste korupcije i primjeri, značenja strategijskog uljp, nomenklatura, službenici kroz povijest, objasnit službenike kao nositelje društvene funkcije, obilježja službenika, utvrđivanje plaće, što su ljudski potencijali, mislim da i ljudski kapital ili resurs, podržavajuća komunikacija, vrste timova, klasifikacijski sustavi i koji mi imamo, mjerila za klasifikaciju radnih mjesta i objasni jedno i elementi kojima se utvrđuje da se osoblje zapošljava i raspoređuje po merit kriterijima
eto mislim da je to to i on je stvarno ok..
sretno svima dalje =)

gricka vjestica

pitao me je prestanak službe po sili zakona,
razlika između personalne funkcije i funkcije uljp-a
obilježja javnih službenika u svim upravnim sustavima
razlika između funkcionalne i organizacijske definicije
te poimanje službenika kroz povijest...

kolegu je pitao nomenklaturu, korupciju, značenje strategijskog upravljanja, probni rad...mislim da je to to ;))

čedomir

Može netko reći iz kojih ili koje se to skripte uči za prolaz?? naime,svi pišu da su učili iz skripte, ali nitko ne kaže iz koje...bila bi zahvalna,ako netko hoće odgovorit...

Magi

Može netko reći iz kojih ili koje se to skripte uči za prolaz?? naime,svi pišu da su učili iz skripte, ali nitko ne kaže iz koje...bila bi zahvalna,ako netko hoće odgovorit...
kolegice, ja sam prošla na temelju učenja iz skripte pitanja odgovori (30 i nešto stranica), zakona i još jedne skripte koje nema tu na forumu u skriptarnici i nešto je opširnija od ove u skriptarnici.

Za prolaz je dovoljno pitanja odgovori i zakon, ali za veće ocjene je preporučljivo pročitati iz knjiga jel pitanje može biti naprimjer scietific management, a toga u skriptama nema.

Sretno svima na roku u devetom mjesecu.

čedomir

Može mi netko reći; koje su glavne karakteristike državnih službenika? da li je dovoljno napisati članak 3 iz Zakona o državnim službenicima ili se to odnosi na nešto drugo???

marti

Može mi netko reći; koje su glavne karakteristike državnih službenika? da li je dovoljno napisati članak 3 iz Zakona o državnim službenicima ili se to odnosi na nešto drugo???
Evo ja sam našla karakteristike javnih službenika (to je isto ja mislim) a to su :

-da profesionalno obavljaju poslove s javnim ovlastima te imaju specifična prava,obveze i odgovornosti u odnosu na druge osobe zaposlene u upravi koje obavljaju pomoćne i tehničke poslove na koje se primjenjuju odredbe općeg radnog prava a ne službeničkog...

-i prijem u službu je različit u odnosu na zapošljavanje u privatnom sektoru jer se službenici u službu primaju temeljem javnog natječaja i prolaze selekciju sukladno merit načelima

-nakon izbora kandidata premu kriteriju sposobnosti ili podobnosti(patronaža) osoba se postavlja ili imenuje na određeno radno mjesto ili položaj aktom državnog ili javnog tijela u pisanom obliku...poslodavac mu je država odnosno javnopravna organizacija...

to bi bilo to :D

monii

Dragi kolege, molim za pomoc... nakon sto sam prikupila sve moguce skripte iz ovog predmeta, a nisam ga ucila ni izlazila na njega (namjeravam u 9.mj) sad vise ni ne znam koja skripta je naj. prelistala sam forum i primijetila da je netko naveo drugu po redu skriptu kao naj, onu od 117 strana koja obuhvaca svu potrebnu literaturu. Pretpostavljam da je onda samo to dovoljno za proci uljp??? Hvala

dorach

Dragi kolege, molim za pomoc... nakon sto sam prikupila sve moguce skripte iz ovog predmeta, a nisam ga ucila ni izlazila na njega (namjeravam u 9.mj) sad vise ni ne znam koja skripta je naj. prelistala sam forum i primijetila da je netko naveo drugu po redu skriptu kao naj, onu od 117 strana koja obuhvaca svu potrebnu literaturu. Pretpostavljam da je onda samo to dovoljno za proci uljp??? Hvala
ona skripta je meni bila dobra da malo shvatim cijeli sadržaj knjige, ali na nekim mjestima su poglavlja jako jako sažeta tako da uopće nije napisano ono najvažnije. moj savjet je da pročitaš tu skriptu, shvatiš gdje se što nalazi u knjizi, označiš ono što ti se čini najvažnije, a onda usporedi to svoje s onom skriptom koja je rađena po pitanjima. i ako vidiš negdje razliku u odgovorima onda provjeri to u knjizi. čini mi se da skripta po pitanjima ima točno odgovorena pitanja, ali provjeri to u knjizi. a zbog rizika da na ispitu neće biti samo ta pitanja iz skripte, malo si to proširi.

+skini novi zakon o državnim službenicima i nauči sve one propise koji su navedeni u literaturi. nisu jako teški za savladati, a bolje je da ih znaš nego da te iznenadi neko pitanje iz toga

sretno :wink5:

martina_sk

Administrator

znam da je odgovor na ovo pitanje veoma relativan i to sve al jel bi mi mogo neko reč kolko je dugo spremao ovaj ispit i jel teži od npr. građanskog i tako nešto sitno malo da mi kaže o uljp? :happy:
ucila sam za kolokvije za svaki po nekih tjedan dana i mislim da je definitivno laksi od gradanskog, meni sigurno i dosta zanimljiviji. a ispit je na istu foru kao i svi s te katedre, stalno se vrte ista pitanja iako ne nekad znaju pojaviti neka koja se rjede pojavljuju, ali za 2 je sigurno dovoljno nauciti ona koja se najcesce pojavljuju iako mislim da se na usmenom treba vise znati... inace je marceticka super, ima razumijevanja, nije skrta na ocjenama, nece rusiti osim ako bas nista ne znas. meni dosad najbolja profa.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks