AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

Tompa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
hvala!ako mi ne jos sta jasno napisat cu ti pitanje?

formula AVM?

molim da mi netko odgovori?
Aktualna vrijednost mirovine – je utvrđena svota mirovine za jedan osobni bod.
Utvrđuje ju upravno vijeće HZMO za svako polugodište (dakle 2 x godišnje) na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku prema polovici zbroja stope promjena prosječnog indexa troškova života i stopa promjena prosječne brutto plaće svih zaposlenih u RH u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodiše koje mu prethodi.
Ako su npr. plaće u prethodnom polugodištu porasle 2% a troškovi života 4%, tada će mirovine porasti 3% - (2 + 4 : 2 = 3)
Znači u ovisnosti o porastu plaća i troškova života u prethodnom polugodištu. Dakle, to je neki iznos u kunama koji se mijenja dva puta godišnje. Trenutno je to negdje oko 58 i pol kn.

anita13

tompa baš ti hvala?dalsi ti položil i kog koga?

1)JEDNAKOST PLAĆA ŽENE I MUŠK.?
2)TKO PROVODI OCJENJIVANJE DRŽ.SLUŽ.?
3)I DALI JE ISTO naknada plaće za vrijeme bolovanj i novčana naknada za vrijeme bolovanja?

freya

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Evo jedan korisni link na HZMO-ove stranice

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje - Prava iz mirovinskog osiguranja

(mislim da je vec stavljeno u nekom postu ranije ali zlu ne trebalo).

Tu ima puno lipih stvari, objasnjenjih tako da ih vasceo svet razume. Meni je dosta pomoglo kod spremanja ispita, posebno Abeceda mirovinskog osiguranja (Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje - Abeceda mirovinskog osiguranja) jer su u dvije, tri recenice zdravoseljacki objasnjeni pojmovi kojima se barata u zakonu. Kao pomoc pri spremanju ispita, super.:wink5:

Tompa

tompa baš ti hvala? dal si ti položil i kog koga?
Položio, kod Vukorepe u 6 mj. 2009.

Za sve vas koji pripremate ispit - recimo Vukorepa jako često pita osnovnu mirovinu i nigdje u skriptama to nećete naći, al zato to imate briljantno dobro objašnjeno u članku koji je napisao prof. Željko Potočnjak u Reviji za socijalnu politiku.
I inače je taj članak super jer će ti sve biti puno jasnije o mirovinskim formulama, stupovima osiguranja, minimalnoj i maksimalnoj mirovini, AVM, mirovinskom faktoru i svim ostalim papazjanijama koje ti trebaju.

Daklem uguglaj Revija za socijalnu politiku
Klikni - Pregled: Po broju časopisa
Članci: SVEZAK7, BR. 1 (2000)
Članci: Nove mirovinske formule mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti - Željko Potočnjak (to je članak koji ti treba)

Moraš samo pazit jer je članak iz 2000 a došlo je do nekih promjena u zakonu o mir. osiguranju; recimo primjena drugog stupa počela je od 1. siječnja 2002., kod prijevremene starosne mirovine ne oduzima se svaki mjesec 0,35 nego 0,15 %, mirovinski faktori za različite vrste mirovine su nešto drukčiji nego što tamo piše. Al sve su to sitnice i to ćeš skužit kad usporediš sa zakonom.
Hope it was helpful.

anita13

tompa lijepo bi te molila dal mi možes odgovorit na ova pitanja?
1)poslovno uvj.otkaz,osobno uvj.otkaz,otkaz uvjet. skrivljenim ponašanjem radnika
2)izvanredni otkaz
3)najviša mirovina?
šta tu treba navesti a da se prof. sviđa.

Tompa

tompa lijepo bi te molila dal mi možes odgovorit na ova pitanja?
1)poslovno uvj.otkaz,osobno uvj.otkaz,otkaz uvjet. skrivljenim ponašanjem radnika
2)izvanredni otkaz
3)najviša mirovina?
šta tu treba navesti a da se prof. sviđa.
Što se tiče navedenih vrsta otkaza, sve imaš veoma detaljno u skripti 'Radni odnosi u RH' koju imaš tu na forumu u skriptarnici.
Najviša mirovina ti je odlično objašnjena u gorespomenutoj Reviji za socijalnu politiku.

Adriana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
može li mi netko reći što treba odgovoriti na pitanje
odlučivanje o pravima i obvezama u službeni.odnosima? pitala prof grgić

lucy

može li mi netko reći što treba odgovoriti na pitanje
odlučivanje o pravima i obvezama u službeni.odnosima? pitala prof grgić
O pravima i obvezama državnih službenika odlučuje rješenjem čelnik tijela ili druga osoba koju on za to pisano ovlasti. Rješenja koja donosi su upravni akti. Protiv njih se može podnijeti žalba Odboru za državnu službu. Protiv rješenja Odbora za državnu službu se može pokrenuti upravni spor.

anita13

dal tko zna na ovo pitanje ?mene već 3 puta Grgic s
rušila na tome
1)kod pravilnika o radu poslodavac se mora savjetovati s radnickimvijecem il sindikalnim povjerenikom,a što ako ih nema...

Adriana

dal tko zna na ovo pitanje ?mene već 3 puta Grgic s
rušila na tome
1)kod pravilnika o radu poslodavac se mora savjetovati s radnickim vijecem il sindikalnim povjerenikom,a što ako ih nema...
po meni se ako ih nema treba pridržavati odredba iz kolektivnog ugovora a ako nema ni njega onda po zakonu o radu.

ako nije dobro ,ispravite me!

Jasna

ja ću ipak morati u 4. mjesecu na ispit jer nije baš sve sjelo, a sad ovo novo..., što ću? moram sad sve vidjeti što je to u biti novo u ZR-u. ide li još netko od vas u 4. mj.? na ispit?

sretno vama koji idete na ovaj rok :)

anita13

molim odgovor dal je ovo najviša mirovina:
Mmay=OB*MF*AVM,pri čemu
OB=PVB*MS*PF,kod osobnih bodova max PVB iznosi 3,8 i to je glavni faktor koji dovodi do max mir.
Mmax=3,8*MS*PF*MF*AVM

i dal jos tko zna pitanje u vezi POR iznad postavljeno?

Adriana

molim odgovor dal je ovo najviša mirovina:
Mmay=OB*MF*AVM,pri čemu
OB=PVB*MS*PF,kod osobnih bodova max PVB iznosi 3,8 i to je glavni faktor koji dovodi do max mir.
Mmax=3,8*MS*PF*MF*AVM

DA, tako se računa najviša mirovina.

ja ću ipak morati u 4. mjesecu na ispit jer nije baš sve sjelo, a sad ovo novo..., što ću? moram sad sve vidjeti što je to u biti novo u ZR-u. ide li još netko od vas u 4. mj.? na ispit?

planiram ići u 4 mj.počela sam učiti po novome zakonu o radu,suzbijenje diskriminacije...ostalo je isto kao i prije,savjetujem da odeš na njihovu katedru isprintaš si zakone.sretno

anita13

da je RODILJNI DOPUST 28 prije i do 6 mj.starosti djeteta.može prije raditi al ne još
42 poslje poroda.

dal je

patti

obvezni samo za majku je 28 prije +42 poslije poroda, a onda nakon obveznog može i otac (kako se sporaume) do 6.mj.djetetova života, s time da se tih 6 mj. može iskoristiti i kao pravo na rad s polovicom punog radnog vremena.

mica

sretno vama koji idete na ovaj rok :)
da ako netko zna sve promjene neka nam kaže molim vas da se ne mučimo tražeći,puno hvala!!!

anita13

može pomoć
kod OTKAZA S PONUDOM IZMJENE UGOVORA,sto ako radnik odbije izmjenu ugovora?

i još molim odgovor
-kod rodiljnog dopusta do koliko godina

mya_zg

pa rodiljni dopust zaposlena ili samozaposlena majka mora koristit 28 dana prije poroda do 42 dana poslije poroda a može ga počet korisiti 45 dana prije poroda ako tako odluči njen doktor opće medicine uz mišljenje ginekologa i koristi ga do 6 mj. a može i otac ako se tako dogovore. znači od 43 dana nakon poroda pa do 6 mj. starosti djeteta.

anita13

krivo sam napisala pod RODITELJSKIM DOPUSTOM sam mislila SORRY

I dal mi jos moŽe tko odgovorit Što kod izmjene iznad postavljeno pitanje

martina4

Ljudi neka mi netko pomogne ... što treba odgovoriti na pitanje "kontrolni pregled"? čula sam da to Gotovac voli pitati???

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks