AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

freya

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ljudi može li ako tko zna odgovor na jedno pitanje od Gotovca,prošvrljala sam po svim postovima ali nisam našla odgovor

Prava iz radnog odnosa i u vezi s radnim odnosom

Znam da se u zakonu o radu spominju temeljne obveze i prava i postupak za ostvarivanje ,ali stvarno neznam kaj bi odgovorila na ovo.

Zato molim vašu pomoć
Unaprijed zahvalna
Ja isto nisam nasla da je negdje to nabrojeno u stilu "prava iz radnog odnosa i u vezi s radnim odnosom su ta i ta..." ali, po meni, sva ta prava se spominju u literaturi. Pravo na placu, pravo na naknadu place, pravo na dnevni, tjedni i godisnji odmor, pravo na placeni i neplaceni dopust, prava u vezi zastite majcinstva, roditeljstva i njege djeteta, pravo na zastitu na radu... sve sto biflamo za ispit.

Tihana I.

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
evo, gledam malo postove na upravnom postupovnom, i tamo ima promjena. ako sam dobro pohvatala, promjene na ispitima od veljace...
Na ispitu u veljači upravni postupak se ispituje po novom zakonu,upravni spor učiš iz knjige i zakona i ostatak prekršaja.ako te tješi novi zakon o općem upravnom postupku je manji za 100 članaka od starog

mica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
hej da li treba i zakon o državnim službenicima učit za radno,hvala.)i ja učim po skripti radni odnosi u republici hrvatskoj i naravno po zakonima onih 4 komada,pa me zanima da li je to dovoljno i da li ta skripta podržava zakon o radu u potpunosti ili moram i njega još uz to učiti,puno hvala.)

NINA 2

Malo dojmova sa ispita kod Gotovca.
Ja sam pala ali svejedno mogu reč da je profa super.Postavi pitanje i šuti dok ti odgovaraš,ako zapne postavi podpitanje da pomogne.Nije neugodan.
Mene je pitao samo zdravstveno-3 pitanja(liste lijekova,koliko se sudjeluje u troškovima,naknada plače kod bolovanja) i mogu reč da stvarno nisam znala dovoljno.
I da još nešto važno-pitala sam ga dali će se na sljedećem roku ispitivat novi ZR,i rekao je da misli da neće još.

Eto toliko,a sad opet idem grijat stolicu

freya

Bok, evo mog izvjestaja...

Polozila sam danas kod Gotovca. Pitao me zasnivanje radnog odnosa, premjestaj i raspolaganje drzavnih sluzbenika, sudski raskid ugovora o radu, mirovinske faktore kod invalidske mirovine, ugovor o radu na odredjeno vrijeme, postupak za ostvarivanje prava iz i na mirovinsko osiguranje, naknadu place za vrijeme privremene nesposobnosti za rad zbog bolesti... mislim da nisam nista preskocila osim potpitanja. Profesor je super, korektan i smiren. Nije bio bas odusevljen mojim odgovaranjem, a nisam bome ni ja jer sam totalno zatiltala i blokirala na stvarima koje sam ponavljala posljednja dva dana, ali to je neka druga prica. Uglavnom, dobila sam dva i nemam se sto zaliti.:laughing:
Sto se radnog tice, nije me pitao nista sto je van knjige.
Ucila sam kombinirajuci skripte, knjigu i zakone - od svega pomalo.:happy:Jako puno mi je pomogla skripta kolege Montane - veliki dio stvari mi je postao jasniji. Hvala kolegi! :thumb22:

Toliko od mene, sretno svima!:happy:

g-alexa

(neka) pitanja koja danas postavljala Grgić:
zasnivanje radnog odnosa u gospodarstvu
javni natječaj
raspolaganje drž.službenika
sklapanje kolektivnog ugovora
disciplinska odgovornost drž.službenika
novčana naknada kod nezaposlenosti
rodiljni dopust
prof. rehabilitacija
sporazumni prestanak ugovora o radu
izvanredni otkaz

Pozojsky

Hello...jucer slusala kod Grgić...
posredovanje upri zapošljavanju,
redoviti otkaz ug.o radu,
plača DS,
starosna mirovina,
postupak u vezi s javnim natjecajem,
prava iz nezaposlenosti,
ozljeda na radu,(kada, kakva,koja prava, naknade)
pravilnik o radu,
mirovinsko osig.nezaposlenih,
otpremnina,
lake i teske povrede sluzb.duznosti,
produzena primjena K.U.

Ugodan ispit,zena je skroz normalna i smirena,svaka cast !
(nadajmo se da ce ostat takva )

Adriana

dal ima tko da je bio kod prof. GRGUREV da kaze pitanja?
prof. gregurev pitanja od jučer:

ugovor o radu na određeno vrijeme
pravo na invalidsku mirovinu
načini prestanaka ugovora o radu
pravo na profe.rehabilitaciju
pravo nezaposlene osobe na novčanu naknadu
pravo radnika na plaću
prestanak radnog odnosa drž.službenika
izračun mirovine
posebna zaštita malodobnika
sadržaj kolektivnog ugovora
na čiji teret pada plaća kod naknade bolovanja
postupak kod redovitog otkaza o skrivljenom ponašanju radnika
pravo nezapos.osobe na mirov.osiguranje
sudski prestanak ugovora o radu
uloga radničkog vijeća kod otkaza
naknada zbog tjelesnog oštećenja

piše se koncept u kratko,postavlja 3 pitanja i kad se odgovara pita još pitanja između,slično prof grgić,daje visoke ocjene za prolaz ako se pokaže znanje toga što pita,ugodna ,smirena.

mica

bok može li mi netko reć gdje ima materijala o pravilniku o radu ja to ne mogu nikako nać i ako netko zna nešto o zaposlenju u gospodarstvutj.(zasnivanje radnog odnosa u gospodarstvu),fala.)

vlatkap

bok može li mi netko reć gdje ima materijala o pravilniku o radu ja to ne mogu nikako nać i ako netko zna nešto o zaposlenju u gospodarstvutj.(zasnivanje radnog odnosa u gospodarstvu),fala.)
UVJETI ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA U GOPODARSTVU
- ovise o prirodi i vrsti posla
- postoje poslovi na kojima se ne mogu zaposliti žene, npr. pod vodom, pod zemljom, poslovi u osobito teškim fizičkim uvjetima rada
1. OPĆI – navršenih 15. godina
- maloljetnici stariji od 15 god. djelomično su sposobni za zasnivanje radnog odnosa
- oni ugovor o radu mogu mogu sklopiti ako ih za to pismeno ovlasti zakon. zastupn.
- maloljetnici mogu prije steći potpunu poslovnu sposobnost ako su sklopili brak ili postali roditelji, a stariji su od 16. god
- propisuju se pravnom normom heterogenog karaktera i potrebno je da ih ispunjavaju
sve osobe koje žele zasnovati radni odnos bez obzira na to u kojoj djelatnosti i na kojem radnom mjestu rade
2. POSEBNI – npr. radno iskustvo, stručna sprema, posebna znanja i vještine, nekažnjavanje, državljanstvo, položeni stručni ispit i sl.

freya

Jel ovaj predmet težak za položiti,koliko vam je otprilike trebalo vremena da to naučite?iz čega je najbolje učiti?i koliko stranica ima knjiga?hvala
meni se radno i socijalno nije cinilo pretjerano tesko jer nije streberski ispit. sve ima glavu i rep, nadovezuje se jedno na drugo, "tecno" je. ispit sam spremala oko mjesec i pol, s time da sam dnevno (osim vikendom) ucila 3h max (bilo je dana i kad bih jedva "skucala" sat vremena). trenutno nisam u mogucnosti odvojiti za ucenje vise od toga. uz 4-5 sati ucenja dnevno, mislim da je mjesec dana mislim da je i vise nego dovoljno. opet, to govorim za svoj slucaj...
radno sam ucila tako da sam procitala knjigu, nadopunila skriptu (ovu iz skriptarnice) i onda ucila po skripti.
socijalno sam radila po zakonima, s time da sam se pomagala skriptom kolege montane (takodjer iz skriptarnice). puno stvari iz zakona mi je postalo jasnije kad sam proucila tu skriptu.
ne znam tocno koliko knjiga ima stranica buduci da se radi odabranim poglavljima. oko 450?:unsure:imaj na umu da knjiga pokriva samo radno i da ce, ako se ne varam, od ozujka pitati po novom zakonu o radu.
procitaj si prijasnje postove, stvarno ima puuuno korisnih informacija. i o literaturi, i o pojednim profesorima, i o dojmovima s ispitnih rokova, i ispitna pitanja... ma sve!:happy:
sretno!:wink5:

Adriana

može li mi netko odgovoriti na pitanje pravnii odnosi između drž.slubenika i poslodavca?ili gdje da nađem odgovor na što se odnosi?

freya

može li mi netko odgovoriti na pitanje pravnii odnosi između drž.slubenika i poslodavca?ili gdje da nađem odgovor na što se odnosi?
Meni je sve ovo pomalo ishlapjelo ali Zakon o drzavnim sluzbenicima kaze u cl. 1.:"Ovim se Zakonom uređuje radnopravni odnos između držav*nih službenika i države kao poslodavca..." pa je moje misljenje da se ovo pitanje odnosi na sve specificno sto taj odnos obuhvaca (zasnivanje, prava i duznosti... - regulirano Zakonom o drz. sluzbenicima) i ono sto se na njega moze primijeniti iz opcih odredaba Zakona o radu (npr. odredbe o kolektivnim ugovorima, kojima se ne moze urediti pitanje placa, koje su za drz. sluzbenike uredjene posebnim zakonom).
Uglavnom, ja sam tako shvatila to pitanje... Ispravite me ako grijesim.

anita13

molim pomoc,kod profesionalne rehabilitacije u zakonu,pise da pravo ima iz čl.10.,čl.11 itd,dal treba sve to nabrojit pod tim člancima.hvala

freya

molim pomoc,kod profesionalne rehabilitacije u zakonu,pise da pravo ima iz čl.10.,čl.11 itd,dal treba sve to nabrojit pod tim člancima.hvala

ne znam da li je potrebno to bubetati doslovce, ja nisam. pojednostavila sam koliko sam mogla: iz clanka 10. - radnici i s njima izjednacene osobe, volonteri, dužnosnici državnih tijela i tijela jedinica lok. i podr. samouprave su mi se cinili najbitniji, ostale sam samo procitala, clanak 11. - samozaposlene osobe (obrtnici, osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost), clanak 13. - clanovi uprave trgovackih drustava, cl. 18.-20. osobe osigurane pod odredjenim okolnostima (nisam se uopce trudila zapamtiti koje su to, samo sam procitala da steknem dojam o cem se radi.)
mislim da je vaznije znati (i razumjeti) koje uvjete osoba mora ispunjavati da bi stekla pravo na p.r., sto ona obuhvaca, sadrzaj prava...
mozda kod nekog profesora treba poimence znati te kategorije osoba ali ja osobno nisam cula za taj slucaj...

anita13

freya hvala ti!

freya molim jos pomoc ako znas. kod PRAVILNIKA O RADU,sto ako nema ni radnickog vijeca ni sindikalnog povjerenika,sta onda?

vlatkap

dal netko zna:

1. profesionalna bolest - značaj u invalidskom ?
2. naknada kod tjelesnog oštečenja kako se isplačuje mjesečno ili u jednom iznosu i da li tu dolazi do smanjenja radne sposobnosti ?

mya_zg

pravo na naknadu za tjelesno oštećenje stječe osiguranik kod kojeg je oštećenje od najmanje 30% nastala kao posljedica ozljede na radu( nastala iz prof.razloga).Naknada se određuje u odgovarajućem postotku od osnovice u rasponu od 40 % kod 100 % oštećenja do 12% za 30% oštećenja. osnovicu utvrđuje zavod za mirovinsko općim aktom.postotak oštećenja utvđuje ovlašteni liječnik na temelju nalaza i mišljenja.
Mislim da je to dovoljno a logično mi je da dolazi do smanjenja radne sposobnosti ako postoji oštećenje.

a kod značaja prof. bolesti u invalidskom osiguranju- osiguranik na temelju toga ostvarju pravo na prof.rehabilitaciju i invalidsku mirovinu

freya

freya hvala ti!

freya molim jos pomoc ako znas. kod PRAVILNIKA O RADU,sto ako nema ni radnickog vijeca ni sindikalnog povjerenika,sta onda?
moram priznati da ne razumijem pitanje.:blushed:
svaki poslodavac koji zaposljava vise od 20 radnika duzan je donijeti pravilnik o radu. bez obzira djeluje li kod njega radnicko vijece ili sindikalni povjerenik, to je njegova zakonska obveza.
ako si na nesto drugo mislila, molim te, specificiraj.:happy:

dal netko zna:

2. naknada kod tjelesnog oštečenja kako se isplačuje mjesečno ili u jednom iznosu i da li tu dolazi do smanjenja radne sposobnosti ?

clanak 87. ZOMO-a
Mirovine i ostala novcana primanja iz mirovinskog osiguranja utvrđuju se u mjesecnoj svoti i isplacuju unatrag.

sto se tice pitanja dolazi li do smanjenja radne sposobnosti, ja bih rekla - ne nuzno, jer zakonska definicija t.o. u clanku 56. ZOMO-a kaze:
T.O. je... bez obzira na to uzrokuje li ono ili ne uzrokuje invalidnost.

vlatkap

može još pomoć kod pitanja od gotovca:

1. mirovinski faktor kod invalidskog osiguranja
2. liste ljekova kod zdrastvenog
3. naknada plaće kod prof. rehabilitacije
4. vrste disciplinske odgovornosti
5. kako se ostvaruju prava iz radnog odnosa
6. postupak zaštite dostojanstva
7. odbor sindikata za kolektivne pregovore
8. prava iz zdrastvenog osiguranja
9. prijenos ugovora o radu kod poslodavca
10. pregovarački odbor sindikata kako se formira

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks