AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
MUČE ME OVA PITANJA, PA AKO NETKO ZNA ODGOVORE... :/

1. odluka radničkog jeća kad radnik sam daje otkaz
2. dali stegovna odgovornost postoji u gospodarstvu i iz čega se vidi? Načini kažnjavanja?
3. odnos stegovne odgovornosti u gospodarstvu i drž. službi
4. kod materijalne odgovornosti kak se djeli nehaj?? za kakvu krivnju će odgovarati ako ce se djelovati iz nehaja??
5. zaštita prava radnika
6. izvori radnog prava
7. hijerarhijski odnos izvora
8. međunarodni izvori?? dvije teorije prihvaćanja?? o čemu ovise ?? koja se odnosi na RH??
9. radni odnosi po zasnivanju?

vlatkap

DAL JE OVO TOČNO I DAL TREBA TOME JOŠ NEKAJ DODATI ???

UTJECAJ NA PRAVA RADNIKA
- prava radnika kod otkaza odnose se na otkazni rok, otpremnine i prava koja se ovisno o otkazu mogu ostvariti pri zavodu za zapošljavanje
- to je novčana naknada za vrijeme nezaposlenosti ako je ispunjen uvjet prijave u roku i vremena provedenog u osiguranju
- stječe se ako je propisana prijava u roku od 30 dana, ako radni odnos nije prestao krivnjom radnika i radni staž

IZVORI RADNOG PRAVA
- to su pravna pravila koja uređuju predmet radnog prava
- ustav, propisi predsjednika republike
- zakoni i dr. propisi Sabora, propisi Vlade, propisi ministarstva
- sudska praksa, opći akti o radu, kolektivni ugovori, ratificirane konvencije
Hijerarhijski odnos izvora: 1. kolektivni ugovor 2. ugovor o radu 3. zakon o radu

arnela

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
DAL JE OVO TOČNO I DAL TREBA TOME JOŠ NEKAJ DODATI ???

UTJECAJ NA PRAVA RADNIKA
- prava radnika kod otkaza odnose se na otkazni rok, otpremnine i prava koja se ovisno o otkazu mogu ostvariti pri zavodu za zapošljavanje
- to je novčana naknada za vrijeme nezaposlenosti ako je ispunjen uvjet prijave u roku i vremena provedenog u osiguranju
- stječe se ako je propisana prijava u roku od 30 dana, ako radni odnos nije prestao krivnjom radnika i radni staž

IZVORI RADNOG PRAVA
- to su pravna pravila koja uređuju predmet radnog prava
- ustav, propisi predsjednika republike
- zakoni i dr. propisi Sabora, propisi Vlade, propisi ministarstva
- sudska praksa, opći akti o radu, kolektivni ugovori, ratificirane konvencije
Hijerarhijski odnos izvora: 1. kolektivni ugovor 2. ugovor o radu 3. zakon o radu
Vlatka možeš mi reći gdje si našla o izvorima radnog prava jer u knjizi nigdje nema koji su izvori ili ja nisam našla...puno hvala

freya

Vlatka možeš mi reći gdje si našla o izvorima radnog prava jer u knjizi nigdje nema koji su izvori ili ja nisam našla...puno hvala
kolege su o tome pisale i pisale na ovom topicu, treba se samo malo vratit unatrag... a sve o izvorima pise u knjizi "Osnove radnog prava - domaćeg, usporednog i međunarodnog" Antona Ravnića, koja čini dopunsku literaturu za ovaj ispit, obuhvaćena je predavanjima i dobro ju je barem prolistati jer u njoj pise i sve o MOR-u (takodjer ispitno pitanje na koje, kao, nema odgovora u literaturi). u skriptarnici su barem dvije odlicne skripte (kolege Montane i kolegice Nine) koje obuhvacaju tu materiju pa knjigu ne moras ni gledati. kao sto nekto ranije rece, sve potrebno za ovaj ispit imas na ovom forumu. samo treba malo prekopati...

arnela

Hvala ti freya! ja se povodim po vodiču(učim po novoj knjizi) pa sam bila nesigurna jer nigdje nisam našla izvore radnog prava..puno Hvala!

Jasna

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
mislim da je hijerarhijski odnos ovaj: 1. ugovor o radu, 2. kolektivni ugovor, 3. zakon o radu

molim ako netko točno ovo zna da nam napiše

vlatkap

nisam nigdje našla, toga se sjećam iz srednje škole...
nije mi nitko rekao dal je to dvoje koje sam napisala dobro i molim vas da nadopunite ako je potrebno...

Jasna

i ja se ovoga sjećam iz srednje škole...
e ako se generalno gleda ide prvo 1. kolektivni ugovor, 2. ugovor o radu, 3. zakon o radu, ali ako se gleda odnos jednog radnika u odnosu na poslovdavca onda je 1. ugovor o radu, 2. kolektivni ugovor, 3. zakon

mislim...:confused2:

o kojoj novoj knjizi vi tu pišete?

vlatkap

tko daje vjerodostojno tumačenje i od kada vrijedi ?? ( dal je to isto što i autentično tumačenje ? )
i kako otkazati trudnici ??

Adriana

tko daje vjerodostojno tumačenje i od kada vrijedi ?? ( dal je to isto što i autentično tumačenje ? )
i kako otkazati trudnici ??
AUTENTIČNO TUMAČENJE nije novo pravno pravilo već protumačeni izvor prava,ono je obvezno i djeluje retroaktivnotj.djeluje od trenutka donošenja pravnog pravila za kojega je zatraženo autentično tumačenje,spada u nadležnost istog organa koji je donio akt za koji je zatraženo autentično tumačenje.Donosi ih npr.Sabor

KAO OTKAZATI TRUDNICI?
za vrijeme trudnoće i 15 dana nakon prestanka poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu na neodređeno vrijeme,dok ugovor o radu na određeno vrijeme može prestati istekom vremena na koje je sklopljen.

to znači da joj smije otkazati tek nakon 15 dana rada.

vlatkap

dal netko zna odgovor:

1. profesionalna bolest - značaj u zdrastvu
2. profesionalna bolest - značaj u invalidskom osiguranju
3. koji osigurani rizici moraju nastupiti kod ozljede na radu
4. ozljeda na radu - značaj u invalidskom osiguranju

Adriana

dal netko zna odgovor:

1.profesionalne bolesti- su bolesti izazvane dužim neposrednim utjecajem procesa rada I
Uvjeta rada na poslovima po osnovi kojih je ososba osigurana(lista profess.bolesti I poslova na kojima se te bolesti pojavljuju utvrđeni su zakonom o listi prof.bolesti.
2.rizik invalidnosti može nastati iz:
Profesionalnih razloga-ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću
Neprofesionalnih razloga-ozljedom izvan rada ili obična bolest
3.nastupiti će rizik invalidnosti,tjelesnog oštećenja I smrti
4.ozljeda na radu I profess.bolest je profesionalni način nastanaka rizika
Ozljeda nije rizik nego način na koji rizik nastaje.da bi nešto bila ozljeda na radu mora biti povezana s djelatnošću na temelju koje netko ima svojstvo osigurane osobe
Čim se ozljedimo na radu treba tražiti uspostavu prijave ozljede na radu,ozljeda za vrijeme prof.rehabilitacije,ozljeda za vrijeme korištenja prava na medicinsku zaštitu ili prof.rehabilitaciju.

Ako nešto nije dobro,ispravite me

hedviga

dal netko zna odgovor:

svi su ti odgovori već na forumu
prevrti kojih desetak strana unatrag i pastaj

hedviga

nisam našla zato sam pitala...

ovaj dio gradiva mi uopće nije jasan :frustrating:
kak ne
ja sam o tome pisala dva puta
značaj u mirovinskom i invalidskom osiguranju
imaš objašnjene sve rizike i iz invalidskog i mirovinskog
napravi si tablicu
pogledaj skriptu kolege montane
nažalost treba gledati na više strana
onda ćeš lakše iščitati zakone, kad si pojasniš te rizike koji su bit
sve piše u zakonu, ali ne pod nazivom RIZIK
al kad proučiš tu skriptu i sve stranice foruma, na dobrom si putu
vjerujem da će ti netko tko to sad uči još objasniti
al zaista sve imaš na forumu

hedviga

da sam našla nešto o njoj nebi pitala, netrebaš me upućivati na prethodne postove jer ih čitam... hvala :wink5:
također preporučam čitati detaljnije jer o asistentici Grgurev je već pisano
ako ništa onda barem pitanja sa ispita (ja osobno slušala i napisala ih ovdje)
ona je jedno kratko vrijeme ispitivala jer se spremala, a zatim i otišla na porodiljni, pa zato o njoj ima manje info, ali ih IMA
oni koji su kod nje i odgovarali, sada su sigurno već diplomirali i nestali s foruma
a u zadnju godinu dana ona nije ispitivala, tak da ti nitko ni nema za dati friške info
ja bih rekla da je za zeru stroža od prof. Vukorepe

NINA 2

Ljudi može li ako tko zna odgovor na jedno pitanje od Gotovca,prošvrljala sam po svim postovima ali nisam našla odgovor

Prava iz radnog odnosa i u vezi s radnim odnosom

Znam da se u zakonu o radu spominju temeljne obveze i prava i postupak za ostvarivanje ,ali stvarno neznam kaj bi odgovorila na ovo.

Zato molim vašu pomoć
Unaprijed zahvalna

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks