AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

mya_zg

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
msilim da se onda pretvara u običan otkaz ugovora o radu,i može pobijati dopuštenost otkaza na sudu

anita13

pravo na naknad place za vrijeme bolovanja i novčana naknada za vrijeme bolovanja DAL JE TO ISTO.i šta o tome treba reci?

ja sam pod PE I IMAM ISPIT U SRIJEDU KOD GRGUREV!
DAL MI MOŽE TKO ODGOVORITI NA OVO PITANJE
1)PRAVO RADNIKA NA PLACU?

mya_zg

pa pravo radnika na plaću je da radnik za obavljeni rad koji je obavio za poslodavca na temelju ugovora o radu dobije plaću.

anita13

bolonja

dal mi može tko odgovorit
1)financiranje naknade plaće prema ZOOZO?
2)što mora poduzeti poslodavac da otkaz bude zakonit?
3)jesu li uvjeti za invalidsku mirovinu jednaki ako vrlo mlad postaneš invalid?

simpa dal si kad bila kod grgurev?dal znas kako pita?dal je stroga?

il dal ima tko da je već bio kod nje?

Adriana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pliiiz prezime počinje s Mu, bolonja?! tx
da li je grgurev ili..
Sutra idem do faksa pa ću napisati cijeli raspored,ako se možeš strpiti!

bolonja

dal mi može tko odgovorit
1)financiranje naknade plaće prema ZOOZO?
2)što mora poduzeti poslodavac da otkaz bude zakonit?
3)jesu li uvjeti za invalidsku mirovinu jednaki ako vrlo mlad postaneš invalid?

simpa dal si kad bila kod grgurev?dal znas kako pita?dal je stroga?

il dal ima tko da je već bio kod nje?
V. FINANCIRANJE OBVEZNOGA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA
1. Izvori sredstava
Članak 53.
Prihodi obveznoga zdravstvenog osiguranja su:
1) doprinosi osiguranika,
2) doprinosi poslodavaca,
3) doprinos za nezaposlene osobe iz članka 6. stavka 1. točke 12., 14., 15. i 17. i članka 9. stavka 1. točke 3. ovoga Zakona, koji se vode u evidenciji nezaposlenih osoba prema propisima o zapošljavanju,
4) doprinosi drugih obveznika plaćanja doprinosa utvrđenih ovim i drugim zakonom
5) posebni doprinos za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu,
6) prihodi iz državnog proračuna,
7) prihodi od sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite osiguranih osoba, odnosno njihovih osiguravatelja u dopunskom zdravstvenom osiguranju,
8) prihodi od dividendi, kamata i drugih prihoda,
9) prihodi od posebnog poreza na duhanske prerađevine,
10) prihodi od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.
Prihod iz stavka 1. točke 9. ovoga članka u visini od 32% od ukupnog prihoda od posebnog poreza na duhanske prerađevine doznačuje se iz državnog proračuna na račun Zavoda do 5. dana u mjesecu za protekli mjesec.
Prihod iz stavka 1. točke 10. ovoga članka uplaćuju društva za osiguranje u visini od 7% naplaćene funkcionalne premije osiguranja od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Taj iznos predstavlja naknadu prouzročene štete Zavodu u slučajevima iz članka 113. ovoga Zakona koju su prouzročili vlasnici, odnosno korisnici osiguranoga motornog vozila.
Društva za osiguranje obvezna su sredstva na ime prihoda iz stavka 3. ovoga članka uplatiti do 10. dana u mjesecu za protekli mjesec na ukupan iznos naplaćene funkcionalne premije osiguranja od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti u korist računa Zavoda.
Uvjete, način plaćanja i izvješćivanja te postupak i ovlaštenje za nadzor nad provedbom odredbi stavka 2. i 4. ovoga članka utvrdit će pravilnikom ministar financija.
Doprinosi i ostali prihodi obveznoga zdravstvenog osiguranja utvrđeni u stavku 1. ovoga članka uplaćuju se u korist računa Zavoda i prihod su Zavoda.
Izdaci obveznoga zdravstvenog osiguranja obuhvaćaju izdatke za:
1) zdravstvenu zaštitu,
2) naknade plaća zbog bolovanja,
3) novčanu naknadu zbog nemogućnosti obavljanja poslova na temelju kojih se ostvaruju primici od kojih se utvrđuje drugi dohodak sukladno propisima o doprinosima za obvezna osiguranja,
4) naknade troškova prijevoza u svezi s korištenjem zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja,
5) provedbu obveznoga zdravstvenog osiguranja,
6) rad tijela upravljanja Zavodom,
7) ostale izdatke.
Izdaci obveznoga zdravstvenog osiguranja u jednoj kalendarskoj godini pokrivaju se prihodima u istoj kalendarskoj godini.
2. Doprinosi i obveznici doprinosa
Članak 56.
Osnovice i stope, način obračuna i rokovi plaćanja, visinu, te obveznike obračunavanja i plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje uređuju se posebnim zakonom, ako ovim Zakonom nije drukčije propisano.
Porezna uprava obvezna je do 20. dana u mjesecu za prethodni mjesec dostaviti Zavodu sve evidencije koje se odnose na uplatu doprinosa i ostalih prihoda obveznog zdravstvenog osiguranja za koje je nadležna i za koja vodi evidenciju.
Stope doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, a prema podacima Zavoda, utvrđuju se na način da se očekivanim prihodima od doprinosa i drugim prihodima pokriju očekivani izdaci.

2.da bi otkaz bio zakonit poslodavac je dužan radnika pisano upozoriti na obvezu iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede,omogućiti mu da iznese svoju obranu,otkaz mora imati pisani oblik,poslodavac mora u pisanom obliku obrazložiti otkaz i dostaviti osobi kojoj se otkazuje.

3.ako mlad postaneš invalid ,malo je ulagao,mirovina mu je niska Onda je zakonodavac uveo zakonski institut najniže mirovine i pridodani staž u razdoblje koje se pridodaje prigodom određivanja visine invalidske i obiteljske mirovine.,računa se tako da se pribroje razdoblja do navršene 55 god u trajanju od dvije trećine a nakon 55 do 60 god. U trajanju od jedne polovine a za razdoblja u kojima osigu.nije ostvario staž osiguranja.

Nadam se da sam pomogla ako nije dobro ispravite me!

anita13

hvala ti!

znači da nisu jednaki ako vrlo mlad postaneš invalid,da li je tako?

molim vas neka mi netko odgovori na ova pitanja?od GRGUREV!
1)što je s poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka?
2)posljedice sudjelovanja radniak u zakonitom i nezakonitom štrajku?što je s plaćom radnika?
3)mogu li radnička vijećapozivati na štrajk i sudjelovati u njima?kakva je njihova uloga?
4)postoji li nenaplatni radni odnos?

5)koje su posebne kategorije radnika kojima poslodavac ne može otkazati bez suglasnosti radničkog vijeća?

Adriana

hvala ti!

znači da nisu jednaki ako vrlo mlad postaneš invalid,da li je tako?

molim vas neka mi netko odgovori na ova pitanja?od GRGUREV!
1)što je s poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka?
2)posljedice sudjelovanja radniak u zakonitom i nezakonitom štrajku?što je s plaćom radnika?
3)mogu li radnička vijećapozivati na štrajk i sudjelovati u njima?kakva je njihova uloga?
4)postoji li nenaplatni radni odnos?

5)koje su posebne kategorije radnika kojima poslodavac ne može otkazati bez suglasnosti radničkog vijeća?
uh koliko ti imaš pitanja,jesi li pogledala knjigu šta u njoj piše,to su dosta pikantna pitanja,i slušala sam profesore kad ispituju i nisam čula da postavljaju takva teška pitanja
npr prof grgurev ti postavi tri pitanja i ako ih znaš odgovoriti to je to nejde u detalje tipa ovih tvojih pitanja.

pitanja

ugovor na određeno vrijeme
pravo na invalidsku mirovinu
disciplinska odg.drž.službenika

načini prestanka u.o.r.
pravo na prof.rehabil
pravo nezaposlene osobe na novčanu naknadu

otkaz skrivljenim ponašanjem radnika
izračun mirovine
pravo nezaposlene osobe na mirov.osiguranje

postavlja jasna i konkretna pitanja,nejde u detalje.

anita13

adriana dal si bilakad kod GRGUREV.šta ono ne postavlja potpitanja,samo pita šta znaš o tim 3 pitanjima.
i daj mi molim te reci dal ocjenjivanje drž.službenika provodi čelnik drž. tijela,il nadređeni

Adriana

adriana dal si bilakad kod GRGUREV.šta ono ne postavlja potpitanja,samo pita šta znaš o tim 3 pitanjima.
i daj mi molim te reci dal ocjenjivanje drž.službenika provodi čelnik drž. tijela,il nadređeni
jesam slušala sam njeno ispitivanje,postavi podpitanja ali vezana za ta 3 pitanja,ali ako i krivo odgovoriš ide dalje,prođe kroz cijelo gradivo i onda te ocjeni,da vidi što si bolje i lošije naučila.

ocjenjivanje provodi nadređeni službenik.

anita13

šta ne pitanja onakva potpitanja kakva sam ja postavila.dal je dovoljno odgovoriti ta 3 pitanja bez potpitanja da dobijem 2.dal zna pitati zaštitu na radu?

šta je pita krivo sam napisala iznad

Adriana

šta ne pitanja onakva potpitanja kakva sam ja postavila.dal je dovoljno odgovoriti ta 3 pitanja bez potpitanja da dobijem 2.dal zna pitati zaštitu na radu?

šta je pita krivo sam napisala iznad
joj tebe lovi panika,opusti se barem probaj,ne postavlja onakva pitanja kakva si ti postavila,da dovoljno je ta tri pitanja da znaš ali ovisi kako ćeš ih odgovarati,sve to ovisi od osobe do osobe,jedna cura je vani sve rasturala ušla je unutra i nije ništa znala,tako da sve ovisi.

zaštitu na radu pita gotovac,ali nemogu ti ja predvidjeti da ona tebe to neće pitati,možda ti se baš zalomi to pitanje ali i nemora.

ponavljaj pitanja koja su tu na forumu od kolega i kolegica koji su položili i biti će sve ok.SRETNO

zvrka

Pitanja od prof Grgić:

sklapanje ug o radu
odlučivanje o pravima i obvezama drž službenika
ozljeda na radu
godišnji odmori
poslovno uvjetovani otkaz ug o radu
osigurane osobe iz mirovinskog
rodiljni dopust
posredovanje pri zapošljavanju
plaće drž službenika
sporazumni prestanak ug o radu
prava iz mirov osig nezaposlenih osoba
zasnivanje radnog odnosa drž službenika/posebnosti kod prijma u drž službu
pravilnik o radu
osnovna mirovina
novčane naknade kod ozljede na radu
izvanredni otkaz
stavljanje drž službenika na raspolaganje
mirovinska formula
profesionalne bolesti
otkaz ug o radu
otkaz drž službeniku
kako se određuju plaće radnika u gospodarstvu
novčane naknade za vrijeme bolovanja
koje vrste potpora imamo prema zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama i tko sve ostvaruje prava na njih
agencija za privremeno zapošljavanje radnika
otkaz ug o radu skrivljenim ponašanjem radnika
prava iz zdravstvenog osiguranja
javni natječaj
zasnivanje radnog odnosa u gospodarstvu
profesionalna rehabilitacija
produžena primjena kolektivnog ugovora
disciplinska odgovornost drž službenika
kolektivno pregovaranje
redovni otkaz ug o radu
sličnosti i razlike radnog odnosa i službeničkog odnosa
sklapanje kolektivnog ugovora

anita13

grgurev!
1)kod nje sve moraš znat o kol.ugovorima i UOR!JER JE TO ONA U KNJIZI NAPISALA.
2)PRIMJERENA PLAĆA
3)POGOTOVO SE MORAŠ NAUČIT SVE O RADNIM SLUŽBENICIMA
4)ISTO SVE VRSTE OTKAZA
5)INVALIDSKA MIRO
6)FORMULA MIROVINE
7)U BITI MIROVINSKO MORAŠ ZNAT SVE,JER TE UZ PITANJE POSTAVI JOŠ NEKO POTPITANJE
8)NN ZA VRIJEME BOLOVANJA
9)PRAVO RADNIKA NA PLAĆU
10)NEZAPOSLENA OSOBA SVA PRAVA I OBJESNIT NN I MIRO.OSIG
11)POSREDOVANJE PRI ZAPOŠLJAVANJU?
12)SPORAZUMNI PRESTANAK UOR
13)SUDSKI RASKID UOR
sve ovisi koju cjelinu te bita i onda uzme jos jedno potpitanje od te cjeline

Simpa koji ti je to put?i dal izlaziŠ na ispit?

može pomoć!
što je kriterij socijalnog izbora?

lucy

može pomoć!
što je kriterij socijalnog izbora?[/QUOTE]

Mislim da se to odnosi na ono da poslodavc mora pri odlučivanju o poslovno i osobno uvjetovanom otkazu ugovora o radu voditi računa o duljini radnog odnosa, godinama života i obvezi uzdržavanja koje terete radnika

isto tako, gore kod pitanja u vezi invalidnosti osobe tj. stjecanja prava na invalidsku mirovinu s obzirom na godine života...
mislim da bi trebalo reći da osobama koje su postale invalidi prije 35 godine života priprada pravo na invalidsku mirovinu ako imaju najmanje 2 godine (VŠS), odnosno 1 godinu staža (VSS), s tim da je invalidnost nastala za vrijeme trajanja osiguranja, odnosno godinu dana od prestanka, a kod osoba kod kojih je došlo do invalidnosti prije 30 godine života imaju pravo ako imaju najmanje 1 godinu staža osiguranja.

za starije osobe je potrebno da imaju staža u trajanju od najmanje 1/3 radnog vijeka - što je nepovoljnije u odnosu na ove koji su mlađi od 35, odnosno 30.

anita13

to šta si ogovorili u vezi invalidnosti,dal si to mislila na ono pitanje jesu li uvjeti za invalidsku mirovinu jednaki ako vrlo mlad postaneš invalid?

i to šta si odgovorila dal to mogu sve rec kad mi postavi pitanje INVALIDSKA MIROVINA,jer nezna šta bi pod njom trebalo sve rec a da se njoj sviđa,daj mi molim te napiši,lijepo te molim-

znaci kod invalidnosti treba rec da su ivjeti različiti je li tako?

znaci kod invalidnosti treba rec da su uvjeti različiti je li tako?

lucy

to šta si ogovorili u vezi invalidnosti,dal si to mislila na ono pitanje jesu li uvjeti za invalidsku mirovinu jednaki ako vrlo mlad postaneš invalid?

i to šta si odgovorila dal to mogu sve rec kad mi postavi pitanje INVALIDSKA MIROVINA,jer nezna šta bi pod njom trebalo sve rec a da se njoj sviđa,daj mi molim te napiši,lijepo te molim-

znaci kod invalidnosti treba rec da su ivjeti različiti je li tako?

znaci kod invalidnosti treba rec da su uvjeti različiti je li tako?

Da, to sam mislila u vezi pitanja jesu li uvjeti za inv. mirovinu jednaki ako vrlo mlad postaneš invalid.

Kad postavi pitanje o invalidskoj mirovini ja bih prvo rekla da pravo na invalidsku mirovinu može steći osoba mlađa od 65 godina i da su uvjeti mirovinskog staža za stjecanje prava na invalidsku mirovinu različiti ako je invalidnost nastala kao posljedica ozljede naradu/prof. bolesti te ako je nastala kao posljedica bolesti/ozljede izvan rada.

Kad je invalidnost nastala kao posljedica prof .bolesti/ozljede na radu osiguranik ima pravo na mirovinu bez obzira na godine staža.

Međutim, ako je nastala kao posljedica bolesti/ozljede izvan rada onda mora imati mirovinskog staža koji pokriva najmanje 1/3 radnog vijeka.

Iznimno, kod osoba kod kojih je invalidnost nastala prije 35, stjeću pravo na invalidsku mirovinu ako imaju najmanje 2 god staža osiguranja (VŠS), odnosno 1. godinu staža osiguranja (VSS), ako je invalidnost nastala za vrijeme trajanja osiguranja, odnosno godinu dana od prestanka, a kod osoba kod kojih nastaje invalidnost prije 30. godina imaju pravo na invalidsku mirovinu ako imaju najmanje 1 godinu staža osiguranja i ako je invalidnost nastala za vrijeme trajanja osiguranja, odnosno jednu godinu nakon prestanka.

freya

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
može pomoć!
što je kriterij socijalnog izbora?
Obveza socijalnog izbora
ZR obvezuje poslodavca da ''pri odlučivanju o poslovno i osobno uvjetovanom otkazu vodi računa o trajanju radnog odnosa, starosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika''. Pri provedbi socijalnog izbora poslodavac je slobodan u procjeni koje će značenje dati pojedinim od navedenih socijalnih kriterija. Njegov izbor ne smije biti zlonamjeran. Ako poslodavac pri otkazivanju ne bi vodio računa o navedenim socijalnim kriterijima ili ako bi pri tome postupao zlonamjerno, njegov će otkaz biti nezakonit.

(To je iz skripte, sto znaci da ima i u knjizi.)

simpa1988

Da anita, izlazim sad u srijedu, u 10 sati sam kod grgurev! Mirovinsko sam za sada nučila jako dobro, sad idem na kolektivne...Uglavnom, ovo mi je drugi put, prvi sam bila kod Gotovca, ali nisam baš učila puno, pa se nisam ni nadala prolazu! Kako ti ide? Ja napokon naučila aktualnu vrijednost mirovine :) i to na pamet, jer ništa ne razumijem :)
Nadam se da ćemo proći!
Pozzz

anita13

tak tak.da AVM nitko ne razumije.ja cu sutra na zakone!nadam se da cemo proć kod nje ja sam već dva puta pala kod GRGIĆ al ona puno zahtjeva.stvarno sam znala dosta al sve moraš znat.a sad cu valjda imat sreće kod grgurev kad svi kazeju da ne pita teško,al sve ovisi o sreći.

molim pomoć
MOŽE LI DRŽ.SLUŽBENIK OTKAZATI RADNI ODNOS I DAL SE MOŽE NJEMU OTKAZATI?

Postoji li nenaplatni radni odnos?

i još jedno za sad
pravo na NN za vrijeme bolovanja,šta bi bilo dobro da pod tim kažem?

lucy

Državni službenik - može podnijeti pisani otkaz ne temelju kojeg će državna služba prestati. Također, državnom službeniku se može otkazati ako nije zadovoljio na probnom radu, a služba mu prestaje danom konačnosti rješenja o prestanku službe otkazom.

Nenaplatni radni odnos ne postoji. Naplatnost (oneroznost) radnog odnosa je jedan od bitnih elemenata radnog odnosa.

Pravo na novčanu naknadu za vrijeme bolovanja imaju oni osiguranici koji su stekli status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju na temelju toga što ostvaruju primitke na temelju kojih se utvrđuje drugi dohodak. Imat će pravo na nn pod uvjetom da je privremeno nesposoban za obavljanje ugovorenih poslova zbog bolesti koju utvrđuje ovlašteni doktor HZZO.
NN iznosi 70% od prosječne osnovice za uplatu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje u posljednjih 6 mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupila nemogućnost za obavljanje poslova. Ako se isplaćuje na teret HZZO-a ne smije biti viša od proračunske osnovice uvećane za 28%. Isplaćuje se od prvog dana bolovanja , a najdulje 6 mjeseci.
U slučaju prestanka osiguranja ima pravo na naknadu još 30 dana nakon prestanka osiguranja.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks