AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

anita13

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
lucy puno ti hvala!

daj mi molim te reci dal je isto NN ZA VRIJEME BOLOVANJA I PRAVO NA NOVCANU POMOĆ ZA VRIJEME BOLOVANJA

lucy

lucy puno ti hvala!

daj mi molim te reci dal je isto NN ZA VRIJEME BOLOVANJA I PRAVO NA NOVCANU POMOĆ ZA VRIJEME BOLOVANJA
Na prvo pitanje sam ti odgovorila u postu iznad.

Novčana pomoć za vrijeme bolovanja - može biti određena kolektivnim ugovorom, znam npr. da u KU za državne službenike i namještenike stoji da ako je službenik na bolovanju dulje od tri mjeseca da ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć.
Neka netko nadopuni...

lucy

Pliz...osnovica za starosnu mirovinu, za obiteljsku mirovinu i invalidsku...
Zaista ne znam na što misliš pod pojmom osnovica za mirovinu. Prolistaj malo postove i naći ćeš izračun mirovine gdje su ti ujedno navedeni i mirovinski faktori za pojedine vrste mirovine, kao i način određivanja polaznog faktora u slučaju prijevremene starosne...

bolonja

dal mi može tko odgovorit
1)financiranje naknade plaće prema ZOOZO?

U postovima prije je netko kao odgovor na ovo pitanje i naveo izvore financiranja HZZO-a što mislim da nije dobar odgovor.

Mislim da bi ovdje trebalo odgovoriti u kojim slučajevima naknadu plaće financira poslodavac, odnosno ustanova za prof. rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, u kojim slučajevima HZZO te u kojim slučajevima se financira iz državnog proračuna.

elvie

jel moze netko napisati kak izgleda ispit kod vukorepe? sto se kod nje mora znati sto trazi kak se odgovara? hvala

anita13

može pomoć!pitanja GRGUREV!
1)što ako poslodavac ne dopušta pravo na korištenje godišnjeg odmora?
2)kome se treba obratitti i u kojem roku da bi se zaštotila povrijeđena prava radnika?
3)tko inicira štrajk?TKO GA PROVODI?
4)POSLJEDICE SUDJELOVANJA RADNIKA U ZAKONITOM I NEZAKONITOM ŠTRAJKU?ŠTO JE S PLAĆOM RADNIKA?

5)razlika izmeĐu mirovinskog staŽa i staŽa osiguranja?

6)kod ozljede na radu značaj u mir. i zdrav.osig,?dal tu treba reci osirurani rizici u inv.osi:rizik invalidnosti,TO,itd,a rizici u mir.osig:rizik starostii smrti.dal to ide pod to

lucy daj mi molim te odgovori?

lucy

može pomoć!pitanja GRGUREV!
1)što ako poslodavac ne dopušta pravo na korištenje godišnjeg odmora?
2)kome se treba obratitti i u kojem roku da bi se zaštotila povrijeđena prava radnika?
3)tko inicira štrajk?TKO GA PROVODI?
4)POSLJEDICE SUDJELOVANJA RADNIKA U ZAKONITOM I NEZAKONITOM ŠTRAJKU?ŠTO JE S PLAĆOM RADNIKA?

5)razlika izmeĐu mirovinskog staŽa i staŽa osiguranja?

6)kod ozljede na radu značaj u mir. i zdrav.osig,?dal tu treba reci osirurani rizici u inv.osi:rizik invalidnosti,TO,itd,a rizici u mir.osig:rizik starostii smrti.dal to ide pod to

lucy daj mi molim te odgovori?

Ne znam, pola tih pitanja koja si navela ne spadaju u literaturu koju mi moramo znati. Ja nisam učila štrajk tako da ti ne znam odgovoriti, ali imaš to u Zakonu o radu.
Na prvo pitanje o g.o. , a i na drugo bih odgovorila da radnik mora ukoliko mu je povrijeđeno pravo u roku od 15 dana zatražiti od poslodavca ostvarenje tog prava (i u slučaju kad mu ne dopušta da iskoristi g.o.), a ako poslodavac u sjedećih 15 dana ne udovolji radniku, radnik može u roku od 15 dana zatražiti zaštitu prava pred sudom.
Razliku između mirovinskog staža i staža osiguranja imaš u Zakonu o obveznom mirovinskom osiguranju. Mirovinski staž na temelju kojeg se ostvaruju prava iz mirovinskog osiguranja obuhvaća razdoblje provedeno u osiguranju, pridodani staž, dokupljeni staž, razdoblje provedeno u Domovinskom ratu, ..., a staž osiguranja jest razdoblje koje je osiguranik proveo u obveznom mirovinskom osiguranju i produženom osiguranju nakon 15 godine života.
Ozljeda na radu - značaj u zdravstvenom - radnik koji se ozlijedi na radu ima pravo na zdravstvenu zaštitu, naknadu plaće u iznosu od 100% osnovice, pravo na pokrivanje troškova prijevoza, pravo na naknadu troškova pogreba ako je smrt uzrokovana ozljedom na radu - vidi u Zakonu o obveznom osiguranju zaštite zdravlja na radu.
U mirovinskom osiguranju - ako se ozlijedi na radu i nastane tjelesno oštećenje ima pravo na naknadu za tjelesno oštećenje ako je oštećenje najmanje 30% te ukoliko postoji opasnost od nastanka invalidnosti da ima pravo da ga se premijesti na druge poslove. Također ima pravo na prof. rehabilitaciju i invalidsku mirovinu i ovom slučaju to pravo ostvaruje bez obzira na godine staža (kod profesionalne nesposobnosti za rad uzrokovane ozljedom ili bolesti izvan rada nije tako)... imaš još u Zakonu o obveznom mirovinskom osiguranju.

lucy

dal si ti po bolonji,šta netreba učit štrajk?
Da, bolonja sam. Koliko znam još na ovom roku je stara literatura u koju ulaze dijelovi knjige, a ne cijeli ZOR. Koliko sam vidjela po pitanjima samo je Gotovac pitao malo izvan literature (štrajk, sindikate,...). Nova literatura vrijedi od 01.03.
Neka me netko ispravi ako nisam u pravu.

simpa1988

Imam jedno pitanjce...gdje stoji posredovanje pri zapošljavanju, prava nezaposlenih i to? I jel trebamo znati štrajk?

Adriana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Imam jedno pitanjce...gdje stoji posredovanje pri zapošljavanju, prava nezaposlenih i to? I jel trebamo znati štrajk?
u zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti
NN 80/08,94/09

molim kolege koji sutra polažu kod gotovca da napišu pitanja!

anita13

lucy što treba reći pod osobnim bodovima,dal treba samo rec onu formulu OB=PVB*MS*PF,DAL JE TO TO
A dal mi možeš objesniT PVB,I PF.

lucy

lucy što treba reći pod osobnim bodovima,dal treba samo rec onu formulu OB=PVB*MS*PF,DAL JE TO TO
A dal mi možeš objesniT PVB,I PF.
Da, tako se izračunaju osobni podovi.

Prosječni vrijednosni bodovi se dobiju na način da se plaća podijeli s prosječnom brutto plaćom u RH za svaku kalendarsku godinu u kojoj se radilo. Bodovi se zbroje i podijele s brojem godina.

Polazni faktor je za sve vrste mirovina 1, osim za prijevremenu starosti gdje se smanjuje za 0,15% za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu.

anita13

hvala.sigurno nas bude malo došlo tako je bilo kod prošlog roka.šta mi ne još jasno napisat ću ti pitanje.još jednom ti hvala

LUCY kod opće mirovinske mirovine,pod MF dal je dovoljno reci da se njime određuje u kojem opsegu se uzimaju osobni bodovi pri izračunu mirovine,ili još šta treba reci,

tatjana82

Moze mi netko reci sto je potvrda o placi i kad se mora dati? Za ovrsnu ispravu znam tj za obracun. I kod bruto place tocna formula bi bila: neto placa plus obvezna javna davanja, a ta obvezna javna davanja su doprinosi iz place, porez, prirez? A sto je sa doprinosima na placu? Gdje su oni u formuli? Sory na glupim pitanjima, al sve mi se pobrkalo...Btw, sjediste MOR-a prije Zeneve?

Adriana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ja sam bila i pala. jedna je cura prošla na početku
hej žao mi je što si pala,ali jel nam možeš napisati što te pitao?što nisi znala? jel postavlja teška pitanja?jel spominjao rok u 4 mj.i što će ispitivati ?koja je pitanja postavljao,znači od cjele grupe samo je jedna cura prošla?

lucy

ja sam bila i pala. jedna je cura prošla na početku
Žao mi je kaj si pala. Kakva je pitanja postavljao?

Anita, još nabroji koji su faktori za koju mirovinu. Mislim da ne treba više, niti u zakonu ne piše više.

NINA 2

Moze mi netko reci sto je potvrda o placi i kad se mora dati? Za ovrsnu ispravu znam tj za obracun. I kod bruto place tocna formula bi bila: neto placa plus obvezna javna davanja, a ta obvezna javna davanja su doprinosi iz place, porez, prirez? A sto je sa doprinosima na placu? Gdje su oni u formuli? Sory na glupim pitanjima, al sve mi se pobrkalo...Btw, sjediste MOR-a prije Zeneve?
Doprinose na plaču isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava,oni iznose ukupno 17,20%
To su doprinosi za zdravstveno 15%,doprinos za nezaposlenost 1,7 % i doprinos za zaštitu zdravlja na radu 0,5 %.
A doprinosi iz plače su 15% i 5 % za I i II,stup mirov.osig,

lucy

Mislim da pod potvrdom misli na obračun plaće, mora se dati prilikom isplate plaće. Iz obračuna se mora vidjeti na koji je način obračunata. Ako ne isplati plaću do dana dospjeća, potvrdu mora dati do kraja mjeseca u kojem je dospjela.
Isto se odnosi i na obračun naknade plaće i na otpremnine.

Bruto plaća= Doprinosi iz plaće (doprinosi za mirovinsko osiguranje), porez i prirez (ako ga ima), obveznik plaćanja je radnik, ali obračunava i uplaćuje poslodavac.
Doprinosi na plaću (doprinosi za zdravstveno osiguranje,ozljede na radu/prof. bolesti i zapošljavanje) ne ulaze u bruto plaću - obveznik plaćanja je poslodavac.

tatjana82

tatjana od koga su ta pitanja?

dal mi može tko odgovorit da pitanje iznad postavljeno

u vezi MF
Pitanja su od Gotovca prikupljena na nekoliko rokova...Sto se tice MF...tu moras rec sve ono da iznosi za starosnu,prijev.star.,invalidsku zbog opce nesposobnosti za rad 1,0 itd...sve u zakonu u tom clanku imas

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks